| |

Täydellinen Focaccia

Täydellinen Focaccia

Leivoin meille mökillä ”välipalaksi” ihanaa focacciaa. En voi uskoa, että näinkin pitkä aika on edellisen focaccian leipomisesta, eikä ohjettani löydy edes täältä blogista! Tämä italialainen leipä on nimittäin yksinkertaisuudessaan aivan fantastista! Monta kertaa olen sen jo todennut, mutta paras ruoka tulee Italiasta – niin myös tämäkin.

Italiassa focaccia syödään sellaisenaan tai alku- ja pääruoan lisukkeena. Roomassa focacciaa syödään täytettynä ja melkein joka kadun kulmasta löytyykin ”voileipäbaareja”, tai miksi niitä voisi kutsua, josta ostaa ihania täytettyjä focaccia-leipiä. Söimme äidin kanssa viime syksynä monesti lounaaksi juuri näitä täytettyjä versioita Campo di Fiorin aukiolla. Ja ai että ne olivatkin hyviä!

Teimme focaccian tyyppistä leipää myös Italiassa pizzakurssilla (lue lisää täältä). Umberto tosin sanoi, että tietyillä alueilla Italiassa focaccia valmistetaan erityisellä menetelmällä ja saatetaan myös ajatella, ettei oikein valmistettu focaccia ole aitoa focacciaa. Tuosta ohjeesta en osaa enempää sanoa, mutta kurssillamme valmistettiin paksua Roomalaista pizzaa ja Umberton mielestä saman pizzataikinan voi leipoa myös focacciaksi. Päälle vain oliiviöljy ja yrtit!

Focaccian voi hiivan sijasta leipoa myös taikinajuureen. Minun juureni on edelleen matkalla, mutta heti kun saan uuden (Pia Lyhyenä hetkenä on minulle sen jo luvannut) aion kokeilla juuri-pizzaa ja juuri-focacciaa. Juurta odotellessa, tässä teille perinteinen ohje!


Täydellinen Focaccia

12 muhkeaa palaa (enemmän jos leivot ohuemman)

Ohje

  • 3,5 dl vettä
  • noin 30 g hiivaa
  • 7 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl merisuolaa
  • 0.5 dl laadukasta oliiviöljyä (+ lisää vuoan voiteluun)
  • rosmariinia
  • sormisuolaa
  • halutessasi myös oliiveja tai tomaatteja
  1. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää 2 dl jauhoja, sekoita ja lisää vasta sitten suola.
  2. Lisää loput jauhoista hiljalleen taikinaa sekoitellen ja lisää lopuksi oliiviöljy.
  3. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia käsin tai koneella.
  4. Peitä kulho liinalla ja kohota puolesta tunnista tuntiin vedottomassa paikassa.
  5. Taputtele taikina runsaalla oliiviöljyllä valeltuun uunivuokaan (minun vuoka on 28 x 18 cm).
  6. Sivele öljyä vielä taikinan päälle runsaasti. Kohota focacciaa vielä 20 minuuttia.
  7. Paina peukalolla taikinaan ”koloja” ja täytä ne rosmariinilla sekä ripottele päälle sormisuolaa.
  8. Paista focacciaa 225 asteessa noin 20-25 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea.

Vinkki! Pidempi kohotus – parempi tulos! 

Täydellinen Focaccia
Täydellinen Focaccia
Täydellinen Focaccia

Herkullista hellettä!

♥ Anni


Lisää arkiruokavinkkejä löydät täältä.

Myös näillä sopii

Herkutella

60 Kommenttia

  1. Jenni sanoo:

    Valmistin foccaciaa tänään ja todellakin tämä ohje on nimensä veroinen! Yksi parhaista leivistä, jota olen syönyt ja olen siis ihan tavis kotileipuri. Ohje oli helppo ja lopputulos mahtava. Tätä alan valmistamaan säännöllisesti. Varmasti kunnon taikinan vaivaus ja kohotus viimeistelevät lopputuloksen.

    1. Riikka sanoo:

      Hyvä ohje! Vieraiden suosikki🫓 kohotus on tärkein työvaihe🙂

    2. Mimmi sanoo:

      Kiitos aivan älyttömän paljon tästä reseptistä. Pari kertaa nyt kokeillut ja molemmilla kerroilla onnistunut. Tokalla kerralla rohkaistuin jopa kukkaketokoristeluun. Kerrankin mulla on leipäohje, jonka mä saan toimimaan. Kiitos sinulle iitä!

  2. Katri Puputti sanoo:

    Kiitos upeasta ja selkeästä reseptistä! Sain ensimmäistä kertaa leipäni kuohkeaksi, oikeastaan ihan samanäköiseksi kuin kuvassasi. Aivan ihana maku! Tein kahdessa pienessä vuoassa; toisen itselle ja toisen kevätlahjana poikani soitonopettajalle, joka on myös asunut Italiassa.

    1. Ihanaa, kun jätit tämän kommentin! Mahtava kuulla, että olet ihastunut ohjeeseen <3 Mukavaa kevään jatkoa!

  3. tähän ohjeeseen ei tule lainkaan sokeria ?

  4. Rita sanoo:

    Tällä reseptillä onnistui hyvin! Tästä tulee varmasti uusi suosikki.

  5. Ida sanoo:

    Heips! Osaatko sanoa, pysyykö tää hyvänä jos sen pakastaa? 🙂

    1. Focaccia on aina parasta tuoreena. Eron huomaa jo kun syö edellisen päivän focacciaa. En ole pakastanut, joten en tarkkaan tiedä miten käyttäytyy,

  6. Tiina Mäkelä sanoo:

    Moikka!
    Kokeilin tätä ohjetta juurikin nyt mökillä. Huono uuni eikä ollut muuta kuin rypsiöljyä. Päälle töpöttelin ruohosipuli-rosmariini-basilikaseosta. Onnistui loistavasti mökin huonolla uunilla ja tuli herkullista.
    Kiitos selkeästä ohjeesta!
    -Tiina

  7. milla sanoo:

    Suomessa asuva italialainen poikaystäväni melkein purskahti itkuun kun tarjosin hänelle tätä focacciaa, eli kiitos paljon sinulle Anni!! Tämä corona-aika esti hänen pääsyn kotiin keväällä ja olen ollut äärettömän kiitollinen voidessani tehdä hänelle tänä aikana kotoisia makumuistoja.
    PS. Crostata-reseptisi on myös hänen makunystyröilleen paras crostata, mitä hän on koskaan syönyt eli kiitoskiitosKIITOS että jaat tämmöisiä reseptihelmiä! 💚

    1. Awwww aivan ihana kommentti, joka sai minut melkein itkemään! Ihanaa palautetta ja suoraan italilaiselta! Italia on syvällä sydämessäni ja itsellekin tärkeä paikka. Nyt odotellaan, että päästään taas matkustamaan ja oppimaan vielä paikan päälle <3 Ihanaa loppu kesää ja terkkuja poikaystävälle!

  8. Päivi sanoo:

    Ohjeesi on todella hyvä. Voisiko taikinan tehdä kuivahiivalla ja kohottaa yön yli kylmässä?

    1. Iiris sanoo:

      Tein tänään kuivahiivalla ja tuli täydellistä focacciaa!!!!

  9. Mia sanoo:

    Meidän ehdoton luottoresepti! Taikina nytkin nousemassa. Sienimetsään termarikahvit ja herkkuleipää😍

  10. Suvi sanoo:

    Aivan ihana ohje ja helppo. Mä en ikinä onnistu sämpylöissä, mutta tää onnistu. Mies toivoi että teen lisää. Nyt teen vanhemmille.

    Kiitos ihanasta ohjeesta, rakastan tätä ohjetta ja leipää. <3

  11. Henna sanoo:

    Hei! Haluaisin yllättää tänään äitini tällä ihanalla foccacialla. Meillä ei ole hiivaa mutta kuivahiivaa löytyy, Paljonko minun täytyy laittaa sitä ja minkä asteiseen veteen jotta ajaisi saman asia kuin hiiva? T: 12-vuotias tyttö

  12. Moikka, laita noin 10 g kuivahiivaa ja 37 asteiseen veteen. Sekoita kuivahiiva 1 dl jauhoista ja lisää nesteeseen. Sitten lisää alustaen loput jauhot 🙂 Ihana ylläri <3

  13. Martta sanoo:

    Selkeä ohje, niin kuin sinulla yleensäkin – kiitos! Kysymys jauhoista: reseptissä ilmeisesti tarkoitetaan tavallisia vehnäjauhoja? Jos käyttää durum-vehnäjauhoja, laitetaanko niitä puolet vai kokonaan? Mitkä kokemukset sinulla on eri jauhoista?

    1. Kiitos Martta 🙂 Käytössäni on ihan tavalliset vehnäjauhot. Jos käytän jotain erilaisia jauhoja on se aina merkitty reseptiin. Tällä ohjeella olen tehnyt vain ihan tutuilla suomalaisilla jauhoilla, joten en voi suositella tai sulkea pois mitään muita. Durum-jauhoja laittaisin ihan saman verran tai silmämääräisesti sopivan verran – ei tule hyvä taikina, jos laitat vain puolet.

  14. Laura sanoo:

    Hei!

    Kannattaako paistaa vuoassa (öljytty runsaalla oliiviöljyllä) ilman leivinpaperia vai leivinpaperin kanssa? Kuvassa leivinpaperi mutta ohjeessa neuvotaan vai öljyämällä vuoka.

    Kiitos vastauksesta!

    1. Hei,

      Ei tarvitse laittaa leivinpaperia. Seuraa vaan ohjetta. Kuvissa käytän usein stailaukseen leivinpaperia tms.

  15. Emmi sanoo:

    Tein focacciaa ensimmäistä kertaa, ja ai että tuli maukasta ja kuohkeaa! Kiitos hyvästä ohjeesta! 🙂

  16. Sanna sanoo:

    Täydellisen hyvää!pehmeää,kuohkeaa ja herkullista!Kiitos:)

  17. Lilli sanoo:

    Hei, eilen tein ekaa kertaa tätä ja tänään myös, mutta ei vain onnistunu vaikka kohotin taikinaa 2,5 tuntia, kuivahiivaakin lisäsin ohjeen mukaan eli 30g. Taikinasta tuli sitkeää eikä millään tahtonu kohota. Olen aika taikuri leivonta puolella enkä koskaan ole epäonnistunut leivonnaisissa.
    Hieman ärsyttää ja mietin mikä meni tässä pieleen. -.-

    1. Kuulostaa tosi oudolta! Tätä ohjetta kehutaan viikoittain ja siinä on onnistunut lukuiset leipurit minun lisäkseni. Ohje on siltä osin varmistettu toimivaksi! Mitähän jauhoja käytit? Onko mittakätesi hieman hövelimpi? Mitä jos vähennät hieman jauhoja. Ainahan se harmittaa, kun leivonnainen ei onnistu, minullekin välillä käy niin. Lisää treeniä vaan!

    2. Hiiva sanoo:

      Tuossa ohjeessa on ihan ”tuorehiiva”, jos käyttää kuivahiivaa niiin ei yhtä paljon laiteta? 🙂

      1. Hyvin huomattu! En tajunnut, mutta tosiaan kuivahiivalla jos teet niin määrä on eri. Tässä jo ylempänä antamani ohjeet:

        Moikka, laita noin 10 g kuivahiivaa ja 37 asteiseen veteen. Sekoita kuivahiiva 1 dl jauhoista ja lisää nesteeseen. Sitten lisää alustaen loput jauhot 🙂 Ihana ylläri <3

  18. kiki sanoo:

    Moi!

    Kokeilin eilen ensimmäistä kertaa focacciaa ja tällä reseptillä tuli aivan taivaallista. Kokeilu oli 2vko päästä koittavia kihlajaisiamme varten, jossa haluaisin kovasti tarjota focacciaa salaatin kaverina. Onko mitään vinkkiä, millä leivän saisi pysymään parhaimpana yön yli? pakko perjantaina leipoa kun lauantaina juhlat. (juhla-aamuna ei ihan 70hlö tätä leipase). Vai onko focaccia ihan pilalla seuraavana päivänä ja tylsä juhlissa tarjota?

    1. Heippa, valitettavasti säilytykseen ei ole mitään erityisiä vinkkejä. Focaccia on aina tuoreena parhainta. Mitä jos teet taikinan kylmäkohotuksella valmiiksi ja paistat juhlien aamuna?

      1. kiki sanoo:

        Mites tämmöinen kylmäkohotus toimisi? En ole koskaan kokeillut!

        1. Teet taikinat normaalisti, mutta nostat ne jääkaappiin yöksi. Kannattaa tehdä taikina illalla ja paistaa aamulla 🙂

  19. Karin Dyhr sanoo:

    Tein kaksinkertaisen taikinan isolle porukalle uunipellille. Niin maukasta ettei sanoin voi kuvailla, vain rasvaisilla suupielillä 🙂 Käytin itse oliiveja sekä feta juustoa sekä päälle sirottelin Maldon merisuolaa. Aivan huippu hyvää. Kiitos hienosta reseptistä <3

  20. Jenny sanoo:

    Tämä on yksi luottoreseptini. Olen tehnyt useasti tällä ja aina onnistuu foca. 😊 Ihanan mehevä ja herkullinen, on meidän perheen lastenkin mieleen. Itse tosin käytän oliiveja sekä valkosipulia maustamiseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *