Paras Sitruunapiirakka marengilla
Kaupallinen yhteistyö Dansukker/Suomen Sokeri
Rakastan sitruunaa. Se ei ole todellakaan mikään yllätys. Siksi vielä yksi sitruunainen ihanuus täksi pääsiäiseksi. Toivottavasti teitäkään ei kyllästytä. Koska tämä paras sitruunapiirakka marengilla on I H A N A A ! Ja tässä on muuten meidän pääsiäispöydän jälkkäri.
Klassinen sitruunapiirakka on puuttunut reseptivalikoimastani. Ohje vaati myös pientä testailua ennen kuin uskalsin nimetä sen parhaaksi. Ohje ei ole helppo, eikä nopea, mutta jos lähdet tähän, et pety, nimittäin tämä on täydellistä. Rapea pohja, ihanan kirpsakka melkein valuva täyte ja silkinpehmeä, mutta pursotettavan kiinteä marenki. Jos pitäisi valita yksi leivonnainen mitä söisin loppuelämäni se olisi (ehkä) tämä.
Päätin tällä kertaa leikata piirakan valmiiksi paloiksi, koska halusin pursottaa marengin jokaiselle palalle erikseen. Helpompaa niin, kun marenki ei sottaa leikatessa. Ja onhan tämä nyt ihana.
Paras Sitruunapiirakka marengilla
8 hlö
Pohja
- 3 dl vehnäjauhoja
- 0,5 dl Dansukker Tomusokeria
- 150 g voita
- 1 kananmuna
- Sekoita jauhot ja tomusokeri keskenään.
- Kuutioi voi ja nypi jauhoseoksen kanssa murumaiseksi.
- Lisää kananmuna ja sekoita nopeasti tasaiseksi.
- Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin puoleksi tunniksi.
- Kaulitse taikina ohueksi levyksi ja nosta noin 24 cm irtopohjaiseen piirakkavuokaan. Pistele pohja haarukalla.
- Asettele piirakan reunoille folio tai käytä paistokuulia ettei piirakan reunat valahda uunissa.
- Paista pohjaa 175 asteessa noin 17-20 minuuttia, kunnes se on saanut vähän väriä ja on kypsä.
Täyte
- 2-3 sitruunan mehu
- 2-3 sitruunan kuori
- 50 g voita
- 3 keltuaista (säästä valkuaiset marenkiin)
- 2 dl Dansukker Suomalaista Taloussokeria
- 2 rkl maissitärkkelystä
- Laita sitruunanmehu, kuori, voi ja 1 dl sokeria kattilaan ja lämmitä kunnes voi sulaa.
- Vatkaa kulhossa keltuaiset, loput 1 dl sokeria ja maissitärkkelys kuohkeaksi vaahdoksi.
- Kiehauta sitruunamehuseos ja lisää se sitten vatkaten keltuaisvaahtoon.
- Kaada seos vielä kerran kattilaan ja lämmitä seosta koko ajan hiljalleen vatkaten vispilällä pohjasta asti.
- Kun seos selvästi paksuuntuu ja ”pulpahtaa” se on valmista. Nosta kattila heti kylmään veteen ja sekoita vielä hetki. Jos kananmuna kypsyy kokkeliksi on sitruunatäyte pilalla.
- Kaada täyte pohjan päälle, laita kelmu päälle ja anna jäähtyä hetki.
- Nosta jääkaappiin pariksi tunniksi.
- Nosta piirakka vuoasta ja leikkaa paloiksi terävällä veitsellä.
HUOM! Maista täytettä ja lisää halutessasi lisää sokeria. Täytteestä tulee aika kirpeää. Jos sitruunasi ovat tosi isoja tai pidät vähemmän kirpeästä laita vain 2 kpl.
Sveitsiläinen marenki
- 3 valkuaista
- 2 dl Dansukker Suomalaista Taloussokeria
- Erottele valkuaiset isoon lasi- tai metallikulhoon.
- Nosta kulho kattilan, jonka pohjalla on vettä, päälle niin ettei pohja kuitenkaan osu veteen.
- Kuumenna vettä kattilassa samalla kun vatkaat valkuaisia vaahdoksi.
- Lisää sokeri pienissä osissa marenkivaahtoon koko ajan vatkaten.
- Vatkaa marenkia niin kauan, kunnes sokerikiteet ovat sulaneet tai marenki on noin 60- asteista (noin 10min).
- Nosta kulho pois kattilan päältä ja vatkaa marenkia vielä hetki, jotta se jäähtyy hiukan.
- Laita marenki pursotinpussiin ruusutyllan kanssa. Pursota piirakkapalojen päälle marenki. Katso video täältä.
- Halutessasi paahda marengin pinta kassupolttimella/tohottimella.
Vinkki! Voit myös levittää marengin piirakan päälle ja olla leikkaamatta piirakkaa valmiiksi paloiksi.
Tiesitkö, että Dansukker Taloussokerin valmistusaineena on käytetty toukokuusta 2016 lähtien pelkästään suomalaista sokerijuurikasta? Suomalainen Taloussokeri on markkinoiden ainoa täysin kotimaisesta raaka-aineesta kotimaisella työllä valmistettu sokerivaihtoehto.
Käy katsomassa ihana video marengin pursotuksesta täältä. Ja lue samalla ensimmäisestä MEET & GREET -tapahtumasta, jonka järjestän studiollani Kumpulassa muutaman viikon päästä.
Ihanaa pääsiäisviikkoa!
/Anni
Moi, tuo ohje ei tainnut olla ihan loppuun asti? Eikös piirakka laiteta vielä uuniin marengin laiton jälkeen? Sitä ja paistolämpötilaa ja paisto aikaa en löytänyt ohjeesta.
Heippa Jaana, ei laiteta uuniin pursotuksen jälkeen. Marengin pinta poltetaan tohottimella/kaasupolttimella. Lisäsin sen vielä erikseen ohjeeseen 🙂
Entä jos ei omista tuollaista tohotinta?
Täytyypä kokeilla! Rakastan kaikkia sitruunaisia leivoksia!🍋💛 Uskaltaakohan tämän tehdä kaksinkertaisena? Tarkoitan, että voiko kaikki ainekset vaan tuplata vai pitääkö ottaa jotain huomioon jos lähtee tekemään isompaa satsia?
Pinnan voi jättää myös paahtamatta 🙂
Minä kävin ostamassa Clas Olsonista. 20€. Olen pitkään pohtinut.
Hienoa!
Ihana piirakka, ja niin nätti Rakastan kaikkea missä sitruunaa🍋🍋Oikein hyvää pääsiäisen aikaa Anni🐰
Kiitos, ihanaa pääsiäistä Jael <3
Kaunis piirakka, mutta niin niin sitruunainen, että meillä jäi 3/4 osaa syömättä 😔 Jos tekisin piirakan tällä ohjeella uudestaan, puolittaisin sitruunan (vettä 1,5 sitruunan mehun verran) ja tuplaisin marengin määrän 🍋
Harmi kuulla, että teidän piirakasta tuli liian kirpeä. Tätä piirakkaa on kovasti ylistetty pääsiäisenä ja tällaisena oli itselleni täydellistä <3 Täyte on tarkoituksella sitruunainen, koska marenki on taas niin makea. Sitruunoita on eri kokoisia, mietin onkohan teillä ollut kovin isokokoisia sitruunoita? Suosittelen aina leipoessakin maistamaan. Täytteeseen voi lisätä sokeria, jos se tuntuu liian kirpsakalta. Lisään ohjeeseen kuitenkin vielä vinkin kirpeyden säätelystä.
Pystyykö ton marengin koristelun tehdä jollain muulla kuin kaasupolttimella? En viitsisi ostaa sitä vain yhtä leipomiskertaa varten.
Mistä tiedät ettet tee tätä piirakkaa tai jotain muuta marenkiherkkua toisen kerran? 😉 Valitettavasti muulla tavalla on aika hankalaa polttaa pinta, jotkut käyttävät grillivastuksen alla uunissa, mutta se saattaa lämmittää myös täytettä, joten en suoraan suosittele.
Hei! Miten suosittelisit kyseisen piirakan tekoa etukäteen? Pohjan voi varmaankin pakastaa, mutta kuinka pitkään arvioit piirakan säilyvän jääkaapissa ennen tarjoilua, jos pinnan kuitenkin paahtaa sitten vasta juuri ennen. Piirakka on aivan upea <3
Pohjan taikinan ja valmiin pohjan voi pakastaa. Piirakkaa säilyy kyllä ihan hyvin jääkaapissa. Laittaisin marengin juhlapäivänä ettei sen koostumus kärsi. Itse paahdan marengin pinnan myös heti sen pursotettuani.
olipa kyllä ällöttävän makeaa.. ei jatkoon.