Valloittava Lettukakku
Kaupallinen yhteistyö Fiskars
Kuinka usein syöt kakkua aamupalaksi? Miltä kuulostaisi lettukakku? Lettukakku voi syntyä kun paistat liikaa lettuja ja keksit lopuille letuille käyttöä. Tai sitten se syntyy harkitusti, kuten tämä valloittava lettukakku, jonka paistoin, täytin ja kokosin maalla meidän perheen iltapäiväkahveille. Letut ovat mitä parhainta kesäherkkua ja tuoreilla marjoilla viimeistelty kakku kuuluu kesään – myös aamuihin. Yhdistämällä nämä saat kaikki kerralla: letut, kakun ja kesän.
Letut ovat edelleen yksi kesän (ja syksyn, talven sekä kevään) trendikkäin tarjottava. Letut sopivat makeiksi suupaloiksi niin brunssilla, syntymäpäivillä tai ihan vaan mökkikahveilla ystävien ja perheen kesken. Leipomani valloittava lettukakku sopii kaikkiin näihin kesäisiin herkutteluhetkiin. Itselleni voisin tehdä lettukakun ihan vaan välipalaksi.
Sain Fiskarsilta testiin Fiskars Hard Face -sarjaan kauan kaivatun uutuuden, viiden letun lettupannun. Lapsuus tuli mieleen tästä lettupannusta! Muistan kuinka mummini paistoi tasalaatuiset letut aina lettupannulla, ja miten herkullisia ne olivatkaan. Pannusta hurmioituneena innostuin vanhempieni luona maalla paistamaan lettuja ulkona grillissä, jossa on kaasuliesi. Mahtava viiden letun lettupannu sopii nimittäin ihan kaikille liesille, myös induktiolle. Helteisestä säästä ja kaasusta huolimatta lettupannun bakeliittikahva ei kuumentunut, ja siitä sai hyvän otteen. Yllätyin, olin varautunut paistoon patalappujen kera.
Tein jogurttipohjaisen lettutaikinan, jossa maistuu vanilja ja kardemumma. Lettuohjeeni on helposti muunnettavissa gluteenittomaksi tai vegaaniseksi. Lue vinkit alempaa ohjeen yhteydestä. Lisäksi voit leikkiä mausteilla ja saada aikaan erikoisempiakin makuyhdistelmiä vaihtamalla kardemumman kaneliin tai lisäämällä taikinaan vaikka unikonsiemeniä sitruunan kanssa!
Kokosin itse letuista yhden upean lettukakun. Minusta kakusta tuli näyttävä ja ihan mielettömän herkullinen. Tekisi mieli ottaa käsin tuo päällimmäinen lettukerros kuvasta ja laittaa kerralla suuhun. Jos yksi lettukakku tuntuu liian isolta, voit halutessasi tehdä pienet lettukakut myös suoraan lautasille annoskokoisiksi kakuiksi.
Valloittavan lettukakun koristeet löytyivät luonnosta. Käytä villisti mielikuvitusta ja koristele lettukakku marjoin ja syötävin kukin, kuten minäkin tein. Pihallani ja äitini puutarhassa kasvaa isoja puskia lemmikkiä (yksi lempikukkani), joten siitä syystä lemmikki pääsi myös tämän kakun koristeeksi.
Valloittava Lettukakku
Raikkaat jogurttiletut: (n. 40 pientä lettua)
- 3 kananmunaa
- 3 dl kreikkalaista jogurttia
- 2 dl maitoa
- 4.5 dl vehnäjauhoja
- 0.5 tl leivinjauhetta
- 1 tl vaniljasokeria (voit lisätä halutessasi myös vaniljatangon siemeniä)
- 1 tl kardemummaa
- ripaus suolaa
- sokeria halutessa
Paistoon:
- voita tai öljyä
- Mittaa munat, jogurtti ja maito isoon kulhoon. Vatkaa sekaisin.
- Sekoita kaikki kuivat aineet ja mausteet keskenään.
- Aloita lisäämään jauhoseosta jogurtti-seokseen koko ajan vatkaten.
- Vatkaa taikina kuohkeaksi ja kuplivaksi. Jätä vetäytymään noin 30 minuutiksi.
- Nosta jokaiseen lettupannun syvennykseen voita tai öljyä.
- Kuumenna lettupannu liedellä (tavallinen, kaasu tai induktio).
- Kun voi ruskistuu ja väreilee, nosta lettutaikinaa syvennykseen kauhalla.
- Paista lettuja kohtuullisella lämmöllä noin 2 minuuttia per puoli, kunnes ne saavat kauniin kullanruskean sävyn.
Vinkki! Mausta lettutaikina sitruunankuorella, kanelilla tai muilla suosikkimausteillasi. Näin saat taikinaan helposti erilaisia makuja!
Sitruunakreemi:
- 2 dl vispikerma
- 150 g mascarponejuustoa
- 2 sitruunan kuoriraaste
- 1 tl vaniljasokeri
- 1 rkl tomusokeri
- Pese sitruunat ja raasta niiden kuori.
- Vatkaa kerma vaahdoksi.
- Lisää mascarpone, sitruunankuori ja sokerit – vatkaa kevyesti sekaisin.
- Halutessasi lisää enemmän sitruunankuorta tai muita mausteita!
- Laita kreemi pursotinpussiin, jossa on mieleisesi tylla.
Lisäksi:
- mustikoita ja mansikoita
- vaaleaa siirappia
- syötäviä kukkia (lemmikkejä tai orvokkeja)
Lettukakun kokoaminen:
- Nosta isolle lautaselle 5 lettua.
- Pursota sitruunakreemiä lettujen päälle ja nosta toiset letut kreemin päälle. Toista kahteen kertaan.
- Nosta seuraavaan kerrokseen kolme lettua täytettyjen lettujen päälle, pursottele ja kokoa (yhteensä 4 lettua ja 3 täytekerrosta).
- Kokoa lopuksi viimeinen kerros (yksi lettu – viisi kerrosta).
- Lopuksi koristele lettukakku mansikoilla, mustikoilla ja luonnonkukilla.
- Kaada päälle hunajaa tai vaaleaa siirappia!
- Tarjoile lettukakku heti.
VEGAANINEN: Tee taikinasta vegaaninen jättämällä muna pois ja lisäämällä taikinaan 1 soseutettu banaani. Korvaa maito ja jogurtti kaura-, soija- tai kookostuotteilla. Voit tehdä sitruunakreemin kauratuotteilla (korvaa mascarpone kauratuorejuustolla).
GLUTEENITON: Vaihda jauhot gluteenittomaan jauhoseokseen.
Vinkki! Kokoa kakku pieniksi annoskakuiksi suoraan lautasille!
Fiskarsin alumiinista valmistetussa lettupannussa on erittäin kestävä Hardtec Superior 3-kerrospinnoite. Pohja lämpenee tasaisesti ja tehokkaasti. Olin aivan haltioissani kuinka tasalaatuisia lettuja sainkaan paistettua. Tästä syystä myös lettukakku oli helppo koota, kun se pysy hyvin kasassa saman paksuisten ja kokoisten lettujen ansiosta. Kaasuliedellä paistamisesta huolimatta en saanut yhtään lettua käräytettyä – tämä tapahtui ensimmäistä kertaa ikinä!
Viiden letun lettupannu ja kaikki muut Hard Face -sarjan tuotteet valmistetaan Suomessa, Fiskarsin Sorsakosken tehtaalla. Saan usein kysymyksiä verkkokaupalleni koskien pinnoitettuja kakkuvuokia tms. Kerrottakoon tästä syystä myös seuraava fakta: Fiskarsin PTFE-pinnoite on kulutuksen kestävä ja tarttumaton. Fiskarsin pinnoitteet eivät sisällä perfluorioktaanihappoa (PFOA). Fiskars lupaa lettupannulle myös astianpesukone kestävyyden, mutta suosittelen (kuten hekin) aina käsinpesua pitkän käyttöiän takaamiseksi.
Mitä mieltä olet lettukakustani?
Oletko itse leiponut lettu- tai pannukakku-kakkuja? Jos innostut kokeilemaan, olisi ihana nähdä kuvia sinun versiostasi. Jaa oma lettukakkusi Instagramissa merkitsemällä se #anninuunissalettukakku ja @anninuunissa.
Ihanaa viikon jatkoa!
♥ Anni
Paljon jo tullut hyviä vinkkejä. Suolaiset letut myös kokeiluun, täytteenä voi olla sieniä tai mitä tahansa. Myös vihannessoseet toimii taikinassa.
Aika perusohjeella mennään, mutta gluteenittolilla jauhoilla.
Taikinaan vähän vissyä ja paisto voissa.
Pitäiski paistaa vähä lettui pitkästä aikaa.
Perinteinen lättytaikina on mielestäni paras. Täytettyjä lättyjä kun tehdään lisätään taikinaan pinaattia ja täyte oikein mausteinen jauheliha/riisi/sinihomejuusto, pinnalle vielä juustoraaste
Minun mielestä perusohjeella saa parhaat letut. Maitoa, jauhoja, kanamunia ja ripaus suolaa. Paisto voissa. 🙂
Perinteisellä ohjeella mennään. Kaveriksi parasta tuoreet mansikat ja jätski.
Muurinpohjaletut ovat letuista parhaimpia. Taikinan salaisuus on tietenkin siinä, että sen annetaan tekeytyä kylmässä ainakin seuraavaan päivään. Hellalla lettuja paistaessa olen korvannut usein maidon omenamehulla.
Ihanimmat letut olen saanut tehtyä mökillä puuhellalla ja taikinan sekaan olen vaahdottanut kermaa! Tulee todella makeita. Tykkään myös käyttää juoksevaa Oivariinia paistoon.
Parhaat lätyt saa paistettua valurautapannussa oikeassa voissa. Taikinan teen luomukevytmaitoon ja lisään sekaan vaniljasokeria, paitsi tietysti silloin jos lättyjä ollaan syömässä suolaisella täytteellä. 🙂
Ihan perusohjeella teen, mutta osan sokerista korvaan fariinisokerilla sekä tietenkin ripaus vaniljaa mukaan. Täytteeksi sitten mansikoita/mustikoita ja kermavaahtoa
Itsellä on oma salainen reseptini, jolla saa aikaan maistuvat letut aina kun lettuhammasta alkaa kolottaa 🙂 Mukaan marjoja ja kermavaahtoa, ai että!
Taikinan nesteeksi osittain jotain hapokasta kuten vissyä tai coca colaa. Tulee kauniin pitsisiä lettuja 🙂
Itse en välitä hilloista, mutta kermavaahtoa pitää olla ja tuoreet marjat kruunaavat annoksen 🙂
Pieni määrä ohrajauhoja vehnäjauhojen lisänä tekee letuista supermaukkaita 🙂
Tosi kiva resepti ja herkullisen näköiset kuvat 🙂
Äitini teki ihania lettuja käyttäen ruokasoodaa,ihania kuohkeita räiskäleitä,itse en ihan niin hyviä saa,mutta maistuu hyvin mansikoiden kanssa.
Perinteisellä ohjeella teen yleensä. Aika harvoin tulee kyllä paistettua lättyjä, koska paistamiseen menee niin kauan aikaa. Tämä lettupannu ois kyllä tosi kiva!
Perusohje se parasohje. Mamma aina seisottaa taikinaa pari tuntia ja lisäilee sinä aikana sinnd aina vähän maitoa minkä sekoittaa joukkoon. En tiiä miten makuun vaikuttaa mut huippuhyviä on niin, niin itsekin niin niitä tehnyt. Osasta teen myös aina suklaalettuja, eli fazerin sinistä paistovaiheessa letulld ja ldttu puoliksi?
Oih, meillä on lettukestejä usein! Normilettuihin lorautan vichyä ja banaanilettuihin hukataan tummat banskut. Amerikkalaisiin pancakeihin rakastuttiin pari vuotta sitten, niitä tehdään brunsseille
Perinteinen taikina, jossa osa jauhoista ohrajauhoja! Näin kesäisin paistetaan aina muurikkapannulla ja oikealla voilla tietenkin! Pienelle pojalleni ja itselleni olen innostunut tekemään myös helppoja banaanilettuja. Lettupannu olisi kiva, sellaista meillä ei kotona ole!
Lettubravuurini on suolaiset letut, joiden täytteistä parhaaseen tulee tonnikalaa, omenaa, kaalia ja majoneesia. Yksinkertaista, mutta herkullista!
Teen taikina kivenäisvedellä, maidoton 😉