| | | |

Valloittava Lettukakku

Valloittava Lettukakku

Kaupallinen yhteistyö Fiskars

Kuinka usein syöt kakkua aamupalaksi? Miltä kuulostaisi lettukakku? Lettukakku voi syntyä kun paistat liikaa lettuja ja keksit lopuille letuille käyttöä. Tai sitten se syntyy harkitusti, kuten tämä valloittava lettukakku, jonka paistoin, täytin ja kokosin maalla meidän perheen iltapäiväkahveille. Letut ovat mitä parhainta kesäherkkua ja tuoreilla marjoilla viimeistelty kakku kuuluu kesään – myös aamuihin. Yhdistämällä nämä saat kaikki kerralla: letut, kakun ja kesän.

Letut ovat edelleen yksi kesän (ja syksyn, talven sekä kevään) trendikkäin tarjottava. Letut sopivat makeiksi suupaloiksi niin brunssilla, syntymäpäivillä tai ihan vaan mökkikahveilla ystävien ja perheen kesken. Leipomani valloittava lettukakku sopii kaikkiin näihin kesäisiin herkutteluhetkiin. Itselleni voisin tehdä lettukakun ihan vaan välipalaksi.

Valloittava Lettukakku

Valloittava Lettukakku

Sain Fiskarsilta testiin Fiskars Hard Face -sarjaan kauan kaivatun uutuuden, viiden letun lettupannun. Lapsuus tuli mieleen tästä lettupannusta! Muistan kuinka mummini paistoi tasalaatuiset letut aina lettupannulla, ja miten herkullisia ne olivatkaan. Pannusta hurmioituneena innostuin vanhempieni luona maalla paistamaan lettuja ulkona grillissä, jossa on kaasuliesi. Mahtava viiden letun lettupannu sopii nimittäin ihan kaikille liesille, myös induktiolle. Helteisestä säästä ja kaasusta huolimatta lettupannun bakeliittikahva ei kuumentunut, ja siitä sai hyvän otteen. Yllätyin, olin varautunut paistoon patalappujen kera.

Tein jogurttipohjaisen lettutaikinan, jossa maistuu vanilja ja kardemumma. Lettuohjeeni on helposti muunnettavissa gluteenittomaksi tai vegaaniseksi. Lue vinkit alempaa ohjeen yhteydestä. Lisäksi voit leikkiä mausteilla ja saada aikaan erikoisempiakin makuyhdistelmiä vaihtamalla kardemumman kaneliin tai lisäämällä taikinaan vaikka unikonsiemeniä sitruunan kanssa!

Kokosin itse letuista yhden upean lettukakun. Minusta kakusta tuli näyttävä ja ihan mielettömän herkullinen. Tekisi mieli ottaa käsin tuo päällimmäinen lettukerros kuvasta ja laittaa kerralla suuhun. Jos yksi lettukakku tuntuu liian isolta, voit halutessasi tehdä pienet lettukakut myös suoraan lautasille annoskokoisiksi kakuiksi.

Valloittavan lettukakun koristeet löytyivät luonnosta. Käytä villisti mielikuvitusta ja koristele lettukakku marjoin ja syötävin kukin, kuten minäkin tein. Pihallani ja äitini puutarhassa kasvaa isoja puskia lemmikkiä (yksi lempikukkani), joten siitä syystä lemmikki pääsi myös tämän kakun koristeeksi.


Valloittava Lettukakku

Raikkaat jogurttiletut: (n. 40 pientä lettua)

  • 3 kananmunaa
  • 3 dl kreikkalaista jogurttia
  • 2 dl maitoa
  • 4.5 dl vehnäjauhoja
  • 0.5 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria (voit lisätä halutessasi myös vaniljatangon siemeniä)
  • 1 tl kardemummaa
  • ripaus suolaa
  • sokeria halutessa

Paistoon:

  • voita tai öljyä
  1. Mittaa munat, jogurtti ja maito isoon kulhoon. Vatkaa sekaisin.
  2. Sekoita kaikki kuivat aineet ja mausteet keskenään.
  3. Aloita lisäämään jauhoseosta jogurtti-seokseen koko ajan vatkaten.
  4. Vatkaa taikina kuohkeaksi ja kuplivaksi. Jätä vetäytymään noin 30 minuutiksi.
  5. Nosta jokaiseen lettupannun syvennykseen voita tai öljyä.
  6. Kuumenna lettupannu liedellä (tavallinen, kaasu tai induktio).
  7.  Kun voi ruskistuu ja väreilee, nosta lettutaikinaa syvennykseen kauhalla.
  8. Paista lettuja kohtuullisella lämmöllä noin 2 minuuttia per puoli, kunnes ne saavat kauniin kullanruskean sävyn.

Vinkki! Mausta lettutaikina sitruunankuorella, kanelilla tai muilla suosikkimausteillasi. Näin saat taikinaan helposti erilaisia makuja!

Sitruunakreemi:

  • 2 dl vispikerma
  • 150 g mascarponejuustoa
  • 2 sitruunan kuoriraaste
  • 1 tl vaniljasokeri
  • 1 rkl tomusokeri
  1. Pese sitruunat ja raasta niiden kuori.
  2. Vatkaa kerma vaahdoksi.
  3. Lisää mascarpone, sitruunankuori ja sokerit – vatkaa kevyesti sekaisin.
  4. Halutessasi lisää enemmän sitruunankuorta tai muita mausteita!
  5. Laita kreemi pursotinpussiin, jossa on mieleisesi tylla.

Lisäksi:

  • mustikoita ja mansikoita
  • vaaleaa siirappia
  • syötäviä kukkia (lemmikkejä tai orvokkeja)

Lettukakun kokoaminen:

  1. Nosta isolle lautaselle 5 lettua.
  2. Pursota sitruunakreemiä lettujen päälle ja nosta toiset letut kreemin päälle. Toista kahteen kertaan.
  3. Nosta seuraavaan kerrokseen kolme lettua täytettyjen lettujen päälle, pursottele ja kokoa (yhteensä 4 lettua ja 3 täytekerrosta).
  4. Kokoa lopuksi viimeinen kerros (yksi lettu – viisi kerrosta).
  5. Lopuksi koristele lettukakku mansikoilla, mustikoilla ja luonnonkukilla.
  6. Kaada päälle hunajaa tai vaaleaa siirappia!
  7. Tarjoile lettukakku heti.

VEGAANINEN: Tee taikinasta vegaaninen jättämällä muna pois ja lisäämällä taikinaan 1 soseutettu banaani. Korvaa maito ja jogurtti kaura-, soija- tai kookostuotteilla. Voit tehdä sitruunakreemin kauratuotteilla (korvaa mascarpone kauratuorejuustolla).

GLUTEENITON: Vaihda jauhot gluteenittomaan jauhoseokseen.

Vinkki! Kokoa kakku pieniksi annoskakuiksi suoraan lautasille! 

Valloittava Lettukakku

Valloittava Lettukakku

Valloittava Lettukakku

Fiskarsin alumiinista valmistetussa lettupannussa on erittäin kestävä Hardtec Superior 3-kerrospinnoite. Pohja lämpenee tasaisesti ja tehokkaasti.  Olin aivan haltioissani kuinka tasalaatuisia lettuja sainkaan paistettua. Tästä syystä myös lettukakku oli helppo koota, kun se pysy hyvin kasassa saman paksuisten ja kokoisten lettujen ansiosta. Kaasuliedellä paistamisesta huolimatta en saanut yhtään lettua käräytettyä – tämä tapahtui ensimmäistä kertaa ikinä!

Viiden letun lettupannu ja kaikki muut Hard Face -sarjan tuotteet valmistetaan Suomessa, Fiskarsin Sorsakosken tehtaalla. Saan usein kysymyksiä verkkokaupalleni koskien pinnoitettuja kakkuvuokia tms. Kerrottakoon tästä syystä myös seuraava fakta: Fiskarsin PTFE-pinnoite on kulutuksen kestävä ja tarttumaton. Fiskarsin pinnoitteet eivät sisällä perfluorioktaanihappoa (PFOA). Fiskars lupaa lettupannulle myös astianpesukone kestävyyden, mutta suosittelen (kuten hekin) aina käsinpesua pitkän käyttöiän takaamiseksi.

Valloittava Lettukakku

Valloittava Lettukakku Valloittava Lettukakku

Mitä mieltä olet lettukakustani?

Oletko itse leiponut lettu- tai pannukakku-kakkuja? Jos innostut kokeilemaan, olisi ihana nähdä kuvia sinun versiostasi. Jaa oma lettukakkusi Instagramissa merkitsemällä se #anninuunissalettukakku ja @anninuunissa.

Ihanaa viikon jatkoa!

♥ Anni

Seuraathan herkkujani ja muita juttuja myös

 Instagramissa ja Facebookissa?

Myös näillä sopii

Herkutella

109 Kommenttia

  1. Memmuli sanoo:

    ihan perus lettutaikina, päälle mansikka tai vadelmarahkaa ja mielen mukaan kinuski tai suklaakastiketta

  2. Minna sanoo:

    Teen letut ilman kananmunaa vissyveteen.

  3. Mari sanoo:

    Onnistuneet lettukestit taattu kun lettuja jokaiselle riittävästi, koskaan ei ole liikaa ollut ??

  4. Satu sanoo:

    Opin tämän taikinan mummoltani❤️
    Vatkataan munat hyvin, lisää maitoa,hieman suolaa ja sokeria. Sekoitetaan ja maistetaan maku(lisää jompaa kumpaa,jotta mausta tulee mieleinen. Lisää joukkoon jauhot,ja voisulaa.Anna turvota n.20min.
    Paistan valurauta pannulla. Pannulle voita,kunnes hieman rasva ruskettuu,laitan n.1dl taikinaa ja valutan taikinan koko pannun alueelle. Letusta teen ohuita ja näin niistä tulee myös rapeita! Letut nostetaan lautaselle kerroksittain ja väliin ripotellaan dokeria. Nautitaan mansikkahillon kanssa?

  5. Satu sanoo:

    Pienenä mummolassa meidän paappa teki parhaita luettuja. Välillä laittoi sekaan kaurahiutaleita. Nykyään itse teen gluteenittomia lettuja. Päälle tuoreita mansikoita tai lakkahilloa<3

  6. minni / kokeileva keittiöni sanoo:

    Ihana lapsuuden herkku. Itse tykkään eniten syrnikeistä ja oikein herkkuna skumppaletuista.

  7. Kakkua en oo syönyt aamiaiseksi, mutta lettuja kyllä! Ihanat nää lettukakut, kelpais kyllä aamupalaksi ?

  8. Kiva idea tuo lettukakku. Täytyypä kokeilla nyt kun tuoreita marjojakin on yllin kyllin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *