Suomi100 Mustikka-Marenkisuukot
Suomi100 Mustikka-Marenkisuukot sopivat loistavasti Itsenäisyyspäivän tarjoilupöytään, eivätkä pelkästään värinsä, vaan myös makujensa puolesta. Marenkisuukot ovat täytettyjä marenkeja. Eli kahden marenkipuolikkaan väliin laitetaan täytettä ja marengit painetaan kevyesti yhteen. Suukkojen täytteeksi kelpaa melkein mikä vain hillosta marmeladiin ja suklaaseen. Tein Suomi100 marengit luotto-ohjeellani ja täytin valmiit marengit vaniljaisella voikreemillä ja mustikkahillolla. Laitoin myös marenkimassaan tipan mustikka-aromia. Marenkisuukot ovat kuin pieniä leivoksia, jotka sulavat suuhun!
Muistelen lapsuudesta, että marenkeja oli tarjolla aina hienoimmissa juhlissa eikä niitä tehty ikinä kotona, ainakaan meillä, vaikka äitini leipoi joka viikko. Marengit ovat siis hienostunutta juhlatarjoiltavaa ja sopivat loistavasti Itsenäisyyspäivän herkkupöytään! Ihanaa, että marengit ovat tulleet taas muotiin ja niitä leivotaan usein kotikeittiössäkin ja tarjoillaan juhlissa kuin juhlissa. Itse leivon marenkeja aina myös varastoon ja käytän niitä kakkujen koristelussa. Löydät täältä kaikki marenkiohjeeni.
Suomi100 Mustikka-Marenkisuukot
Ohjeesta tulee noin 2-3 pellillistä marenkeja (riippuu tietenkin siitä kuinka isoja ja tiiviisti pursotat)
Ohje:
- 3 dl sokeria
- 5 kananmunan valkuaista
Lisäksi:
- Mustikka aromia (muutama tippa)
- Sinistä pastaväriä
Täyte:
- mustikkahilloa
- vaniljavoikreemiä (ohje esim. täällä)
- Mittaa ja tasoita sokeri pellille leivinpaperin päälle ja laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Mittaa valkuaiset valmiiksi teräskulhoon. Lämmitä sokeria noin 5 minuuttia uunissa. Sokerin ei kuulu sulaa vaan lämmetä – heti, jos sokeri alkaa sulamaan reunoilta ota se pois uunista.
- Kun sokeri lämpenee uunissa, vaahdota valkuaiset kuohkeaksi. Valkuaisvaahto on valmista kun se pysyy kulhossa kääntämällä kulhon ylösalaisin.
- Jatka valkuaisten vatkaamista ja kauho samalla kuumennettua sokeria valkuaisvaahtoon koko ajan vatkaten. Lisää sokeri osissa kunnes kaikki sokeri on seassa ja sulanut (älä lisää sulanutta kovaa sokeria, jos sitä on syntynyt pellin reunoille).
- Jatka vaahdottamista ainakin 5 minuuttia tai kunnes massa muodostaa nostaessa ”huippuja”. Mausta marenkimassa mustikka-aromilla ihan lopuksi.
- Säädä uunin lämpötila 90-100 asteeseen.
- Voit värjätä koko marenkimassan, mutta jos haluat raidallisia marenkeja vetele pursotinpussin reunoille sinisiä väriraitoja ja täytä sitten pussi marengilla. Kauho marenkimassa pursotinpussiin ja pursota marenkeja leivinpaperilla varustetulle uunipellille.
- Paista marenkeja uunin keskitasolla noin 60 minuuttia. Marengit ovat valmiita kun ne irtoavat leivinpaperista helposti. Voit halkaista myös yhden testimarengin – jos se on todella löysää sisältä, ei marenki ole vielä valmis. Anna marenkien olla uunissa vielä jälkilämmöllä hetki paiston jälkeen. Eli avaa uunin luukku ja säädä lämpö pois ja jätä pelti kuitenkin uuniin 30-60 minuutiksi.
Vinkki! Muista marenkien teossa aina huoneenlämpöiset munat, metalliset tai lasiset kulhot ovat parhaita vatkaukseen ja keltuaista ei saa mennä yhtään valkuaisvaahtoon!
Mua kiinnostaa, mikä taika on tuossa sokerin lämmittämisessä uunissa, sulaako se paremmin valkuaisvaahtoon? 🙂
Kiitos kommentistasi Rosanna, kuuma sokeri sulaa paremmin ja kypsyttää hieman myös valkuaisia. Kuuman sokerin ansiosta myös vaahdosta tulee paremmin napakka ilman etikkaa tai sitruunaa. Mukavaa päivää!
Hyvä tietää! Täytyy siis kokeilla tätä kikkaa. Kiitos vastauksesta 🙂
Onpas nättejä! Sopii hyvin ajankohtaan. 🙂 Näitä voisikin tehdä.
Kiitos Kaura 🙂 Kiva, jos sait näistä inspiraation ja aiot tehdä! Mukavaa leivontaa!
Paljonko sitä mustikka-aromia laitetaan?
Hei Elisa,
Lisäsin tiedon vielä tuonne reseptiin. Mustikka-aromia tulee muutama tippa, oman maun mukaan. Voit vaikka maistaa marenkivaahtoa ja lisätä halutessasi 🙂