Mirror Glaze Key Lime -leivokset
Syyskuun alussa olin järjestämässä ja emännöimässä Candyland teemaista LBI2016 -tapahtumaa, jossa Dansukker ja Blogirinki olivat yhteistyökumppaneina. Tapahtuman tiimoilta pääsin mukaan kampanjaan, jossa sain tutustua lähemmin Dansukkerin glukoosisiirappiin. Glukoosisiirappia käytetään usein karamellien ja jäätelöiden valmistuksessa, mistä syystä se sopiikin täydellisesti Candyland teemaan!
Vehnätärkkelyksestä valmistetun glugoosisiirapin salaisuus jäätelöissä ja karamelleissa on se, että se estää kiteiden muodostumista, joka tekee näistä herkuista pehmeitä koostumukseltaan. Tiesitkö muuten, että erittäin pienen gluteenipitoisuuden vuoksi glukoosisiirappi voidaan luokitella gluteenittomaksi?
Glukoosisiirappi oli minulle ennestään tuttua jäätelö- ja karamelliresepteistä, joten päätin lähteä kokeilemaan jotain uutta tällä kertaa. Nyt pyyhitään syksyn ja tulevan talven tomut jaloista ja tehdään raikas herkkumatka Key Westiin, josta perinteinen Key Lime Pie on peräsin! Muutin perinteisen Key Lime Pie:n minileivoksiksi. Näissä karkkisen herkullisissa Key Lime -leivoksissa glukoosisiirappi näyttelee pääosaa mirror glaze peilikiilteen muodossa.
Glukoosisiiraappi yhdessä liivatteen kanssa tekee taikoja ja tuo esiin tuon upean peilikiillon kuorrutteessa leivoksen pintaan. Mirror glaze peilikiille on tämän syksyn hitti kakun kuorrutuksissa ja en ihmettele miksi! Peilikiille antaa ja tekee leivoksista erittäin juhlavia ja ehkä vähän hulppeitakin! Vai mitä mieltä olette?
Ohjeesta tulee noin 6 leivosta – voit tehdä tällä ohjeella myös yhden ison ”leivoksen” 20cm vuokaan.
Mirror Glaze Key Lime -leivokset
- 150 g digestive keksejä
- 75 g voita
- 1-2 rkl Dansukker fariinisokeria
- Voitele leivosmuottien reunat – itse käytin vuokaspayta.
- Asettele leivosmuotit suorakaiteenmuotoiseen vuokaan, jonne olet asettanut pohjalle leivinpaperin.
- Hienonna keksit tehosekoittimella tai blenderillä.
- Sulata voi ja sekoita sokerin kanssa keksimuruun.
- Painele keksimuru leivosmuottien pohjalle.
- Siirrä pohjat jääkaappiin ja valmista täyte.
- 2 dl kermaa
- 100 g tuorejuustoa
- 200 g kondensoitua maitoa (puolikas purkki)
- 3 limen mehu
- 2 limen kuoriraaste
- 4 liivatetta
- pieni nippu tuoretta minttua
- Purista limen menu kattilaan. Raasta kahden limen kuori ja jätä sivuun.
- Vaahdota kerma kuohkeaksi vaahdoksi ja jätä sivuun.
- Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen (n. 5min).
- Mittaa kulhoon limenkuoriraaste, tuorejuusto sekä kondensoitumaito ja vatkaa notkeaksi.
- Lämmitä limen mehu ja sulata puristetut pehmenneet liivatteet siihen – anna jäähtyä hetken.
- Kaada hieman jäähtynyt liivateseos ohuena nauhana tuorejuustoseokseen koko ajan vatkaten.
- Lisää kerma joukkoon ja kääntele tasaiseksi.
- Hakkaa minttu hienoksi ja lisää täytteeseen.
- Siirrä täyte kannuun tai mittalasiin ja kaada keksipohjien päälle.
- Siirrä leivokset pakkaseen – anna jäätyä noin 2-3 tuntia.
- Ota leivokset pakastimesta ja paina ulos muoteista kuorrutamista varten.
- 10 kpl liivatelehteä
- 1,4 dl vettä
- 3 dl siro erikoishieno sokeria
- 1,75 dl Dansukker glukoosisiirappia
- 250 g valkosuklaata
- 0,75 dl kondensoitua maitoa
- valkoista pastaväriä
- limen vihreää pastaväriä
- Pilko ja rouhi valkosuklaa pieneksi ja laita isoon kulhoon odottamaan.
- Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen noin 5 minuutiksi.
- Mittaa vesi, sokeri ja glukoosisiirappi kattilaan. Kiehauta noin 105 asteiseksi ja lisää puristetut liivatelehdet sekä kondensoitu maito. Sekoittele kunnolla.
- Kaada seos valkosuklaan päälle kulhoon, anna olla hetki ja sekoita sen jälkeen tasaiseksi.
- Värjää kiille tässä vaiheessa valkoisella pastavärillä. Värjää toisessa kulhossa pieni osa kiilteestä limen värisellä pastavärillä.
- Surauta kiilteet sauvasekoittimella tasaiseksi. Pidä sauvasekoitinta paikallaan – älä liikuttele sitä ettei ilmakuplia synny kiilteeseen.
- Anna kiilteen jäähtyä 35 asteiseksi ja sekoittele sitä välillä ettei pinta kuorretu. Tähän menee noin 30 minuuttia. (liian kylmä kuorrute ei leviä tasaisesti – Huom! voit lämmittää kuorrutteen uudelleen).
- Kaada kiille pakasteesta nostettujen leivosten päälle, jotka olet asettanut esimerkiksi jäähdytysritilän ja pienen jumalasin päälle, jotta kiille voi valua hyvin leivosten yli.
- Jos haluat marmorikuivoidun pinnan, kuten minä tein, niin kuorruta ensin valkoisella kiilteellä koko leivos ja lisää limen väristä kuorrutetta tippoina tai raitoina alemman kuorrutteen päälle. Voit auttaa pienellä palettiveitsellä kuvion muodostumista. vetämällä kuorrutetta leivoksen reunan yli.
- Annan kuorrutteen jähmettyä ja valua hetki rauhassa. Siisti leivoksen reuna tarvittaessa ja nosta leivokset lastalla tarjoiluastialle ja nosta jääkaappiin.
- Koristele leivokset nonparellein, sokerihelmin ja esimerkiksi karkein vähän ennen tarjoilua!
Boisiko tämän tehdä ilman liivatetta esim. agar agarilla?
Hei, agar agar hyytyy oman kokemuksen mukaan hyvin nopeasti kun se jäähtyy, joten koska en ole testannut, niin en voi varmuudella sanoa. Täytyy testata tai esimerkiksi vegegeliä, jotta saadaan tämä arvoistus ratkaistua 🙂
Olispa mahtavaa jos onnistuisi ��
🙂 palaamme asiaan!
Boisiko tämän tehdä ilman liivatetta esim. agar agarilla?
Voi miten ihanan näköisiä leivoksia! Niin kauniita! 😀
Kiva videokin! Mun pitäis kyllä kanssa kokeilla tuota mirror glace-kuorrutusta!
Kiitos Taru 🙂 nämä onnistuivat kyllä paremmin mitä oletin – monta testiä samaan aikaan mm. uudet leivosvuoat ja tuo mirror glaze. Kannattaa kokeilla – kyllä maku ja näkö oli sen arvoista!
Hulppeita ovat ehdottomasti! Tuollaisen kun iskee kahvipöytään, niin saa varmasti lyötyä kaikki ällikällä 😀
Kiitos 🙂 olin kyllä ylpeä näitä tarjoillessa <3 Päiväni oikeana kondiittorina 😉
Aivan ihania! 😀
Kiitos Suklaapossu 🙂 innolla odotan jo muiden glukoosikampanjoita! <3
Ihanilta näyttävät 🙂 Täytyy testata tätä sinun peikiilteen ohjetta, itse testailuista huolimatta en ole sitä saanut täydellisesti toimimaan.
Kiitos <3 Suosittelen kokeilemaan. Ei se itseasiassa ollut niin vaikeaa kuin aluksi luulin. Hieman aikaa ja tarkkuutta vaatii vain 🙂 Pohdin paljon tätä reseptiä ennen kuin siihen päädyin. Millaisella reseptillä olet itse kokeillut? Miten siinä kävi? Eikö levittynyt tarpeeksi hyvin?
Oma kuorrutteeni näytti jotenkin "laihalta"tähän verrattuna. Ja vaikka lämpötilaa kovasti seurasin, jähmyttyi kuorrute ihan sekunnissa kakun päälle eikä marmorikuvioinnista tullut mitään 🙁 Ohjeista joilla kuorrutetta testasin oli vain kome liivatelehteä, sekä vesi ja kondensoitumaito oli vaihdettu kermaan. Nesteiden mittasuhde oli hyvin samankaltainen, joten liivatteiden vähyys varmasti vaikuttaa koostumukseen.
Täytyy lopettaa tuo liivatteiden pihtaaminen ja kokeilla rohkeasti tätä 🙂
Ok, huomasin tosiaan, että hyvin erilaisia reseptejä on käytössä. Ensin pelotti tuo liivatteiden määrä ja olin jo vähällä pienentää sitä, mutta päätin koittaa 🙂 Toivottavasti onnistut, jos kokeilet tätä. Tuo valkosuklaa muuten tuo myös "paksuutta" kuorrutteeseen.
Ihanan näköisiä pikkuleivoksia. Lime ja sitrukset lempparimakuja, pitää kokeilla tätä. :p
Kiitos 🙂 Nämä olivat kyllä ihastuttavia ja herkullisia! 🙂
Mikähän itsellä meni vikaan kun vastaavalla ohjeella tein ja kuorrutetta ei meinannut saada leikatuksi kun oli niin "liivatteinen" eli sitkeän tahmea.. Parin päivän kuluttua jääkaapissa oli pehmentynyt niin että pystyi leikkaamaan. Kokeilin toisen kerran vähemmällä liivatteella mutta silloin tuli liian lirua ja kuulsi vielä pahemmin läpi kuin ekalla kerralla. Koko massan valkoiseksi värjääminen taitaa olla pakollinen vaihe vaikka sitä ei monessa ohjeessa tuoda ollenkaan esiin.
Hei, olen kuullut, että liivatteissa on eroja, mutta kuulostaa oudolta että ero olisi niin suuri, ettei edes leikatuksi saanut. Näyttikö sinun kuorrrutus kaadettaessa samalta kun tuossa videossa minun? Mittasitkö lämpötilan ja huolehdit ettei kuorrute kuorretunut? Värjääminen on vain esteettinen seikka – halusin itse värjätä valkoiseksi, että vihreä väri tulee paremmin esiin. Se ei ole siis pakollinen vaihe 🙂
Herkullisen näköisiä! Nam 🙂
Kiitos 🙂 <3
Pakko kokeilla tota kuorrutussysteemiä! Vaikuttaa tosi simppeliltä, oon jotenkin aina kelannut että se olis jotenki vaikea tehdä 😀
~ Jasmin N
littlethingswithjassy.blogspot.fi
Kiitos Jasmin 🙂 Olen miettinyt juuri samoin ja siksi koitin tästä reseptistä saada helpon! Tärkeää kuorrutteessa on kuitenkins eurata lämpötiloja ja ohjeita, että kaikki menee nappiin 🙂 Mukavaa viikonloppua!
Mirror Glaze -reseptissä on aukko sokerin alla. Taitaa tulla 1,75 dl glukoosisiirappia? Taidan tehdä ainakin 1,5 kertaisena tuon kiilteen, kun kakku on 25 cm vuoka ja korkeutta kakulla ainakin 10 cm.
En ihan ymmärtänyt mitä tarkoitat aukolla 🙂 Kuten ohjeessa on niin 1,75 dl glukoosisiirappia 🙂
Aaah, olin katsonut koneella tän reseptin eikä siinä lukenut mitään, oli vain tyhjää määrän jälkeen. Linkki oli kadonnut näköjään, mutta puhelimella näkyy.
Ok, ihmettelinkin kun minulla näkyi normaalisti 🙂