|

Parhaat Perinteiset Munkkirinkilät

Parhaat Perinteiset Munkkirinkilät

Meillä paistetaan perinteisesti munkit aina vappuaattona. Tänä vuonna oli vuorossa perinteiset munkkirinkilät, jotka ovat todella todella kuohkeita ja meheviä. Mehevyyteen vaikuttaa pullataikinan leipominen ja pitkä huolellinen kohotuksen. Kaikki on todella sen arvoista! Teen rinkilät aina luottopullataikinastani, josta voi jättää halutessa kananmunan pois. Voit myös tehdä taikinan kuivahiivaan. Kummallakin tavalla tulee yhtä hyviä munkkirinkilöitä! Tällä ohjeella voit toki tehdä myös perinteiset pyöreät munkit!

Perinteiset Munkkirinkilät ovat aivan älyttömän hyviä, varsinkin paistotuoreena! No näitä nyt tulee sitten syötyä muutama liikaa. No jos kerran vuodessa! Me odotamme yhdessä mieheni kanssa munkkien paistoa aina yhtä innoikkaina! Munkkirinkilät säilyvät yön yli hyvin leivoslaatikossa, mutta kuten sanottu, ovat parhaimmillaan tuoreeja – juuri leivottuina. Tuplaa ohje, jos haluat isomman kasan rinkilöitä.


Parhaat Perinteiset Munkkirinkilät

Ohje (noin 18 rinkilää)

  • 2,5 dl maitoa
  • 25 g hiivaa
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl kardemummaa
  • 0,5 tl suolaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 muna (voit jättää pois)
  • 6,5 dl vehnäjauhoja
  • 50 g pehmeää voita
  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liota hiiva maitoon.
  2. Lisää sokerit, kardemumma, suola ja kananmuna ja sekoita.
  3. Lisää puolet jauhoista hiljalleen vaivaten.
  4. Lisää voi ja loput jauhot alustaen.
    (Voit vaivata taikinaan myös yleiskoneessa (10 min), jolloin saat hyvän sitkon ja meheviä pullia.)
    Alusta taikinaa niin kauan, kunnes taikina irtoaa käsistä ja kulhosta.
  5. Jätä taikina kohoamaan liinan alle noin 30 minuutiksi.
  6. Kaada taikina jauhoitetulle alustalle ja vaivaa tasaiseksi.
  7. Leivo taikina tangoksi ja jaa 18 palaan.
  8. Pyörittele paloista pullia ja jätä ne kohoamaan liinan alle lämpimään vielä 45 minuutiksi.
    Paina kohonneihin munkkeihin sormella reikä ja suurenna reikää pyörittämällä munkkia sormen ympärillä varovasti.

Paistamiseen

  • 1 litra rypsiöljyä
  1. Kuumenna öljy isossa kattilassa tai padassa n. 175-180 asteiseksi. Käytä öljyn mittaamiseen esimerkiksi digitaalista lämpömittaria.
  2. Nosta reikäkauhalla 2-3 munkkia öljyyn ja paista noin 1-2 minuuttia kummaltakin puolelta. Reikäkauha auttaa munkkien kääntämisessä.
  3. Nosta valmiit munkkirinkilät reikäkauhalla talouspaperin päälle jäähtymään.
  • 1 dl hienoa sokeria
  1. Laita sokeri laakeaan kulhoon/lautaselle.
  2. Kasta ja pyörittele hieman jäähtyneet, mutta vielä lämpimät munkkirinkelit sokerissa.
Parhaat Perinteiset Munkkirinkilät

Lisää Vappu-ohjeita löydät täältä.


Myös näillä sopii

Herkutella

37 Kommenttia

  1. Anonyymi sanoo:

    Ehkä elämäni parhaat munkit.jätin kardemummam pois mutta muuten tein ohjeen mukaan �� Loistavia!!!����

    1. Oi ihanaa! Kiitos kommentistasi 🙂 Tykkään itsekin näistä eniten! Ensi vuonna teen taas rinkelit 🙂 Mukavaa kevättä!

  2. Näitä testattiin tänä vuonna myös meillä ja olivat kyllä superherkullisia! Laitetaan tämä ohje talteen 🙂 Onko sulla jotain jippoa tuohon munkkien sokerointiin? Itse pyörittelin heti paiston jälkeen sokerissa lautasella ja tuli vähän turhan paksu sokerikerros ja tylsän näköisiä sokeriklönttejä. Olisiko pitänyt antaa kuitenkin hetken jäähtyä? Tai miten esim. ripottelu?

    1. Hei Veera, kiitos viestistäsi. Kiva kuulla, että olet tykännyt reseptistä. Itse pyöritän munkit hieman jäähtyneenä sokerissa kummaltakin puolelta. Kannatta nostaa munkki öljystä ensin paperin päälle, joka hieman imee öljyä itseensä ennen sokerointia, joka auttaa myös siinä, että sokerikerroksesta tulee tasaisempi 🙂

  3. Sandra78 sanoo:

    Tein tällä ohjeella eka kerran,eikä jää todellakaan viimeiseksi.Tuli ihan parhaat munkit,niin ihanan pehmeitä ja maku bueno ??

      1. Heidi sanoo:

        Nää oli ihan parhaita monia reseptejä jo kokeiltu, kiitos!

  4. Janina sanoo:

    Toimiikohan jollain kasviperäisellä maidolla, esim mantelimaidolla tai kauramaidolla?

  5. Karoliina sanoo:

    Tänä vuonna tein munkit tällä ohjeella. Tuli todella herkullisia ja kuohkeita. Koko perhe tykkäsi paljon ja oli kuulemma elämän parhaat munkit! Vain muutama jäi huomiseksi. Ohje talten ja vuoden päästä uudestaan. Kiitos ohjeesta!

  6. Jenni sanoo:

    Hei! Paljon tuo 1dl voita on grammoina?

  7. Soili sanoo:

    Munkit kannattaa sokeroida paperipussissa, munkit ja sokeri kyytiin ja ravistaa – menee tasaisesti. Hedelmäosaston paperipussi vaikuttaisi sopivalta, mutta sama pussi ei käy enää seuraavana päivänä eikä kestä montaa taikinaerää 🙂 .

    1. Hyvä vinkki! Itse tykkään, että myös lautasella saa tasaisen 🙂 jos vaikka pusseja ei ole saatavilla.

  8. Tinten sanoo:

    Hei! Minkä verran laitan kuivahiivaa jos korvaan tuorehiivan? Mietin, että vaatiiko pullataikina enemmän kuin sen yhden pussin (11 g) 🙂

    1. Heippa,

      Tällaisen yleisohjeistuksen löysin:

      Suhde on seuraava: 10 g kuivahiivaa vastaa 30 g tavallista tuorehiivaa. Siis jos ohjeessa lukee 50 g hiivaa, käytä 15-20 g kuivahiivaa. Jos hiivataikina on rasvainen, tarvitset hiivaa enemmän, esim. pullataikinaan. ’

      Itse laittaisin sen 11 g, varmasti riittää 🙂

      1. Tinten sanoo:

        Kiitos pikaisesta vastauksesta! Mukavaa vappua! 🙂

  9. Ilona sanoo:

    Siis hetkonen, eikö 1dl voita sulatettuna ole lähempänä 90g, eikä 50g kuten ylempänä kommentoit?

    1. Juuri eilen leivoin itse tällä ohjeella ja laitoin 50 g. Aikoinaan tullut jostain syystä tuo desimitta ohjeeseen, taidan korjata, että on kaikille selkeämpää. Voitahan ei siis sulateta vaan se lisätään pehmeänä/huoneenläpöisenä taikinaan. Voit kyllä laittaa enemmän voita, jos haluat. Ei mene taikina siitä pilalle 🙂

  10. Sari sanoo:

    Kiitos ohjeesta. Nyt on pallot nousemassa. Jännää. Pian pääsen paistamaan.
    Hyvää Valpuria!

  11. Helga sanoo:

    Olen just tekemässä tällä taikinaohjeella mutta pullataikina ei oo kohonnut ~45min aikana ollenkaan 🙁 Mikäköhän meni pieleen ja onko munkit nyt tuhoon tuomittuja?

    1. Kuulostaa siltä, että hiivan kanssa on ollut ongelmia. Laitoitko liian kuumaan tai kylmään nesteeseen hiivan? Kun hiiva toimii, niin kyllä taikina kohoaa 🙂

  12. Johanna sanoo:

    Meillä tehtiin tänään tällä ohjeella munkkeja ja tuli ihan täydellisiä 😊 Kiitos!

  13. Keksi sanoo:

    Oletko ikinä koittanut kohottaa näitä yön yli? Lempipullaohjeeni taikina kohotetaan näin, ja mietin onnistuisiko tämäkin niin.

    1. En ole itse kohottanut puillataikinaa yön yli. Jos tarkoitat kylmäkohotusta, voit tietenkin kokeilla miten onnistuu 🙂

      1. Keksi sanoo:

        Juurikin kylmäkohotus yön yli. Kokeilin, koska olen pullataikinankin tykästynyt tekemään näin. Omaan suuhun tuli vielä parempaa versus aiempi satsi, jonka tein tavalliseen tapaan!

  14. Neiti Simarusina sanoo:

    Hei,
    Onnistuisikohan tällä reseptillä paistaa munkit donitsipellillä uunissa?

    1. En ole kokeillut. Minusta perinteiset munkit paistetaan öljyssä ja uunidonitsit uunissa 🙂 Munkkitaikinahan on pullataikinaa eli saat pullia paistamalle munkit öljyn sijaan uunissa. Kuorrutettuna nekin varmaan ovat herkullisia.

  15. T sanoo:

    Muuten onnistui hyvin, mutta lopputulos oli aika mauton. Seuraavan kerran lisään taikinaan reippaasti enemmän sokeria, suolaa ja voita.

  16. Nea sanoo:

    Ohjeessa maintain 50g voita, muttei sitä että milloin se lisätään.

    1. Anni sanoo:

      Luetko kohdan 4 uudelleen ja tarkemmin 🙂

  17. Riikka sanoo:

    Kiitos, tää oli ihan huippuresepti ja munkit oli ihan superkuohkeat!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *