Pataleipä – parasta kotona tehtyä leipää viikonlopuksi!
Pataleipä – parasta kotona tehtyä leipää viikonlopuksi!
Pataleipä oli reilu vuosi sitten aikamoinen villitys. Villiinnyin siitä itsekin melkoisesti ja myönnän, että villiinnyn edelleen, kun muistan tätä leipää leipoa. Pataleivästä ei nimittäin kotona tehty leipä paljon parane eikä resepti yksinkertaistu. Pataleivän rapea pinta ja ihanan mehevä sisus! Taivaallista!
Katso myös muut reseptini – vaihdan taikinapohjaa aina sen mukaan mitä kaapista löytyy. Pataleipä on parhainta tuoreena – meillä tätä syödään viikonloppuaamuisin, kun teet taikinan edellisenä päivänä voit paistaa leivän aamulla!
Juustoinen pataleipä
Kreikkalainen pataleipä
Kurpitsansiemen pataleipä
Pataleipä – parasta kotona tehtyä leipää viikonlopuksi!
Ohje:
- 3,5 dl vettä
- 4 dl sämpyläjauhoja
- 1 dl vehnäjauhoja
- 1 dl kaurahiutaleita
- 1 dl siemeniä (kurpitsa, auringonkukka etc.)
- 1-2 tl merisuolaa
- 0.5 tl kuivahiivaa
- 3 rkl oliiviöljyä
1. Sekoita siemenet, kaurahiutaleet, suola ja hiiva jauhoihin isossa kulhossa. Lämmitä vesi noin 42 asteiseksi ja lisää se jauhoseokseen. Älä vaivaata ikinaa – sekoita vaan esimerkiksi jämäkällä spatulalla nopeasti. Peitä kulho kelmulla ja jätä kohoamaan huoneenlämpöön 12-24 tunniksi (mitä pidempään kohotat taikinaa, sitä maukkaampaa leipää tulee).
2. Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Älä vaivaa edelleenkään taikinaa, mutta kääntele se palloksi. Peitä taikinapallo liinalla ja anna kohota vielä 30 minuuttia.
3. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Laita 2-3 litran pata kylmään uuniin.
4. Ota kuuma pata uunista ja voitele sen pohja ja reunat öljyllä. Nosta nyt taikina kuumaan pataan, tee viillot leivän pintaan ja ripottele kurpitsansiemeniä ja jauhoa päälle koristeeksi. Laita kansi päälle ja paista leipää 30 minuttia uunissa keskitasolla. Ota kansi pois 30 minuutin jälkeen ja paista leipää ilman kantta vielä 15 minuuttia.
5. Ota pata uunista ja kumoa leipä hetken kuluttua jäähdytysritilälle jäähtymään.
Huom! Jäähdytysritilä on rapaeuden kannalta tärkeä väline, jotta leipä jäähtyy tasaisesti joka puolelta. Huomasin kerran leipää jäähdyttäessäni padassa, että se hikoili ja siksi rapeus leivästä katosi. Älä myöskään peitä lämmintä leipää liinalla. Jos et omista pataa niin voit paistaa leivän myös kattilassa!
Hei, en tehnyt pataleipää juuri tällä ohjeella, mutta ajattelin kuitenkin kysyä tulisiko minun huolestua jonkinasteisesta hiivanhajusta pataleipätaikinan suhteen? Taikinan tein eilen illalla n. klo. 19.00 ja otin taikinan tänään esille noin 15.30. Hiivaa käytin noin 1/4 tl. Teinkö jotain väärin, vai kuuluuko haju asiaan?
Hei, olen kuullut, että joku muukin on tästä samasta joskus kysäissyt – en itse ole kokenut samaa, mutta eri tavalla me haistamme kaikki eri hajut. Taikina kohoaa käymällä huoneen lämmössä, vähän kuin juurta tehtäsiin ja (leipä happanee joka tuo makua). Siksi hiivaa laitetaan pataleipään vähän kun kohotus perustuu aikaan – jotkut laittavat jopa ilman. Varmasti hiivainen haju muodotuu tästä kohotuksesta, happamisesta ja ajasta. Olet varmaan jo paistanut leivän? Miltä maistui? Yleensä hiivainen haju häviää kun leivän paistaa 🙂
Jep,paistoin leivän eikä leipä todellakaan maistunut hiivaiselta!Kenties olen hieman kyyninen,kun ensimmäinen pataleipä oli kyseessä.. Onnistui kuitenkin täydellisesti, pitääpä näitäkin ohjeita kokeilla.
Hieno juttu 🙂 suosittelen koittamaan juustoversiota joskus! Ihanaa päivää!
Hei, uskaltaako normaali kattilaa laittaa uuniin, kun padan kansi on mennyt rikki? 🙂
Hei, olen kuullut, että pataleivän voi tehdä teräskattilaan – itse teen aina keraamiseen pataan. En osaa sanoa kattilastasi, koska en ole sitä nähnyt – miten se on rikki jne. Kantta kuitenkin tarvitaan paistossa, koska se on oleellinen osa pataleivän rapeuden syntymiseen 🙂
Itse teen leivän valurautapataan ja onnistuu tosi hyvin,kohotan taikinaa yön yli n.14-15 tuntia..itse tykkään,mitä kauemmin kohotan,tulee maukas hyvä aromikas maku.
Valurauta on oikein hyvä vaihtoehto ja on totta, että pidemmällä kohotuksella tulee parempi maku 🙂
Öljyä ei tarvita, leipä irtoaa padasta helposti ilmankin. Öljy vain käryää suotta. Siis parempi öljyttä!
Meillä tykätään kyllä öljystä, ei käryä ja tekee pohjasta ihanan rapean sekä aromikkaan. Makuasioita ovat nämä 🙂 Mukavaa päivää!
Samaa mieltä! Valurautapadasta ainakin irtoaa hyvin ilman öljyä.
Laitetaanko tuo oliiviöljy 3 rkl taikinaan vai onko se tarkoitettu padan voiteluun? 😊
Hei Johanna,
Padan voiteluun 🙂 Taikinaan voi halutessaan myös lisätä öljyä ja jotkut eivät käytä ollenkaan, mutta minusta pohjasta ja reunoista tulee ihanan rapeat öljyn ansiosta!
Ihan yhtä rapeaa tulee ilman öljyäkin.
Hei 👋 Minulla on lidlistä ostettu keraaminen pata( Ei pinnoitettu sillä mustalla), voiko sen laittaa tyhjänä uuniin kun pakkauksesta ei asia selvinnyt😳
Valurautainen on, valkoinen sisältä, jos jollain on kokemusta? 🤔
Keraamisen padan voi kyllä laittaa tyhjänä uuniin ja suositellaankin usein niin, mutta asian voi toki aina varmistaa valmistajalta tai ostopaikaikasta 🙂
Moni tätä on kehunut mutta missäköhän meni vikaan kun taikina ei noussut ja leipä haisee käynneeltä. Rapea kyllä on muttei kohonnut.
Käytitkö kuivahiivaa? Kuinka paljon laitoit sitä? Kuulostaa oudolta. Padan koko vaikuttaa myös kokoamiseen. Liian isossa padassa leipä ei nouse kunnolla.
Minulla myös taikina ei kohonnut lainkaan ja taikinaa ei voinut muotoilla mitenkään oli niin löysää ja olen kuitenkin satoja kertoja leiponut.Taikina myös haisi vahvasti hiivalle.Mutta siis leipää tästä taikinasta ei tullut 🙁
Nyt kuulostaa siltä, että on mennyt jotain taikinan tekovaiheessa pieleen. Jos taikina jäi löysäki on jauhoja varmasti ollut liian vähän. Mitä ja kuinka paljon laitoit hiivaa? Pataleivän valmistusprosessi eroaa suuresti tavallisen leivän valmistuksesta, sillä tätä taikinaa ei vaivata ollenkaan ja taikina tekeytyy yön yli hitaasti, mistä syystä hiivaa tulee todella vähän.
Hei, ihan vaan tiedoksi, että nuo linkit muihin leipiin eivät toimi. Ne pitää hakea erikseen. 🙂
Kiitos, käyn päivittämässä linkit 🙂
Tänään kokeilin pataleivän tekoa, ei kohonnut uunissa, ja jäi jonkin verran raa’aksi sisältä. Voikohan vaikuttaa se, että käytin 4L pastakattilaa ja siinähän kattilan kannessa on tyyliin niitä reikiä 39 mistä valuttaa vesi pois. Enkä tajunnut edes laittaa öljyä pohjalle 😀 Taidan huomenna käydä ostamassa ihan kunnon padan, Onkohan 3,3L valuratapata liian iso?
Lisään vielä, ilmeisesti emaloitua valurautapataa ei saisi tyhjänä pitää uunissa? Millainenkohan kattila/pata olisi hyvä tuohon pataleivän tekoon, joku 2-3,5L väliltä?. Asun pienemmässä kaupungissa, joten ei ole mahdollista päästä tokmannia ja halpahallia isompaan kauppaan 😀
Hei, patasi on ollut liian iso. Itselläni on käytössä keraaminen uunin kestävä pata, joka on noin 2 litraa. Liian isossa padassa leivästä tulee littana. Mulla on padan paketissa ohjeet miten sitä käyttää. Voit kysyä liikkeestä myös tarkemmat tiedot padan käyttöön. Niissä on eroja siinä kestävätkö tyhjänä uuniin kuumutta ja kuinka kuumaa uunia.
Tein kaksinkertaisesta taikinasta 4,5 litraiseen pataan. Kannen pois ottamisen jälkeen annoin olla uunissa niin pitkään että sisälämpötila oli 96 astetta. Erittäin hyvää tuli!
Ihanaa, kun jätätte myös kommentteja onnistumisista ja soveltavista tavoista hyödyntää ohjeitani 🙂 Kiitos. Mukavaa viikonloppua!
Hei. Eilen tein elämäni toisen pataleivän tällä ohjeella. Hyvin onnistui. Raoea päältä ja kostea sisältä. Öljyä laitoin myös taikinaan. Ja voilla voitelin padan. Suosittelen. ☀️
Ihana kuulla! Upeaa viikkoa 🙂
Hei! En omista kantta pataan, joten pohdin ajaisiko saman asian jos peittäisi padan foliolla?
Heippa, en usko, että folio ajaa ihan samaa asiaa. Jotkut paistavat pataleivän kattilassa, jossa on kansi 🙂
Minulla ei ole valurautapadassa kantta,niin laitoin kanneksi valurautasen paistinpannun,hyvin hoiti asian.:)
Ps.luulisi et alumiinifoliokin hoitaisi asian.
Aina voi kokeilla, sittenhän selviää millainen on lopputulos 🙂
Hei,
Onnistuuko leipä ilman pitkää kohotusaikaa?
Pataleipa saa makunsa pitkästä kohotuksesta ja sen vuoksi hiivaa tulee vain vähän. En ole leiponut pikaversiona, joten en osaa sanoa mikä on lopputulos.
Jumalaisen hyvää leipää tuli! Kiitos ohjeesta. Lapsille tuli Turkki mieleen tuoksusta ❤️ Leipää jäi yli. Miten kannattaa säilyttää jotta rapeus säilyy?
Ole hyvä 🙂 Leikkuulaudalla säilytys leikkuupinta alaspäin. Vähän voi laittaa keittiöliinaa päälle, mutta ei peittää kokonaan.
Onko kukaan kokeillut Tupperwaren pataa? Tein kaksinkertaisen annoksen ja minulla on juuri paistumassa, toinen valurautapannussa ja toinen Tupperin (2,3l) padassa. Tupperia en uskalla laittaa tyhjänä uuniin, joten se leipä meni huoneenlämpöisessä padassa paistumaan. Annoin myös nousta padassa sen viimeiset 30 min jonka toinen taikina nousi pöydällä. Saa nähdä, mitä tulee. Minkä takia pata pitää laittaa kylmään uuniin ja taikina kuumaan pataan?
Tupperin leipä on kohta syöty. Ei siinä muuta eroa valurautapataleipään kuin litteämpi muoto.
Ohjeessa pata laitetaan uuniin ja annetaan lämmetä uunin kanssa, koska käytössä on keraaminen pata joka saattaa haljeta, jos sen nostaa suoraan kuumaan uuniin. Myös leipä pääsee paistumaan hyvin (ja pohja karamellisoitumaan) heti kun se laitetaan suoraan kuumaan pataan ja uuniin.
Ohjeessa pata laitetaan kuumaan uuniin ja annetaan lämmetä uunin kanssa, … Siis kylmään uniin?
Kun pata laitetaan uuniin ja uuni päälle, kuinka kauan pata on uunissa jotta se varmasti on kuuma?
Ohjeessa pata laitetaan uuniin ja annetaan lämmetä uunin kanssa, koska keraaminen pata saattaa haljeta, jos sen nostaa suoraan kuumaan uuniin. Kun uuni on valmis nostetaan taikina pataan 🙂
Hei, voiko käyttää myös tuorehiivaa kuivahiivan sijaan? Ja miten paljon?
pieni herneen kokoinen nokare 🙂
Koskaan ennen en ole leipää leiponut. Olen siis näissä asioissa täysin noviisi. Nyt eläkepappana ajattelin kokeilla rohkeasti ja löysin tämän reseptin. Päätin kokeilla, koska padassa tehtävä leipä kuulostaa eksoottiselta ja ohje vaikutti minulle sopivalta. Lisäsin taikinaan teelusikallisen kurkkumaa. Ja kyllä vaan valmis leipä on kauniin kellertävää. Pääsiäistä silmällä pitäen leivästä tulee juhlapöydän kunkku.
Itse leipähän on aivan huippu hyvää. Siemenet saavat sen maistumaan suorastaan pähkinäiseltä. Leipä onnistui minultakin hyvin ja ohjeiden selkeyden ansiosta tekeminen oli suorastaan jännää ja lumoavaa,
Kiitos Anni että jaat osaamistasi meille kaikille. Olen bongat sivuiltasi jo monta muutakin ohjetta, joita aijon kokeilla kevään mittaan. Leipominen on mukavaa touhuamista, varsinkin näin korona-aikana. Toivottavasti vaan ei tarvii alkaa siirtelemään puvun takin nappeja. Kaikki lämpimäinen kun maistuu niin hyvälle.
Kiitos Reijo, olipa mukava lukea kommenttisi. Olen aina hyvin iloinen, kun saan ihmisiä inspiroitumaan ohjeillani. Sen takia aikoinaan tämän blogin olen perustanut. Jätä ihmeessä terveisiä jatkossakin. Niin mukava lukea, mistä ohjeista pidetään ja miten niitä on muokattu omaa makua vastaavaksi. Tuo kurkumavinkki täytyy itsekin testata.
Mukavaa kevään odotusta!
Leivoin tänään teräskattilassa ohjeesi mukaisen leivän hyvää tuli, mutta ensi kerralla annan olla uunissa vähän kauemmin. Kokeilen myös vähentää hiivaleipäjauhoja, koska tykkään enemmän vehnäisestä pataleivästä. Siihen tulee paksumpi kuorikin. Kiitos ohjeesta. Pata odottaa mökillä kesäleipiä.
Kiva kuulla 🙂 kiitos kommentistasi!
Olen aivan onneton leipuri, mutta tätä uskaltauduin kokeilemaan – ja tosi hyvää tuli äidiltä perityssä, 40 vuotta vanhassa Kokki-padassa 👍 Kiitos reseptistä, seuraavaksi menee uuniin tuo juustoinen versio.
Ihana kuulla! Nautinnollisia leipähetkiä 🙂