Tarte Tatin Tomaateista
Lähdetään taas makumatkalle ja tällä kertaa Ranskaan.
Tarte Tatin tomaateista. Oi voi kyllä! Kun näin tämän idean ulkomaisessa ruokalehdessä ensimmäisen kerran, revin sivun ja laitoin sen talteen idea-kansiooni. Odotin kypsiä, meheviä ja makeita tomaatteja. Nyt niitä on ja nyt niistä kannattaa myös ehdottomasti leipoa. Esimerkiksi tämä ranskalainen ihanuus.
Tomaatit ovat lähikaupasta, mutta kuvien kukkakimppu ja mausteena käytetyt rosmariinin oksat kävin poimimassa palstaltamme, joka antaa juuri nyt parasta satoa. On perunoita, porkkanoita, raitajuuria ja kukkia. Marjat ehdimme jo syödä ja kesäkurpitsaa saimme tänä vuonna niukasti. Silti minulla on vielä hihassa teille yksi uusi ja ihana kesäkurpitsa-ohje.
Tässä piirakassa yhdistyy ihanasti suolaisen ja makean liitto. Jos haluat piirakasta hieman suolaisemman, vähennä sokerin määrää. Voitaikina sopii ihanasti karamellisoituneiden tomaattien kanssa yhteen. Ihanaa kun sitä ei välttämättä tarvitse tehdä itse. Käytin valmistaikinaa nimittäin. Muistathan haudutella tomaatteja tarpeeksi pitkään, että neste haihtuu eikä vetistytä taikinaa. Rosmariinin tilalla voit käyttää myös timjamia tai muita yrttejä. Niin ihanaa!
Tarte Tatin Tomaateista
Ohje
noin 6 hlö
- 300 g kirsikka- tai miniluumutomaatteja
- 1 valkosipulinkynsi
- iso nokare voita
- 2 rkl tummaa sokeria
- 1 rkl punaviinietikkaa
- ripaus suolaa
- 2-3 oksaa tuoretta rosmariinia
- noin 200 g voitaikinaa
- Pese ja kuivaa tomaatit. Hienonna valkosipulinkynsi.
- Mittaa sokeri ja voi uuninkestävälle pannulle (käytin itse valurautaista pannua). Anna voin ja sokerin sulaa pannulla ja kuplia hetken.
- Lisää seuraavaksi kirsikkatomaatit pannulle. Anna tomaattien muhia keskilämmöllä ainakin 5 minuuttia. Lisää valkosipuli, suola, viinietikka ja rosmariini.
- Anna kaiken muhia vielä noin 10 min, tomaatteja varovasti käännellen, kunnes neste on suurimmaksi osaksi haihtunut. Tässä vaiheessa voi ja sokeri ovat muuttuneet hieman siirappimaiseksi.
- Nosta pannu liedeltä ja laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
- Kaulitse valmis pehmennyt voitaikina pyöreäksi levyksi ja nosta tomaattien päälle.
- Paista piirakkaa noin 20 minuuttia uunin keskitasolla tai kunnes taikinan pinta on saanut väriä.
- Nosta pannu uunista ja anna jäähtyä hetken. Kumoa sitten tarte tatin tarjolle tai tarjoile se suoraan pannusta, kuten minä tein sen käännettyäni.
Vinkki! Tomaatit päästävät jonkun verran nestettä, joten suosittelen hauduttamaan niitä tarpeeksi. Suosittelen myös syömään tarte tatinin heti paiston jälkeen, lämpimänä ja kun tuo rapea voitaikina on parhaimmillaan.
Ihanaa viikon jatkoa!
/Anni
Kaikki suolaiset piirakat löydät täältä.
Seuraa herkkujani myös:
Instagramissa
Facebookissa
Ihanan kuuloinen resepti, täytyypä heti kokeilla <3
Haudutetaanko pikkutomaatit kokonaisena, vai oletko puolittanut ne? En ihan saa selvää kuvasta…
T. Sanna
Voit halkaista tai laittaa kokonaisina 🙂 makuasia.
Miten ihmeessä saat kipattua piirakan pannulta tarjoilu vadille,saatikka takaisin pannulle?
Olen yrittänyt nyt 3 kertaa ja tulos on aina todella epäesteettinen, hajonnut piirakka. Missä mahtaa olla vika, pitääkö tomaateista haihduttaa neste kokonaan?Maku on mahtava mutta keikaus ei onnistu😐
Siinä pitää olla nopea. Yleensä laitan lautasen pannun päälle kokonaan ja käännän todella nopeasti toisin päin. Tekniikkajuttu. Tomaateissa ei pitäisi olla paljon nestettä, koska niitä on karamellisoitu jo pannulla ennen uunissa paistoa. Voit roki kokeilla paistaa vielä pidempään, paistoajat ovat aina viitteellisiä, onhan tomaattien mehukkuudessakin eroja.