Täydellinen Sokerikakkupohja – Ohje+Muistilista
Postaus sisältää mainoslinkkejä. Linkit on merkitty *-merkillä.
Täydellinen sokerikakkupohja onnistuu helposti lasitekniikalla huolellisesti ohjeita ja vinkkejä seuraten. Täydellinen kakkupohjan on jokaisen täydellisen kakun alku. Lue tästä parhaat ja testatut ohjeet sekä vinkit onnistumiseen.
Leivoin viime viikonloppuna valmiiksi muutamia sokerikakkupohjia pakastimeen tulevia kakkuprojekteja varten. Onnellisena ihailin täydellisesti noussutta kakkua ja silittelin pitkäaikaista rakkauttani: nimittäin alumiinista kakkuvuokaa, jolla valehtelematta olen hankinnasta lähtien paistanut täydellisimmät sokerikakkupohjani koskaan. Jaoin kuvan kakkupohjasta Leivontaharrastajien FB-ryhmään ja kiinnostus vuokaa sekä kakkupohjaa kohtaan yllätti minut. Kyselyjen määrän noustessa lupasin jakaa teille omat vinkkini ja tässä ne tulevat.
Käyttämäni alumiininen kakkuvuoka on erikois-syvä ja se on materiaaliltaan anonisoitua alumiinia, joka vaikuttaa kakkupohjan tasaiseen paistoon positiivisesti. Voit ostaa vuoan monessa eri koossa ( itse käytän eniten halkaisija 15cm tai 20cm). Vuoka ei kaipaa voitelun jälkeen jauhotusta. Kakkupohja irtoaa täydellisesti vuoasta kippaamalla jäähdytysritilälle*.
Kuvissa näkyvä kakku on tehty halkaisijaltaan 15cm vuokaan, jos tahdot tehdä isomman kakun niin käytä isompaa vuokaa ja lisää aineksia ohjeessa neuvotun lasitekniikan mukaisesti. Huomaathan, että kaikilla on hiukan oma tapa tehdä kakkupohjat. Äidiltä, mummolta tms. peritty ohje. Tämä on minun tapani ja se on osoittautunut niin hyväksi,etten enää ohjetta vaihda. Omalta äidiltäni opin sain ohjeen, jonka opputuloksena on kuvissa näkyvä täydellisesti kohonnut ja paistunut sokerikakku.
KitchenOne -kaupasta löytyy monia erikois-syviä tai -korkeita kakkuvuokia. Alumiinia en löytänyt heidän valikoimista, mutta irtopohjallisia kyllä. Esimerkiksi tämä kakkuvuoka*.
Täydellinen Sokerikakkupohja – Ohje+Muistilista
Ohje (korkeaan 15 cm kakkuvuokaan)
- 3 kananmunaa
- sokeria
- 0,5 tl vaniljasokeria
- erikoisvehnäjauhoja 90%
- perunajauhoja 10%
- 0,5 tl leivinjauhoa
- Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
- Mittaa kanamunat, sokeri ja jauhot saman kokoisiin laseihin, niin että kaikkia aineksia on saman verran. (Huom! Perunajauhoja laitan 10% jauhojen kokonaismäärästä ja vähnäjauhoja 90%).
- Mittaa lopuksi vaniljasokeri sokerin sekaan ja leivinjauho jauhojen sekaan.
- Kaada munat ja sokerit yleiskoneeseen* ja vatkaa aluksi keskiteholla 1 minuutti, lisää teho voimakkaalle ja jatka vatkaamista noin 10 minuuttia, kunnes muna-sokerivaahto on hyvin vaaleaa ja kuohkeaa.
- Sillä aikaa, kun munat ja sokeri vaahtoavat voitele kakkuvuoka (suosittelen vuokasprayta). (Huom! Jauhotusta ei tarvita, itse käytän sprayta vuoan voiteluun, mutta perinteinen tapa käy myös)
- Lisää jauhot kolmessa erässä siivilän läpi ja kääntele varovasti nuolijalla vaahtoon. (Huom! Sokerikakkutaikinaa ei kannata käännellä liikaa eikä liian voimakkaasti.)
- Kun taikina on tasaista kaada se voideltuun kakkuvuokaan.
- Paista kakkua uunin alatasolla 175 asteessa noin 35 minuuttia. Tarkista kypsyys puutikulla. Kun taikinaa ei tartu tikkuun on kakku kypsä. (Huom! Paistoaika vaihtelee: 3 munaa (15cm) noin 35 minuuttia ja 4-5 munaa (20cm) 45 minuuttia.)
- Anna kakun jäähtyä hetki vuoassa ja kippaa se sitten jäähdytysritilälle*.
(Huom! Jäähdytysritilä* on näppärä ja tarpeellinen. Kakku jäähtyy tasaisesti, eikä pääse hikoilemaan, kun ilma kiertää myös alakautta!
YLEISKONE SUOSITUS. Minulla on ollut pitkään (kohta 7 vuotta) Kitchen Aid Artisan* ja sille annan lämpimät suositukset. Helppo käyttää, helppo puhdistaa, varaosia saatavilla ja laadukas tuote kestää vuosia kovassakin käytössä.
Muistilista täydelliseen kakkupohjaan:
- Aina huoneenlämpöiset kananmunat.
- Lasitekniikka: mittaa munia, jauhoja ja sokeria saman verran.
- Paisto uunin alatasolla 175 asteessa (keskilämpö) Muista lämmittää uuni valmiiksi.
- Vähintään 10 minuutin vatkaus taikinalle takaa kuohkeuden.
- Lisää jauhot erissä siivilän läpi, jotta taikinan kääntely onnistuu helposti ja tasaisesti.
- Älä availe uunia kesken paiston! Voit avata uunin siinä vaiheessa, kun kakun pinta on hiukan tummunut (paistoaikaa on mennyt yli puolet) ja jos haluat lisätä päälle leivinpaperin tummumisen estämiseksi.
- Anna kakun jäähtyä vuoassa noin 5-10 minuuttia ja kippaa se sitten ritilälle jäähtymään. Ritilällä kakku jäähtyy tasaisesti, kun ilma kiertää myös alta! Tämä vaikuttaa myös koostumukseen.
- Itse teen kakkupohjan aina ajoissa, yleensä edellisenä päivänä. Joskus jopa pakastan sen ja leikkaan hieman jäisenä, jolloin kerroksista saa helposti tasaiset.
- Ripaus rakkautta leivontaan!
Löydä kaikki tarvikkeet täydellisen kakkupohjan leivontaan esimerkiksi KitchenOne -kaupasta*
Ihania leivontahetkiä!
/Anni
Lisää kakkuohjeita löydät täältä.
Heippa! Sormet ristissä toivon että ehdit vastaamaan. Kyselisin tuosta 2014 julkaisemastasi sliders hampparisämpyläohjeesta, että voisinkohan tehdä nyt taikinan ja jättää yöksi kohoamaan, aamulla pyöritellä kohottaa ja paistaa? Pitäisi huomenna illalla tarjota slidersejä mutta välissä pitää nukkua ja käydä töissäkin 😀
Moi Henna, nyt pakko sanoa etten ole 100% varma miten onnistuu, koska en ole itse kylmä kohottanut tätä taikinaa. Mutta luulen, että voisi onnistua, jos kohotat jääkaapissa.
Kerro miten kävi jos testaat 🙂
Heipä hei!
Rohkaistun kysymään neuvoa ja vinkkiä mikä meni vikaan ja mitä tehdä toisin kun nyt on kaksi kertaa tämä perus sokerikakku pohja mennyt pilalle, ensimmäisen kerran moka tosin selvillä, oli liian pieni vuoka !
Tämä toinen sama vuoka ,voideltu ja jauhotettu eli kyseessä irtopohja vuoka, mittailut lasitekniikalla , kunnon 10 min vaahdotus ja jauhot käännellen taikinaan, paisto uunin alatasolla n 45- 50 min ja kaikki ok kun otan uunista, sitten läts ja kakku lätsähtää..
Mikä voi olla syy ja selitys ??
Anni auttaa niin että saan isänpäiväkakun tehty 🙂🙏
Heippa Tarja, luitko kaikki vinkit ohjeen lopusta? 100% jossain menee vikaan jos lässähtää. Uunista otettaessa voit myös pelästyttää kakun tiputtamalla vuoan pöydälle. Lisäksi varmista kakun kypsyys puutikulla ennen kun otat uunista. Suosittelen myös harkitsemaan alumiinivuokaa. Ja lopuksi vielä! Mitä väliä jos kakku lässähtää, kun sen täyttää ja kuorruttaa ei sitä kukaan huomaa <3
Kiitos Anni ❣️
Eipä kai sitä välttämättä muut huomaa mutta kun itse haluaa sen täydellisen pohjan 🙃 kakulle
Ohjeet kuin 💯 joten syytä en itse keksi, voiko taikinan käänteleminen tehdä hallaa , mutta toki pakko saada jauhot käännettyä sekaisin.
Onkohan vika vuoassa tai jo mainituissa?
Valitettavasti minä en voi varmuudella sanoa muuta kuin että jokin näistä 🙂 tai muu muistilistan asia. Herkullista isänpäivää!
niin täydellinen! <3 ja hyvä muistilista.
Kiitos Anni 🙂 Hyvältä näytti sinunki kakkusi 😉
Kiitos tästä postauksesta :). Onnistuukohan tuolla kakkuvuoalla moussetäytteiset kakut, jolloin kakku kasataan vuokaan moussen hyytymisen ajaksi? Olen tähän mennessä käyttänyt vain irtopohjavuokaa tuohon tarkoitukseen ja hermot mennyt sen kanssa jo ajat sitten. Inhottavinta se, kun teflonista saattaa tulla makua kakkuun :(.
Hei Miuku, onnistuu kyllä. Tein juuri viikonloppuna yhden. Vuoraan tämän vuoan aina kelmulla ja kasaan kakun normaalisti vuokaan. Kelmun avulla kakun saa kätevästi nostettua vuoasta. Voit myös koota kakun ilman kelmua ja kipata valmiin kakun vuoasta ulos. Veistä voi käyttää apuna jos mousse on hieman tarttunut renunoille. Suosittelen tätä alumiinista vuokaa vilpittömästi. Itse en enää vaihtaisi 🙂
Hei, minua aina mietityttää että pitäisikö kakkupohja paistaa kiertoilmalla vaiko ylä-alalämmöllä? Kummalla sinä?
Hei Susanna, paistan kakun aina alatasolla ja ylä-sekä alalämmöllä. En ole oikein tottunut käyttämään kiertoilmaa, vaikka sellainen löytyykin.
Hei Susanna, paistan kakun aina alatasolla ja ylä-sekä alalämmöllä. En ole oikein tottunut käyttämään kiertoilmaa, vaikka sellainen löytyykin.
Hei! Minulla on nyt pari kertaa kakku jämähtänyt kiinni tähän vuokaan ja en oo millään saanut sitä ulos siististi?
T. Tiinuskaf
Hei, ikävää kuulla, että kakkusi ei ole onnistunut. Kuulostaa todella oudolta, että kakku on jäänyt kiinni vuokaan. Oikein tehdyn sokerikakkupohjan pitäisi irrota vuoasta kippaamalla. Olethan voidellut vuoan tai käyttänyt vuokaspraytä? Ethän myöskään ole pessyt vuokaa astianpesukoneessa? Astianpesukone pilaa alumiinivuoan pinnan. Millainen taikina sinulla on ollut? Näitä asioita kysyisin ensi hätään. En ole saanut keneltäkään palautetta siitä ettei kakku irtoaisi.
Varmaan laitoin liian vähän rasvaa, kun voitelin vuoan. Tein nimittäin tänään 4 täytekakkupohjaa ja kaksi ekaa juuttui kiinni ja kaksi seuraavaa lähti siististi irti vuoasta. Olen pessyt vuoat käsin ja astianpesuaineella. Saahan astianpesuainetta käyttää tätä vuokaa pestessä? Olen kyllä muuten ollut tyytyväinen näihin korkeisiin vuokiin. Taikinan olen tehnyt tuolla samalla ohjeella mitä tässä sulla on; täydellinen sokerikakkupohja.
T. Tiinuskaf
Voitelen vuoan sulalla voilla ja jauhotan mannaryyneillä , irtoaa helposti !
No se oli varmaan se voitelu sitten. Ikävää silti. Onneksi sait 2 täydellsitä pohjaa. Tavallisissa isommissa marketeissa myydään vuokasprayta, suosittelen kokeilemaan myös sitä. Käytän itse tämän vuoan kanssa aina vuokasprayta.
Vuoan saa pestä käsin astianpesuaineella.
Mukavaa kesää! 🙂
Hei! Mikähän mahtaa olla vikana kun olen nyt tällä vuoalla paistanut 2 pohjaa ja kummatkin on lässähtänyt ja ihan olen ohjeen mukaan tehnyt? Muilla vuoilla samanlaisella ohjeella tehden ei ikinä ole lässähtänyt.
Niin, siis pohja on lässähtänyt jo uunissa.
Hei Mari! Harmi kuulla, että kakkupohjasi lässähtää. Jos taikinapohja lässähtää jo uunissa on taikinassa joku vika ei vuoassa. Alumiinisissa vuoissa on parempi lämmönjohtaminen kuin tavallisissa, mikä vaikuttaa tasaiseen kohoamiseen. On vaikea sanoa mikä on vikana, koska en ole näkemässä kun teet taikinan. On tullut paljon positiivista palautetta tästä ohjeesta ja vuoasta, joten sillä kyllä pitäisi onnistua. Nyt on ollut eilen ja tänään todella kosteaa ja ukkosta, joka (vaikka hassulta kuulostaakin) vaikuttaa kakkupohjien tulokseen.
Hei, minulla on sama kokemus pme-vuoista. Aina lässähtää. Vanha alumiinivuoka pitää pintansa ja tekee kauniit kakut. Vanha vuoka on hieman paksumpi, kuin nämä uudet korkeat pme-vuoat. En jaksa uskoa, että vika taikinan teossa, kun samana päivänä toinen onnistuu, toinen ei.
Hei Anni ja kiitos reseptin jakamisesta. Olen joskus kuullut, että munasokerivaahto voi olla myös liian kovaa. Oletko kuullut sellaisesta? Ja vielä toinen kysymys, "kopautatko" sinä kakun kun otat sen uunista?
Hei Anni ja kiitos reseptin jakamisesta. Olen joskus kuullut, että munasokerivaahto voi olla myös liian kovaa. Oletko kuullut sellaisesta? Ja vielä toinen kysymys, "kopautatko" sinä kakun kun otat sen uunista?
Hei Anu, ole hyvä 🙂 Olen kuullut liian kovasta munasokerivaahdosta, mutta en ole itse törmännyt siihen ongelmaan, enkä siksi ehkä usko sitä iha täysin 🙂 En kopauta kakkua, siitäkin olen kuullut, mutta ei ole ollut tarvetta. Tässä reseptissä on kaikki vinkit mitä käytän 🙂
Kokeilin tätä pohjaa ja laitoin taikinan 16cm irtopohjavuokaan. Tilavuus lienee kuitenkin eri, kuin tuossa mainitsemassasi vuuassa, sillä tursuilee uunissa jo yli.. 🙁 Ehkä saan sen jotenkin pelastettua.
Hei Marika, harmi, että kakkupohjasi ei ole onnistunut. Huomasithan, että reseptissä minulla on erikoissyvä 15cm vuoka käytössä, mistä syystä tilavuus on varmasti eri. Tämä resepti soveltuu muihinkin vuokiin, mutta kanamunien määrä vaihetee riippuen vuoan koosta. Irtopohjavuoat ovat yleensä 5-6cm syviä, mikä on puolet tästä vuoasta.
http://www.anninuunissa.com/alumiininen-kakkuvuoka-korkea-15cm-10cm-p-455.html
Minulla oli erikoissyvä irtopohjavuoka, korkeus 11cm. Mutta täytyy hankkia parempi vuoka ja kokeilla uudelleen 🙂
No sitten tämä on mysteeri :O Teen aina tähän 15cm kolmen munan taikinan ja hyvin mahtuu! Mukavaa päivää sinulle! 🙂
Hei, mitähän tein väärin, kun pohja ei noussut keskeltä ollenkaan? Reunoilta nousi upeasti, mutta keskelle jäi kuoppa. Ihan ohjeen mukaan mitattu ja 10min vatkattu.
Lisäksi pinta on kuiva ja kova
Hei, on niin monta asiaa jotka vaikuttavat sokerikakkupohjan onnistumiseen: 1. Liian tuoreet kananmunat voivat olla syy, että pohja lässähtää 2. Liikaa leivinjauhetta saattaa lässäyttää myös 3. Kulhon kopsahdus tai liian rivakka taikinan kääntely lässäyttää pohjan.
Kuulostaa siltä, että sinun taikina on jossain vaiheessa lässähtänyt ja lisäksi uuneissa on eroja, joten olisiko voinut olla liian kuuma lämpötila. Kokeile kokonaan ilman leivinjauhetta ja hieman vähemmän lämpötilaa uunissa. Laita leivinpaperi kukkupohjan päälle paiston loppuvaiheessa. Ehkä näistä on apua. Vuoka on myös tärkeä – suosin itse näitä alumiinisia, koska ne johtavat lämpöä hyvin ja tasaisesti.
kiitos avusta. Juuri tuota 15cm alumiini vuokaa käytinkin. Pitääpä seuraavaksi alentaa uunin lämpötilaa
Ok, käy muistitilsta vielä läpi ja kokeile tosiaan ilman leivinjauhetta. 10 minuutin vatkauksella sitä ei välttämättä tarvitse 🙂 Varo kaikkia kopsahduksia, kuohkeaa taikinaa pitää käsitellä silkkihansikkain 🙂
hEI MISTÄ OLET LÖYTÄNYT NOIN KORKEA VUOKAN KUN 15C TIEDOSTA KIITOLLINEN
Hei,
Tämä vuoka on halkaisijaltaan 15cm ja korkeudelta 10cm. Vuoka on verkkokaupastani, josta löydät myös 12cm korkean irtopohja vuoan. Linkki alapuolella:
http://www.anninuunissa.com/kakkuvuoat-muffinipellit-c-9_23.html
Tällä ohjeella tuli kyllä tosi hyvä pohja. Käytän jatkossakin tätä ohjetta!
Ihanaa! Kiitos mukavasta palautteesta 🙂
Hei �� ehkä tyhmä kysymys, mut kysyn kuitenkin. Minkä verran on 90% jauhoja ja 10% perunajauhoja? Mitä määriä olet käyttänyt desilitroina?
Hei, lasitekniikalla tehdessä ensin yhteen lasiin mitataan munia sen verran kun haluaa ja muita aineita mitataan samankokoisiin laseihin yhtä paljon 🙂 Lasitekniikassa ei voi käyttää desiä mittana. Voit tehdä kakkupohjan kokonaan vehnäjauhoilla, mutta pehmeämmän koostumuksen saa, jos lisää hiukan perunajauhoja mukaan. Jotkut laittavat mitattavasta jauhomäärästä määrästä 10% ja jotkut jopa 30%. Silmämääräisesti katson tämän kun mittaan jauhot lasiin. Toivottavasti vastaukset auttoivat. 🙂
Auta hieman ohjeen lukemissa, kun en ole ennen tehnyt ilman grammoja tai desejä. Siis, jos laitan ohjeesi mukaan lasiin 3 munaa, otan sitten toisen lasin ja saman tilavuuden verran sokeria ja jauhoja? Olisi nyt vaikka 1.5dl munia mikä tekee sokerille samoin 1.5dl ja samaa jauhoille? Sitten jos haluan laittaa sen mainitsemasi perunajauhon mukaan, niin laitan sitä 0.15dl ja tavallista jauhoa 1.35dl? Minulla on se 15cm astia ja se on 4 tuumaa syvä. Onko se leivinjauhe sitten 100% tarpeen vai ei?
Kiitos etukäteen
Eli tee näin:
Ota kolme saman kokoista lasia esille. Mittaa ensin munat yhteen lasiin ja sen jälkeen seuraaviin saman verran jauhoja ja sokeria. Jos laitat vehnäjauhojen sekaan perunajauhoja niin laita 10-30% koko määrästä. Se ei ole niin tarkka. Moni laittaa pelkästäänkin perunajauhoja, jos halutaan esim. gluteeniton pohja.
Leivinjauheen käytöstä lukee ohjeen yhteydessä. Jos on alla kunnon vatkaus, ei sitä välttämättä tarvita. Osa laittaa osa ei ja tämä on makuasia. Sokerikakun leipomisessa tulee löytää ne itselle parhaimmat tavat 🙂
Kokeilin ensin puolella teelusikallisella leivinjauhetta ja kakku oli puoliksi tumma ja puoliksi vaalea. Tumma osa ruttuinen (lässähtänyt). Sitten kokeilin 1tl leivinjauheella ja koko kakku oli ruttunen ja lässähtänyt. Tänään kokeilen ilman leivinjauhetta. Kiitos vinkeistä.
Kiitos �� kyllä auttoivat. Mukavaa alkavaa kesää sinulle ja kiitos neuvoista.
Kiitos ja sitä samaa 🙂
Monelleko hengelle näistä korkeista kakuista riittää?
Hei MinttuMaaria, riittävyys riippuu paljon täytteistä ja juhlissa aina myös muista tarjoiluista. Ei ole yleispätevää vastausta. Korkea kakku voi olla halkasijaltaan pienempi kuin normaalisiti tekisit, juuri korkeuden takia 🙂 Teen itse usein 15cm kakun ja siitä syö noin 10 henkeä hyvin 🙂
Kiitos vastauksesta ? Eli periaatteessa laskukaava on sama kuin muutenkin. En ole pahemmin näitä korkeita kakkuja tehnyt joten on hieman hakusessa ? Täytevälejä tulee minulla ainakin yksi enemmän kuin normisti. Kiitos!
Ole hyvä 🙂 Kyllä laskukaava on sama. Munamäärien mukaan kannattaa laskea. Herkullista Vappua!
Monelleko hengelle näistä korkeista kakuista riittää?
Hei, jos minulla on samanlainen vuoka, mutta 30 cm pohja niin riittääkö 9 munaa?
Anteeksi tyhmyyteni, en koskaan aiemmin käyttänyt lasitekniikka, mutta miten mittaan 10 % perunajauhojen määrää?
Kiitos avusta.
Hei Khristina, olen laittanut 30cm vuokaan itse 8-10 kananmunaa. Kanamunien koko vaihtelee, joten ohjeistus on viitteellinen. Sanoisin, että 9 kananmunaa riittää oikein hyvin. Lasitekniikalla voit laittaa kokonaan vehnäjauhoja tai korvata osan perunajauhoilla. Silmämääräisesti voit katsoa, että laitat lasiin 1/10 tai 3/10 perunajauhoja 🙂
Moi, tein ohjeen mukaan kakkupohjan ja käytin verkkokaupastasi tilattua 20 cm kakkuvuokaa. Kakkupohjan reuna oli paiston jälkeen kova ja mureneva, olikohan kakku minulla vaan liian kauan uunissa? Jouduin ihan leikkaammaan kakkupohjasta osan pois, koska oli paistunut ”keksimäiseksi”.
Moi Heidi, tavallisen sokerikakkupohjan pinta on yleensä hiukan murenevainen ja marenkinen. Voit peittää kakun pinnan leivinpaperilla halutessasi paiston aikana. Jätän yleensä paistopinnan kakun alle pohjaksi, jolloin siitä ei ole mitään haittaa. Sokerikakun pinnasta ei ikinä saa ihan tasaisesti paistunutta – samanlaista kun kakku on sisältä. Kuvissa minun kakun paistopinta on alapuolella.
Hei, kokeilin tehdä ohjeiden mukaisesti, mutta minulla ongelmana pohja ei ikinä nouse keskeltä.
Mitä teen väärin? Kiitos reseptistä ja vastauksesta.
Moikka Khristina,
On niin monta asiaa jotka vaikuttavat sokerikakkupohjan onnistumiseen: 1. Liian tuoreet kananmunat voivat olla syy, että pohja lässähtää 2. Liikaa leivinjauhetta saattaa lässäyttää myös 3. Kulhon kopsahdus tai liian rivakka taikinan kääntely lässäyttää pohjan. 4. Liian lyhyt vatkaus.
Kuulostaa siltä, että sinun taikina on jossain vaiheessa lässähtänyt ja lisäksi uuneissa on eroja, joten on voinut olla liian kuuma lämpötila?
Kokeile kokonaan ilman leivinjauhetta, jotkut onnistuvat niin, mutta silloin vatkaus täytyy olla tarpeeksi pitkä. Vuoka on myös tärkeä – suosin itse näitä alumiinisia, koska ne johtavat lämpöä hyvin ja tasaisesti.