| |

Vastustamaton Vadelmajuustokakku (ja pienet synttärijuhlat)

Vastustamaton Vadelmajuustokakku

Joka vuosi tähän aikaan muistan ”hei blogin synttärit taitavat olla juuri tänään, vai olivatko ne eilen, ehkä toissapäivänä?”. Virallinen syntymäpäivä taitaa olla 13.9. eli pari päivää sitten, jos siis syntymäpäivä lasketaan siitä päivästä kun ensimmäisen postauksen julkaisin? En ole yhtenäkään vuonna ehtinyt juhlimaan synttärihuumaa ajoissa tai ”oikeana päivänä”.  Jotenkin tämä kiireinen syyskuu tulee aina niin yllättäen kesän jälkeen. Eihän se niin justiinsa ole. Luulen että pyörittelin ensimmäistä postausta Bloggerissa ainakin viikon verran ennen kuin julkaisin sen, joten viikko tässä on aina aikaa juhlia järjestää! Varma asia on nimittäin se, että näitä synttäreitä tuleekin juhlia ja muistella ♥

Tänä vuonna tulee täyteen 5 vuotta siitä kun julkaisin ensimmäisen postaukseni ja hyppäsin mukaan leivonta- ja ruokablogien maailmaan. Olin tuolloin töissä rahoitusalan yrityksessä ja kaipasin vähän vaihtelua arkeen, uuden harrastuksen tai jotain luovaa, jolla sain itseni rentoutumaan vapaa-ajallani. Leivonta ja kuvaaminen toivat mukavaa vastapainoa vähän liian analyyttiselle päivätyölle. Jossain vaiheessa kuitenkin tajusin, että leipominen, kuvaaminen ja bloggaaminen kiinnostavat kaikki minua enemmän kuin päivätyöni. En olisi uskonut tuolloin, että 5 vuotta myöhemmin olen yrittäjä ja blogin lisäksi pyöritän verkkokauppaa, jossa minulla on apuna työntekijöitä, koska en pärjää enää yksin. Ihan hullua kaikki!

Vastustamaton Vadelmajuustokakku

Bloggaaminen on kehittänyt minua kirjoittajana, valokuvaajana ja tietenkin kotileipurina. Minua pidetään mestarileipurina (en vieläkään jaksa uskoa kun kuulen tästä), vaikka tosiasiassa usein leivon edelleen itsekin jotain uutta, mitä en ole ennen testannut ja minulla on vielä niin paljon opittavaa!

Minulla on aina ollut esteettistä silmää ja olen siitä lapsesta asti saanut kehuja, kommentteja ja ihailuakin. Koen, että myös esteettinen puoleni on kehittynyt bloggaajauran ja ruokakuvauksien myötä. Olen siitä hyvin onnellinen. Estetiikka ja luovuus ovat niitä asoita, joita rakastan melkein eniten nykyisessä työssäni.

Minua inspiroivat monet asiat, kuten luonto, raaka-aineet, vuodenajat, värit ja kukat. Asiat, joihin en ennen edes kiinnittänyt huomiota tai asiat, joita pidin itsestäänselvyytenä. Kuinka paljon kaunista meidän ympärillä onkaan? Haluaisin ikuistaa kaiken sen ja olen yrittänytkin. Blogin puolella on alkanut näkyä viimeisen vuoden aikana enemmän matkoja, juhlia, minun elämää ja ihania hetkiä, joita olen halunnut ikuistaa myös tänne. Blogini on myös itselleni paikka, jossa voin palata elämäni tärkeisiin hetkiin ja muistella niitä. Minusta on ihanaa miten olette ottaneet kaikki tarinani vastaan.

Teiltä lukijoilta on mahtavaa saada palautetta, kommentteja ja mitä tahansa muita ajatuksia! Kiitos niistä. Edelleen joka kerta kun kuulen onnistuneesta kakusta, kiitoksen reseptistä, herkullisista juhlistanne tulen hämmentyneen iloiseksi siitä, että ohjeillani leivotaan ja vielä onnistutaan! Erityistä onnea minulle on tänä kesänä tuoneet onnittelut ja terveiset koskien häämuistojani ♥

En edes uskalla ajatella missä minä ja blogini olemme tästä eteenpäin 5 vuoden päästä, niin hullun paljon on mahtunut jo näihin viiteen vuoteen! Ja ensi viikolla saan paljastaa teille jotain todella spesiaalia, jota olen pitänyt sisälläni jo jonkun aikaa. En malta odottaa palautettanne! Lopetan kirjoittamisen nyt tähän etten paljasta enempää!

Vastustamaton Vadelmajuustokakku

Muutama sana kakusta, jolla juhlistimme eilen blogin synttäreitä: Vastustamaton vadelmajuustokakku on simppeli juustokakku, jonka pohjasta löytyy kaurakeksejä, täytteestä vaniljaa ja vadelmaa! Koristelin syksyisen kakun karhunvatukoilla, vadelmilla ja sokerimassasta tehdyillä ”ruska”lehdillä.

Kuvaustaustana on muuten itse maalaamani marjapuuron värinen puulevy. Jos satuit seuraamaan Instagramin puolella touhujani viime viikolla, niin saatoit ihmetellä mitä siellä nyt tapahtuu. Ahh olipa sekin hauskaa! Maalailla taustoja, joilla saa lisää näyttävyyttä kakkukuviin.

Kuvissa näkyvä kultainen kakkustandi on verkkokaupan uutuus. Löydät sen täältä.

Vastustamaton Vadelmajuustokakku

Vastustamaton Vadelmajuustokakku

Ohje noin 10 hlö

Keksipohja

  • 150 g kaurakeksejä
  • 50 g voita
  1. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (18-22 cm) pohjalle. (käytin itse 20 cm vuokaa)
  2. Murenna keksit esimerkiksi blenderissä ja sulata voi.
  3. Yhdistä voi ja keksimuru ja painele seos kevyesti kakkuvuoan pohjalle.
  4. Laita pohja jääkaappiin odottamaan.

Täyte

  • 2 dl vadelmapyre/sose (Bonne tai itsetehty)
  • 4 dl kermaa
  • 200 g tuorejuustoa
  • 1 dl tomusokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 4 liivatetta ja tilkka vettä
  1. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen (5 min).
  2. Vaahdota kerma löysäksi vaahdoksi.
  3. Vatkaa sokerit ja tuorejuusto notkeaksi.
  4. Lämmitä vadelmasose pienessä kattilassa kuumaksi.
  5. Sulata hyvin puristetut liivatteet vadelmapyreen sekaan. Anna jäähtyä hetki.
  6. Kaada liivateseos ohuena nauhana tuorejuustoseoksen joukkoon koko ajan vatkaten.
  7. Kääntele lopuksi kerma nuolijalla täytteeseen.
  8. Asettele reunakalvo kakkuvuoan reunoille.
  9. Kaada vadelmatäyte nopeasti pohjan päälle.
  10. Ravistele ja kopauta pöytään, jotta täyte asettuu kunnolla ja ilmakuplat häviävät.
  11. Laita kakku jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai yön yli.

Kiille

  • 2 dl vadelmapyre/sose (Bonne tai itsetehty)
  • 2 rkl tomusokeria
  • 2 liivatetta ja tilkka vettä
  1. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen noin 5 minuutiksi.
  2. Lämmitä vadelmasose ja tomusokeri pienessä kattilassa kuumaksi.
  3. Sulata  hyvin puristetut liivatteet vadelmapyreen sekaan. Anna jäähtyä hetki.
  4. Kaada kiille kakun päälle varovasti lusikkaa apuna käyttäen.
  5. Laita kakku hyytymään kylmään pariksi tunniksi. (jos sinulla on kiire, voit hyydyttää kiilteen pakkasessa n. 30 minuutissa)

Koristelu

  • vadelmia
  • karhunvatukoita
  • sokerimassakoristeita (lehtiä ja petunioita)
  • jättisokerihelmiä
  1. Valmista sokerimassakoristeet etukäteen (julkaisen erikseen postauksen koristeista).
  2. Asettele kaikki koristeet kakun päälle juuri ennen tarjoilua.

VEGAANINEN: Leivo kakusta vegaaninen vinkeillä, jotka löydät täältä.

GLUTEENITON: Käytä gluteenittomia keksejä kakun pohjassa.

Vastustamaton Vadelmajuustokakku
Vastustamaton Vadelmajuustokakku

Haluan kiittää koko sydämestäni teitä kaikkia ihania lukijoita näistä kuluneista viidestä herkullisesta vuodesta! Olen etuoikeutettu kun saan toteuttaa unelmaani kirjoittamalla tätä blogia työkseni ja jakaa sen teidän kanssa täällä. Toivottavasti monta yhtä upeaa vuotta on edessä, on kunnia kirjoittaa ja leipoa juuri teille! Kiitos!

Teitä lukijoita on tänä päivänä ihan valtavasti. Olisi ihanaa, jos kertoisit kuka olet ja jättäisit terveisiä kommenttina postauksen alapuolelle ♥


Myös näillä sopii

Herkutella

72 Kommenttia

  1. Sonja sanoo:

    Moikka! Voiko tohon täytteeseen laittaa vadelma tuorejuustoa?

  2. Sonja sanoo:

    Moi riittääkö 2h että voi laittaa jo kiilteen päälle?

    1. Luulen, että kyllä riittää kun kiilteen kaataa varovasti lusikkaa apuna käyttäen.

  3. Christa sanoo:

    Hei,

    haluaisin tehdä kakun pienempänä, noin 16cm vuokaan. Missä suhteessa kannattaa pienentää ohjetta?

    1. Hei Christa, riippuu tietenkin myös vuokasi korkeudesta 🙂 Näin äkkisältään vastaisin, että puolikas resepti. Kokeilemalla selviää tarkemmin.

  4. Anni sanoo:

    Sopisiko tähän kakkuun karamelisoidusta kondensoidusta maidosta tehty kinuskikiille? Haluaisin yhdistää kinuskin juustokakussa johonkin raikkaaseen, muttei tällä kertaa sitruunaan tai limeen. Meillä lapsilla on nyt kinuski-innostus, mutta vain keskimmäinen tykkää sitruunasta…

      1. Anni sanoo:

        Ehkäpä sitten voisin äitienpäiväksi tehdä vadelma-kinuskijuustokakun… ☺️

  5. Anni sanoo:

    Varmistan nyt vielä ennen äitienpäiväkakun leipomista. Ohjeessa on tilkka vettä, tarkoitetaanko sillä siis sitä vettä, jossa liivatteet pehmennetään 5min, kun kerran puristetut liivatteet sulatetaan sitten siihen kuumaan soseeseen?

    1. Kyllä tässä ohjeessa viitataan tuohon veteen missä liivatteet pehmitetään, kun livatteet sulatetaan pyreeseen. Tuo tilkka ohjaa hieman harhaan pitääkin korjata se.

  6. Jensku sanoo:

    Toimisiko tämä täyte täytekakun väliin? Jos toimii niin riittäisikö ohjeen määrä 24cm kakun kahteen väliin?

  7. Hilkka Valtamo-Lukkari sanoo:

    Kuinka siirrän kakun onnistuneesti tarjoiluvadille?Hilkka

    1. Itse siirrän juustokakut aina lastan ja leivinpaperin avulla, jonka olen pingottanut vuokaan tehdessä 🙂

      1. Hilkka sanoo:

        Siis jätetäänkö pingoituspaperi kuitenkin kakun alle.Näin tein.

        1. Jos tarkoitat kun kakku on tarjolla, otan leivinpaperin pois lastan avulla 🙂 Kakkualustat voivat myös helpottaa kakun liikuttelua. Niitä saa leivontatarvikekaupoista. Silloin kakku asetetaan alustan päälle, joka jää kakun alle tarjoiltaessakin. Se on kuin huomaamaton lautanen ja siksi kakkua on helppo siirtää.

  8. Emma sanoo:

    Hei Anni,

    Leipoisin tämän kakun ystävien illanviettoon. Voinko laittaa tähän kakkuun 300g tuorejuustoa 200g sijaan. Tykkäisin, että kakussa olisi vähän enemmän tuorejuustoa. Riittääkö edelleen 4 liivatelehteä? Vai laitanko yhden lisää eli yhteensä 5? Muuten ajattelin pitää määrät samana kuin ohjeessasi.
    Kiitos etukäteen vastauksestasi. 🙂
    T. Emma

    1. Moi Emma,

      toki voit tehdä muutoksia ja kuulostaa ihan siltä, että näillä määrillä kyllä onnistut hyvin 🙂 liivatetta bei välttämättä tarvitse lisää, mutta jos haluat olla 100% varma että koostumus ei ole liian löysä niin lisää se. Kannattaa myös maistaa seosta ennen hyydytystä, jos tarvitsee sinun makuun enemmän sokeria. Tämä ei olle äklö makea ja hieman suolaiseen taittava tuorejuusto saattaa kaivata vierelleen lisää sokeria.

      1. Emma sanoo:

        Paljon kiitoksia vastauksestasi! Leivoin juuri tämän juustokakun, ja vaikuttaisi onnistuneen hyvin. Lisäsin myös tomusokeria oman maun mukaan! 🙂
        Blogisi on tosi hieno! Kuvat ovat niin kauniita, että ne inspiroivat ja piristävät päivää!
        T. Emma

  9. Ruuth sanoo:

    Moi Anni!

    Leipoisin tämän kakun 26 cm kakkuvuokaan ja en halua että kakusta tulee todella ohut ja pieni. Niin onnistuisiko kakku, jos lisäisin 400g tuorejuustoa tai 6dl kermaa. Tai osaatko neuvoa mitä voisin lisätä jotta kakusta tulisi iso ja paksu 26 cm kakkuvuualla.

  10. jenna sanoo:

    Voiko tähän vaihtaa vadelman tilalle mustikan? tuota bonnen vadelmasosetta ei löydy mistään. Bonnen mustikkasosetta löytyisi. 🙂

  11. Heini sanoo:

    Kiitos taas ohjeesta! Kakku hyytymässä ja ainakin massa oli hyvää eli todennäköisesti myös kakku. Sen verran hätäilin etten antanut vadelmaaeoksen jäähtyä eli kerma ”juoksettui” kun oli liian kuumaa. Olin tulevan mokani tosin jo ennakoinut ja liivatteita oli 6 kpl eli varmaan hyytyy vaikka aika ohutta olikin se massa jota vuokaan kaadoin.
    Mutta jos mietin mitä leipoisin seuraavaksi niin täältä blogista löydän aina ohjeen joka on varmasti hyvä!

  12. Sanna Paavolainen sanoo:

    Kiilteeseen on ohjeessa tomusokeria, missä vaiheessa lisään tomusokerin?
    Anteeksi typerä kysymykseni, harvoin leivon.
    T. Amatööri

    1. Eipä ollut tyhmä kysymys! Se laitetaan pyreen sekaan ja puuttui ohjeesta. Nyt korjattu 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *