Mirror Glaze Key Lime -leivokset
Syyskuun alussa olin järjestämässä ja emännöimässä Candyland teemaista LBI2016 -tapahtumaa, jossa Dansukker ja Blogirinki olivat yhteistyökumppaneina. Tapahtuman tiimoilta pääsin mukaan kampanjaan, jossa sain tutustua lähemmin Dansukkerin glukoosisiirappiin. Glukoosisiirappia käytetään usein karamellien ja jäätelöiden valmistuksessa, mistä syystä se sopiikin täydellisesti Candyland teemaan!
Vehnätärkkelyksestä valmistetun glugoosisiirapin salaisuus jäätelöissä ja karamelleissa on se, että se estää kiteiden muodostumista, joka tekee näistä herkuista pehmeitä koostumukseltaan. Tiesitkö muuten, että erittäin pienen gluteenipitoisuuden vuoksi glukoosisiirappi voidaan luokitella gluteenittomaksi?
Glukoosisiirappi oli minulle ennestään tuttua jäätelö- ja karamelliresepteistä, joten päätin lähteä kokeilemaan jotain uutta tällä kertaa. Nyt pyyhitään syksyn ja tulevan talven tomut jaloista ja tehdään raikas herkkumatka Key Westiin, josta perinteinen Key Lime Pie on peräsin! Muutin perinteisen Key Lime Pie:n minileivoksiksi. Näissä karkkisen herkullisissa Key Lime -leivoksissa glukoosisiirappi näyttelee pääosaa mirror glaze peilikiilteen muodossa.
Glukoosisiiraappi yhdessä liivatteen kanssa tekee taikoja ja tuo esiin tuon upean peilikiillon kuorrutteessa leivoksen pintaan. Mirror glaze peilikiille on tämän syksyn hitti kakun kuorrutuksissa ja en ihmettele miksi! Peilikiille antaa ja tekee leivoksista erittäin juhlavia ja ehkä vähän hulppeitakin! Vai mitä mieltä olette?
Ohjeesta tulee noin 6 leivosta – voit tehdä tällä ohjeella myös yhden ison ”leivoksen” 20cm vuokaan.
Mirror Glaze Key Lime -leivokset
- 150 g digestive keksejä
- 75 g voita
- 1-2 rkl Dansukker fariinisokeria
- Voitele leivosmuottien reunat – itse käytin vuokaspayta.
- Asettele leivosmuotit suorakaiteenmuotoiseen vuokaan, jonne olet asettanut pohjalle leivinpaperin.
- Hienonna keksit tehosekoittimella tai blenderillä.
- Sulata voi ja sekoita sokerin kanssa keksimuruun.
- Painele keksimuru leivosmuottien pohjalle.
- Siirrä pohjat jääkaappiin ja valmista täyte.
- 2 dl kermaa
- 100 g tuorejuustoa
- 200 g kondensoitua maitoa (puolikas purkki)
- 3 limen mehu
- 2 limen kuoriraaste
- 4 liivatetta
- pieni nippu tuoretta minttua
- Purista limen menu kattilaan. Raasta kahden limen kuori ja jätä sivuun.
- Vaahdota kerma kuohkeaksi vaahdoksi ja jätä sivuun.
- Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen (n. 5min).
- Mittaa kulhoon limenkuoriraaste, tuorejuusto sekä kondensoitumaito ja vatkaa notkeaksi.
- Lämmitä limen mehu ja sulata puristetut pehmenneet liivatteet siihen – anna jäähtyä hetken.
- Kaada hieman jäähtynyt liivateseos ohuena nauhana tuorejuustoseokseen koko ajan vatkaten.
- Lisää kerma joukkoon ja kääntele tasaiseksi.
- Hakkaa minttu hienoksi ja lisää täytteeseen.
- Siirrä täyte kannuun tai mittalasiin ja kaada keksipohjien päälle.
- Siirrä leivokset pakkaseen – anna jäätyä noin 2-3 tuntia.
- Ota leivokset pakastimesta ja paina ulos muoteista kuorrutamista varten.
- 10 kpl liivatelehteä
- 1,4 dl vettä
- 3 dl siro erikoishieno sokeria
- 1,75 dl Dansukker glukoosisiirappia
- 250 g valkosuklaata
- 0,75 dl kondensoitua maitoa
- valkoista pastaväriä
- limen vihreää pastaväriä
- Pilko ja rouhi valkosuklaa pieneksi ja laita isoon kulhoon odottamaan.
- Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen noin 5 minuutiksi.
- Mittaa vesi, sokeri ja glukoosisiirappi kattilaan. Kiehauta noin 105 asteiseksi ja lisää puristetut liivatelehdet sekä kondensoitu maito. Sekoittele kunnolla.
- Kaada seos valkosuklaan päälle kulhoon, anna olla hetki ja sekoita sen jälkeen tasaiseksi.
- Värjää kiille tässä vaiheessa valkoisella pastavärillä. Värjää toisessa kulhossa pieni osa kiilteestä limen värisellä pastavärillä.
- Surauta kiilteet sauvasekoittimella tasaiseksi. Pidä sauvasekoitinta paikallaan – älä liikuttele sitä ettei ilmakuplia synny kiilteeseen.
- Anna kiilteen jäähtyä 35 asteiseksi ja sekoittele sitä välillä ettei pinta kuorretu. Tähän menee noin 30 minuuttia. (liian kylmä kuorrute ei leviä tasaisesti – Huom! voit lämmittää kuorrutteen uudelleen).
- Kaada kiille pakasteesta nostettujen leivosten päälle, jotka olet asettanut esimerkiksi jäähdytysritilän ja pienen jumalasin päälle, jotta kiille voi valua hyvin leivosten yli.
- Jos haluat marmorikuivoidun pinnan, kuten minä tein, niin kuorruta ensin valkoisella kiilteellä koko leivos ja lisää limen väristä kuorrutetta tippoina tai raitoina alemman kuorrutteen päälle. Voit auttaa pienellä palettiveitsellä kuvion muodostumista. vetämällä kuorrutetta leivoksen reunan yli.
- Annan kuorrutteen jähmettyä ja valua hetki rauhassa. Siisti leivoksen reuna tarvittaessa ja nosta leivokset lastalla tarjoiluastialle ja nosta jääkaappiin.
- Koristele leivokset nonparellein, sokerihelmin ja esimerkiksi karkein vähän ennen tarjoilua!
Myös näillä sopii
Herkutella
Erokakku – Överikkakku – Sitruunasuklaakakku
Hyvän Mielen Vesivärikakku
Gluteeniton Key Lime Pie
Kinuskinen Puolukkapiirakka (G)