| | | |

Valloittava Lettukakku

Valloittava Lettukakku

Kaupallinen yhteistyö Fiskars

Kuinka usein syöt kakkua aamupalaksi? Miltä kuulostaisi lettukakku? Lettukakku voi syntyä kun paistat liikaa lettuja ja keksit lopuille letuille käyttöä. Tai sitten se syntyy harkitusti, kuten tämä valloittava lettukakku, jonka paistoin, täytin ja kokosin maalla meidän perheen iltapäiväkahveille. Letut ovat mitä parhainta kesäherkkua ja tuoreilla marjoilla viimeistelty kakku kuuluu kesään – myös aamuihin. Yhdistämällä nämä saat kaikki kerralla: letut, kakun ja kesän.

Letut ovat edelleen yksi kesän (ja syksyn, talven sekä kevään) trendikkäin tarjottava. Letut sopivat makeiksi suupaloiksi niin brunssilla, syntymäpäivillä tai ihan vaan mökkikahveilla ystävien ja perheen kesken. Leipomani valloittava lettukakku sopii kaikkiin näihin kesäisiin herkutteluhetkiin. Itselleni voisin tehdä lettukakun ihan vaan välipalaksi.

Valloittava Lettukakku

Valloittava Lettukakku

Sain Fiskarsilta testiin Fiskars Hard Face -sarjaan kauan kaivatun uutuuden, viiden letun lettupannun. Lapsuus tuli mieleen tästä lettupannusta! Muistan kuinka mummini paistoi tasalaatuiset letut aina lettupannulla, ja miten herkullisia ne olivatkaan. Pannusta hurmioituneena innostuin vanhempieni luona maalla paistamaan lettuja ulkona grillissä, jossa on kaasuliesi. Mahtava viiden letun lettupannu sopii nimittäin ihan kaikille liesille, myös induktiolle. Helteisestä säästä ja kaasusta huolimatta lettupannun bakeliittikahva ei kuumentunut, ja siitä sai hyvän otteen. Yllätyin, olin varautunut paistoon patalappujen kera.

Tein jogurttipohjaisen lettutaikinan, jossa maistuu vanilja ja kardemumma. Lettuohjeeni on helposti muunnettavissa gluteenittomaksi tai vegaaniseksi. Lue vinkit alempaa ohjeen yhteydestä. Lisäksi voit leikkiä mausteilla ja saada aikaan erikoisempiakin makuyhdistelmiä vaihtamalla kardemumman kaneliin tai lisäämällä taikinaan vaikka unikonsiemeniä sitruunan kanssa!

Kokosin itse letuista yhden upean lettukakun. Minusta kakusta tuli näyttävä ja ihan mielettömän herkullinen. Tekisi mieli ottaa käsin tuo päällimmäinen lettukerros kuvasta ja laittaa kerralla suuhun. Jos yksi lettukakku tuntuu liian isolta, voit halutessasi tehdä pienet lettukakut myös suoraan lautasille annoskokoisiksi kakuiksi.

Valloittavan lettukakun koristeet löytyivät luonnosta. Käytä villisti mielikuvitusta ja koristele lettukakku marjoin ja syötävin kukin, kuten minäkin tein. Pihallani ja äitini puutarhassa kasvaa isoja puskia lemmikkiä (yksi lempikukkani), joten siitä syystä lemmikki pääsi myös tämän kakun koristeeksi.


Valloittava Lettukakku

Raikkaat jogurttiletut: (n. 40 pientä lettua)

  • 3 kananmunaa
  • 3 dl kreikkalaista jogurttia
  • 2 dl maitoa
  • 4.5 dl vehnäjauhoja
  • 0.5 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria (voit lisätä halutessasi myös vaniljatangon siemeniä)
  • 1 tl kardemummaa
  • ripaus suolaa
  • sokeria halutessa

Paistoon:

  • voita tai öljyä
  1. Mittaa munat, jogurtti ja maito isoon kulhoon. Vatkaa sekaisin.
  2. Sekoita kaikki kuivat aineet ja mausteet keskenään.
  3. Aloita lisäämään jauhoseosta jogurtti-seokseen koko ajan vatkaten.
  4. Vatkaa taikina kuohkeaksi ja kuplivaksi. Jätä vetäytymään noin 30 minuutiksi.
  5. Nosta jokaiseen lettupannun syvennykseen voita tai öljyä.
  6. Kuumenna lettupannu liedellä (tavallinen, kaasu tai induktio).
  7.  Kun voi ruskistuu ja väreilee, nosta lettutaikinaa syvennykseen kauhalla.
  8. Paista lettuja kohtuullisella lämmöllä noin 2 minuuttia per puoli, kunnes ne saavat kauniin kullanruskean sävyn.

Vinkki! Mausta lettutaikina sitruunankuorella, kanelilla tai muilla suosikkimausteillasi. Näin saat taikinaan helposti erilaisia makuja!

Sitruunakreemi:

  • 2 dl vispikerma
  • 150 g mascarponejuustoa
  • 2 sitruunan kuoriraaste
  • 1 tl vaniljasokeri
  • 1 rkl tomusokeri
  1. Pese sitruunat ja raasta niiden kuori.
  2. Vatkaa kerma vaahdoksi.
  3. Lisää mascarpone, sitruunankuori ja sokerit – vatkaa kevyesti sekaisin.
  4. Halutessasi lisää enemmän sitruunankuorta tai muita mausteita!
  5. Laita kreemi pursotinpussiin, jossa on mieleisesi tylla.

Lisäksi:

  • mustikoita ja mansikoita
  • vaaleaa siirappia
  • syötäviä kukkia (lemmikkejä tai orvokkeja)

Lettukakun kokoaminen:

  1. Nosta isolle lautaselle 5 lettua.
  2. Pursota sitruunakreemiä lettujen päälle ja nosta toiset letut kreemin päälle. Toista kahteen kertaan.
  3. Nosta seuraavaan kerrokseen kolme lettua täytettyjen lettujen päälle, pursottele ja kokoa (yhteensä 4 lettua ja 3 täytekerrosta).
  4. Kokoa lopuksi viimeinen kerros (yksi lettu – viisi kerrosta).
  5. Lopuksi koristele lettukakku mansikoilla, mustikoilla ja luonnonkukilla.
  6. Kaada päälle hunajaa tai vaaleaa siirappia!
  7. Tarjoile lettukakku heti.

VEGAANINEN: Tee taikinasta vegaaninen jättämällä muna pois ja lisäämällä taikinaan 1 soseutettu banaani. Korvaa maito ja jogurtti kaura-, soija- tai kookostuotteilla. Voit tehdä sitruunakreemin kauratuotteilla (korvaa mascarpone kauratuorejuustolla).

GLUTEENITON: Vaihda jauhot gluteenittomaan jauhoseokseen.

Vinkki! Kokoa kakku pieniksi annoskakuiksi suoraan lautasille! 

Valloittava Lettukakku

Valloittava Lettukakku

Valloittava Lettukakku

Fiskarsin alumiinista valmistetussa lettupannussa on erittäin kestävä Hardtec Superior 3-kerrospinnoite. Pohja lämpenee tasaisesti ja tehokkaasti.  Olin aivan haltioissani kuinka tasalaatuisia lettuja sainkaan paistettua. Tästä syystä myös lettukakku oli helppo koota, kun se pysy hyvin kasassa saman paksuisten ja kokoisten lettujen ansiosta. Kaasuliedellä paistamisesta huolimatta en saanut yhtään lettua käräytettyä – tämä tapahtui ensimmäistä kertaa ikinä!

Viiden letun lettupannu ja kaikki muut Hard Face -sarjan tuotteet valmistetaan Suomessa, Fiskarsin Sorsakosken tehtaalla. Saan usein kysymyksiä verkkokaupalleni koskien pinnoitettuja kakkuvuokia tms. Kerrottakoon tästä syystä myös seuraava fakta: Fiskarsin PTFE-pinnoite on kulutuksen kestävä ja tarttumaton. Fiskarsin pinnoitteet eivät sisällä perfluorioktaanihappoa (PFOA). Fiskars lupaa lettupannulle myös astianpesukone kestävyyden, mutta suosittelen (kuten hekin) aina käsinpesua pitkän käyttöiän takaamiseksi.

Valloittava Lettukakku

Valloittava Lettukakku Valloittava Lettukakku

Mitä mieltä olet lettukakustani?

Oletko itse leiponut lettu- tai pannukakku-kakkuja? Jos innostut kokeilemaan, olisi ihana nähdä kuvia sinun versiostasi. Jaa oma lettukakkusi Instagramissa merkitsemällä se #anninuunissalettukakku ja @anninuunissa.

Ihanaa viikon jatkoa!

♥ Anni

Seuraathan herkkujani ja muita juttuja myös

 Instagramissa ja Facebookissa?

Myös näillä sopii

Herkutella

109 Kommenttia

  1. Tuija sanoo:

    Ohjeet vaihtelevat. Maidottomiin käytän omenamehua ,hyvä makeus tulee mehusta. Uusin ohje on että varkaan valkuaiset erikseen vaahdoksi. Käytössä on mieheni isän tädin vanha valurautapannu 🙂

  2. Emma sanoo:

    Taikina tehdään aina perusohjeella, johon lisään vaniljasokeria. Minä paistan letut pannulla, mies kesällä muurikkapannulla. Lettujen kanssa syödään mansikkahilloa ja kermavaahtoa. Nam!

  3. Pirjo sanoo:

    Aivan parhaat letut tulevat tietysti muurikkapannulla. Ne nautitaan vaniljajäätelön ja tuoreiden mansikoiden kera.
    Ihanaa kesää Anni 🙂

  4. Rosa Nguyen sanoo:

    Korvaan useimmiten vehnäjauhon kaurajauhoon lettujen teossa, jolloin herkkä vatsani pystyy myös syömään lettuja. Maiton tykkään korvata kauramaidolla, joka tuo pientä makeutta lettuihin. Maustan aina lettuni vaniljasokerilla sekä joskus myös matchalla, kurkumalla, kaakaolla tai kanelilla.

  5. Jos lättyihin (kuten meillä pohjoisessa sanotaan) haluaa pitsisen reunan ja vähän erilaista makuakin, taikinan nesteenä voi käyttää esimerkiksi mansikka- tai sitruunavissyä 🙂
    Parhaat, ihan perinteiset lätyt syntyy muurikalla, oikeassa voissa paistaen.

  6. Elina sanoo:

    Taikinaan ei laiteta sokeria eikä öljyä. Taikina pitää tehdä aina ajoissa, jotta kerkeää jauhot turvota. Joskus voi taikinaan pienen lorauksen vichyä laittaa.
    Paistamiseen aina voita. ?
    Tarjolle letttujen kanssa mitä kukin haluaa, sokerista siirapin kautta jäätelöön ja tuoreisiin marjoihin.

  7. Kati Finell sanoo:

    Lempiohje sisältää rahkaa ja hitusen vaahterasiirappia. En omista minkäänlaista lettupannua joten ihan tavallisella paistinpannulla paistan.
    Valmiit letut sitten syödään omenahillon ja vaniljajäätelön kanssa.

  8. Iina sanoo:

    Aika perusohjeella on letut tullut tehtyä, uuden muurikkapannun myötä on myös muurinpohjaletut tulleet osaksi meidän lättyrepertuaaria. Iskä osaa paistaa kyllä parhaimmat lätyt!

  9. Indorados sanoo:

    Lettutaikinaan tuo makua kaneli ja kaardemumma ja tuoksu on ihana♡ Lettujen kanssa maistuvat niin vadelmahillo kuin vaniljajäätelökin.

  10. Reetta sanoo:

    Meillä lettutaikinaan lisätään oikeaa voita ja samaa käytetään aina myös paistamiseen, kuten mummo on opettanut.

  11. Jaana sanoo:

    Parhaimmat letut on muurikka pannulla nuotiolla. Taikinaan sekaan hieman ohrajauhoja, sokeria en käytä taikinaan. Taikina tehdään hyvissä ajoin ja annetaan turvota. Paistetaan kunnon voissa. Tarjoillaan lakkahillon tai omenasoseen kanssa. 🙂 ihan tuli maut suuhun kun tätä kirjoitti. 🙂

  12. kukka sanoo:

    Tylsästi mun lettuohje on ihan tavallinen lettuohje.

    Oon enemmänkin innostunut letunsisällöstä: se kun voi olla kaikkea mahdollista suolaisen ja makean välillä!

    Herkullisinta on kuitenkin muurinpohjaletut mansikoilla ja kermavaahdolla/jäätelöllä.

    Nuo sun lettukakut näyttävät tosi herkullisille! Toivottavasti pääsisin joskus itsekin maistamaan.

  13. tytti sanoo:

    Perus lettutaikina ja vanha valurautainen lettupannu ,puuhellalla paistettuna.
    Uusia ohjeita on kiva kokeilla.

  14. NannaS sanoo:

    Käytän lettutaikinassa saatavuuden mukaan tilamaitoa. Tulee herkullisia lettuja 🙂

  15. Marju sanoo:

    Minusta letut ovat parhaimmillaan kunnon voissa paistettuina ja hiukan rapsakoilla reunoilla.

  16. Pilvi sanoo:

    Välillä koitan tehdä letuistakin jotakin terveysversioita, mutta kyllä mun vinkkini on se, että pidetään letut lettuina ja terveysruuat on sitten asia erikseen. Letut on ihania perinteisinä! ???

  17. Terveellisempiä lettuja tehdessä korvaan sokerin banaanilla tai hunajalla ja sekoitan taikinan blenderissä. Jauhoja käytän myös vaihdellen ja esim ohra- ja kaurajauhojen seoksesta tuli viimeksi oivia lettuja mutta myös speltjauhoilla tulee mahtava maku! Kardemumma tuo mieleen Ahvenanmaan ja vaniljasokeri tuo pientä luksusta taikinaan. Tärkeintä on antaa taikinan vetäytyä ja paistaa tarpeeksi ohuita lettuja, jotta niihin tulee pitsireunat. Ja paistetaan tietenkin oikeassa VOISSA 🙂

  18. Nelliina sanoo:

    Vichyä taikinaan, siinä se. Mukana.

  19. Liina sanoo:

    Juuri eilen paistoin Marttojen ohjeella nokkoslettuja, joissa osa jauhoista oli ohrajauhoja ja sekaan tuli reilusti ryöpättyjä ja silputtuja nokkosia. Lettujen kanssa syötiin vanilja-rahkavaahtoa ja tuoreita mansikoita. Todellinen kesäjälkkäri!

  20. JennaO sanoo:

    Teimme juuri lettuja Riihimyllyn puodin valmiista lettu- ja vohvelijauhoseoksesta. Siinä oli joku perinteinen ohje niihin ja ai että kun tuli hyviä! Päälle laitettiin vaahterasiirappia ja mustikoita – koko pino katosi hetkessä parempiin suihin! Plussaa vielä maailman söpöimmistä pakkauksista, tullaan jatkossakin ostamaan heiltä ihania jauhoja. Olisi muuten kiva jos tekisit joskus tässä esittelyjä suomalaisista pikkupuodeista ja heidän tuotteistaan, niihin on kiva aina tutustua! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *