| | |

Puolukka-Kinuskikakku (G)

Puolukka-Kinuskikakku (G)

Vuosi sitten elin ihan eri tavalla jännittävää aikaa kuin nyt. Valmistauduin oman leivontaohjelmani kuvauksiin. Kuvasimme viikon aikana 10 Annin Uunissa -jaksoa, jotka alkoivat pyöriä lokakuussa MTV3 aamutv:n yhteydessä. Oli meikkaajat ja kampaajat, lainavaatteet ja studio. Elin viikon ”tähti”-kuplassa. Tv-tuotannon tekeminen oli mielenkiintoinen ja opettavainen kokemus. Se oli raskasta, mutta antoisaa. Kuvausviikon jälkeen itketti, kuulemma normaalia ja sitä sanotaan tuotantokrapulaksi. Tehtiin töitä muutama viikko niin tiivisti, että tuntui tyhjältä kun työt oli tehty.

Jäin muistelemaan tuota aikaa kaiholla ja kaivelin ohjelmassa leivottuja ohjeita esiin. Tämä puolukka- kinuskikakku (G) tuli ensimmäisenä mieleen, nimittäin puolukat ovat juuri nyt kypsiä! Puolukka-kinuskikakku leivottiin ohjelman ensimmäisessä jaksossa ja se herätti paljon ihastusta. Ohje jäi julkaisematta täällä blogin puolella, joten julkaisen sen teille nyt jälkikäteen. Voit lukea TV-ohjelmastani lisää täältä ja katsoa jaksot jälkikäteen täältä.

Voit leipoa tämän mehevän kakun maidottomana ja gluteenittomana halutessasi. Lue vinkit ohjeen yhteydestä. Kinuski ja puolukka, tämä lyömätön makupari yhdistyy syksyisessä kakussa, joka koristellaan puolukan varvuilla ja totta kai tuoreilla puolukoilla, joita löytyy myös kakun sisältä pehmeästä kinuskimoussesta.


Puolukka-Kinuskikakku (G)

10-12 hlö

Kakkupohja

  • 5 dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria
  • ripaus suolaa
  • 200 g voita tai maidotonta margariinia
  • 2,5 dl ruokokidesokeria
  • 2 kananmunaa
  • 2 dl omenasosetta
  • 1 dl kauramaitoa
  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Pingota korkean halkaisijaltaan 18-20 cm irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele vuoan reunat. Vuoraa myös reunat leivinpaperilla halutessasi.
  3. Mittaa vehnäjauhot, leivinjauhe, vaniljasokeri ja suola isoon kulhoon ja sekoita.
  4. Mittaa huoneenlämpöinen voi tai margariini toiseen isoon kulhoon ruokosokerin kanssa.
  5.  Vatkaa rasva ja ruokosokeri kuohkeaksi ja lisää kananmunat vaahtoon yksi kerrallaan koko ajan vatkaten.
  6. Lisää jauhoseosta, omenasosetta ja maitoa vuorotellen kuohkeaan sokeriseokseen, koko ajan sekoittaen, kunnes taikina on tasaista.
  7. Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista kakkua uunin alatasolla reilu tunti (noin 1h 15min).
  8. Tarkista kypsyys puutikulla: kun tikkuun ei jää taikinaa on kakku valmis.
  9. Jäähdytä kakku jäähdytysritilällä, jotta se jäähtyy tasaisesti ja säilyttää mehevyytensä.

Vinkki! Muistathan, että paistoaika on viitteellinen, koska uuneissa on aina eroja. Voit leipoa kakun myös isompaan vuokaan, mutta silloin kakusta tulee matalampi – tosin helpommin leikattava. 

Kostutus

  • 1 dl kauramaitoa
  • 1 tl vaniljasokeria
  1. Sekoita kauramaito ja vaniljasokeri keskenään pienessä kulhossa.

Täyte

  • 2 dl kuohukermaa
  • 2 dl fariinisokeria
  • 3 dl vispikermaa
  • noin 3-4 rkl vaniljakreemijauhetta
  • 2- 3 dl puolukoita
  1. Mittaa kuohukerma ja fariinisokeri pieneen kattilaan ja kuumenna seosta.
  2. Kiehauta kinuski ja keitä pari minuuttia, mutta ei pidempään. Jäähdytä seos huoneenlämmössä, laita kinuski jääkaappiin.
  3. Vatkaa yön yli jääkaapissa ollut kylmä kinuskikastike vaahdoksi. Varo vatkaamasta liikaa ettei vaahto juoksetu.
  4. Vatkaa myös vispikerma vaahdoksi ja yhdistä vaahdot. Lisää lopuksi vaniljakreemijauhe ja kääntele varovasti sekaan.
  5. Kääntele lopuksi sekaan myös puolukat.

Koristeet

  • noin 2 dl puolukoita
  • puolukan varsia

Kakun kokoaminen

  1. Tasoita kakun kohonnut pinta veitsellä ja leikkaa kakku kolmeen kerrokseen.
  2. Laita alimmainen pala kakkualustalle tai -lautaselle.
  3.  Kostuta kakkupohja kevyesti kaurajuomalla, johon on sekoitettu vaniljasokeria.
  4. Levitä 1/3 osa täytteestä pohjan päälle.
  5. Nosta toinen kakkupohja täytteen päälle ja toista sama.
  6. Nosta päällimmäisen kakkupalan päälle loput moussesta ja koristele kakku puolukoilla ja puolukan lehdillä/varsilla.
Puolukka-Kinuskikakku (G)

Ihanaa uutta viikkoa!

/Anni


Lisää kakkuja löydät täältä.
Seuraa herkkujani myös:
Instagramissa
Facebookissa

Myös näillä sopii

Herkutella

18 Kommenttia

  1. Heini sanoo:

    Hei! Miten kinuskitäyte onnistuu maidottomana?

  2. M sanoo:

    Hei, jos teen kakkupohjan perus pohjalla, niin monen munan olisi sopiva tälle täytteelle?

  3. Jenni sanoo:

    Kuinka kauan kakku säilyy hyvänä täyttämisen jälkeen jos käytän osaksi jäässä olevia puolukoita täytteen päällä? Kannattaako olla yön yli jääkaapissa jotta kinuskikerma jähmettyy?

    1. Tämän kakun kokosin itse juuri ennen tarjoilua 🙂 kinuskikerman ei täydy erikseen jähmettyä, kun ei käytetä liivatetta. Pakastepuolukat tosin voivat vähän vetistää sitä. Kakku pysyi kyllä hyvänä vuorokauden jääkaapissa.

  4. Jenni sanoo:

    Säilytin kinuskia 4 h jääkaapissa ja sitten vatkasin sen, mutta ei tullutkaan vaahtoa (jämäkkää) vaan vähän tuli vain paksummaksi ja oli silti löysää. Sekoitin sen silti valmiin vispikerman kanssa sekä laitoin vaniljakreemijauhetta, mutta koko kermasta tuli kokkareisen näköinen. Olikohan vika kinuskissa?

    1. Kinuskin täytyy olla täysin jäähtynyttä/kylmää kun sen vatkaa, jotta se vaahtoutuu. Itse jäähdytän siksi aina yön yli. Tässä meni varmasti nyt useampi kohta pieleen. Myös kermaa voi vatkata liikaa, jolloin siitä tulee kokkareinen.

  5. Paukki sanoo:

    Pakko tulla hehkuttamaan tätä reseptiä! Aivan ihana! Tein ekaa kertaa gluteenittomista jauhoista ja paras kakkupohja mitä oon ikinä saanut aikaseks! Niin mehevä ja herkullinen! Ja kaikki tykkäs! ❤️ Helppo ohje, onnistu kerralla ❤️ Teen varmasti jouluna uudestaan.

  6. Emilia sanoo:

    Hei! Onko kakkupohjaa mahdollista tehdä ilman munia?

  7. Salla sanoo:

    Hei,

    Voiko tämän tehdä 24 tai 28cm vuokaan? Tarkoitus olisi tehdä kakku reilulle 20henkilölle?

    1. Voi toki paistaa kakkupohjan isommassa vuoassa, mutta en lähtisi kertomaan aineita. Raskaat kakkupohjat eivät aina kypsy toivotunlaisesti jos taikinaa läåhdetään tuplaamaan.

  8. Kaisa Mikkonen sanoo:

    Kuuluuko taikina jäädä kuinka löysäksi? Omani oli tosi paksua ennen kuin laitoin sen uuniin. Laitoin kakkupohjan kiertoilmauuniin 150 asteeseen ja 1h5min jälkeen oli pinta sen värinen että olisi valmis. Kuitenkin hetken jäähdyttyään lytistyi ja kävi ilmi että jäi jokseenkin raa’aksi ja turhan taikinamaiseksi 🙁
    Olisi ihana jos nykyään tulisi resepteihin aina erilliset ohjeet/vinkit kiertoilmauunilla leipomiseen.

    1. Hei, leivon tasalämmöllä, koska se on yleisin uuni/tapa kodeissa ja näin minun on helpompi jakaa toimivaa reseptiikkaa kaikille. Valitettavasti en ehdi testaamaan molempia tapoja. Luulen, että sinulla on vähän liian alhainen lämpötila ollut paistoon ja lisäksi vaikuttaa aina tämä:

      ”Vinkki! Muistathan, että paistoaika on viitteellinen, koska uuneissa on aina eroja. Voit leipoa kakun myös isompaan vuokaan, mutta silloin kakusta tulee matalampi – tosin helpommin leikattava. ”

      Kokeilethan kakun kypsyyden aina puutikulla ennen kun otat uunista?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *