Sliders eli ihanat minihampurilaiset!
Taas jotain pieniä, sööttejä ja herkullisia juttuja tehtiin meidän keittiössä. Olen aivan ihastunut näihin slidereihin eli minikokoisiin hampurilaisiin. Harmillisesti näitä ei löydy juurikaan ravintoloiden listoilta Suomesta. No, onneksi näitä pääsee tekemään itse kotikeittiössä ja täytteetkin saa valita omien mieltymysten mukaan.
Tarjoilimme näitä söpöjä minihampurilaisia eli slidereita illanistujaisissa meillä kotona. Illan teema oli Amerikka ja tarjolla oli näiden pienien hampurilais-alkupalojen jälkeen uunissa haudutettuja kananreisiä lisukkeinaan muun muassa perinteinen mac and cheese, caesar salaattia ja bataattiranskalaisia. Erilaiset kastikkeet ja dipit kruunasivat jenkki-illan. Teimme kaiken alusta loppuun itse ja teeman innoittajana oli New Yorkin matkamme, josta voit lukea lisää täältä. Jälkiruoaksi söimme, mitä muutakaan kuin kuppikakkuja. Vadelma kuppikakkujen reseptin julkaisen myöhemmin.
Tämä sämyläohje on alunperin New York Timesissa julkaistu ohje, hieman muunneltuna sopimaan näiden pienten sämpylöiden paistoon. Tällä reseptillä tulee takuu pehmeät ja ”höttöiset” sämpylät, kunhan vaan jaksat kohottaa taikinaa rauhassa! Takuu maukasta, vaikkakin hieman aikaa vievää.
Sliders eli ihanat minihampurilaiset!
Taikina (18-20 kpl)
- 2,5 dl vettä
- 3 rkl maitoa
- 2 tl kuivahiivaa
- 2 rkl sokeria
- 2 tl suolaa
- noin 8 dl vehnäjauhoja
- 1 kananmuna
- 2 rkl voita sulatettuna
Voiteluun
- 1 muna
- vettä
Päälle
- Seesaminsiemeniä
- Vaihe 1
Mittaa vesi ja maito ja lämmitä neste kädenlämpöisäksi.
Lisää kuivahiiva ja sokeri maitoseokseen ja jätä seisomaan noin 5 minuutiksi.
Mittaa jauhot ja suola ja sekoita keskenään.
Lisää kevyesti vatkattu muna, jauhoseoksesta puolet, sula voi ja loput jauhoista hiivanesteeseen.
Vaivaa lopuksi taikina yleiskoneessa kiinteäksi (noin 5 minuuttia taikinaterällä vaivattuna).
Peitä kulho liinalla ja jätä nousemaan noin kahdeksi tunniksi, kunnes taikina on kaksinkertaistunut. - Vaihe 2
Nosta taikina jauhotetulle pöydälle ja pyöritä taikinasta pieniä pyöreitä ja hieman litteitä sämpylöitä.
Jätä sämpylät kohoamaan liinan alle vielä 1-2 tunniksi. - Vaihe 3
Laita uuniin astia, johon on mitattu noin 2 dl vettä (astiasta nouseva vesihöyry tekee sämpylöistä täydellisiä paiston aikana). Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
Voitele sämpylät munavesiseoksella ja ripottele päälle seesamin siemeniä.
Paista sämpylöitä uunin keskitasolla noin 12 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin värisiä. - Vaihe 4
Anna sämpylöiden jäähtyä hieman ja sahaa ne sitten kahteen osaan.
Kokoa sämpylöistä hampurilaisia oman mielikuvituksen mukaan. Meillä luotettiin perinteisiin. Paistoimme itse jauhelihapihvit ja sujautimme väliin aitoa cheddaria ja suolakurkkua.
Vinkki! Punnitse taikinapallot noin 35 g ja pyöritä minikokoisia sämpylöitä. Itselläni tuli ihan vähän liian suuria sämpylöitä, koska sämpylät kohoavat huomattavasti uunissa ja kohottaessa.
Katso arkiruokavinkkejä täältä.
Ah no kyllä nyt herahti vesi kielelle ja tuli ihanat muistot mieleen jenkkiajoiltani 🙂 Pitäisi joskus tehdä slidereita itsekin, niin käteviä pikkutarjottavia vaikka isommallekin porukalle! Mainitsemasi bataattiranskalaiset ovat myös aivan älyttömän herkkuja, harmi ettei niitä oikein saa Suomesta ellei itse tee :/ Bataattiranskikset olivat meinaan mun vakiovalinta lemppariravintolassani Vegasissa. Kylläpäs tää postaus nyt inspiroi mua keittiöön! 😀
Siru tiesin että varsinkin sinä tykkäät tästä postauksesta jenkkitaustasi muistaen 🙂 Bataattiranskalaiset olivat mielettömän maukkaita. Samoin mac and cheese, sitä en ollutkaan koskaan ennen tehnyt tai maistanut. Mutta nämä minihampparit kyllä veivät voiton ja täytteissähän mielukuvitus on rajana! Esim. pulled pork voisi toimia hyvin. Tämä hampurilaissämpylä resepti on muuten ihan täydellinen. Ei kun leipomaan 🙂
Millaiset pihvit paistoit näihin? 🙂
Hei, kiitos kommentistasi. Pihvit olivat niinkin yksinkertaiset kuin: Pelkästä naudan paistijauhenlihasta muotoiltuja pieniä pyöreitä pihvejä, vähän suolaa ja pippuria pintaan. Oman maun mukaan nopea paisto molemmin puolin pannulla, koska naudan paistista kyse voi jättää jopa mediumiksi jos tykkää 🙂 juusto lopuksi kuuman pihvin päälle ja pihvi sämpylän väliin.
En löydä ohjeesta jauhojen määrää…
Kiitos tarkkuudesta. Nyt pitäisi löytyä jauhotkin sieltä. Pahoittelut virheestä. Itse tulee sokeaksi omille kirjotuksilleen.
Nuo sämpylät ovat kyllä aivan täydellisen näköisiä! Täytyy ensi kerralla muistaa tämä ohje kun tekee mieli minihampurilaisia 🙂
Kiitos kommentistasi 🙂 Nämä olivat täydellisiä hamppari-sämpylöitä, mutta kuten sanottu vaatii huolellisuutta kohottamisen suhteen. Nam, nyt tuli itsellekin hampurilaisnälkä, kun palasi tähän reseptiin 🙂
Kuinka monta sämpylää tuosta reseptistä tulee? Itse kun en osaa yhtään arvioida miten paljon
Moi Virpi, näitä tuli noin 18-20 kappaletta. Riippuu minkä kokoisia pyörittelee 🙂
Olinpas sokea, tuollahan se näkyykin. Resepti on tänään testattu ja hyväksi havaittu, kannattaa vähän odotella. Tällä oli hyvä fiilistellä viikon päästä koittavaa New Yorkin reissua. Tämä blogi menee myös saletisti seurantalistalle 🙂
Mahtavaa Virpi! 🙂 Ihanaa matkaa sinulle! New York on upea kaupunki! Olethan käynyt lukemassa myös minun vinkkini:
http://www.anninuunissa.fi/2014/08/ihana-ihana-new-york.html
Tuli testattua nämä sämpylät ja kerrankin onnistuin saamaan hienoja pyöreitä sämpylöitä. Unohdin vaan sen 2dl vettä uuniin niin tuli vähän kovia. Lisäksi hieman rakeisia sisältä mikä vähän jäi kaivelemaan mistä johtuu? Ajattelin lisätä ensi kerralla pikkasen kuivahiivan määrää ja voin määrää.
Hei Markku,
Rakeisuus viittaa siihen, ettei taikina ole ollut ihan tasaista. En osaa sanoa miten se voi olla mahdollista. Vaivasithan taikinan kunnolla? Miltä se näytti ja tuntui vaivatessa? Taikinan pitäisi olla pullataikinamaista.V esiasia kuuluu olla paiston aikana uunissa – siitä irtoaa vesihöyryä, joka tekee pullista rapeita ja meheviä – ei kovia. Olisikohan sämpylöissäsi ollut liikaa jauhoja?
Voikohan sämpylät tehdä jo edellisenä päivänä? Ja jos voi, niin miten nämä tulisi säilyttää?
Voi tottakai. Säilyttäisin hyvin peiteltynä esim pakastepusseissa ihan huoneenlämmössä. Sämpylät voi myös pakastaa ja ne ovat kuin tuoreita kun sulavat 🙂
Voiko tähän käyttää tuorehiivaa?
Hiivan voi aina korvata tuoreella ja toisinpäin 🙂
Harvinaisen hyviä tuli kun äitini kanssa tehtiin. Yleensä jokin menee pieleen, mutta nyt tuli ulkonäöltään ja maultaan erinomaisia pikkuburgereita. Todellakin pitää jättää tämä resepti talteen juhlia varten.
Ihana kuulla Miro 🙂 Kiitos kun kävit kommentoimassa.
Hei. Meillä on nyt pullerot nousemassa ja odotellaan vielä kohottamista. Tein pienempiä, koska tulee lasten juhliin, ei pienet masut jaksa paljoa, niin menee herkkujakin vielä, eli 25g. Ihania nanopalloja. Katsotaan miten käy.
Hei, toivottavasti pienistä sämpylöistä tuli herkullisia 🙂
Hei, voikohan sämpylät tehdä edeltävänä iltana valmiiksi ja ns täyttää vasta sitten seuraavana päivänä?😅
Voi toki, mutta kuten pullat – nämäkin ovat parhaimmillaan leivontapäivänä 🙂