Vegaaninen kondensoitu maito
Tein jälleen maidotonta kaurapohjaista jäätelöä, johon keitin itse maidottoman kondensoidun maidon ja muistelin teidän kaivanneen tätä ohjetta Instagramin puolella jo viime vuonna. Resepti löytyykin jo joulujäätelön yhteydestä, mutta osa ohjeista ansaitsee ihan oman paikkansa täällä reseptiarkistossa. Tämä on sellainen ohje, joten tässä vihdoin: vegaaninen kondensoitu maito.
Voit käyttää tätä itse tehtyä maidotonta ja vegaanista kondensoitua maitoa tavallisen kondensoidun maidon tapaan jäätelöissä, taikinoissa, limepiirakan täytteessä jne. Ohje on älyttömän helppo. Tarvitset vain kattilan ja kaksi raaka-ainetta: sokeria ja kasvimaitoa. Suurin työ on odotella kun maito kuplii valmiiksi.
Olen itse keittänyt kondensoidun maidon Fazer Aidon rasvaisemmasta kuumuutta hyvin kestävästä Baristasta. Voit kuitenkin keittää kondensoidun maidon melkein mistä tahansa kasvimaidosta. Valitse kuitenkin rasvaisempi ja täyteläisempi maito. Kannattaa kokeilla myös kookosmaitopohjaista kondensoitua maitoa. Se on herkullista!
Vegaaninen kondensoitu maito
Noin 3 dl valmista kondensoitua maitoa
Ohje
- 5 dl Fazer Aito Kaurajuoma Barista
- 2 dl sokeria
- Mittaa ainekset kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi.
- Keitä seosta miedolla lämmöllä, niin että se kuplii koko ajan noin 20-30 minuuttia.
- Kun seosta on jäljellä noin 3 desiä on se valmista.
- Kaada seos pieneen kulhoon ja jäähdytä se jääkaapissa, jossa maito paksuuntuu.
Vinkki! Tee vähemmän makeaa kondensoitua maitoa laittamalla vain 1,5 dl sokeria ja pidennä keittoaikaa 40-45 minuuttiin! Esimerkiksi jäätelöissä, jotka ovat muuten todella makeita, vähennän sokerin määrää.
Vinkki! Voit käyttää myös muita makeuttajia, kuten hunajaa, agavesiirappia. Huomioi silloin pidempi keittoaika.
Karamellisointi
Keittämällä kondensoitua maitoa vielä pidempään voit karamellisoida maidon ja saat kinuskia. Tähän voi mennä yli tuntikin.
SÄILYTYS JA SÄILYVYYS
Itse keitetty kondensoitu maito säilyy jääkaapissa hyvin pakattuna ilmatiivissä rasiassa useamman viikon.
Ihanaa viikonloppua!
/Anni
Lisää maidottomia ohjeita löydät täältä.
Seuraa herkkujani myös:
Instagramissa
Facebookissa
Erinomainen ohje. Kokeilen nyt ensin jollain ostetulla kasvimaidolla. Teen usein itse siemen-ja kasvismaitoja joten aion kokeilla niidenkin kondensoimista. Olen lakto-ovovegetariaani mutta kaupan kondensoitu makeutettu maito on aivan liian imelää esimerkiksi jäätelöön.
Kiitos kaikista erinomaista ohjeista ja mukavasta blogista.
Kiitos kommentista 🙂 Ihanaa, jos ohjeeni pääsevät käyttöön keittiössäsi!
En ollut tajunnut, että voin tehdä tätä itse! Kiitos!
🙂 ole hyvä!
Oletko ikinä testannut kuinka tämä toimisi banoffeessa?
En ole testannut. Tämä pitäisi keittää karamelliksi ennen banoffeessa käyttämistä. Tässä muodossa on siis vasta kondensoitua maitoa.
Okei, hyvä tarkennus!