Suklaa-Lakritsa Macarons
Lomat on lomailtu ja pääsiäisen pyhätkin ovat kohta ohi. Aloitin tänään aamun melko aikaisin, edelleen jetlagin sekoittamana, muistelemalla taakse jäänyttää ihanaa ja rentouttavaa Thaimaan matkaamme. Kun saan kuvat järjesteltyä, niin julkaisen teille muutaman kohokohdan makujen merkeissä meidän lomasta. Onneksi tänään paistaa aurinko ja saa syödä vielä hyvällä omalla tunnolla loput suklaamunat, pashat ja mämmit sekä levätä ennen uuden viikon työrupeamaa
Tässä postauksessa on vihdoin se lakritsa macaron -ohje, jota väännettiin ja väännettiin, ennen kuin täydellisiä kappaleita syntyi noin 100 kappaletta. Valmistin siis joulukuussa ystäväni häihin macaroneja. Näitä lakritsan makuisia oli puolet ja kookoksen makuisia puolet (kookos macarons ohje). T
ämän haasteen aikana tein muutamia harjoituseriä ja havaitsin, että macaronien kanssa onnistuminen on onnesta kiinni? Niin moni tekijä vaikuttaa siihen, millaisia macaroneista tulee ja yksi suurin kompastuskivi on uuni. Tarvitaan oikea ja tasainen lämpötila, minkä löytää testailemalla. Muita vaikuttavia asioita on tietysti se, miten paljon taikinaa sekoittelee ja miten tarkasti raaka-aineet on mitattu. Harjoitus tekee mestarin!
Suklaa-Lakritsa Macarons
Ohje
- 90 g valkuaista
- 170 g tomusokeria
- 110 g mantelijauhoja
- 0,5 dl hienosokeria
- noin 2 rkl mustaa elintarvikeväriä
- Sekoita mantelijauhetta ja tomusokeria tehosekoittimessa noin 15 sekuntia halutessasi siitä hienojakoisempaa. Siivilöi seos kulhoon. Laita leivinpaperia kahdelle uunipellille.
- Vaahdota levänneet munanvalkuaiset isossa kulhossa kovaksi vaahdoksi. Vatkaa vähitellen sekaan hienosokeri (1 tl kerrallaan). Vaahdota kunnes saat kovaa kiiltävää marenkia. Vatkaa joukkoon vaniljauute ja elintarvikeväri.
- Kääntele varovasti manteliseosta kolmasosa kerrallaan nuolijalla marenkiin. Kun kuivat aineet ovat sekoittuneet hyvin, jatka seoksen leikkaamista ja kääntelyä kunnes saat kiiltävää, sakeaa ja nauhamaista taikinaa. HUOM. älä kuitenkaan sekoita liikaa ettei taikina juoksetu!
- Kaada taikina pursotinpussiin, jossa 1 cm:n pyöreä tylla. Pursota leivinpapereille pieniä pyöreitä nokaretta. Kopauta pursotuksen jäljkeen uunipeltejä napakasti pöytää vasten niin, että ilmakuplat rikkoutuisivat. Anna nokareiden seistä huoneenlämmössä 30 minuuttia, kunnes pinta kovettuu hieman.
- Lämmitä uuni tällä aikaa noin 140 asteeseen. Paista marenkeja uunissa 10-15 minuuttia uunista riippuen. Tarkista aina välillä ettei marengit paistu liikaa reunoilta tai tummu. Anna jäähtyä pellilä 10 minuuttia.
- Irrota marengit varovasti lastalla leivinpaperilta ja anna jäähtyä kunnolla.
Vinkki: Laita munanvalkuaiset kulhoon 30min ennen vatkausta, jolloin niistä haihtuu kosteutta. Valmis täydellinen valkuaisvaahto muistuttaa partavaahtoa.
Vinkki: Aloita kääntely reunoista ja pohjalta ja leikkaa viimeiseksi keskeltä. Valmis täydellinen taikina valuu nauhana lastasta ja jääneet kuviot tasoittuvat 30 sekunnissa.
Vinkki: Pursota taikinanokareet riittävän kauas toisistaan. Macaronien määrä riippuu siitä miten pieniä tai isoja nokareita pursotat. Muista parillinen määrä. Pellin kopauttaminen auttaa röpelöreunan muodostumista.
Vinkki: Jos marengit ovat ruskistuneet liikaa vähennä uunin lämpötilaa. Marengit ovat valmiita, kun niissä on rapea kuori ja kun röpelöinen pohja ei hylly nostettaessa paistoksia varovasti leivinpaperilta. Jos pohjat ovat vielä pehmeitä ja tahmeita, nosta pelti takaisin uuniin muutamaksi minuutiksi, mutta jätä luukku raolleen
Lakritsa -suklaaganache
- 1 dl kermaa
- 200 g maitosuklaata
- 2 rkl lakritsajauhetta
- 1 tl hunajaa
- 1 rkl voita
- Lämmitä kerma kattilassa. Pilko suklaa sekaan ja sulata se varovasti kermaan koko ajan sekoitellen liesi miedolla lämmöllä. Lisää hunaja ja voi kun suklaa on sulanut. Mausta lopuksi lakritsajauheella. Tarkista maku.
- Pursota suklaaganachea yhdelle marengille puolikkaalle ja paina päälle toinen.
Kauniita macaronsseja! 🙂 meille tuli vähän aikaa sitten uusi uuni ja kyllä siinä pari erää taisi pilalle mennä, kun lämpötila olikin erilainen kuin vanhassa uunissa! 🙂
Kiitos 🙂 Sama juttu oli minulla, kun muutettiin uuteen asuntoon. En meinannut millään tulla toimeen uuden uunin kanssa 😉 Nyt on asteet ja muut kirjoitettu ylös paperille, jotta onnistuu seuraavallakin kerralla.
Tervetuloa kotiin, toivottavasti jetlagisi levisi menee ohi pian. Näitä sun macaronseja kun katselee tekee mieli taas tehdä näitä. Makuparia täytyy vain miettiä.
Kiitos Irma. Taas tänään heräsin 5.30 ja ei väsytä enää 😀 Tässähän tulee tehokkaaksi, kun aamu alkaa näin aikaisin.
Ajattelin tehdä myös pian taas sillä sun ohjeella (italialainen marenki), kun keksin hyvän makuparin! Mukavaa viikon alkua!
Upeita macaronseja 🙂 Olen monesti hypistellyt kaupassa lakritsijauhepurkkia, mutta vielä se ei ole päätynyt kotiin asti. Kovin vähän tulee mieleen leivonnaisia, joihin sitä voisi käyttää. Ehkä minulla on vain köyhä mielikuvitus 🙂
Kiitos 🙂 Itse kokeilin lakujauhetta ekaa kertaa tässä reseptissä. Toimi hyvin tuossa suklaaganachessa. Sitähän voi laittaa kyllä mihin vaan. Ehkä Suklaa-Lakritsi mutakakku voisi toimia 😉 Mielikuvitus vaan laukkaamaan!
On kyllä ihanan näköisiä! ♥ En itse uskalla kovin usein macaronseja tehdä, kun ikinä ei voi olla varma onnistuuko vai ei.
Suunnittelin vihdoin ravintolapäivään osallistumista ja kun lueskelin noita sun postauksia edellisistä kerroista, niin miten säilytit kuppikakkuja paikan päällä ja mistä mahtaisi löytyä noita laatikoita? 🙂
Kiitos Nuppu! Macaronssit ovat kyllä haastavia, mutta olen varma, että opettelemalla löytää omat parhaat keinot onnistua 🙂
Kiva kun olet päättänyt osallistua ravintolapäivään. Haastavimmat asiat järjestelyissä ovatkin kuljetus, säilytys ja tarjoilu. Leivoslaatikot olen hankkinut tukusta. Me asuimme ihan myyntipisteemme vieressä, joten mieheni toi kakkuja lisää sitä mukaan kuin niitä meni. Viileällä ilmalla säilyvyys on myös parempi kuin lämpöisällä. Nyt toukokuussa voi siis tulla uusia haasteita 🙂
Minkämerkkistä väriainetta käytät? Kokeilin nyt kahta eri merkkiä ja kumpikaan ei silti tehnyt kunnolla mustia. Sai laittaa tosi paljon sitä ainetta ja sitten taikina vähän löystyy.
Käytän ProGeliä, siinä on eniten pigmenttiä ja toimii varmasti 🙂 Ja ehdottomasti geelimäinen väri.
Kuinka kauan jäähdytät suklaaganachea ennen väliin pursotusta? Kannattaako tehdä esim edellisenä iltana jääkaappiin, jos aikoo seuraavana aamuna täyttää macaronsit? 🙂
Ei sitä kauaa jäähdytetä. Sekoitellessa huomaa aina nopeasti milloin on sopivan näköistä marenkikuoriin levitettäväksi 🙂 Teen ganachen yleensä sillä aikaa kun kuoret kuorettuvat.