Täydellinen Valkosuklaafudge
Täydellinen Valkosuklaafudge -resepti aloittaa joulukuun loistokkaasti. Tämä resepti tulee olemaan minun tämän joulun suosikki karkkireseptini. Sen tiedän jo nyt, koska testasin reseptin hyvissä ajoin syyskuussa! Tämä fudge on pehmeää, kermaista, suklaista ja ahh niin täyteläistä, että se sulaa suuhun!
Montaa reseptiä on tullut kokeiltua vuosien varrella ja kyllä tämä taitaa viedä kärkipaikan. Fudgehan on kermatoffeeta, joten siltä sen tulee maistua! En itse pidä pikaresepteistä, joissa käytetään kondensoitua maitoa. Siitä ei saa ikinä irti tätä ihanaa paahteista toffeen makua, joka tulee ainoastaan kermaa ja sokeria keittämällä. Glukoosisiirappi vaikuttaa fudgen ihanan pehmeään koostumukseen, joten sitä lisäsin tähänkin reseptiin. Halutessa reseptiin voi lisätä lisää makua aromilla kuten piparminttu, kahvi tai pistaasi. Saat reseptistä helposti myös laktoosittoman vaihtamalla kerman, voin ja valkosuklaan laktoosittomaan.
Kuvassa näkyvät fudget on syöty jo aikoja sitten, joten lahjaksi keitän uuden satsin lähempänä joulua, mutta taidanpa keitellä näitä ihanuuksia ihan muuten vaan piristämään jouluisia iltoja jo lähiaikoina! Olkaa hyvät: Täydellinen Valkosuklaafudge -resepti on tässä ♥
Täydellinen Valkosuklaafudge
Tällä reseptillä saat yhden vuoallisen fudgea, palojen määrä riippuu siitä minkä kokoisia leikkaat.
Ohje:
- 5 dl (fariini)sokeria
- 1,5 dl glukoosisiirappia
- 3 dl kuohukermaa
- 100 g voita
- 200 g valkosuklaata
- Valinnainen: tippa valitsemaasi aromia
- Voitele noin 28 x 18 cm kokoinen vuoka esimerkiksi öljyllä, voit halutessa laittaa vuoan pohjalle leivinpaperin.
- Leikkaa valkosuklaa pieniksi paloiksi.
- Mittaa sokeri, siirappi, kerma ja voi paksupohjaiseen kattilaan.
- Keitä seosta välillä hämmentäen 120 asteiseksi (käytä digitaalista mittaria). ÄLÄ VATKAA TAI SEKOITA LIIKAA
- Kaada massa metalliseen kulhoon (massa jäähtyy hieman siirrettäessä kattilasta kulhoon).
- Jos laitat aromia, lisää se tässä vaiheessa.
- Vatkaa massaa sähkövatkaimella 5 minuuttia.
- Lisää valkosuklaa pienissä osissa sekaan vatkaten miedolla teholla.
- Massa muuttuu paksuksi ja sitä on vaikea vatkata. Heti kun valkosuklaa on kunnolla sulanut ja sekoittunut lopeta vatkaus.
- Siirrä massa voideltuun vuokaan ja painele tarvittaessa tasaiseksi.
- Peittele vuoka ja laita jääkaappiin 4-5 tunniksi tai yön yli jähmettymään.
- Leikkaa kovettunut fudge paloiksi ja pakkaa lahjaksi sellofaanipusseihin tai nauti itse!
- Säilytä fudge jääkaapissa! Fudge säilyy parhaimmillaan noin reilun viikon.
Vinkki! Lisää fudgemassaan halutessasi jotain aromia! Caramel tai Pistaasi kenties? Voit myös lisätä massaan pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä tai muita herkkuja! ♥ Ihanat fudget voit pakata ystävälle tai rakkaalle kirkkaisiin sellofaanipusseihin.
Vinkki! Toimii myös kaurakermaan tehtynä!
Edit 1.12.2017 Voit käyttää myös fariiniasokeria tavallisen sijaan, jolloin fudgen väri on tummempi. Itse olen tehnyt molempia ja kuvassa olevat saattavat näyttää hieman tummemmilta kuin omasi! Maku on kuitenkin tärkein!
Edit. 18.12.2018 Osalla leipureista on vatkauksen aikana rasva erottunut fudgemassasta. Tämä saattaa johtua siitä, että massaa on sekoitettu tai vatkattu liikaa keiton aikana.
Toimii varmaan muillakin suklailla? Jos haluaa tehdä erilaisia ?
Heips, en ole itse testannut vielä muilla suklailla, mutta en keksi miksi ei toimisi 🙂 Mukavaa viikonloppua!
Hei, pitääkö massan ehtiä jäähtyä ennen suklaan laittoa vai ei?
Hei Jonna, ei tarvitse 🙂 Se vain siirretään niinkuin ohjeessa sanotaan 🙂 Jotkut vatkaavat suoraan kattilassa, mutta kattila on pitkään todella kuuma keittämisen jälkeen ja siitä syystä tuo siirto. Pienetkin asiat saattavat vaikuttaa lopputulokseen karkkiohjeissa, joten kannattaa noudattaa melkein pilkulleen määriä ja ohjeita. Mukavaa viikonloppua!
Kiitos ja samoin! 🙂
Ps. Nämä menee heti huomenna kokeiluun! Toivottavasti onnistuvat, toisin kuin tapana on aiemmin ollut ??
Minä testasin nämä heti kun näyttivät niin hyviltä. Tein ihan ohjeen mukaan. Mittasin mittarilla massan 120 asteeseen. Silti massasta tuli vaaleampi kuin sinun kuvassa. Olisiko massaa pitänyt malttaa vielä enemmän keittää? ? Huomenna pääsee maistamaan. ?
Hei Emma, vaaleus johtuu varmasti osittain valkosuklaasta tai sokerista (fariinista tulee tummempi) mitä käyttää! Se ei haittaa mitään 🙂 Toivottavasti tykkäät fudgen mausta 🙂 Mukavaa viikonloppua!
Vaikuttaapa ihanilta ? Varmasti teen lahjaksi!
Tuli mieleen kun sanoit että haluamaansa aromia voisi lisätä, valkosuklaan ja salmiakin liitto on muutamalle ystävälleni erittäin mieluisa, voisikohan ohjeeseen lisätä turkinpippurouhetta vaikkapa?
Hei Anni 🙂 Kyllä mielestäni voi lisätä turkinpippuria. Massasta tulee lopuksi aika jämäkkää joten tekisin varmaan niin, että lisäisin ennen valkosuklaata hiukan rouhetta ja sitten kun laittaisin massan vuokaan ripottelisin loput siihen päälle 🙂
Kauanko nämä säilyy, että tietää kuinka paljon ennen joulua pystyy tehdä? ?
Hei Jenna, säilyvyys lukee reseptin yhteydessä:
Säilytä fudge jääkaapissa! Fudge säilyy parhaimmillaan noin reilun viikon.
-Anni
Mitä tapahtui kun suklaa sulasi nesteeksi eikä sekoittunut.
Hei Mari, siirsitkö massaan kattilasta kulhoon ja vatkasit varmasti 5 min ennen suklaan lisäystä? Lisäsitkö suklaan pienissä erissä pieninä paloina koko ajan vatkaten?
Minulla kävi aivan samalla tavalla eli rasva erottui sekoitusvaiheessa. Tämä varmaan tapahtui siksi, että liika ison määrän suklaata iskin sekaan.
Toinen mikä kannattaisi ohjeessa mainita niin vatkaimen teho sillä tuli niin jämäkkää sekoitusvaiheessa että alkoi jäämään jo kiinni fudge sekoittimeen. Eli olisiko 5 minuuttia pienellä teholla parempi?
Katsotaan mitä tulee sillä laitoin jämäkkänä mutta muovattana fudgen jääkaappiin. Toivon parasta..
Harmi, että myös sinulle kävi tämä yleinen (rasvan erottumisen) ongelma fudgen kanssa.
Valitettavasti en voi ennakoida ihan kaikkea ohjeita kirjoittaessani – jos esimerkiksi samaa ongelmaa en ole itse kohdannut tehdessäni. Tätä ohjetta olen pyrkinyt muokkaamaan, kun palautetta on tullut vastaan.
Toivottavasti fudgestasi tulee herkullista kaikesta huolimatta!
Moi! Noh koitin makua ja ihan ok maku tuli mutta itse rasva ei jähmettynyt vaan kaadoin pois ja en jaksanut tätä uudestaan keitellä. Koitanpas joku toinen kerta uudestaan 🙂
Tottunut kyllä käyttämään sekoitinta täydellä teholla ja nyt tosiaan olisi pitänyt hiljaisella mennä. Noh oppia ikä kaikki eli itsekin ekaa kertaa olin tässä tekemässä näitä.
Huomenna kokeilen sun marmeladikuulia 🙂
Tämä oli kyllä ihan superhyvää! Kokeilin myös yhden erän sekoittamalla joukkoon raakalakritsijauhetta ja käytin vain 150g valkosuklaata. Toimi niinkin älyttömän hyvin!
Hei Minni, kiitos kommentistasi! Ihanaa, että tämä resepti on ollut näin pidetty! Tein itse myös uuden satsin lisäämällä piparkakkumaustetta massaan 🙂 Tuli ihanaa! Mukavaa joulun odotusta!
Aivan ihania! ? En ole koskaan aiemmin tehnyt fudgea, ja tällä ohjeella onnistuin heti kerrasta! Kiitos ? Teen varmasti vielä jatkossakin tällä ohjeella tätä herkkua.
Kiitos Jenni 🙂 Ihana kuulla hyvää palautetta tästä ohjeesta! Nämä ovat kyllä herkkua!
Minulla rasva lopulta erottui ja vuokaan siirtäessä massa oli kuiva ja rikkonainen + rasva lillui päällä. Mitähän meni mönkään? 🙁 Yritin seurata ohjetta pilkulleen.
Tämä on yleinen ongelma fudgea tehdessä. Käytitkö lämpömittaria? Nimittäin lämpötiloissa on mennyt joku luultavasti pieleen kun on näin käynyt tai sitten vatkaus on ollut liian pitkä 🙁
Heippa!
Elämäni ekat fudget ja vähään aikaan myös viimeiset 😂 Digimittarilla seurasin lämpöä ja sekuntikellolla vatkausta. Uskon kuitenkin, että vatkaus oli liian pitkä ja ekan valkosuklaaerän lisättyäni koko komeus meni kokkareiseksi ja suklaa ei sekoittunut. Myös sähkövatkaimessa tehot eivät riittäneet ja massa jämähti heti alkuunsa vispilöihin 😂 Mutta tämä massa maistui kuitenkin todella hyvältä ja on jääkaapissa jähmettymässä. Kyllä se kotioloissa syötyä tulee 😋
Voi harmi Terhi. jokin on mennyt pieleen lämpötiloissa tai vatkauksissa. Onneksi massa on silti hyvää! Pyörittele vaikka fudgepalloja massasta ja dippaa suklaaseen nam! 🙂
Jos massaa eka vatkaa 5min ja sitten lisää joukkoon valkosuklaan, eikö massa ole jo niin jäähtynyt että valkosuklaa ei sula?
Ei ole jos kiehautat massan 120 asteiseksi. Halutessasi voit lyhentää vatkausta esim 3 minuuttiin. Hyvn on minun valkosuklaa aina sulanut 🙂 Kannattaa rouhia se todella pieneksi.
Valkosuklaafudget kuulostavat niin herkulle, että tekisi mieli kokeilla. Laktoosittoman valkosuklaan löytäminen ei ole tähän saakka kuitenkaan onnistunut. Osaisitko auttaa!
Brunbergilla on ihanaa laktoositonta maitosuklaata. Onnistuisikohan sillä?
Lämmin kiitos monista ihanista ohjeista ja Aitoa Joulun Iloa sinulle! toivottelee Leena
Hei Leena,
Voi en uskalla suositella, koska en ole kokeillut. Fudge ohje on herkkä muutoksille, kuten karkki-ohjeet yleensä.
Kiitos ja ihanaa joulua myös teille <3
Hei,
Ohje vaikuttaa todella hyvältä. Voikohan valkosuklaan vain jättää pois, jos haluaa tehdä ilman sitä?
Rauhallista joulunaikaa!
Hei Essi, voit tai sitten voit tehdä tällä ohjeella 🙂
https://www.anninuunissa.fi/vaniljainen-helppo-fudge/
Hei,
Tein näitä toistamiseen ja jälleen rasva erottui massasta ennen suklaan laittoa.
Jäin miettimään, onko vatkaimen teholla merkitystä? Mitä vatkainta käytät ja millä teholla? Eli jäähtyykö massa liian nopeaa vatkauksen aikana?
Itse pelastin tilanteen sillä, että kun huomsin rasvan alkavan erottua, lopetin vatkauksen, lisäsin suklaat. Laitoin massan takaisin kattilaan ja lämmitin sen verran, että rasva ”imeytyi” massaan.
Rakenne kärsii tästä, tulee sitkeämpää.
En osaa sanoa suoraan miksi näin käy osalle (rasva erottuu massasta) itselläni ei ole niin käynyt, joten en ole voinut tutkia syitä siihen tarkemmin. Vähän tietoa etsittyäni olen huomannut sen olevan yleinen ongelma. Voi siis liittyä lämpötiloihin. Muiden ihmisten kokemusten perusteella huomattiin, että joku yhteys on myös sillä jos massaa sekoittaa liikaa keittämisen aikana.
Hienoa, että osasit soveltaa, vaikka lopputulos ei ollut ihan haluttu.
Hei,
Joka joulu näitä tulee tehtyä ja vasta tällä kertaa onnistui hyvin!
Uskon itse vahvasti siihen, että vatkausnopeus on avain siihen, erottuuko rasva massasta. Kun vatkaa liian kovaa, massa jäähtyy liian nopeasti ja saa ainesosat erottumaan toisistaan.
Itse vatkasin nyt yleiskoneella, teholla 1-2 (koneessa 6 vaihetta) ja massa onnistui hienosti.
Pakko vielä kokeilla joku päivä uudelleen 😁.
Mahtavaa! Kiitos kommentistasi ja vinkistä. Ihanaa joulua!
Tein aivan ohjeen mukaan. Lämpötila ym aivan tarkasti. Massa ihanan tasainen ja makuinen. Jääkaapissa pari vuorokautta. On niin tahmeaa ja pehmeää, ettei voi paloja leikata. Ei ole muiden ohjeiden kanssa ollut vastaavaa ongelmaa.
Hei Enna,
Jos massa on jäänyt tahmeaksi ja sitä ei ole voinut leikata on lämpötiloissa käynyt jokin virhe. Jos massan kuumentaa oikeaan asteeseen niin massan ei pitäisi jäädä löysäksi. Valitettavasti en tiedä syitä kaikkiin ongelmiin fudgen kanssa. Osa onnistuu täydellisesti ja osalla on ongelmia juuri massan koostumuksen kanssa. Kun ei ole itse vieressä seuraamassa on vaikea sanoa mikä meni vikaan 🙁
Hei! Olen tehnyt useamman kerran fudgeja tosin eri ohjeilla kuin sinun. Olen aina onnistunut, mutta haluaisin niin kovin antaa fudgeja lahjaksi, mutta muiden ohjeilla fudget kuitenkin pehmenevät ihan älyttömän paljon huoneenlämmössä, vaikka monet ovat sanoneet, että säilyvät huoneenlämmössä. Joten ajattelin, että muissa ohjeissa on lämpötilana ollut 116 astetta ja sinun ohjeessasi 120, niin voisiko tämä vaikuttaa asiaan? Miten tällä ohjeella on käynyt sinulle? Kuinka hyvin ne ovat säilyneet huoneenlämmössä sellofaaniin paketoituna?
Heippa, itse en ole tehnyt ikinä muulla ohjeella kuin tällä ja sitten tällä toisella jonka linkitän alle:
https://www.anninuunissa.fi/vaniljainen-helppo-fudge/
Minulla on aina muoto pitänyt hyvin eivät ole pehmenneet niin, että häiritsisi. Saattaapi olla juuri tuo lämpötila.
Ihanan kuuloinen resepti, mutta tekstissäsi on asiavirhe: Reseptistä ei saa laktoositonta vain vaihtamalla kermaa laktoosittomaan, sillä valkosuklaa ei ole laktoositonta.
Kappas voi ja valkosuklaa uupuivat siitä rimpsusta! Korjattu.
Viime jouluksi tein tällä samalla ohjeella ja onnistui hyvin, nyt myös tein, unohdin siirtää massan kulhoon vaan vispasin suoraan kattilassa valkosuklaata ei muuttunut tönköksi mutta jähmettyi kun kaadoin astiaan ja näyttää tosi hyvältä, keittäminen kestää yllättävän pitkään 120° mutta kannattaa 😊
Hei!
Kiitos tästä aivan ihanasta reseptistä. Tullut monia kertoja tehtyä. Oma lempparini on lisätä loppuvaiheessa reippaasti vielä kardemummaa sekaan🥰😍 Nam!
Oi pakko kokeilla kardemumma FUDGEA 🙂