Rouskuvat Pähkinä-caramelkeksit (G)
Rouskuva pähkinäcaramel (G) tai pähkinä-kinuskikeksit vai olisiko pähkinäpraliini-keksit parempi? Valitsin ensimmäisen vaihtoehdon. Näiden herkkujen nimeäminen olikin sitten vaikeaa. Tämä ei ole makeisohje eikä keksiohje vaan jotain siltä väliltä. Jos tykkäät kinuskista, toffeesta ja nekuista tämä on myös sun juttu. Niin ja nämä keksit ovat täysin gluteenittomia.
Tässä ohjeessa mennään kuitenkin taas vähän haasteellisempaan suuntaan itse tehtävien makeisten ja syötävien lahjojen osalta. Tarvitset näiden keksien tekemiseen lämpömittarin sekä vikkelyyttä.
Rapeutta ja rousketta näihin kekseihin tuo ruokasooda, jota lisätään caramel-seokseen keittämisen lopussa. Valmiin keksin pinta on kuplivan näköinen ei kiiltävä, kuten toffeekarkeissa yleensä. Viimeisen silauksen herkuille antaa päälle ripoteltava sormisuola! Ihan täydellistä!
Näitä herkkuja valmistin viime viikolla joulukarkki IG-Livessä ja moni on kysellyt jo ohjetta. Jouduin säätämään sitä hiukan, mutta tässä se viimein on olkaa hyvät!
Rouskuvat Pähkinä-carAMELkeksit (G)
Ohje (noin 8 kpl)
- 1 dl fariinisokeria
- 0,5 dl kuohukermaa
- 0,5 tl ruokasoodaa
- 1 rkl voita
- 0,5 tl vanilja-aromia
- 1 dl pekaanipähkinöitä (tai muita suosikkejasi)
- sormisuolaa
- Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja aseta pelti lieden viereen.
- Mittaa sokeri ja kerma paksupohjaiseen kattilaan. Kiehauta.
- Keitä seosta miedolla lämmöllä välillä sekoitellen, kunnes seos on 120-asteista. Käytä mittaamiseen digitaalista paistomittaria tai vastaavaa.
- Lisää sooda kun oikea lämpötila on saavutettu. Seos alkaa vaahdota voimakkaasti, sekoita nopeasti.
- Lisää voi, aromi ja pähkinät myös nopeasti. Sekoita taas ja nosta kattila liedeltä.
- Nostele heti lusikalla kasoja leivinpaperilla vuoratun pellin päälle.
- Ripottele päälle sormisuolaa taas nopeasti, koska keksit kovettuvat todella nopeasti. Älä koske missään nimessä kekseihin tai seokseen, se on todella kuumaa.
- Anna pähkinä-caramelkasojen kovettua noin 30 minuuttia ja nostele tarjolle tai pakkaa lahjaksi.
HUOM! Tämä ohje on astetta vaativampi ja tarvitset tekoon mittarin seoksen lämpötilan mittaamista varten. Löydät videon tämän reseptin tekoon Instagramista IGTV:n puolelta. Tässä linkki.
Vinkki! Sooda pitää lisätä vasta ihan lopussa ja kekseistä tulee rapeita vain jos seos vaahtoaa vielä kun nostelet kasoja leivinpaperille. Sooda tekee kekseistä rapean rouskuvia.
Vinkki! Älä keitä caramelia liian kuumalla liedellä ettei se pala. Jos seos tummuu lakritsin väriseksi on se pilalla ja maku on kauhea.
Tämän piti olla vuoden viimeinen makeisohje – jos aikaa jää niin postaan vielä yhden. Tiesithän, että löydät kaikki itsetehtävät makeiset täältä.
Ihanaa viikon jatkoa!
/Anni
Lisää jouluherkkuja löydät täältä.
Seuraa herkkujani myös:
Instagramissa
Facebookissa
Miten suosittelet näitä säilytettävän? Olen tehnyt näitä jo kolme erää, koska tekeminen on suht nopeata. Hieman erinäköisiä erät ovat keskenään, mutta kaikki ovat jähmettyneet ja ovat hyviä.
Kiva kuulla, että tykkäät ohjeesta. Tekemällä oppii mikä on omaan mieleen parhain valmistustapa ja -aika. Minullakin joka erä oli erilainen, mutta herkullinen 🙂 Olen pitänyt jääkaapissa ja huoneenlämmössä. Molemmat tavat toimii ja reilu viikon pysyivät hyvinä.
Heippa, osaatko sanoa missä mättää kun namusista tuli omarmaisen halkeilevia? Eka satsi onnistui täydellisesti, perus:D
Hei, näistä pitää nimen omaan tulla lohkeavan rouskuvia soodan takia. En ihan ymmärrä mitä tarkoitat. Pitäisi nähdä, jotta pystyisin arvioida. Keittoaika ainakin vaikuttaa koostumukseen.