Suolaiset Tuulihatut
Ihanaa uutta lumista päivää! Itseäni jo hieman kyllästyttää lumi, kylmyys ja lumityöt. Olen muutamaan kertaan toivonut asuvani jossain muualla tai jossain missä lumitöitä ei tarvitsisi tehdä. Odotan kevättä, aurinkoa ja lämpöä. Tiedän, että moni nauttii talvesta. Se on ihan ok, yritän itsekin, mutta jostain syystä juuri nyt haikailen kovasti kevääseen. Johtuuko se tulevista ihanista ja jännittävistä asioista vai häämatkan jälkeisestä haikeudesta? Vaiko siitä, että ihana häävuosi sai upean lopetuksen kun vuoden päätti unelmien häämatka Malediiveille?
Tein pienen kyselyn Instagramin puolella, jonka osalta selvisi, että te toivotte lisää suolaisia ohjeita tänne blogin puolelle. Alkuviikosta kyselin millaiset suolaiset reseptit sitten kiinnostaisivat teitä. Eniten toivottiin erilaisia piirakoita ja pientä sormisyötävää, kuten suolaisia cocktailpaloja. Tiesithän, että löydät blogin arkistoista erilaisia piirakoita entuudestaan? Kurkkaa ohjeet täältä. Napostelu-toiveiden tiimoilta innostuin leipomaan tuulihattuja – ja suolaisia sellaisia.
Olen monesti kertonut teille, että pidän itseäni edelleen aloittelijana. Leivon nimittäin välillä hyvinkin tunnettuja leivonnaisia ensimmäistä kertaa. Tämä ohje on taas yksi sellainen. En ole koskaan aikaisemmin tehnyt tuulihattuja. En makeita, enkä suolaisia. Luulin itse asiassa epäonnistuvani, mutta tuulihatut kohosivat todella nätisti uunissa. JES! Lopuksi ihmettelin miksi näitä herkkuja pidetään niin kovin vaikeina valmistaa? Vaiheita on vain muutama – eikä näiden tekoon edes kulu paljon aikaa. Oliko minulla onnea vai mitä?
Koska Italia on lähellä sydäntäni, päätin suunnitella tuulihatuille suolaisen täytteen, jossa maistuu Italia. Voit myös tehdä makeat tuulihatut tällä ohjeella. Tuulihattutaikina on aina sama.
Suolaiset Tuulihatut
noin 40 tuulihattua
Ohje
3 dl vettä
100 g voita
2,5 dl vehnäjauhoja
3 L-kokoista kanamunaa
- Kiehauta vesi ja voi pienessä kattilassa.
- Lisää jauhot joukkoon kerralla ja sekoita voimakkaasti puuhaarukalla tai nuolijalla, kunnes seos on tasaista ja irtoaa kattilan reunoilta.
- Jäähdytä taikina ja lisää kananmunat vasta sitten yksitellen voimakkaasti sähkövatkaimella vatkaten sekaan.
- Tässä vaiheessa taikina muuttuu liisterimäiseksi ja vatkaus on hieman hankalaa. Se kuuluu asiaan.
- Kun taikina näyttää tasaiselta ja olet vatkannut sitä muutamia minuutteja, laita taikina pursotinpussiin pyöreän tyllan tai tähtityllan kanssa.
- Pursota taikinasta pellille leivinpaperin päälle tuulihattuja, pieniä tai isoja oman mielesi mukaan.
- Paista tuulihatut 200°C:ssa noin 20-25 minuuttia koon mukaan. Tuulihatut ovat valmiita kun ne ovat kauniin värisiä pinnalta.
Vinkki! Voit myös nostella taikinaa lusikalla suoraan pellille.
HUOM! Uunin luukkua ei saa avata paistamisen alkuvaiheessa. Avaaminen saattaa aiheuttaa tuulihattujen lässähtämisen. Kiertoilma saattaa tehdä tuulihatuista vinoja.
Italialainen täyte
- 150 g mascarpone juustoa
- 150 g ranskankermaa
- 3-4 rkl parmesan-raastetta
- 5 rkl aurinkokuivattua tomaattia suikaloituna
- 4 viipaletta ilmakuivattua kinkkua hienonnettuna (jätä pois, jos haluat lihattoman täytteen)
- suolaa
- pippuria
Koristelu
- basilikaa
- kirsikkatomaatteja
- Mittaa kaikki muut paitsi mausteet kulhoon ja sekoita kunnolla esim. lusikalla.
- Mausta täyte suolalla sekä pippurilla oman maun mukaan.
- Leikkaa tuulihatut auki ja lusikoi täytettä niiden sisään.
- Koristele tuulihatut basilikalla ja kirsikkatomaateilla.
- Tarjoile!
Ihanaa päivää!
♥ Anni
Myös näillä sopii
Herkutella
Ristiäiskakku – vinkkejä kakun kuorrutukseen sokerimassalla
Gluteenittomat Runebergintortut
Sunnuntai-Brunssi (Isälle)
Vauvan Vappudonitsit (6 kk+)