Vadelma Macaron -leivokset Ystävälle
Pitkästä aikaa ihania ihania macaron -leivoksia. Löysin rantein ja omalla lempireseptillä onnistuin tällä kertaa heti. Oli minulla itseasiassa yksi uusi kikka, nimittäin joululahjaksi saatu kestoleivinpaperi, jonka päällä macaron -puolikkaat paistuivat täydellisesti! Kokeilin myös tavallisella leivinpaperilla ja tulos ei ollut yhtään niin hyvä. Suosittelen siis kokeilemaan kestoleivinpaperia tai silikonista uuninkestävää mattoa (ei macaronmatto).
Ystävänpäivän kunniaksi myös Pariisista saadut ihanat käsintehdyt sydänkarkit pääsivät tarjolle ja kuvattavaksi. Macaron -leivoksien päällä olevat sydän koristeet asettelin koristeiksi leivoksiin ennen paistoa. Ne eivät ottaneet väriä tai muutenkaan kärsineet paistosta. Ihanaa tulevaa pinkkiä rakkauden päivää odotellen on kiva mutustella näitä!
Vadelma Macaron -leivokset Ystävälle
Ohje
- 90 g valkuaista
- 170 g tomusokeria
- 110 g mantelijauhoja
- 0,5 dl hienosokeria
- pinkkiä pastaväriä
- sydän koristerakeita
- Mittaa mantelijauho ja tomusokeri kulhoon siivilän läpi. Mittaa valkuaiset toiseen kulhoon. Laita leivinpaperia tai uuninkestävä silikonimatto kahdelle uunipellille.
- Vaahdota levänneet munanvalkuaiset isossa kulhossa kovaksi vaahdoksi. Vatkaa vähitellen sekaan hienosokeri (vähän kerrallaan). Vaahdota kunnes saat kovaa kiiltävää marenkia. Vatkaa joukkoon väri.Vinkki: Laita munanvalkuaiset kulhoon 30-60 min ennen vatkausta, jolloin niistä haihtuu kosteutta. Valmis täydellinen valkuaisvaahto muistuttaa partavaahtoa.
- Kääntele varovasti mantelitomusokeriseosta kolmasosa kerrallaan nuolijalla marenkiin. Kun kuivat aineet ovat sekoittuneet hyvin, jatka seoksen leikkaamista ja kääntelyä kunnes saat kiiltävää, sakeaa ja nauhamaista taikinaa. HUOM älä kuitenkaan sekoita liikaa, ettei taikina juoksetu!Vinkki: Aloita kääntely reunoista ja pohjalta ja leikkaa viimeiseksi keskeltä. Valmis täydellinen taikina valuu nauhana lastasta ja jääneet kuviot tasoittuvat 30 sekunnissa.
- Laita taikina pursotinpussiin, jossa on pyöreä tylla. Pursota leivinpapereille pieniä pyöreitä nokareita. Ripottele sydän-rakeet macaronien päälle. Kopauta pursotuksen jäljkeen uunipeltejä napakasti pöytää vasten niin, että ilmakuplat rikkoutuisivat. Anna nokareiden seistä huoneenlämmössä 30 minuuttia, tai kunnes pinta kovettuu. Koita sormella. Lämmitä uuni tällä aikaa noin 140 asteeseen.Vinkki: Pursota taikinanokareet riittävän kauas toisistaan. Macaronien määrä riippuu siitä miten pieniä tai isoja nokareita pursotat. Muista parillinen määrä. Pellin kopauttaminen auttaa röpelöreunan muodostumista.
- Paista marenkeja uunissa 10-15 minuuttia uunista riippuen. Tarkista aina välillä ettei marengit paistu liikaa reunoilta tai tummu. Anna jäähtyä pellilä 10 minuuttia. Irrota marengit varovasti lastalla leivinpaperilta ja anna jäähtyä kunnolla.Vinkki: Jos marengit ovat ruskistuneet liikaa vähennä uunin lämpötilaa. Marengit ovat valmiita, kun niissä on rapea kuori ja kun röpelöinen pohja ei hylly nostettaessa paistoksia varovasti leivinpaperilta. Jos pohjat ovat vielä pehmeitä ja tahmeita, nosta pelti takaisin uuniin muutamaksi minuutiksi, mutta jätä luukku raolleen.
Täyte
- 100g tuorejuustoa
- 20g pehmeää voita
- 1 dl tomusokeria
- 1 rkl vadelmahilloa
- tippa lilaa pastaväriä
- Mittaa kaikki aineet kulhoon ja vatkaa sekaisin noin minuutin ajan.
- Pursota tai levitä täytettä toiselle puolikkaalle ja paina toinen päälle.
Söpöjä kerrassaan 🙂
Kiitos Tiia 🙂 Ihanaa tulevaa ystävänpäivää sinulle!
Ihania!:) Macaron-leivokset on vaan niin hyviä!
Kiitos Essi 🙂 Macaron -leivokset ovat mun omia suosikkeja. Niitä voisi syödä vaikka kuinka monta ja ovat niin kauniita!
Hei! Et siis suosittele macaron-maton käyttöä? Eikö siinä onnistu kunnolla macaronien paistuminen? Pitäisi tehdä juhliin.. apua.. kunpa onnistuisi yhtä hyvin kuin sulla! 🙂
Hei Sonja,
Itse onnistun ilman mattoa parhaiten. Nämä leivokset oppii tekemään ajan kanssa ja harjoittelemalla. Täältä voit lukea lisää vinkkejä:
https://www.anninuunissa.fi/taydellinen-macaron-resepti-nain-onnistut/
Hei,
Onko sulla vinkkiä, miten tuohon itse macarons kuoreen saisi jotain lisämakua pilaamatta taikinan tekstuuria? Itse vadelman makua niihin ei saa varmaan mitenkään? Mites oletko laittanut vanilinisokeria? Sen ei varmaan luulisi pilaavan taikinan koostumusta?
Hei Viivi,
Voit maustaa macarontaikinaa vahvoilla aromeilla:
https://www.anninuunissa.com/makuaineet-aromit-c-8_84.html
tai käyttää ihania makutomusokereita:
https://www.anninuunissa.com/makutomusokerit-muut-sokerit-c-8_43.html
🙂
Moikka! Todella hyvä resepti, kiitos siitä ! Tein näitä jo toisena ystävyyden päivänä peräkkäin. Asun ulkomailla ja siksi nämä suomalaiset reseptit ei mene aina ihan nappiin ja niin kävi nytkin täytteen kanssa, täällä tuorejuusto on aivan liian juoksevaa, mutta korvasin tämän täytteen sitten toisella reseptillä. Perusohje itse marenkiin super hyvä ja tulee oleen myös jatkossa käytössä. 😇 kiitos !
Ihana kuulla! Myöhästynyttä Ystävänpäivää <3 Ps. jos löytyy sieltä missä asut Philadelphia tuorejuustoa, niin sillä pitäisi onnistua!