|

Pataleipä – parasta kotona tehtyä leipää viikonlopuksi!

Pataleipä - parasta kotona tehtyä leipää viikonlopuksi!

Pataleipä – parasta kotona tehtyä leipää viikonlopuksi!

Pataleipä oli reilu vuosi sitten aikamoinen villitys. Villiinnyin siitä itsekin melkoisesti ja myönnän, että villiinnyn edelleen, kun muistan tätä leipää leipoa. Pataleivästä ei nimittäin kotona tehty leipä paljon parane eikä resepti yksinkertaistu. Pataleivän rapea pinta ja ihanan mehevä sisus! Taivaallista!

Katso myös muut reseptini – vaihdan taikinapohjaa aina sen mukaan mitä kaapista löytyy. Pataleipä on parhainta tuoreena – meillä tätä syödään viikonloppuaamuisin, kun teet taikinan edellisenä päivänä voit paistaa leivän aamulla!

Juustoinen pataleipä
Kreikkalainen pataleipä
Kurpitsansiemen pataleipä



Pataleipä – parasta kotona tehtyä leipää viikonlopuksi!

Ohje:

  • 3,5 dl vettä
  • 4 dl sämpyläjauhoja
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl kaurahiutaleita
  • 1 dl siemeniä (kurpitsa, auringonkukka etc.)
  • 1-2 tl merisuolaa
  • 0.5 tl kuivahiivaa
  • 3 rkl oliiviöljyä

1. Sekoita siemenet, kaurahiutaleet, suola ja hiiva jauhoihin isossa kulhossa. Lämmitä vesi noin 42 asteiseksi ja lisää se jauhoseokseen. Älä vaivaata ikinaa – sekoita vaan esimerkiksi jämäkällä spatulalla nopeasti. Peitä kulho kelmulla ja jätä kohoamaan huoneenlämpöön 12-24 tunniksi (mitä pidempään kohotat taikinaa, sitä maukkaampaa leipää tulee).

2. Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Älä vaivaa edelleenkään taikinaa, mutta kääntele se palloksi. Peitä taikinapallo liinalla ja anna kohota vielä 30 minuuttia.

3. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Laita 2-3 litran pata kylmään uuniin.

4. Ota kuuma pata uunista ja voitele sen pohja ja reunat öljyllä. Nosta nyt taikina kuumaan pataan, tee viillot leivän pintaan ja ripottele kurpitsansiemeniä ja jauhoa päälle koristeeksi. Laita kansi päälle ja paista leipää 30 minuttia uunissa keskitasolla. Ota kansi pois 30 minuutin jälkeen ja paista leipää ilman kantta vielä 15 minuuttia.

5. Ota pata uunista ja kumoa leipä hetken kuluttua jäähdytysritilälle jäähtymään.

Huom! Jäähdytysritilä on rapaeuden kannalta tärkeä väline, jotta leipä jäähtyy tasaisesti joka puolelta. Huomasin kerran leipää jäähdyttäessäni padassa, että se hikoili ja siksi rapeus leivästä katosi. Älä myöskään peitä lämmintä leipää liinalla. Jos et omista pataa niin voit paistaa leivän myös kattilassa!


Pataleipä - parasta kotona tehtyä leipää viikonlopuksi!

Seuraathan minua jo Facebookissa, Instagamissa ja Pinterestissä?

Myös näillä sopii

Herkutella

57 Kommenttia

  1. Tuula sanoo:

    Onhan rapea leipä hyvää, mutta vaatii myös hyvät hampaat. Ei se liinan alla pitäminen makua haittaa, mutta syömistä helpottaa.

  2. Tarja sanoo:

    Olen tehnyt pataleipää muutaman kerran aiemminkin, mutta eri resepteillä. Sattumalta törmäsin reseptiisi ja kokeilin. Taikina tekeytyi yhden vuorokauden. Käytin vanhaa Kokki-pataa. Ja jäähdytin ohjeidesi mukaisesti ritilän päällä. Tuli tosi hyvää! Nuo siemenet tekivät leivästä todella maukkaan. Kuori oli mahtavan rapea. Aion tehdä uudestaankin ja kokeilla myös muita reseptejäsi.
    Kiitos ihanasta leipäreseptistä!

  3. Jenni sanoo:

    Ihanan helppo ja herkullinen leipä tuli! Kiitos ohjeesta🙂

  4. Hanna sanoo:

    Hei, ohjeesta puuttuu missä vaiheessa kuivahiiva lisätään.

  5. Hanna sanoo:

    Olen sokea!! Älä julkaise hiivakommenttia , sori!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *