| |

Perinteinen Paras Mansikkakakku (GL)

Perinteinen Paras Mansikkakakku (GL)

Perinteinen Paras Mansikkakakku. Tässä se on. Se on kaunis ja herkullinen. Perinteisen mansikkakakun raaka-aineet ovat yksinkertaiset: sokerikakkupohja, kerma ja mansikat. Hieman sokeria ja vaniljaa. Mansikkakakun ajatellaan olevan se kaikista helpoin ja perinteisin ohje, jonka jokainen suomalainen osaa vaikka unissaan? Taitohan on opittu jo lapsuudessa. Mitä mieltä olet?

Tällä kertaa ja tämän kakun kanssa minulla ei mennyt mikään kuten olin suunnitellut. Paitsi kakkupohjan paisto. Täydellinen gluteeniton kakkupohja ei pettänyt tälläkään kertaa ja pohjasta tuli noh.. täydellinen. Sen jälkeen alkoivat vaikeudet..

Mansikat olivat mätiä ja ne loppuivat kesken. Kävin hakemassa uudet. Täytin kakun ja laitoin maustumaan seuraavaan päivään. Koristelu- ja kuvauspäivänä satoi vettä koko päivän ja jouduin siirtämään kuvauksia yhdellä päivällä (positiivista: kakku maistui ehkä jopa paremmalta kahden maustumispäivän jälkeen). Halusin ehdottomasti kuvata ulkona!

Päätin kokeilla jotain uutta: ruusupursotus. Kerron rehellisesti, että tein sen neljään kertaa. Lopulta onnistuin! Sitten kakku tippua läsähti pöydälle kakkualustalta ja meni lyttyyn. Itkuhan siitä tuli, mutta päätin etten masennu. Keräsin mansikat pois kakun päältä, leikkasin uudet, tasoitin kerman ja vatkasin lisää. Sitten pursotin ruusukkeita vielä kerran ja sain mielestäni parhaimman tuloksen! Tässä se on, hyvin perinteinen ja takuulla herkullinen mansikkakakkuni, josta ei todellakaan huomaa, että se on kerran tippunut pöydälle ja litistynyt muodottomaksi.

Lue Minun Kesä Kakku -arvonnasta postauksen lopusta.


Perinteinen Paras Mansikkakakku

(noin 12-15 hlö kakku)

Kakkupohja:

4 munan gluteeniton sokerikakkupohja. Ohjeen löydät tästä.

Paista kakkupohja alumiiniseen tai irtopohjaiseen 20cm vuokaan ja leikkaa kakku jäähtyneenä kolmeen osaan.

Kostutus:

  • 1 dl maitoa
  • 1 tl vaniljasokeria
  1. Sekoita maito ja vaniljasokeri pieneen kulhoon/lasiin.
  2. Kokoa kakku vuokaan, jossa paistoit sen. Vuoraa kakkuvuoka leivinpaperilla (pohja ja sivut).
  3. Nosta pohjapala kakkuvuoan pohjalle.
  4. Kostuta täyttövaiheessa jokainen kerros kevyesti vaniljamaidolla.
  5. Katso yksityiskohtaiset täyttöohjeet seuraavasta vaiheesta.

Täyte:

  • 2 dl vispikermaa
  • 50 g mascarponea
  • 2 rkl tomusokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2 dl mansikoita
  1. Vatkaa kerma napakaksi vaahdoksi.
  2. Lisää mascarpone ja sokerit vatkauksen loppuvaiheessa.
  3. Siivuta kotimaiset mansikat.
  4. Asettele mansikat kostutetun kakkupohjan päälle ja levitä puolet kermasta mansikoiden päälle, nosta päälle toinen kakkukerros ja toista sama.
  5. Nosta päällimmäinen kakkupohja kakun päälle ja peittele kakku kelmulla.
  6. Laita kakku maustumaan jääkaappiin yön yli.

Kuorrutus ja koristelu:

  • 5 dl vispikermaa
  • 50 g mascaponea
  • 2-3 rkl tomusokeria
  • mansikoita
  • hyytelösokeria + vettä
  1. Vatkaa kerma napakaksi vaahdoksi.
  2. Lisää mascapone ja sokerit vatkauksen loppuvaiheessa.
  3. Ota kakku varovasti ulos vuoasta ja nosta kakkualustan päälle.
  4. Levitä kakun päälle ohut kerros kermaa palettiveitsellä.
  5. Leikkaa mansikat siivuiksi ja asettele kakun päälle.
  6. Laita kerma pursotinpussiin ja pursottele ruusukkeita tai perinteinen pursotus kakun reunoille.
  7. Halutessasi tee hyytelösokerilla kiille mansikoiden päälle. Ohje löytyy pakkauksesta.

HUOM! Ruusupursotukseen käytin tätä 6 sakaraista tähtityllaa.

Vinkki! Lisäsin mascarponea kerman joukkoon, koska se tekee kermasta napakampaa ja helpommin pursotettavaa. Pursotukset pitävät myös paremmin muotonsa. Kermana minulla oli laktoositon vispikerma, jonka väri on kauniin valkoinen. Halutessasi voit korvata mascarponen muulla maustamattomalla tuorejuustolla tai rahkalla. Voit jättää sen myös kokonaan pois.  

Kuvassa näkyvän pitsireunaisen kakkustandin löydät verkkokaupastani.


Perinteinen Paras Mansikkakakku (GL)

Perinteinen Paras Mansikkakakku (GL)


Aurinkoista päivää ihanat!

Lisää mansikka-reseptejä löydät täältä.

Seuraa herkkujani myös:

Instagramissa

Facebookissa

Myös näillä sopii

Herkutella

31 Kommenttia

  1. Upea lopputulos, vaikeuksista ei ole tietoakaan! 🙂

  2. Upea kakku todellakin. Mulla onki vielä tältä kesää mansikkakakku tekemättä mutta eiköhän tässä vielä kerkeä. 🙂 vasta meillä pari viikkoa sitten alkoi mansikkakausi.

    1. Kiitos Eeva-Liisa! Voi sinulla on vielä aikaa leipoa 🙂 Toki nyt mansikat ovat parhaimmillaan, joten olisi hyvä aika leipoa. Mukavaa viikonloppua!

  3. Outi Tiimonen sanoo:

    Kiva kuulla että sinullekin voi käydä noin inhimillisesti 🙂 Kiitos ihanista ohjeista ja kuvista <3 Ne saa joka kerta hyvälle mielelle!

    1. Kiitos kommentistasi Outi 🙂 Voi kyllä minullekin käy useasti hassusti! Kiitos vielä ihanasta palautteesta. Mukavaa sunnuntaita!

  4. Mari sanoo:

    Hei! Ompa kaunis kakku 🙂 Ajattelin kokeilla reseptiä tämän kevään juhlissa ja kiinnostaisi tietää kuinka paljon mansikoita kannattaisi varata tuohon kakun päälle eli paljonkohan tuossa kuvan kakussa suunnilleen on?

    1. Hei Mari 🙂 Kiitos . Valitettavasti nyt en muista kuinka monta mansikkaa kakun päälle viipaloin. Luulen, että litran rasia mansikoita minulla oli tähän kakkuun ja ne riittivät täyttöön sekä koristeluun. Aurinkoista päivää!

  5. Olipa epäonnen kakku, mutta niin kuin sanoit, sitä ei kyllä huomaa, kuinka kovia kakku on kokenut. Todella kaunis! Meillä juurikin tällaista perinteistä mansikkakermakakkua on poika toivonut omiin fifteenjuhliinsa (vastaa rippijuhlaa) kesäkuun puoleen väliin! Iloista toukokuuta!

    1. Hei Hanna,

      kiitos! Tämän kakun onnistuin kyllä pelastamaan hienosti! 🙂 Iloista ja aurinkoista kesää!

  6. Markus sanoo:

    Moi,
    En ole aikaisemmin tehnyt sokerikakkupohjaa.
    Kakkuni lässähti keskeltä paiston aikana, tein uuden ja sama juttu taas. Löysin toisen ohjeen jossa jauhojen ja sokerin määrä on munien paino x 0,7 tällä kertaa kakku onnistui hienosti, jauhoja tuli lasiin enemmän suhteessa muniin ja sokeriin. Tein johtopäätöksen, että aikaisemmissa kakuissa oli liian vähän jauhoja.

    Nyt on kakku jääkaapissa maustumassa, kermatäyteestä tuli todella hyvää tuolla sinun ohjeella 🙂

    1. Hei Markus,

      Sokerikakkupohjien ohjeet jakavat paljon mielipiteitä. Itse suosin lasitekniikkaa, mutta olen kuullut tusota 70% ohjeesta ja siitä, että se on myös hyvin suosittu. Kiva kun jätit kommenttia 🙂

  7. Pauliina sanoo:

    Hei! Monenko hengen kakku tämä on? Minun pitäisi tehdä kakku 20 hengelle. Muutakin tarjottavaa on. Minkähänlainen vuoka olisi sopiva ja montako munaa? Vai kannattaako tehdä kaksi kakkua?

    1. Heippa Pauliina,

      4 munan kakku on yleensä 12-15 henkilölle, kuten tämäkin kakku. Suosittelen 23-25 cm vuokaa ja noin 6 munan kakkupohjaa 20 hengelle 🙂

      1. Ansku sanoo:

        Entä jos teen 30 hengen kakun, millainen vuoka ja paljonko munia?

        1. Ylläolevalla laskukaavalla se olisi varmaan 28-30 cm vuoka ja 9 kananmunaa. Noin isoa kakkua en ole itse tehnyt. Suosin mielummin tapaa, että teen kaksi 15 hlö kakkua 🙂 Jos teet vain yhden tekisin ehkä neliön mallisen levykakun.

  8. Hanna sanoo:

    Moikka! Ajattelin leipoa tämän kakun äitienpäiväksi. Säilyykö kermapursotukset miten hyvin jääkaapissa, jos teen ne pari päivää aikaisemmin?

    1. Hei Hanna, pursottaisin kerman vasta tarjoilupäivänä, jotta pysyy hyvänä ja kauniina. Voit tehdä kakun muuten valmiiksi.

  9. Karoliina sanoo:

    Hei,
    Olen tekemässä tätä kakkua äitienpäiväksi. Luuletko että onnistuu pakastemansikoista? Etei kakku lässähdä, kun täytteessä olevat mansikat sulaa?

    1. Kyllä varmasti onnistuu, mutta kakun sisus voi olla turhan kostea. En lisäisi mansikoita ainakaan jäisinä vaan sulattaisin ja valuttaisin ne ensin.

      1. Karoliina sanoo:

        Kiitos vinkistä!

  10. Heta sanoo:

    Moi, olen tekemässä tätä kakkua äitienpäiväksi mutta tajusin, ettei kaupassa ole kotimaisia mansikoita ja ulkomaalaiset mansikat eivat ole hyviä, joten tuleekohan tästä kakusta hyvää myös persikoilla? Ja ajattelin myös kysyä että jos teen täytteet aamulla valmiiksi jääkaappiin, niin säilyykö ne siellä iltapäivään niin, että voin koristella kakun iltapäivällä ja kannattaisiko minun koristella kakku edellisenä iltana äitäenpäivästä vai vasta samana aamuna?

    1. Moikka, varmasti tulee myös persikoilla hyvää. Itse olen kuitenkin löytänyt jo niin kotimaisia kuin maukkaita espanjalaisia mansikoita isoimmista marketeista. Persikan sesonki alkaa kesäkuussa – ne saattavat olla vielä raakoja.

      Menin seuraavasta kysymyksestä jo sekaisin, joten kerron miten itse tekisin. Teen kakkupohjan ja täytön aina päivää ennen ja koristelun sekä pursotukset tarjoilupäivänä 🙂 Ja siis täytä kakku vuokaan jossa paistoit sen. Kun luet ohjeen huolella, selkenee nämä vaiheet.

  11. Suvi sanoo:

    Heippa, Minkä merkkistä vispikermaa yleensä käytät täytekakkujen pursotuksessa?

    1. Ei ole mitään tiettyä merkkiä, käytän kaikkia mm. Lidlin vispikermaa ja Kotimaista.

  12. Lumi sanoo:

    Hei! Kuinka monta kerrosta kakussa on? Jos teen kakun 18 cm:n vuokaan, kuinka moneen kerrokseen se kannattaa jakaa?

    1. Heippa,

      Tässä minun kakussani on 3 kerrosta. Myös 18 cm vuokaan leikkaisin 3 kerrosta.

  13. Satu sanoo:

    Tää on luottoresepti. Mies tekee äitienpäiväkakun aina tällä ja itsekin hyvin usein käytän! Huomasin nyt vasta linkin kakkustandiin, mutta linkki ei toimi. Saakohan tuota pitsireunaista kakkustandia enää mistään? 😍

    1. Valitettavasti kakkustandi oli aikoinaan myynnissä omassa verkkokaupassani ja sitä ei enää ole 🙁 Ihana palaute, kiitos siitä!

  14. Nora sanoo:

    Hei! Tämä kakku kuulostaa ihanalta ja ajattelin kokeilla sitä äitienpäiväksi. Olen kuitenkin aloitteleva leipuri, joten haluan varmistua ensin kaikesta. 😀 Tässä ohjeessa puhutaan 4:n kananmunan kakkupohjasta (ja täydellistä, että resepti on gluteeniton!), mutta kun siirryn linkistä kakkupohjan ohjeisiin, siinä käytetään vain kolmea kananmunaa. Olenko siis ymmärtänyt jotain väärin vai kannattaako kakkupohja tehdä sillä neljällä munalla ja mitata lasitekniikalla jauhot ja sokerit sen mukaan?

    1. Heippa, lue koko ohje kunnolla läpi. Puhutaan lasi ohjeesta, jossa munia laitetaan sokerin ja jauhojen suhteessa. Ohje on aina sama muuten 🙂 voit siis tehdä 3, 4 tai 5 munan kakun itse juuri tähän mansikkakakkuun laitoin 4 – oli meidän porukalle sopivan kokoinen 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *