Täydellinen Macaron Resepti – Näin onnistut!
Postaus sisältää mainoslinkkejä. Linkit on merkitty *-merkillä.
Täydellinen Macaron Resepti – Onko sellaista olemassa?
Vietin pidennetyn viikonlopun Pariisissa ja söin siellä joka päivä macaron-leivoksia. Macaron-leivoksia myydään Pariisissa ihan kaikkialla, tarkemmin ihan jokaisessa leipomossa ja leipomoita on joka nurkan takana. Täydellistä sanoisin. Jos asuisin Ranskassa hakisin itsekin joka päivä tuoreet leivät ja macaron-leivokset suoraan leipomosta!
Kirjoitan teille myöhemmin suosikeikseni nousseista macaron-brändeistä ja Ladurèen herkkupuodista, jossa käynti oli suuri elämys! Ranskalaiset macaron-leivokset ovat pehmeitä, täyteläisiä ja maukkaita. Makumaailma vaihtelee hanhenmaksasta sitruunan kautta lakritsaan. Pariisissa voit täyttää rasian myös samppanjan ja ruusun makuisilla macarons-leivoksilla. Nam.
Päätin jakaa teille kertaalleen oman suosikkireseptini, jolla leivon kotikeittiössä itse macaron-leivoksia. Olen kokeillut lukuisia ohjeita ja tämä ohje on se, jolla useimmin onnistun täydellisesti. Tässäkin reseptissä vaiheita on monia ja kaikkia vaiheita täytyy harjoitella. Kokosin reseptin loppuun myös muistilistan tärkeimmistä vaiheista, joita tulee ottaa huomioon näitä ihania ”paholaisia” leipoessa.
Kerrottakoon sellainen fakta, että edelleen kun aloitan macaron-leivoksien leipomisen – minua jännittää ja kyllä välillä epäonnistun edelleen. Epäonnistumiseen voi vaikuttaa niin moni asia, esimerkiksi ilmankosteus.
Tämän macaron-reseptin olen saanut aikoinaan yhdeltä taitavalta leipurilta ja resepti perustuu leipomoissa käytettäviin macaron-resepteihin, joissa taikina tehdään italialaiseen marenkiin. Reseptistä kiertää hieman erilaisia versioita, sokerin määrä tai italialaisen marengin valmistusmenetelmä saattaa vaihdella. reseptin lopussa annan vinkkejä macaron-leivoksien täyttöön ja miten voi koristella niitä vielä juhlavammiksi.
En ole itse leiponut kuvissa näkyviä macaron-leivoksia. Kuvat olen ottanut ostamistani Ladurèen macaronsseista Pariisissa. Ylimmän kuvan macaronien maut ylhäältä alas: ruusu, pistaasi ja samppanja.
Yhtä tärkeää kuin hyvä ohje on olla oikeat välineet macaronsseja leipoessa. Tarvitset perusleivontavälineiden lisäksi keittiövaa’an ja digitaalisen lämpömittarin. Löydät kaikki tarvikkeet esimerkiksi KitchenOne- kaupasta*.
Täydellinen Macaron Resepti
Löydä tarvittavat leivontavälineet täältä*
noin 80-100 kpl riippuen koosta
Jaoin reseptin vaiheisiin, jotta sen seuraaminen olisi helpompaa
Vaihe 1
- 300 g tomusokeria
- 300 g mantelijauhoja
- Mittaa aineet tarkasti – vaa’alla*.
- Yhdistä tomusokeri ja mantelijauho.
- Siivilöi tai aja tasaiseksi tehosekoittimessa, jotta saat tasaista sekoitusta.
- Jätä sivuun.
Vaihe 2
Italialainen marenki
- 110 g valkuaisia (noin 3 L-kokoista munaa)
- 30 g hienoa sokeria
- Vatkaa valkuaiset vaahdoksi yleiskoneella lisäten sokeria pikkuhiljaa sekaan.
- Vatkaa marenkia kunnes vaahto muodostaa huippuja.
Sokeriliemi
- 300 g hienoa sokeria
- 1 dl vettä
- Keitä vettä ja sokeria, kunnes se on 110-120 asteista. Käytä digitaalista mittaria*.
- Lisää sokeriliemi marengin joukkoon ohuena nauhana, koko ajan vatkaten, täydellä teholla.
- Vatkaa, kunnes marenki on 37-40 asteista.
- Jätä sivuun odottamaan.
Vaihe 3
- 110 g valkuaista (3 L-kokoista munaa)
- tippa pastaväriä
- tippa aromia
- Erottele valkuaiset kulhoon ja lisää väriaine. Sekoita tasaiseksi nuolijalla (älä vatkaa).
- Lisää valkuaisseos manteli-tomusokeriseoksekseen ja sekoita tasaiseksi.
- Lisää italialaista marenkia tahnamaiseen taikinaan kolmessa erässä.
- Sekoita taikina kunnolla tasaiseksi nuolijalla* käännellen varovasti– älä sekoita liikaa!
- Kääntele varovaisesti taikinaa niin kauan, kunnes tehdessäsi kuvion taikinan pinnalle se laskeutuu hitaasti (noin 30 sekunnissa).
- Laita taikina pursotinpussiin, jossa on pyöreä tylla*.
- Pursota leivoksia leivinpaperille tasaisin välein.
- Kopauta pelti pöytään kovasti, jotta ilmakuplat purkautuvat.
- Anna leivoksien kuorettua 30-60 min ennen paistoa.
- Kokeile pintaa sormella, jotta tiedät ovatko leivokset kuorettuneet tarpeeksi (tarpeeksi kuorettuneen leivoksen tunnistat kovettuneesta pinnasta, joka ei ole tahmea eikä kostea).
- Paista leivoksia uunin alatasolla kiertoilmassa 140 asteessa noin 13-15 minuuttia. Vaihtoehtoisesti paista 150 asteessa ylä- ja alalämmöllä.
Vinkkejä! Tarkkaile paistoa koko ajan ja vähennä tarpeen vaatiessa lämpötilaa. Macarons-kuorien ei kuulu saada väriä uunissa. Jalka alkaa muodostua yleensä 5 minuutin kohdalla. Jos leivoksien pinta repeää, ei kuoret olleet kuorrettuneet tarpeeksi.
Täyteet
- Marmeladia
- Hilloa
- Suklaaganache
- Maustettua Voikreemiä
- Voit täyttää kuoret haluamallasi täytteillä, kuten: hillot, marmeladit, suklaaganache tai maustettu voikreemi.
- Levitä tai pursota täytettä sopivasti toisen kuoren päälle ja paina kuoret yhteen.
- Mielestäni macarons-leivokset ovat parhaimmillaan seuraavana päivänä kun maut ovat tasaantuneet. Pakkaa macaron-leivokset rasiaan ja säilytä jääkaapissa (varsinkin jos täytteessä esim. voita).
Katso alta täyteohjeitani
Koristeet
- kimallejauhetta
- kimallespray
- kultamaali
- Voit koristella valmiita macaron-leivoksia tai -kuoria suihkuttamalla ne kimallespraylla, maalaamalla kultamaalilla tai töpöttämällä tomuväriä niiden pintaan.
- Voit laittaa macaron-kuorien päälle myös nonparelleja tai muita koristeita ennen paistoa, jolloin nonparellit jäävät kauniisti kuorien pintaan. Katso vaikka täältä ja täältä.
MUISTILISTA
- Valitse laadukas ja hienojakoinen mantelijauhe: esimerkiksi Sallisen mantelijauhe, jota löytyy ainakin S-marketeista.
- Jos et omista vaakaa* tai lämpömittaria* – nyt on oikea aika hankkia ne. Kun leivot macaron-leivoksia olet melkein ammattilainen kotileivonnassa ja jokaisella ammattilaisella on kotona nämä välineet! Löydät edullisesti tarvikkeet esimerkiksi KitchenOne -kaupasta*.
- Käytä geelimäisiä pastavärejä massan värjäämiseen. Värjää ohjeen neuvomassa vaiheessa. Älä siis käytä nesteitä!
- Mausta massaa vahvoilla aromeilla, mausteilla tai marjajauheilla!
- Älä sekoita taikinaa liian rivakasti tai missään nimessä vatkaa sitä!
- Tee testi ennen lopullista pursotusta ja tee se mieluummin liian aikaisin kuin myöhään. Taikinaa voi sekoittaa liian vähän tai liikaa. Nosta taikinaa leivinpaperille taikinaa ja katso laskeutuuko se nätisti. Jos ei niin kääntele taikinaa vielä pari kertaa.
- Kuivata kuoria mielummin liikaa kuin liian vähän. Huoneilman kosteus voi vaikuttaa kuorettumisaikaan. Ilman kunnollista kuorettumista macaron-leivokset halkeavat uunissa eivätkä saa jalkaa eli macaron-leivoksille ominaista röpelöistä reunaa. Kuorettumiseen saattaa mennä pari tuntiakin.
- Kuten muissakin leivonnaisissa, tunne uunisi ja löydä oikea paistoaika ja -aste testaamalla.
- Pakasta joko kuoret tai valmiit macaronssit! Ne säilyvät herkullisina pitkiä aikoja (viikkoja).
- Voit säilyttää myös valmiita kuoria muutaman päivän leivosrasiassa huoneenlämmössä.
Onnistuitko tällä reseptillä? Jaa kuvasi somessa #anninuunissa tai kommentoi alle! ♥
Lisää Macaron-ohjeita löydät täältä.
Mikä on jalka? Sen pitää siis muodostua uunissa. Miltä se näyttää ja mistä tietää onko se sellainen kuin pitääkin olla? Mitä tapahtuu jos jalkaa ei muodostu tai se on jotenkin vääränlainen?
Jalka on tuo macaron-leivoksen röpelöinen reuna. Postauksen ala-osassa muistilista, jossa vastauksia onnistumiseen.
Niinpä onkin. Luin huolimattomasti. Mitä macarons-ohjettasi suosittelet aloittelijalle? Ohjeesi ovat todella selkeät joten kannattaisiko alkaa harjoittelu suoraan tällä reseptillä? Täällä Tukholmassa meidän naapuristossa oli Laduréen konditoria mutta se ikävä kyllä suljettiin. Synkkää!
Tällä ohjeella on hyvä aloitella. Kannattaa lukea kaikki huolella ja harjoitella. Ei kannata masentua, jos ei heti onnistu. Niin surkeaa kun paikkoja suljetaan 🙁
Hei Anni😊
Oon aina rakastanut sun ohjeita ja niin on jatkossa.
Selkeät jaksotetut ohjeet auttavat onnistumaan, tämä sählä välillä skippaa yhden rivin koko ohjeesta😅
Mutta itse kysymykseen, olenko paistanut kuoria liikaa jos ne jäähtymisen jälkeenkin tarrautuvat leivinpaperiin?
Paistoin 150° ja n. 15min ylä-alapaistolla…
Jos pohjat tarraavat kiinni ja ovat tahmeat kertoo se itseasiassa siitä etteivät pohjat ole paistuneet tarpeeksi.
Kiitos ihanasta kommentista 🙂
Hei! Voiko käyttää esim Laitilan Proegg valkuaismassaa samalla grammamäärällä? En ole ennen käyttänyt sitä mutta nyt ei oikeen ole keltuaisille käyttöä ja macaronseja pitäisi juhliin tehdä reilusti.
Macaron -resepti on hyvin herkkä muutoksille. En voi suositella proeggin käyttöä kun en ole sitä testannut tässä ohjeessa.
Päätinkin tehdä lemon curdia niin tulee keltuaisetkin käytettyä 🙂
🙂
Moikka ja kiitos ihanasta blogista! Monet ihanat kakut olen ohjeillasi leiponut.
Olen nyt näitä macaronseja testannut pari kertaa. Osaatko sanoa missä menee vikaan, kun taikinasta on molemmilla kerroilla tullut liian jämäkkää? Se ei valu kauniisti vaan tippuu pursotinpussista ”kokkareisena”, huolimatta siitä että olen yrittänyt käännellä massaa kulhossa vaikka kuinka pitkään. Tämän johdosta valmiit macaronsit ovat sitten pinnaltaan epätasaisia kun eivät tasoitu pellillä sileiksi. Jalka tulee kyllä kauniisti ja maku on hyvä. Olen yrittänyt punnita ainekset tarkkaan ja lämpömittarikin on käytössä.
Hmm ei tule mieleen muuta kuin että jauhosi ovat kovin karkeita. Mitä merkkiä käytit?
Ostin sellaisen ison Sallisen mantelijauhpussin, josta sitten jauheeni siivilöin.
Hmm erikoista, olen itsekin käyttänyt samaa. Jotkut laittavat jauhot vielä tehosekoittimeen ja jauhavat vielä hienommaksi. Olisikohan ostamasi jauhoerä ollut hyvin karkeaa?
Hmm, jauhe ei mimusta vaikuttanut erityisen karkealta mutta toisaalta olen leiponut tosi vähän mantelista joten vaikea sanoa milloin jauhe on riittävän hienojakoista. Täytyy varmaan ostaa vielä uusi pussi ja kokeilla kolmannen kerran.
Hmmm erikoista. Tämä ohje on perus ”konditoria” ohje. Määrät siis ovat tarkasti suunniteltu täydellisen lopputuloksen saamiseen. Harjoittelua sitten vaan enemmän. Macaron-leivos on yksi vaikeimmista, jos ei jopa vaikein saada onnistumaan.
Hyvä ohje, tällä pari kertaa jo kokeiltu, viimeisimpänä miehen kanssa yhteistuumin ja hyvin onnistui, vaikka paistoin kiertoilmalla kaksi peltiä kerralla. Vaihdoin kesken paiston pellit toisin päin, jotta molemmat paistuu yhtä tasaisesti ylhäältä ja alhaalta.
Geeliväriä kyllä jouduin laittamaan kymmeniä tippoja, parista tipasta ei tullut juurikaan väriä. Ei onneks pilannut koostumusta 👍🏼
Kiva kuulla! Geeliväreissä on todella paljon eroja. Itse tykkään ProGelin väreistä kun niissä on paljob pigmenttiä, niin riittää joitakin sävyjä vain tippa. Toki riippuu myös siitä kuinka syvää sävyä tavoittelee 🙂
mitä tehdä kun lisäsin geelimäisen väriaineen valkuaisten sekaan, mutta se ei sekoitu vaan jää palloiksi valkuaisen sekaan.
Vaihtaisin väriä, en ole koskaan kuullut vastaavasta ongelmasta. Mikä väri on käytössä?
Hei, tein macaronseja ensimmäistä kertaa ja onnistuivat muuten hyvin, mutta lässähtivät melkein heti uunista ottamisen jälkeen. Aineita oli juuri ohjeen mukaan ja paistoaika oli sopiva, kun koostumuksesta muuten tuli oikein hyvä. Mikäköhän saattaisi olla pielessä? Auttaisiko jauhojen lisäys tai vähennys?
Heippa, valitettavasti macaron-leivoksien kanssa on 100+1 asiaa mikä saattaa mennä pieleen. Niitä on vaikea arvioida täältä käsin. Lässähtäminen kuulostaa oudolta, mitä tarkoitat sillä? Veikkaan, että paistoaika on ollut liian lyhyt (uuneissa on aina eroja ja oikea paistolämpötila ja -aika löytyy vain testaamalla) tai leivokset eivät olleet kuorettuneet kunnolla. Tämä on mielestäni ainoa ohje, jota kannattaa noudattaa orjallisesti ja silti leivokset voivat epäonnistua. Se voi johtua vaikka liian tuoreista kanamunista. Lisää harjoitusta vain.
Tein ohjeellasi macaronseja ensimmäistä kertaa elämässäni ja ne onnistuivat täydellisesti! Voi sitä onnistumisen iloa😊 Mahtoiko olla aloittelijan tuuria? Toivottavasti tuuri jatkuu, kun teen macaronseja tyttären yo-juhliin. Kiitos hyvästä ohjeesta!
Hei Anni!Tein ohjeellasi macaronseja ensimmäistä kertaa elämässäni ja ne onnistuivat täydellisesti! Voi sitä onnistumisen iloa😊 Mahtoiko olla aloittelijan tuuria? Toivottavasti tuuri jatkuu, kun teen macaronseja tyttären yo-juhliin. Kiitos hyvästä ohjeesta!
Ihana kuulla 🙂 Minäkin aikoinaan onnistuin ensimmäisellä kerralla ja sitten alkoi haasteet hehe. Niin moni asia vaikuttaa näiden ihanien pirulaisten onnistumiseen <3 ilman kosteudesta munien tuoreuteen. Toivon kyllä että onnistut jatkossakin! Ainakin tiedät, että se on mahdollista!
Kiitos tosi hyvästä ohjeesta! ❤️ Pitkään oon halunnut macaronseja kokeilla, ja tällä ohjeella ekakertalaiseksi onnistuin hyvin! Seurasin ohjetta tosi tarkasti, eikä tullut onttoja tai halkeilevia ja jalkakin tuli hienosti. Olen tosi tyytyväinen! Näitä teen jatkossakin ja harjoittelen vielä paremmin pursotusta, se oli mun heikkous, kun en oikein tiennyt, miten paljon leviävät, eikä tullut tasakokoisia. Kiitos sekä blogistasi, kirjastasi että Insta-sivustasi!! 😊
Ihana kommentti, kiitos <3 Paljon tsemppiä ja iloa harjoitteluun!
Tuleeko tuo vakuaisvaahto 2x 110g ? eli vakataan erikseen?
Lue ohje huolella ja tee siinä järjestyksessä kun ohjeessa määrät ja aineet on listattu. Toinen osa valkuaisia menee italialaiseen marenkiin ja toinen taikinaan.
Mistä muuten näen vastauksen jos mahdollisesti vastaat mun kysymykseen?
Vastaukset tulevat kysymyksesi alle.
Hei
Osaatko sanoa mikä meni vikaan kun taikina ei värjäytynyt. Tein siis 1/4 taikinaa ja pelkästään siihen laitoin jo sen yhden tipan väriainetta. Ostin väriaineen ihan leipomotarvike myymälästä. Se on tämmönen kuin progel concentrated food colour värinä lilac. Lisäsin tipan mainitsemassasi kohdassa valkuaisiin. Sekoitin sähkövatkaimella varovasti ja valkuaiset saivat hieman väriä. Taikina lopulta kyllä oli aivan vaalea ei mitään lilaan päin.
Todella outoa, Progel väreissä on yleensä ollut paras pigmentti. Onkohan väri viallinen tai niiden koostumusta muutettu? Kyselisin leivontatarvikekaupasta.
Niin, entä voinko kokeilla lisätä värin tuohon marenkivaahtoon?
Se mihin laitat väriaineen ei pitäisi vaikuttaa lopulliseen väritulokseen. Kun väriä on tarpeeksi niin se kyllä värjää. Lisäisin määrää ja laittaisin ohjeeseen merkityssä vaiheessa. Voit toki sekoittaa sen myös marenkivaahtoonkin, mutta aika pitkään joudut käännellä väriä siihen. Ja tässä taikinassa liikaa sekoitusta koitetaan välttää – koska se vaikuttaa lopputulokseen.
Voi jösses ku nyt on niin kivaa tehä macaronsseja. Tein aiemmin (harjottelen) parilla eri ohjeella ja vasta ku sain yleiskoneen ni pääsen tekee täl italialaisella marengilla ni nyt onnaa . Ja värin lisäsin loppukääntelyssä ja hyvin toimii. Koska kolmea väriä ku yhel ohjeel tulee tosi paljon . Ja mantelijauhoa jonku 50 g vähemmän ku nöil mun jauhoil tulee ihan tönkköä jos laittaa sen 300 g . Mut siinäki jos tulee ni yhen kerran lisäsin vaan valkuaisvaahtoo hivenen ni taas tuli hyvää. Oon aivan hurahtanu. Pakkanen pian täys kuoria 😄
Hei! Onnistuisiko macaronsien värjäys ruskeaksi, jos osan tomusokerista korvaisi kaakaojauheella?
Kyllä onnistuu 🙂
Hei! Saanko pyytää pientä tarkennusta, vaikka uskon että tämä on vähän kokemuksen kysymys, mutta viimeisessä vaiheessa sekoittamisesta: tässä kerrot että Taikinaa voi sekoittaa liian vähän, muttei liikaa. monissa macaron-ohjeissa varotat kuitenkin sekoittamasta taikinaa liikaa. Miten voisi havaita jos taikinaa on liiaksi sekoitellut? Kiitos hurjasti jo etukäteen, jos ehdit vastata
Huh onneksi olette niin tarkkoja. Korjasin typon sieltä eli taikinaa voi sekoittaa liian vähän tai liikaa 🙂
Hei, minullakin sinänsä onnistuneet kuoret tarttuivat leivinpaperiin. Sain kyllä irroitetua mutta oli vähän konstikasta. Ei kai haittaa että jäivät hiukan raaoiksi? Käytin valmista munavalkuiais massaa jota ostin kaupasta. Kun laitoin kuuman vesi+sokeri liuoksen koko seos meni ihan veteläksi blenderissä. (ei siis sellaista kuohkeaa marenkiseosta). Mietin että peli on menetetty mutta lopputulos olikin hyvä paitsi että siis liimaantuivat paperiin. Seos oli siis melko löysää ja pursottaessa levisi mutta nämä kyllä nousi uunissa mikä oli hyvä.
Kuoret eivät irtoa, jos ne ovat raakoja. Minulla ei ole kokemusta miten tuo valmis valkuaismassa toimii macaron-leivoksissa. En uskaltaisi itse kokeilla tässä yhdessä maailman vaikeimmista ohjeista 😀 Kiva jos sait silti kelpo macaroneja.
Hei Anni
Oletko testannut värin laittamista sokeriliemeen? Yritän saada mustia kuoria aikaiseksi ja vaikka massan väri olisi aluksi kuinka mustaa hyvänsä, marengin lisääminen haalistaa värin harmaaksi. Mietin, että voisiko sokeriliemeen lisätä väriä myös, jolloin tehdystä marengistakin tulisi mustaa eikä niin haalistaisi massaa. Mustaa kaakaojauhetta tai aktiivihiiltä ei ole saatavilla tähän hätään.
En ole testannut sokeriliemeen. kokeile ihmeessä ja onhan sulla apstamainen vahva pigmenttinen väri käytöss? Musta väri on vaikein saada. Oon joskus onnistunut näin:
https://www.anninuunissa.fi/suklaa-lakritsa-macarons/
Juu on Progelin musta väri. Pitänee vain rohkeasti testata pienemmällä erällä ensin. Macaroneja ylipäätään vasta opettelen tekemään ja heti tietysti lähdin vaikeimmasta päästä, kun mustia kuoria pitäis saada. 😀
Monta kertaa olen tehnyt onnistuneesti tällä ohjeella, ja nytkin lähdin luottavaisesti lämpömittarin ja vaa’an kanssa hommiin, mutta jotain tapahtui ja lopputuloksena on halkeilevia kuoria. Voiko olla, että vaahdotin valkuaiset ja sokerin liian kovaksi vaahdoksi alkuun? Lopussa taikinaa sekoittaessa ei nimittäin missään kohtaa tullut sitä hetkeä, jossa taikina olisi nätisti tasoittunut siitä kuvioita tehdessä. Lopulta päädyin sekoittamaan varmaan tunnin ja se oli arvatenkin sitten liikaa.
Voi että, edes minä en osaa sanoa varmuudella mikä siinä voi olla mennyt vikaan. Välillä tuntuu, että näiden kanssa pitää olla kuu ja aurinko oikeassa paikassa 🙂 Mutta sekoitusaika kuulostaa kyllä eivan liian pitkältä. Kuoret halkeavat myös jos eivät ole kuorettuneet tarpeeksi.