Oliivi-chorizo quiche
Hei lukijat ja ihanaa sunnuntaita kaikille. Tänään päätin tehdä jotain suolaista. Osaksi senkin takia, että sokeriherkut ovat pannassa niin kuin ovat yrittäneet olla vuoden alusta asti. Houkutus maistella tai syödä koko pellillinen omia tekeleitä on joka kerta suuri. Sokeriton viikko siis tässä välissä. Ensi viikolla voisin leipoa vaikka cupcakeja pitkästä aikaa! Tässä kuitenkin ohjeita pienten herkullisten piiraiden valmistukseen. Inspiraationa minulla oli välimeren makuyhdistelmät, koska ne ovat lähellä sydäntä. Tuplaa ohjeen ainekset, jos haluat piiraita isommalle porukalle tai suuremmalle ruokahalulle!
Pohja: (8-9 pientä piirakkaa)
- 3 dl vehnäjauhoja
- noin 90 g voita
- ripaus suolaa
- 2-3 rkl kylmää vettä
- Kuutio voi ja jätä pehmenemään hetkeksi huoneenlämpöön.
- Nypi pehmennyt voi jauhojen joukkoon.
- Lisää kylmää vettä sen verran, että saat tasaisen massan taikinasta.
- Kauli taikina ohueksi levyksi ja nosta sopivan kokoisia ympyröitä vuokiin.
- Painele taikinaympyrät vuoan pohjalle ja reunoille. Painele ylimääräinen taikina pois reunoilta.
- Laita piirakkapohjat jääkaappiin noin 20 minuutiksi.
- Lämmitä uuni 180 asteiseksi.
- Pistele pohjiin haarukalla muutama reikä estämään pohjan kupruilun paiston aikana.
- Esipaista pohjia 10 minuuttia. Nosta uunista ja anna jäähtyä.
Täyte:
- 200 g kermaviiliä
- 2 munaa
- 80 g chorizo makkaraa
- 1 sipuli
- kourallinen oliiveja (vihreitä ja kalamata)
- 1,5 dl vahvaa juustoa (emmental)
- 3/4 tl suolaa
- 3/4 tl pippuria
- basilikaa koristeeksi
- Aloita täytteen valmistaminen hienontamalla sipuli pieneksi ja raastamalla juusto.
- Pilko myös chorizo ja oliivit pieniksi paloiksi.
- Kuullota sipuli pannulla öljyssä.
- Sekoita kulhossa munat, kermaviili ja raastettu juusto sekä mausteet.
- Ripottele chorizo ja sipuli esipaistettujen piirakkapohjien päälle.
- Kaada nyt munajuusto-kermaviiliseos piiraan täytteiden päälle.
- Asettele oliivit kauniisti piirakoiden päälle.
- Paista piiraita uunissa noin 20 minuuttia kunnes piiraiden pinta on kauniin (ruskettuneen) värinen.
- Anna piirakoiden jäähtyä. Koristele basilikan lehdillä ja tarjoile.
Hei Anni!
Hieno ruokablogi sinulla ja upeat kuvat, onneksi olkoon! Herkullinen oliivi-chorizo quiche takuulla on aivan loistava makupala! Yhtä asiaa kuitenkin kommentoisin. Voiko tätä piirasta lainkaan kutsua nimellä quiche, kun siinä ei ole juuri mitään perinteisimmän ranskalaisen piiraan aineksia vaan kreikkalaisia, italialaisia,espanjalaisia ja suomalaisia? Eikö osuvampi nimitys olisi Välimeren oliivi-chorizo piiras kuin quiche? Perinteisen ranskalaise quiche piiraan esim. Quiche Lorrainen täytteessä on purjoa, pekonia tai kinkkua, kermaa ja maitoa, gruyère- tai muuta voimakasta sveitsiläistä juustoa, munia, pippuria, suolaa ja jotain näistä yrteistä: lehtipersilja, timjami, salvia, ei kalamata-oliiveja, chorizomakkaraa, kermaviiliä eikä basilikaa. Voita ei tarvitse pehmentää huoneenlämmössä sillä ei haittaa vaikka taikinaan jäisi pieniä voimurusia!=)
Eeva kiitos kommentista ja palautteestasi. Ilmeisesti quiche sanan käytöstä on erilaisia mielipiteitä. Se on ranskaa ja tarkoittaa piirasta. Quiche Lorraine on minulle hyvin tuttu ja ehkä suosituin quiche maailmalla. Olen olettanut, että quiche sanaa voi käyttää muissakin kuin jo keksityissä tai ranskalaisissa resepteissä. Esimerkiksi tässä minun suunnittelemassani piirakassa, joka myös julkaistiin K-ruoka Pirkka sivustolla ja lehdessä 🙂
http://www.k-ruoka.fi/reseptit/oliivi-chorizoquiche/
Hei!
Täytyi ihan mielenkiinnosta hieman tutkia asiaa, ja löysin tällaisen jutun http://en.wikipedia.org/wiki/Quiche
Quiche tarkoittaa siis avointa piirasta, joka tunnetaan yleisesti ranskalaisena, mutta jonka juuret ovat Saksassa. Lisäksi täytteet voivat vaihdella mielikuvituksen mukaan!
Kiitos muuten ihanista resepteistä ja inspiroivista kuvista Anni!