Rapeat ja nopeat jääkaappisämpylät
Täällä blogin puolella olisi päivittämistä loputtomiin. Eilen päivitettiin uusi ulkoasu, joka tukee nyt paremmin myös mobiilipuolta. 70% teistä selaa reseptiikkaani nimittäin mobiililla. Itse olen vanhanaikainen ja käytän paljon läppäriä. Ulkoasu on aina suunniteltu tukemaan tästä syystä desktop-versiota. Tällaisten päivitysten aikana löytyy aina myös postauksia, joita haluan päivitellä. Varsinkin niitä suosituimpia ohjeita, joihin olen ottanut kuvat aikoinaan kännykällä, huonossa valossa tai muuten olen vasta opetellut kuvaamista.
Tänään uuden ilmeen saa rapeat ja nopeat jääkaappisämpylät, joka on ohje, josta usein muistuttelen teitä. Nämä sämpylät leivotaan hetkessä myös arkena, ainakin meillä! Lähettäkää ihmeessä palautetta uudesta ulkoasusta. Unohtuiko jotain, puuttuuko jotain tai onko jokin huonommin kuin aiemmin?
Terveisiä Lapista. Vietämme täällä pitkää laskiaisviikonloppua hiihdellen, saunoen ja herkutellen. Ahh miniloma tuli tarpeeseen. Ihana rauha ja hiljaisuus on hyvää vastapainoa kaupungin meluille ja kiireelle.
Perinteitä kunnioittaen rouskutamme täällä Lapissa tuoretta itse leivottua leipää aamulla. Olen yleensä paistanut meille pataleipää, kuten viime vuonna tätä ihanaa juustoista pataleipää, jonka reseptin löydät tästä. Tänä vuonna päätin kokeilla jotain uutta. Mieleeni tulivat nopeutta ja helppoutta pohtiessa Sikke Sumarin rapeakuoriset sämpylät aamuksi eli toiselta nimeltään osuvasti jääkaappisämpylät.
En ollut näitä sämpylöitä ennen tätä koskaan leiponut, vaikka monta kertaa on ollut mielessä. Jääkaappisämpylöiden taikina valmistetaan melko samalla tavalla kuin pataleivän. Aineet sekaisin illalla kulhossa ja annetaan kohota pitkään. Nämä sämpylät kohoavat pataleivästä poiketen yön yli jääkaapissa.
Tässä helppo hieman muunneltu ohjeeni Siken versiosta. Nam suosittelen kokeilemaan. Näillä rapeilla ja helpoilla sämpylöillä jos millä aamu alkaa upeasti!
Rapeat ja nopeat jääkaappisämpylät
Ohje 8-10 sämpylää
- 7,5 dl vettä
- 30 g tuorehiivaa (tai puoli pussia kuivahiivaa)
- 1 rkl suolaa
- 1,5 dl kaurahiutaleita
- 2,5 dl sämpyläjauhoja
- noin 9 dl vehnäjauhoja
- 1 rkl oliiviöljyä (voi jättää pois halutessa)
- Liuota ensin hiiva ja suola haaleaan veteen isossa kulhossa.
- Lisää kaurahiutaleet ja jauhot desi kerrallaan ja sekoita isolla puuhaarukalla.
- Lisää lopuksi öljy, sekoita.
Valmiin taikinan tulee olla löysää, älä siis pelästy koostumusta tai laita liikaa jauhoja! - Peitä kulho leivinpaperilla ja keittiöpyyhkeellä ja jätä yöksi jääkaappin kohoamaan.
- Nosta aamulla taikinaa suoraan kulhosta leivinpaperilla päällystetylle pellille isolla lusikalla.
Muoto on vapaa ja näissä sämpylöissä saa näkyä rustiikkisuus. - Heitä sämpylöiden päälle vähän jauhoja tai siemeniä ja tee sämpylään ristiviilto (ei kohotusta).
- Paista sämpylöitä 225 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
Vinkki! Älä peitä valmiita sämpylöitä liinalla paiston jälkeen tai rapeus katoaa!
Vinkki! Tässä ohjeessa jauhoja voi lisäillä ja muunnella oman maun mukaan. Itse tykkään lisäillä taikinaan myös kaurahiutaleita ja siemeniä. Tämä resepti toimii täydellisesti, niin kauan kun vehnäjauhoja on ainakin puolet taikinan jauhoista.
Ensi viikolla vietetään Runebergin päivää, leivo ihanimmat runebergintortut ohjeillani ja virittäydy jo myös laskiaiseen, laskiaispulla-ohjeet löydät kootusti täältä.
Katso myös Helpot Aamupalasämpylät.
♥ Anni
Tyhmä kysymys, mutta pitääkö veden olla n. 40-asteista vai kylmää tässä versiossa?
Ei ole tyhmä kysymys. Moni on itseasiassa kysynyt samaa. Veden lämpötilalla ei ole väliä kun kohotetaan kuitenkin kylmässä. Itse laitan haaleaa vettä kun teen taikinan 🙂 Mukavaa viikonloppua!
Kiitos! Jääkaapissa on ja katsotaan aamulla, kuinka käy 🙂
Jee ihanaa! Nämä ovat meidän perheen lemppareita! Niin helppoja nimittäin. Toivottavasti maistuu myös teille <3
Maku oli hyvä mutta ei nousseet juurikaan. Tein kylmään veteen. Ensi kerralla teen lämpimään?
Hmmm, jotain on mennyt vikaan – en osaa varmuudella sanoa mitä. Teen itse aina haaleaan veteen taikinan, mutta moni on sanonut, että onnistuu myös kylmään ja jääkaapissahan taikina kuitenkin tekeytyy. Kuinka pitkään sinulla oli taikina jääkaapissa? Käytitkö kuivahiivaa vai tuorehiivaa? Näistä ei ihan yhtä kuohkeita tule kuin kohotetuista sämpylöistä, mutta rapeita kuitenkin. Kannattaa myös koittaa lusikoida korkea kasa taikinaa pellille mielummin kuin lättänä 🙂 Seuraavalla kerralla parempi onni 🙂
Moi, hiiva ehkä tarvitsee sen lämmön alussa jotta se ”herää”, äitini opetti näin. Vaikka myöhemmin menisikin jääkaappiin. Mulla juuri sämpylät uunissa, hyvin kohosi taikina vaikka laitoin vain 25 g hiivaa, lämpimään veteen. Kohta pääsen maistamaan!!
Hei Satu, tässä ohjeessa taikinan nouseminen perustuu aikaan ja kylmäkohotukseen, joten säännöt ovat hiukan erilaiset, kuten myös pataleivän valmistuksessa. Sämpylöistäsi tuli varmasti herkullisia! 🙂
Hei täällä Sikke – tämän taikinan ei kuulukkaan kohota yön yli odotuksessa. Se alkaa hiukan kuplia ja sitkistyä, siinä kaikki. Sämpylät kohoavat sitten uunissa, kuten Anniin ihanasta kuvasta näkyy.
Tuo suolan määrä on varmaan tuos virheellinen..?
Hei, sinne oli lipsahtanut tuo desimaali jostain syystä! Tätäkin määrää saa muuttaa oman mielen mukaan siihen suuntaan, joka on itselle sopiva määrä suolaisuutta 🙂
Moikka! Tosiaan sämpylöistä tuli aivan liian suolaisia, voisikohan ohjeeseen lisätä jonkun vinkin että ei muu astu samaan ansaan 😀
Suolan määrä ohjeessa on korjattu jo aiemmin – nyt kannattaa tarkistuttaa oma mittakäsi – näin isolle taikinalle suolan määrä on oikea -toki kaikki maustaa oman mauna mukaan!
Siis onko tuo 1 rkl todella oikein? Vai onko jäänyt ohje korjaamatta?
Laitoin ohjeen mukaan 1rkl suolaa, ja tuli ihan liian suolaisia 🙁 Laittaisin ens kerralla ehkä 1 tl, ja sokeria vähän mukaan..
Suolaa aina oman maun mukaan, jos on tottunut käyttämään vähän.
Kuinka monta sämpylää suunnilleen määrästä tulee?
Hei Emmi, riippuu minkä kokoisia sämpylöitä leipoo, mutta noin 8-10 sämpylää 🙂
Hei, voiko kaurahiutaleiden tilalla käyttää ruishiutaleita? ?
Hei, voit käyttää 🙂 Ruis tekee ehkä hiukan kuivempaa taikinasta ja poistaa kitkoa, mutta varmasti onnistuu sämpylät!
Ihania sämpylöitä tuli vähällä vaivalla ja olivat ihan syötäviä vielä kolmantena aamuna. Ei siis maistuneet vanhoilta. Kivan makuvivahteen antoi oreganolla maustettu oliiviöljy. Vähän pelästyin kyllä että miten käy kun taikina ”kävi” jääkaapissa eikä meinannut astiassa kestää =D Lopputulos oli kuitenkin ihan mahtava. Sämpyläni ovat aina maistuneet hiivalta, mutta nämä eivät. Ihana ohje <3
Kiitos Outi mukavasta palautteesta. Minäkin laitan aina välillä mukaan jotain yrttiä tai muuta ”maustetta”, jotta sämylöihin saa kivoja makuvivahteita. Kannattaa koittaa joskus myös juustoraastetta. Mukavaa viikkoa! 🙂
En saa itse syödä hiivaa, enkä vehnää. Osaisitko sanoa, saisiko tämän ohjeen sovellettua ”vammoihini” toimivaksi? 🙂
Hei Henna,
Vaikea kysymys. Kylmäkohotus on tämän taikinan idea ja siihen tarvitaan ripaus hiivaa. Kokeilisin itse ilman hiivaa vähän pidemmällä kohotusajalla ja vehnättömillä jauhoilla. Minulla ei ole varmaa vinkkiä, koska en ole itse kokeillut valitettavasti hiivatonta ja vehnätöntä vaihtoehtoa. Mukavaa sunnuntaita 🙂
Täydellisen herkullisen rapeita sämpylöitä. Hiivan ja suolan liotin kädenlämpöiseen veteen, ajattelin että hiiva varmasti herää ennen kuin laitan taikinan jääkaappiin. Käytin niitä jauhoja mitä kaapista löytyi eli kaurahiutaleita 2.5dl ja puolikarkeita vehnäjauhoja n. 10 dl. Hiivaa oli ½ pakettia eli 25g ja taikina kohosi yön aikan jääkaapissa todella hyvin. Ja sain aikaiseksi 11 sämpylää. Tästä tulee kyllä jatkossa luottoresepti!!
Kiitos kommentistasi iloinen Leipuri 🙂 Mahtavasti sovellettu reseptiä! Laitan itsekin taikinaan milloin mitäkin kaapista löytyy. Juustoraastetta olen myös kokeillut ja tulee aivan ihania sämpylöitä! Mukavaa viikon jatkoa!
Eikö hiivattomia sämpylöitä voi tehdä leivinjauheella tai ruokasoodalla? Pitkä kylmäkohotus lienee silloin turha?
En ole kokeillut tehdä sämpylöitä leivinjauheeseen tai soodaan. Vaikuttaa varmasti mehevyyteen ja kuohkeuteen. Kylmäkohotus on tärkeä juuri tässä reseptissä kun kyseessä jääkaappisämpylät. Kylmäkohotus vaikuttaa myös leivän rapeuteen. Hyvää uutta vuotta 🙂
Onko pakko käyttää sämpyläjauhojakin vai luonaako vehnäjauholla ja kaurahiutaleilla vaan?
Moikka, voit toki laittaa pelkästään vehnäjauhoja 🙂
Ihanat sämpylät ja näin helposti. Vähän jänskätti taikinan löysyys mutta lopputulos oli niinkuin luvattiin, rapea kuori ja juuri sopivan kypsä sisältä. Itse käytin kauraryynejä (ei hiutaleita) ja ohrahiutaleita sekä vahnäjauhoja. Voin suositella.
Ihana kuulla 🙂 Kiitos kommentistasi ja hyvää kesää!
Hei. Tein taikinan juuri tytön kanssa kaappiin odottamaan isänpäiväaamua. Jäin nyt vielä miettimään että jos laittaa porkkanaraastetta vaikkapa neljä desiä, niin laitetaanko vehnäjauhoja vastaava määrä vähemmän. Itse vähensin kyllä kun pelkäsin että takinasta tulee liian tanakkaa. Nyt saattoi kyllä jäädä ehkä liiankin löysäksi. Nakkasin vielä lopuksi sekaan kourallisen pellavansiemeniä, joten saa nähäd mitä tulee =oD
Hei,
en itse korvaa ikinä jauhoja raasteella – varsinkaan noin suuressa määrin. Toivottavasti sämpylät onnistuivat 🙂
Hyvä tavaton kun mun taikina nousi yli äyräiden jo illalla.Laitoin lämpimään nesteeseen hiivan, liekö se syynä. vaikka laitoin inansa vähemmän hiivaakin.Pelkäsin aamulla kylmiön ovea avatessa että onko koko kaappi täynnä taikinaa.Onneksi olin laittanut astian alle piirakkavuoan eikä se niin hirveesti enää ollut tullut yli,seuraavan kerran isompi astia.Ja sämpylöitä tuli reilusti enemmän kun piti. Ihan muuten hyviä ei siinä mitään. Laitoin vähän auringonkukan siemeniä taikinaan ja vähempi vehnäjauhomäärä riitti mulle.
Tai sitten hiivaa meni hiukan liikaa taikinaan? Tässä ohjeessa tosiaan lämmin neste ja hiivan suurempi määrä ei ole tarpeen, koska taikina kohoaa kylmänä jääkaapissa pidemmän aikaa. Kannattaa toki varata myös iso astia 🙂
Moikka, voiko sämpyläjauhon korvata härkäpapujauholla? Mulla pyörii härkäpapujauho pussi kaapissa ja haluaisin sen käyttöön.. 🙂
Moikka,
nyt täytyy sanoa ettei mulla ole kokemusta härkäpapujauhoista. Uskoisin, että voi ainakin osan korvata. Kokeile ihmeessä 🙂
Hei Anni!
Siis super hyvän makuisia sämpylöitä tuli! Kiitos reseptistä.
Poikamme sai kotitaloustehtävänä tehdä näitä sämpylöitä ja aamulla sämpylät menivät uuniin, mutta sämpylöiden ulkomuoto oli lättänä. Lusikoidessa taikinaa pellille, ne lässähtivät ja kunnon kekoja ei saanut tehtyä. Taikina oli siis vähän liian löysää.
Mietin jauhojen suhdetta nesteeseen, olisko jauhojen määrä kuitenkin oltava suurempi? Laitatko itse vehnäjauhoja sen 9dl vai yli?
No, hiivaa on vielä jääkaapissa ja tänään täytyy koettaa suuremmalla jauhomäärällä.
Tässä reseptissä sämpylöiden rapeus on ihana, täydellinen!
Ihanaa kevättä ja hyvää vointia!
Moikka,
Jauhojen määrä riippuu myös jauhoista joita käyttää. Täysjyvä- ja ruisjauhoja käyttäessä taikinasta tulee selvästi kiinteämpää. Jauhojen määrä ilmoitetaan ohjeessa aina noin periaatteella, koska tekemällä oppii millainen koostumus omille sämpylöille on paras. Jos teit tarkkaan ohjeen määrillä lisää hiukan enemmän. Itse heitän taikinaan usein siemeniä, kaurahiutaleita ja mitä millonkin kaapista löytyy, joten myös se vaikuttaa jauhojen määrään. Taikinakasat kannattaa myös nostella vasta ennen uuniin menoa pellille. Näistä sämpylöistä ei ikinä tule pyöreitä. koska prosessi kin on ihan erilainen. Tässä ohjeessa saa hiukan soveltaa.
Ihanaa kevättä!
Hei
Ajattelin kokeilla näitä sämpylöitä kun niin kehutaan mutta askarruttaa paistoaika? 223 C ja 30 min. Eivätkö palaa?
Huomenna lastenlapset pääsevät mukaan ”leipomaan” vaikka taikina on jo tehty.
Hei,
No ei ne ole palaneet ainakaan minulla tai kenelläkään muulla 🙂 Jos tiedät, että uunisi on kovin tehokas niin tottakai voit paistaa myös alhaisemmassa lämpötilassa.
Näin juuri tapahtui : taikina sitkistyi, mutta olivat superherkullisia ja kiva koostumus syödessä!
Siis onko tuo 1 rkl suolaa todella oikein? Vai onko jäänyt ohje korjaamatta?
Ihan oikein on määrät ohjeessa 🙂 Niistä voi toki poiketa halutessaan.
Hyviä ja rapeita tuli! Mielestäni hieman liikaa suolaa, ensi kerralla voisikin kokeilla puolella määrästä.
Suolaa aina oman maun mukaan 🙂 Kiva kun maistui!
Säilyykö taikina pidempäänkin kuin yhden vrk? Jos siis tekisi samasta taikinasta kahdelle aamulle?
Voi! Jopa kolmelle. Teen usein niin isosta taikinasta 🙂 maku vaan paranee.