Syötävät kukat kakkujen koristelussa
Syötävistä kukista ja kukkien käytöstä kakkujen ja muiden syötävien herkkujen koristeena kysellään jatkuvasti. Päätin kirjoitella tästä ihan oman postauksen selkeyttääkseni aihetta.
- Miten käsitellä vain koristeeksi tulevat kukat?
- Voiko kukkakaupasta ostaa kukkia kakun koristeiksi?
- Mitä kukkia ylipäätänsä voi syödä?
- Voiko kukkakaupan myrkyttömiä kukkia syödä?
- Mitä kukkia voi kerätä koristeeksi tai syötäväksi luonnosta?
Muista tämä
Vain itse ilman torjunta-aineita ja lannoitteita kasvatetut myrkyttömät kukat, jotkut luonnonkukat sekä villiyrtit ja erikseen syötäväksi puutarhalla luomukasvatetut kukat ovat turvallisia syötäviä ja koristeeksi kelpaavia.
Käytin leivontakirjassani paljon kukkia kakkujen koristeena ja siitä syystä kirjasta löytyy myös kappale syötävistä kukista erikseen. Kirjan kappaleessa kerron syötävistä kukista enemmän ja esittelen myös omat suosikkini. Käytin myrkyttömiä kukkia myös maustamiseen ja kirjasta löytyy kukkasokerin ohje. Aihe on siis lähellä sydäntäni. Rakastan käyttää luonnonantimia ruoanlaitossa ja varsinkin leivonnaisten koristelussa.
Syötävät kukat kakkujen koristelussa
Tässä lista suomalaisista luonnonkukista, jotka ovat täysin syötäviä ja kelvollisia kakkujen koristeluun. Lista on varmasti vielä pidempi, mutta itse olen käyttänyt näitä kukkia eniten. Näitä kukkia ei tarvitse käsitellä mitenkään ennen käyttöä. Tietenkin on suotavaa kerätä kukat paikalta, joka ei ole saastunut tai muuten epäilyttävä.
- syreeni
- orvokki
- ruusu
- lemmikki
- päivänkakkara
- voikukka
- hiirenvirna (kukat)
- ruiskaunokki
- apilat
- siankärsämö
- horsma
- kissankello
- mansikankukat
- mustikankukat ja -varret
- puolukankukat ja -varret
- hunajankukka
- tillinkukka
Vain itsekasvatetut, luonnonkukat ja erikseen syötäväksi puutarhalla luomukasvatetut kukat ovat turvallisia syötäviä.
Tässä lista muutamista puutarhalla kasvatetuista myrkyttömistä kukista (voit kasvattaa näitä myös itse)
- samettikukka
- rautayrtti
- leimunkukka
- orkidea
- verenpisara
- pelargonia
- kesäpegonia
- kurkunkukka
- neilikka
- samettikukka
- kehäkukka
- kranssi
VINKKI! Sipoossa sijaitseva Alhlbergin puutarha kasvattaa luomuna myrkyttömiä syötäviä kukkia ja yrttejä.
Alla syyreeneillä koristeltu kasvisvoileipäkakku viime keväältä. Ohjeen löydät täältä.
Alla olevassa kuvassa on vanhempieni luota Pusulasta kerättyjä villikukkia, joilla koristelin ihastuttavan kaarnikkakakun Ylelle viime elokuussa. Upean näköinen vai mitä? Luonnonkukilla saa kakuista helposti näyttäviä. Vaikka nämä luonnonkukat ovat kaikki syötäviä, itse ohjeistan vieraita niin, että kukkia voi syödä muttei tarvitse. Jätän itsekin usein lautasen reunalle isoimmat kukat. Eihän sokerimassakoristeitakaan usein syödä.
Joistan kukista käytän vaan terälehdet, nekin ovat kauniita koristeita sellaisenaan. Esimerkiksi samettikukan terälehdet ihastuttavat salaateissa, piirakoiden päällä ja jälkiruoka-annoksissa.
KATSO TÄÄLTÄ MITÄ KUKKIA KOTIPELLON PUUTARHA KASVATTAA
Säilytys
Luonnonkukat ja muutkin kukat kannattaa säilyttää keräämisen jälkeen suljetussa rasiassa viileässä esimerkiksi jääkaapissa, jossa ne säilyvät hyvinä muutaman päivän. Laitan itse kostean paperin alle ja päälle, joka pitää kukat vielä parempina.
Koristelen kukkakakut vasta aina ennen tarjoilua etteivät kukat nuupahda kakun päälle etukäteen.
Kukkakaupan kukkien käsittely koristeeksi
Meidän hääkakussa oli koristeena muun muassa hortensiaa ja pionia, samoja kukkia, joita löytyi myös hääkimpustani. Nämä kukat tulivat samalta floristilta, joka teki kaikki muutkin kukat häihimme. Kun kukkia käytetään tällä tavalla koristeina ei niitä ole tarkoitettu syötäväksi ja ne tulisi suojata oikein ennen koristekäyttöä. Kukkakauppojen myrkyttömissäkin kukissa on luultavasti torjunta-aineita, jonka vuoksi niitä ei suositella syötäviksi.
Kakun koristeeksi tulevat kukat käsitellään oikeaoppisesti ennen niiden laittamista kakun päälle. Tärkeää on peittää kukan leikkuupinta tai muu kosketuspinta kakkuun. Tämän voi tehdä leivontatarvikekaupoista ostettavilla kukkaputkilla tai aineella, joka muodostaa suojaavan kerroksen kukan varteen. Kotona voit käyttää myös foliota peittääksesi leikkuupinnan ja kukan kosketuspinnan kakkuun.
Luonnonkukkia ei tarvitse käsitellä, ne voi asetella kakun päälle sellaisenaan. Myös isommissa marketeissa ja tukussa myydään erilaisia syötäviä kukkia. Kotipellon puutarhalta tulevat syötävät kukat ovat suosikkejani talviaikaan, olen käyttänyt niitä jo vuosia. Mimiksen kukilla saa upeita kakkuja aikaan ja valikoima on laaja. Voit tilata kukkia myös suoraan puutarhalta.
Alla olevassa vegaanisessa suklaajuustokakussa käytin koristeena rauttayrttiä ja leimunkukkaa. Kuva on viime keväältä, kun luonnonkukkia ei ollut vielä saatavilla. Niin kaunis!
Saan usein todella tarkkoja kysymyksiä siitä mitä kukkia, miten ja mistä olen ostanut kakkujen koristeeksi. Käytän kuvissa stailaukseen usein kukkakaupan kukkia tai jopa marketkukkia, jotka otan heti kuvien ottamisen jälkeen pois kakun päältä. Vastuu oikeaoppisesta käsittelystä kasvaa kun kakkuja tehdään tilauksesta muille. Omaan käyttöön leipoessa ja koristeltaessa on arvioitava vaan omaa käyttöä ja vastuuta.
Moni teistä on myös sanonut, että osa kukkakauppiaista ei suostu myymään kukkia kakkujen koristeeksi. Oma kukkakauppiaani on sitä mieltä, että kukkien käyttö on turvallista ja jopa vahingon sattuessa myrkytyksen saaminen on todella harvinaista. Moni kukkakauppias ei ehkä välttämättä tiedä välineistä, joita myydään kukkien käsittelyyn ja ymmärtää ehkä väärin, että kukat ovat tulossa syötäväksi. Kannattaa kysellä rohkeasti ja myös kertoa uusista ohjeistuksista.
On hyvä miettiä tarjoiluja myös vieraiden puolesta. Millaista kakkua haluat heille tarjota turvallisesti? Ilmoitathan kaikille syöjille mitkä kukat eivät ole syötäviä ja että halutessaan myös syötävät kukat voi jättää lautasen reunalle.
Kuvasimme Camilla Bloomin kanssa kesäkuussa ihanaa kakkubuffetia, missä kaikki kakut oli koristeltu vain kukilla ja valkoisella kreemillä. Kukat saatu Home In Garden Kauniainen.
Kirjastani löytyy muuten ihana sitruuna-laventelikakku, jonka tunnistat myös kirjan kannessa! Laventeli on hurmaava koriste sekä mauste, joka tuo leivonnaisiin aistillisuutta. Tämä kakku on kirjan erikoisimmista ohjeista ja yksi oma suosikkini. Odotan innolla näkeväni teidän versioita tästä ihanuudesta!
Myös suolaisia kakkuja voi koristella kukilla. Tässä Spicy Tuna Voileipäkakku, jonka päällä on orvokkeja. Ohjeen löydät tästä.
Tämäkin postaus syntyi lukijan toiveesta. Jos sinulla on postausten suhteen toiveita, jätä kommenttia alle. Tai jos unohdin jotain tästä postauksesta, niin kysy ihmeessä!
Ihanaa uutta viikkoa!
♥ Anni
Mustikanvarpuja yms. poimiessa on hyvä muistaa, että siihen tarvitaan maanomistajan lupa. Metsästä saa kerätä jokamiehenoikeuden puitteissa ainoastaan marjoja ja maahan pudonneita risuja ja käpyjä.
Hyvä selvennys. Kiitos siitä 🙂
Olen tehnyt kakkuun tulevan kukkakaupan koristeen paksun muovipillin sisään. Saa helposti aseteltua kakkuun. 🙂
Hei Veera! Kiitos kun kerroit, hyvä idea käyttää jo kotona olevia materiaaleja suojaukseen 🙂
Moi Anni!
Tuo kukkienkäsittelyaine on ilmeisesti verkkokaupastasi loppu, koska linkki ei toimi. Mikähän tuote mahtaa olla kyseessä? Onko sitä tulossa lisää?
S
Hei Stiina,
Kyseinen tuote on valitettavasti myyty loppuun eikä sitä ole tulossa myyntiin enää. Lisätietoja saat verkkokaupan asiakaspalvelusta.
Mistä sireeninkukkia saa ostettua? 😊
Sireeninkukat eivät ole nyt sesongissa. Niitä saa keväällä kukkakaupoista ja alku kesästä ihan luonnosta 🙂
Heippa! Voitko kertoa, mistä kukkienkäsittelyainetta saa nyt kun verkkokauppasi on suljettu, tai mistä samanlaista olisi mahdollista hankkia? 🙂
Moikka, en tiedä tarkalleen kuka myy suoja-ainetta tällä hetkellä. Googlettamalla löydät varmasti parhaiten vastauksen. Kukkaputkia pitäisi olla useimmissa leivontatarvikekaupoissa 🙂
Voinko käyttää kakun koristeena otvokkeja, mitkä ovat siementyneet edellisien vuosien kukkaistutuksista? Niitä on pihamaalla siellä täällä ja kauniita ovat.
Minä ainakin käytän! Orvokit ovat aina myrkyttömiä ja syötäviä silloin kun ne kasvavat luonnossa tai siementyvät itse pihalla ilman lannoitetta jne. Ne sopivat oikein hyvin leivonnaisten koristeeksi, salaatteihin tai jääpaloihin.
Hiirenvirna on hieman myrkyllinen, että sen laittaminen kakkun päälle on riskialtista.
Tätä on hiukan ristiriitaista tietoa. Kukat ovat joidenkin lähteiden mukaan syötäviä, mutta siemenet lievästi myrkyllisiä.
Jos on vähänkin epäilyä myrkyllisyydestä niin eikö varmin keino ole silloin välttää kyseistä kasvia?
HUS:in sivuilta löytyy hyvä listaus myrkyllisiksi luokitelluista kasveista:
https://www.hus.fi/sairaanhoito/sairaanhoitopalvelut/myrkytystietokeskus/kasvit/Sivut/default.aspx
Näissä ohjeistuksissa voi käyttää toki omaa harkintakykyään. Itse tarkistan kasvit aina tuolta listalta ja siellä hiirenvirnan kukat on luokiteltu myrkyttömiksi. Samoin kuin mistä kerää ja miten kukkia tarjoilee (koristeena vai syötäväksi) on kotikeittiössä aina aistinvaraista toimintaa.
Voiko kukkia laittaa juustokakun taikinan sekaan koristeeksi ja mausteeksi?
Syötäviä ja myrkyttömiä luonnonkukkia tai elintarvikkeeksi kasvatettuja kukkia voit käyttää ihan miten vain leivonnassa, vaikka taikinassa ja täytteissä.
Ajattelin surauttaa pihamaalla kasvavia syreenejä ja laittaa sekaan. Kiitos vastauksesta! ❤️
Kuulostaa ihanalta! 🙂
Hei sellainen vinkki tuli että huuhtele/upota kukkia kylmässä vedessä ensin muutamaan kertaan, että ötökät uivat niistä pois <3
Hei.
Puolukan kukasta olisin kiinnostunut :)! Miten olet sitä käyttänyt koristelussa? Mistään en löytänyt infoa, onko kakun koristelussa ok.. Yllätyin positiivisesti että olet testannut sitä 🙂
Kaunis kukka.
Hei,
Miten pioni kestää kakun päällä? Nuupahtaako nopeasti?
Jos on tuore niin kestää kyllä. Kannattaa pitää kukka viileässä (jääkaappi) ennen koristelua 🙂
Hei, tässä oli käytetty yhteen kakkuun leimunkukkaa, onko kuvassa olevat kukat siis syysleimua? Käykö samalla tavalla kaikki leimut, esim. sammalleimu, varmaan kaikki ovat sitten myrkyttömiä? Ostin juurakoita Viherpeukaloilta, niihin kasvavia kukkia siis voi käyttää kakkuihin sellaisenaan ilman erillista suojausta?
Moikka, kuvassa olevat kukat ovat elintarvikekäyttöön kasvatetuja leimunkukkia:
http://www.mimis.fi/fi/tuotteet/syotavat-kukat/leimunkukka
En tiedä sen tarkemmin leimuista tai niiden eri lajikkeista joten en voi vahvistaa kaikkien olevan myrkyttömiä. Täältä voi tarkistaa:
https://www.hus.fi/haku/myrkytystietokeskus
Luomuna ilman lannoitteita ja muita myrkkyjä kasvatetut myrkyttömät kukat sopivat kakkujen koristeluun sellaisenaan.
Hei ja mayday!
Tyttäreni protujuhlassa viikon päästä on kukkateema. Hän aikoo leipoa keksejä, joiden päälle tulee painettuna kiinni sarviorvokin kukka. Kysymys kuuluu: kuinka kauan aikaisemmin tuollaiset keksit voi tehdä? Miten päällä oleva kukka säilyy??
Hei, ihana teema <3 Valitettavasti en ole kokeillut noita kukkakeksejä, joten en osaa sanoa miten ne käyttäytyvät. Olisikohan ohjeessa, jota käytätte vinkkejä?
Do you have a lavender cake recipe! Your website looks amazing!!!!
Yes it is in my book 🙂 Thank you.
https://www.adlibris.com/fi/kirja/annin-uunissa-9789510436950?gclid=Cj0KCQjwgO2XBhCaARIsANrW2X0V_rsc4WWDH5VfqqOvSOMIhOHkq05Wjg8-QCCjyubD9foX7se6_PEaAj7nEALw_wcB
Hei! Ensimmäistä kertaa olen kukilla koristelemassa kakkua ja mietin, miten paljon aikaisemmin ennen pöytään laittoa kukat voi laittaa kakun päälle? Voisiko kakun koristella ja laittaa vielä jääkaappiin hetkeksi (esim tunti), ettei koristelua tarvitse ruveta väkertämään sitten kun vieraat ovat jo saapuneet vai nuupahtavatko kukat kovin nopeasti? Orvokkeja olen käyttämässä.
Kukat pysyvät hyvinä paremmin viileässä. Laitan itse aina ihan viime tipassa kukat. Jos pidät kakkua jääkaapissa niin olettaisin kukkien pysyvän tunnin hyvinä, jos ne ovat tuoreita 🙂