Täydellinen Macaron Resepti – Näin onnistut!
Postaus sisältää mainoslinkkejä. Linkit on merkitty *-merkillä.
Täydellinen Macaron Resepti – Onko sellaista olemassa?
Vietin pidennetyn viikonlopun Pariisissa ja söin siellä joka päivä macaron-leivoksia. Macaron-leivoksia myydään Pariisissa ihan kaikkialla, tarkemmin ihan jokaisessa leipomossa ja leipomoita on joka nurkan takana. Täydellistä sanoisin. Jos asuisin Ranskassa hakisin itsekin joka päivä tuoreet leivät ja macaron-leivokset suoraan leipomosta!
Kirjoitan teille myöhemmin suosikeikseni nousseista macaron-brändeistä ja Ladurèen herkkupuodista, jossa käynti oli suuri elämys! Ranskalaiset macaron-leivokset ovat pehmeitä, täyteläisiä ja maukkaita. Makumaailma vaihtelee hanhenmaksasta sitruunan kautta lakritsaan. Pariisissa voit täyttää rasian myös samppanjan ja ruusun makuisilla macarons-leivoksilla. Nam.
Päätin jakaa teille kertaalleen oman suosikkireseptini, jolla leivon kotikeittiössä itse macaron-leivoksia. Olen kokeillut lukuisia ohjeita ja tämä ohje on se, jolla useimmin onnistun täydellisesti. Tässäkin reseptissä vaiheita on monia ja kaikkia vaiheita täytyy harjoitella. Kokosin reseptin loppuun myös muistilistan tärkeimmistä vaiheista, joita tulee ottaa huomioon näitä ihania ”paholaisia” leipoessa.
Kerrottakoon sellainen fakta, että edelleen kun aloitan macaron-leivoksien leipomisen – minua jännittää ja kyllä välillä epäonnistun edelleen. Epäonnistumiseen voi vaikuttaa niin moni asia, esimerkiksi ilmankosteus.
Tämän macaron-reseptin olen saanut aikoinaan yhdeltä taitavalta leipurilta ja resepti perustuu leipomoissa käytettäviin macaron-resepteihin, joissa taikina tehdään italialaiseen marenkiin. Reseptistä kiertää hieman erilaisia versioita, sokerin määrä tai italialaisen marengin valmistusmenetelmä saattaa vaihdella. reseptin lopussa annan vinkkejä macaron-leivoksien täyttöön ja miten voi koristella niitä vielä juhlavammiksi.
En ole itse leiponut kuvissa näkyviä macaron-leivoksia. Kuvat olen ottanut ostamistani Ladurèen macaronsseista Pariisissa. Ylimmän kuvan macaronien maut ylhäältä alas: ruusu, pistaasi ja samppanja.
Yhtä tärkeää kuin hyvä ohje on olla oikeat välineet macaronsseja leipoessa. Tarvitset perusleivontavälineiden lisäksi keittiövaa’an ja digitaalisen lämpömittarin. Löydät kaikki tarvikkeet esimerkiksi KitchenOne- kaupasta*.
Täydellinen Macaron Resepti
Löydä tarvittavat leivontavälineet täältä*
noin 80-100 kpl riippuen koosta
Jaoin reseptin vaiheisiin, jotta sen seuraaminen olisi helpompaa
Vaihe 1
- 300 g tomusokeria
- 300 g mantelijauhoja
- Mittaa aineet tarkasti – vaa’alla*.
- Yhdistä tomusokeri ja mantelijauho.
- Siivilöi tai aja tasaiseksi tehosekoittimessa, jotta saat tasaista sekoitusta.
- Jätä sivuun.
Vaihe 2
Italialainen marenki
- 110 g valkuaisia (noin 3 L-kokoista munaa)
- 30 g hienoa sokeria
- Vatkaa valkuaiset vaahdoksi yleiskoneella lisäten sokeria pikkuhiljaa sekaan.
- Vatkaa marenkia kunnes vaahto muodostaa huippuja.
Sokeriliemi
- 300 g hienoa sokeria
- 1 dl vettä
- Keitä vettä ja sokeria, kunnes se on 110-120 asteista. Käytä digitaalista mittaria*.
- Lisää sokeriliemi marengin joukkoon ohuena nauhana, koko ajan vatkaten, täydellä teholla.
- Vatkaa, kunnes marenki on 37-40 asteista.
- Jätä sivuun odottamaan.
Vaihe 3
- 110 g valkuaista (3 L-kokoista munaa)
- tippa pastaväriä
- tippa aromia
- Erottele valkuaiset kulhoon ja lisää väriaine. Sekoita tasaiseksi nuolijalla (älä vatkaa).
- Lisää valkuaisseos manteli-tomusokeriseoksekseen ja sekoita tasaiseksi.
- Lisää italialaista marenkia tahnamaiseen taikinaan kolmessa erässä.
- Sekoita taikina kunnolla tasaiseksi nuolijalla* käännellen varovasti– älä sekoita liikaa!
- Kääntele varovaisesti taikinaa niin kauan, kunnes tehdessäsi kuvion taikinan pinnalle se laskeutuu hitaasti (noin 30 sekunnissa).
- Laita taikina pursotinpussiin, jossa on pyöreä tylla*.
- Pursota leivoksia leivinpaperille tasaisin välein.
- Kopauta pelti pöytään kovasti, jotta ilmakuplat purkautuvat.
- Anna leivoksien kuorettua 30-60 min ennen paistoa.
- Kokeile pintaa sormella, jotta tiedät ovatko leivokset kuorettuneet tarpeeksi (tarpeeksi kuorettuneen leivoksen tunnistat kovettuneesta pinnasta, joka ei ole tahmea eikä kostea).
- Paista leivoksia uunin alatasolla kiertoilmassa 140 asteessa noin 13-15 minuuttia. Vaihtoehtoisesti paista 150 asteessa ylä- ja alalämmöllä.
Vinkkejä! Tarkkaile paistoa koko ajan ja vähennä tarpeen vaatiessa lämpötilaa. Macarons-kuorien ei kuulu saada väriä uunissa. Jalka alkaa muodostua yleensä 5 minuutin kohdalla. Jos leivoksien pinta repeää, ei kuoret olleet kuorrettuneet tarpeeksi.
Täyteet
- Marmeladia
- Hilloa
- Suklaaganache
- Maustettua Voikreemiä
- Voit täyttää kuoret haluamallasi täytteillä, kuten: hillot, marmeladit, suklaaganache tai maustettu voikreemi.
- Levitä tai pursota täytettä sopivasti toisen kuoren päälle ja paina kuoret yhteen.
- Mielestäni macarons-leivokset ovat parhaimmillaan seuraavana päivänä kun maut ovat tasaantuneet. Pakkaa macaron-leivokset rasiaan ja säilytä jääkaapissa (varsinkin jos täytteessä esim. voita).
Katso alta täyteohjeitani
Koristeet
- kimallejauhetta
- kimallespray
- kultamaali
- Voit koristella valmiita macaron-leivoksia tai -kuoria suihkuttamalla ne kimallespraylla, maalaamalla kultamaalilla tai töpöttämällä tomuväriä niiden pintaan.
- Voit laittaa macaron-kuorien päälle myös nonparelleja tai muita koristeita ennen paistoa, jolloin nonparellit jäävät kauniisti kuorien pintaan. Katso vaikka täältä ja täältä.
MUISTILISTA
- Valitse laadukas ja hienojakoinen mantelijauhe: esimerkiksi Sallisen mantelijauhe, jota löytyy ainakin S-marketeista.
- Jos et omista vaakaa* tai lämpömittaria* – nyt on oikea aika hankkia ne. Kun leivot macaron-leivoksia olet melkein ammattilainen kotileivonnassa ja jokaisella ammattilaisella on kotona nämä välineet! Löydät edullisesti tarvikkeet esimerkiksi KitchenOne -kaupasta*.
- Käytä geelimäisiä pastavärejä massan värjäämiseen. Värjää ohjeen neuvomassa vaiheessa. Älä siis käytä nesteitä!
- Mausta massaa vahvoilla aromeilla, mausteilla tai marjajauheilla!
- Älä sekoita taikinaa liian rivakasti tai missään nimessä vatkaa sitä!
- Tee testi ennen lopullista pursotusta ja tee se mieluummin liian aikaisin kuin myöhään. Taikinaa voi sekoittaa liian vähän tai liikaa. Nosta taikinaa leivinpaperille taikinaa ja katso laskeutuuko se nätisti. Jos ei niin kääntele taikinaa vielä pari kertaa.
- Kuivata kuoria mielummin liikaa kuin liian vähän. Huoneilman kosteus voi vaikuttaa kuorettumisaikaan. Ilman kunnollista kuorettumista macaron-leivokset halkeavat uunissa eivätkä saa jalkaa eli macaron-leivoksille ominaista röpelöistä reunaa. Kuorettumiseen saattaa mennä pari tuntiakin.
- Kuten muissakin leivonnaisissa, tunne uunisi ja löydä oikea paistoaika ja -aste testaamalla.
- Pakasta joko kuoret tai valmiit macaronssit! Ne säilyvät herkullisina pitkiä aikoja (viikkoja).
- Voit säilyttää myös valmiita kuoria muutaman päivän leivosrasiassa huoneenlämmössä.
Onnistuitko tällä reseptillä? Jaa kuvasi somessa #anninuunissa tai kommentoi alle! ♥
Lisää Macaron-ohjeita löydät täältä.
Ei voi olla totta. Viimeksi nämä onnistuivat todella loistavasti mutta tänään kun päätin napata härkää sarvista niin veivät kyllä 4-0 voiton minusta. Marengin teko epäonnistui 4 kertaa. Ensin vatkasin liikaa, sitten sokeriliemi oli liian kylmää eikä marenki muodostunut, sitten sokeriliemi oli liian kuumaa ja se kristallisoitui . Sitten muutin reseptin italialaisen marengin ranskalaiseen ja se onnistui kunnes lisäsin värin ja aromin jolloin se juoksettui. Nyt sitten makaan sohvalla ja mietin että mitähän uhrilahjoja huomiseks pitäis antaa marenki ja macaron jumalille jotta nämä ehkä huomenna onnistuisivat jos uskallan yrittää😂
Voi ei… mutta näiden leivonnaisten kanssa käy usein hassusti. Tsemppiä seuraavaan yritykseen <3
Kiitoksia mahtavasta reseptistä. Tein elämäni ensimmäiset macaronsit. Italialaisen marengin tekeminen hiukan jännitti mutta sekin onnistui. Jopa taikinan jakaminen kahteen osaa onnistui hyvin vaa’an avulla. Harjoittelemalla saan muodon vielä oikeaksi.
Kiitos positiivisesta kommentistasi 🙂 se on upea tunne kun macaron-leivokset onnistuvat <3
Hei! minulla olisi ranskassa kotiläksynä selostaa, millainen koostumut macaronsseilla on.
Kiinnittäisin huomiota myös pursotustyyliin. Toispuoleisia tulee helpommin jos pursottaa massan spiraalina. Tasaisia taas puristamalla massaa ”keon” ilman että liikuttaa spritsipussia.
Oletteko muut huomanneet pursotustyyliin eroja?
Ja tuhannesti onnea vauvasta!
Pursotan itse aina tällä viimeisellä tyylillä, joten tätä vinkkiä en edes tiennyt! Kiitos kommentista 🙂
Aivan ihana ohje, kiitos tästä ja monista muista loistavista resepteistä! ❤️ ehdin jo innostua kun ekat satsit onnistui varmaan aloittelijan tuurilla täydellisesti, mutta nyt yhtäkkiä on mennyt pari kertaa piloille ja aina sama ongelma, macaronit nousee uunissa vinoon. Kaikki on mitattu ja punnittu tarkasti, pursotettu tasaisesti ja kopauteltu, annettu kuorettua… onkohan ongelma uunin ilmavirroissa? En ole kyllä käyttänyt nyt kiertoilmaa, onnistuisiko sillä ”varmemmin” kuin ylä- ja alalämmöllä…? 🙄
Hei Saara, ole hyvä 🙂 Kiitos kommentistasi.
Vinot leivokset ovat yleinen ongelma, minullakin tulee niitä edelleen. Siihen voi vaikuttaa moni asia: kuorrettumisen aikana ilmavirta yhdestä suunnasta, kiertoilman ilmavirta, vino pursotusyyli.. Minäkään en tiedä ihan jokaista syytä macaron-leivoksien epäonnisuuteen ja tämä on yksi niistä 🙁 Kannattaa kokeilla eri tyylejä, saatat löytää itse tähän parhaiten vastauksen. Käytän muuten aina vinotkin macaronleivokset. Niistä saa ihan kauniita ja maku on kuitenkin hyvä!
Hei. Tein toista kertaa tällä ohjeella, molemmat kerrat onnistuneet aivan hyvin. Sikäli huippua, että kotileipurina olen korkeintaan keskinkertaista tasoa. Kiitos hyvästä ohjeesta!
Moikka Anni, ole hyvä 🙂 kun on hyvä ohje ja selkeät vinkit onnistuu kokematonkin leipuri. Sitä mieltä minä olen ja siksi pyrin kirjoittamaan ohjeet aina niin selkeästi kuin haluaisin niitä itsekin lukea!
Moikka Anni! Loistava ohje, tein äitienpäiväksi kolmenvärisiä, kolmella eri täytteellä. Kysyisin kuitenkin, uskaltaako näitä erimakuisia säilyttää samassa laatikossa jääkaapissa, vai voiko niiden maut jotenkin sekoittua?
Itse olen säilyttänyt ihan samassa laatikoissa, kuten Ranskassakin tekevät 🙂
Moi!
Miten neuvoisit, kun minulla on vain yksi pelti, niin voinko pursottaa kaikki kuorettumaan leivinpapereille ja sitten aina kun yksi erä paistunut, niin siirtää leivinpaperillinen kuumalle pellille ja uuniin. Meneekö pieleen eli pitäisikö siis olla niin monta peltiä kuin mitä tulee pursotuksia yhteensä?
Voit tottakai kuorettaa pelkän leivinpaperin päällä ja siirtää sen pellille kun se vapautuu 🙂
Hei,
olen yrittänyt tehdä tuon italialaisen marengin nyt kolme kertaa, eikä millään onnistu 🙁 jää lötköksi siirapin lisäämisen jälkeen. Tosi jaoin ohjeen neljään osaan eli valkuaismäärä jäi pieneksi (27g), voi olla myös että sähkövatkaimen teho ei riitä. Käytin Voiko tähän tehdä ranskalaisen marengin sen sijaan?
Voi harmi, marengin teko saattaa olla hankalaa, jos ei ole tottunut vatkailemaan sitä. Valkuaisvaahtoon ei saa jäädä yhtään keltuaista, kaikki välineet pitää olla täysin puhtaita (mielellään teräs tai lasikulho).
Macaron -resepti on yksi vaativimmista, jos muutat jotain voi se vaikuttaa heti onnistumiseen. Oletko kokellut raskalaista marenkiohjetta. Sillä itse aloitin:
https://www.anninuunissa.fi/vanilja-macarons/
Hei, voiko tämän reseptin jakaa puoleksi ja värjätä eri väriseksi molemmat? Haluaisin tehdä vihreät macaronssit johon tulee pistaasi täyte ja ruskeat macaronssit johon tulee suklaa täyte. Pitääkö tehdä eritaikinat molempiin vai voiko tällä?
Hei, voit tottakai puolittaa taikinan 🙂 Macaronien leipominen on tarkkaa puuhaa, joten ole huolellinen sekoittamisen kanssa 🙂
Juu🙂 ja kysyn vielä että siis onko geeliväri hyvä? Ja voiko toisen värjätä kaakaojauheella? Ja mitä eroa on italialaisella ja ranskalaisella marengilla niinku siis kumpi on sinun mielestä parempaa?
Kyllä, geeliväreillä värjäisin. Massa juoksettuu helposti nestemäisillä. Kaakaojauhe on myös ok ja tomuvärit.
Ranskalaisen ja italialaisen marengin erot ovat reseptikohtaisia. Tässä reseptissä suosin italialaista, että varmasti onnistuu leivokset 🙂
Hei, kysyn vielä että voinko jakaa taikinan neljään osaan jos teen kaksinkertaisen annoksen, vai teenkö neljä kertaa puolikkaan ohjeen, koska teen neljää eri väristä. Kummin sinä tekisit?
Hei, nyt varoitan, jos et ole tehnyt macaron-leivoksia aikaisemmin. 🙂 Joka kerta kun ohjetta muuntaa on riski, että jotain menee pieleen. Tuplataikinaa alkaa olla hankalampi käsitellä. Kuinka paljon leivoksia haluat yhteensä tehdä? Tuplataikinasta tulee jo noin 200 leivosta ja tämä kannattaa otttaa huomioon myös siinä, että sinulla riittää pinta-ala pursotella puolikkaita, tarpeeksi paistopeltejä jne. Itse tekisin yhden taikinan, jakaisin kahtia ja värjäisin ja jättäisin toisen urakan seuraavalle päivälle.
no aattelin että teen sittenkin vaan kerran tämän ohjeen, tulis liian iso urakka jos tekisin kaksin kertaisen määrän, mutta siis pystynkö mitenkään värjäämään neljän erin väriseksi vaik olisiko turvallisempaa tehdä vain yhtä tai kahta väriä?
Tottakai voit jakaa ja värjätä taikinan 4 osaan ja varmasti onnistuukin, jos olet kokenut macaronien leipoja 🙂 turvallisempaa on aina kun vaiheita on näiden ihanuuksien leipomisessa mahdollisimman vähän. Jos taikinaa sekoittaa vähänkin liikaa voi olla ettei macaroneista tule täydellisiä.
Hei, kiitos hyvästä ohjeesta! Voisikohan hömelölle vielä vähän vääntää rautalangasta mitä tarkoittaa tuon ensimmäisen marengin kohdalla ”vatkaa kunnes marenki muodostaa huippuja”? 😊 Kuinka kauan suunnilleen olet vatkannut marenkia?
Hei, ei siihen ole mitään tiettyä aikaa valitettavasti – marengin teko on yksi leivonnan haastavimmista asioista, koska siihen vaikuttaa niin moni asia (puhtaat välineet, ilman kosteus jne.) Kun valkuaisvaahto on kuohkeaa, valkoista ja näet selvästi vaahdossa huippuja niin se on valmista. Tämän oppii tekemällä monta kertaa. Ja macaron-leivokset ovat myös yksi haastavimmsita valmistaa 🙂 Vaatii monta harjoittelu kertaa välillä.
Joo niin taitaa vaatia 😊 Tein eilen kaksi massaa Vanilja macarons reseptilläsi. En päässyt kummallakaan kerralla pursottamiseen asti kun massa jämähti ihan liian jämäkäksi. Tänään tein tällä ohjeella ja taas massa tuntui liian jämäkältä mutta sitten yllättäen onnistuivatkin tosi hyvin! Mietin että olen ehkä vaahdottanut liiankin kovan marengin. Ei muuta kun huomenna uutta yritystä.
Hei,
Macaronsien värjäys tuottaa ongelmia, vaikka olen käyttänyt ProGelin värejä. Viimeksi käytin Sky Blue- väriä ja kuoret näyttivät uuniin mennessä sinisiltä, mutta muuttuivat uunissa vihreiksi. Nyt toisella kerralla värinä Yellow, massa ennen marenkivaahtoa todella keltaista, mutta sen jälkeen kuorettumassa olevat kuoret ovat nyt haalean vihreitä taas. Missähän vika? Värien päiväykset on kunnossa ja värin olen lisännyt valkuaisiin siinä vaiheessa kun ne lisätään mantelimassaan/tomusokeriin (Sallisen mantelimassa on kyllä itsessään kellertävää, johtuuko siitä?).
Hmmm, erikoista. en keksi muuta kuin, että tarkastaisin uunin kuumuden. Ottavatko kuoret väriä paiston aikana? Toinen mitä testaisin on se, että laittaisin väriä vielä vähän enemmän. Käytän itsekin Sallisen jauhetta. Jotkut myös lisäävät valkoista pastaväriä sekaan, jotta keltaisuus taittuu, mutta värejä lisätessä pitää olla varovainen massan takia ettei se juoksetu.
Hei! Nyt on pakko kehua tätä reseptiä, tein ekaa kertaa ikinä näitä ja onnistuin täydellisesti jopa ilman lämpömittaria 🙂 Kiitos!
Mahtavaa, ihana kuulla 🙂 Tähän ohjeeseen on kerätty kokemuksella saatu tieto oman oppimisen kautta 🙂
Hei,
Kiitos selkeästä ohjeesta. Leivoin näitä ja kuoret näyttivät onnistuneen täydellisesti. Kuitenkin kun täytin macaronsit päivä ennen tarjoamista (Täyte: Vaniljamascarponetäyte ja keskelle hieman salted caramel kastiketta) pohjat ilmeisesti vettyivät ja jäävät kiinni tajoiluastiaan. Osaatko auttaa: oliko ongelma kuorissa, säilytyksessä vai täytteessä?
Kiitos paljon avusta!
Hei,
kosteat täytteet saattavat aiheuttaa macaronkuorien vettymisen tai kosteat olosuhteet jääkaapissa. Mascarponetäyte saattaa olla liian kostea, laitan itse useimmiten voikreemin, koska se kestää parhaiten säilytystä eikä vetistytä pohjia.
Ensikokeilu onnistui harjoittelun määrään nähden (0) aivan erinomaisesti tämän reseptin avulla! Jalka muodostui hyvin ja tuli suoria kuoria. Taikina jäi ehkä liian paksuksi? koska jäi nipukka ja muoto oli hivenen pallomainen, mutta kohta harjoitellaan uudestaan.. 🙂
Mahtavaa! Onnittelut 🙂 seuraavalla kerralla sekoitat taikinaa pari kertaa pidempään 🙂
Ihmeellistä, mutta ne onnistui ja jalka muodostui kuin täytyykin. Resepti toimii paitsi että tippa pastaväriä on supervähän… Käytin dr. Oetkerin geeliväriä, ei riittänyt edes 4 tippaa.
Ainoa, mikä on tosi huonoa: en mä pysty niitä syömään. Niin makeita ovat, ettei auta edes makeuttamaton täyte. Mä kyllä tiedän, että on tarkoituskin, että ne olisivat makeita, mutta tällä kertaa on vähän liikaa… Tarkistin sitten muutama kerta, että enkö tehnyt mitään mokaa ja laitoinko ihan oikean määrän sokeria, ja kyllä laitoin. Onko vain minulla sellainen ongelma, käykö kaikille muille tämä makeisuus?
Suosittelen käyttämään ProGelin värejä. Niitä riittää pieni tippa. Valitettavasti markettien värit eivät ole yhtä vahvoja. Macaron taikina menee herkästi pilalle, jos siihen lisää kosteutta esimerkiksi väreillä. Siksi vain tippa ohjeessa.
Kannattaa laittaa täytteeksi jotain kirpeää hilloa, joka taittaa hiukan makeutta. Toisaalta ei näiden tarvitse olla kaikkien mieleen. Makeita ovat siksi niin ihanan pieniä suupaloja.
Mantelijauhoa vai mantelijauhetta? Ohjeessa on mantelijauho, mutta vinkkiosassa Sallisen mantelijauhe..
Itse käsitän nämä samaksi 🙂 ei väliä kumpaa käytät.
Tuohon värin käyttämiseen sen verran, että joka kerta olen käyttänyt pari-kolme tippaa nestemäistä elintarvikeväriä ja aina onnistuu lähestulkoon täydellisesti.
…Paitsi tänään sit kun luultavasti ”kuorruttaminen” meni mönkään ja toiseen pellilliseen uunissa kohosi jalka vain toispuolisesti. Tähän epäilen syynä olleen sen, että pelti oli pöydällä avatun tiskikoneen höyryn lähellä.
Värien osalta on varmasti paljon eroja merkkien välillä. Macaron-taikina on kuitenkin hyvin herkkä muutoksille ja yksi mikä voi pilata sen on kosteus.