|

Mennään metsään: Ihastuttava Kaarnikkakakku

Mennään metsään: Ihastuttava Kaarnikkakakku

Yhteistyö: Yle Luonto

Mikä ihmeen kaarnikka? Kuulostaako variksenmarja tutummalta? No eihän se ole syötävä? Mitä vielä, onhan se! Ja se on jopa terveellisempi kuin paljon paremmin tunnettu mustikka!

Yle otti minuun yhteyttä kesäkuun alussa. Pari viikkoa myöhemmin he toimittivat kotiini 2 kiloa kaarnikkaa. Tehtävä oli yksinkertainen: ”Leivo kakku”, mutta myös haasteellinen: ”Kaarnikkakakun tulee olla myös upea, herkullinen ja sellainen, että sen voi leipoa kuka tahansa, missä tahansa, ihan tavallisilla keittiövälineillä.”

Mennään metsään: Ihastuttava Kaarnikkakakku

Kaiken taustalla on Mennään Metsään -kampanja, jolla korostetaan ja kannustetaan suojelemaan jokamiehenoikeuksia menemällä metsään. Suomen luonnon päivä on 25.8.2018, mistä lähtien Yle juhlii metsää ja jokamiehenoikeuksia. Kampanjan yhtenä tavoitteena on jokamiehenoikeuksien vieminen Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle. Kerrottakoon vielä, että listalle pääsevät vain sellaiset tavat, joita kansalaiset arvostavat ja aktiivisesti käyttävät. Mennään Metsään -kampanjaan tarkemmin TÄSTÄ ja somessa #mennäänmetsään.

Otin haasteen vastaan, koska kampanjan tavoite on mielestäni tärkeä ja metsä hyvin lähellä meitä suomalaisia. Metsä on rauhoittava paikka. Meille kaikille suomalaisille hyvin tuttu. Metsään voi mennä ympäri vuoden ja kannattaakin, se lievittää stressiä ja on ilmaista. Parasta metsäaikaa on mielestäni syksy, kun metsästä löytyy eniten erilaisia syötäviä tuoksuja ja makuja. Tuttuja, uusia,  mielenkiintoisia sekä terveellisiä. Keräämällä syksyn satoa metsästä meistä jokainen voi hyödyntää jokamiehenoikeuksia. Ylen artikkelista poimittua: Metsän sadon voidaan sanoa olevan jokamiehenoikeuksien lahja.

Vaikka en päässyt matkalle pohjoiseen keräämään itse kaarnikoita metsästä kakkuuni, sain tutustua keittiössäni uuteen mielenkiintoiseen ja oikein käsiteltynä todella hyvänmakuiseen unohdettuun marjaan. Hassua oli myös se, että samalla viikolla kun kaarnikkakakkua leivottiin ja kuvattiin,kuvattiin ystäväni Matti poimi Saarijärvellä kaarnikkaa, koska se on uusi supermarja. Onko kaarnikan eli variksenmarjan tunnettuus jo lisääntynyt? Voit lukea lisää kaarnikasta TÄÄLTÄ.

Mennään metsään: Ihastuttava Kaarnikkakakku

Mielestäni pohjoisessa kasvavassa kaarnikassa maistuu miedosti metsä. Marja ei ole sellaisenaan niin hyvän makuinen kuin esimerkiksi mustikka, mutta hillossa ja mehussa yhdistettynä esimerkiksi hapokkaaseen herukkaan maku muuttuu jopa taivaalliseksi. Paras uutinen kuitenkin on se, että kaarnikka on antioksidanttipommi! Marja sisältää paljon C-vitamiinia, kalsiumia, kuituja, flavonoideja ja antosyaniidejä. Mikä kauneusmarja! Näistä tiedoista viisastuneena meillä laitetaan kaarnikkaa aamuisin myös smoothieen!

Tässä kakussa yhdistin kaarnikan valkosuklaaseen, jota löytyy kakkupohjasta ja paahdettuna koristelusta. Metsäistä ”luontoteemaa” edustaa myös kakun koristelu: keräsin vanhempieni pihapiiristä syötäviä luonnonkukkia, jotka pääsivät koristamaan upeaa kakkua. Kakun päältä löytyy piharuusua, apilaa, hiirenvirnaa, kissankelloja, ahomansikan lehtiä, horsmaa, orvokkia ja päivänkakkaroita. Kukat ovat kakun päällä ennen kaikkea koristeena, halutessaan ne voi syödä, mutta jättää myös lautaselle. Kukkien koristelukäytössä tärkein kriteeri on, että ne ovat myrkyttömiä luonnostaan eikä kasvatuksessa ole käytetty torjunta-aineita. Noniin, mennään vihdoin siihen ohjeeseen ♥

Mennään metsään: Ihastuttava Kaarnikkakakku


Mennään metsään: Ihastuttava Kaarnikkakakku

Riittoisuus noin 15 hlö.

Kakun pohjana on halkaisijaltaan 20 cm vuokaan leivottu valkosuklaakakkupohja. Ohjeeseen pääset tästä.  

Kaarnikkahillo:

  • 800 g kaarnikoita
  • 200 g mustaherukoita tai punaherukoita
  • 6 dl hillosokeria
  • 4 tl sitruunamehua
  • 1 tl kardemummaa tai vaniljatangon siemeniä
  1. Mittaa marjat kattilaan ja lisää hillosokeri.
  2. Anna kiehua noin 10 minuuttia miedolla lämmöllä.
  3. Lisää puolessa välissä sitruuna ja kardemumma/vanilja.
  4. Kuori mahdollinen vaahto pinnalta ja jäähdytä kunnolla.

Vinkki! Hilloa jää hieman yli. Käytä sitä muiden hillojen tavoin juustojen, puuron, jogurtin kanssa. 

Kaarnikkamehu:

  • 2 dl kaarnikoita
  • 3 dl vettä
  • 2 rkl sokeria
  • 1 tl kardemummaa
  1. Mittaa vesi ja kaarnikat kattilaan.
  2. Kiehauta marjat ja vesi kattilassa ja keitä muutama minuutti.
  3. Siivilöi mehu ja laita takaisin kattilaan.
  4. Lisää lopuksi sokeri ja kardemumma – sekoita.
  5. Anna sokerin sulaa ja jäähdytä mehua hetki.

Vinkki! Kakun kostutukseen riittää noin 1-1.5 dl valmista mehua. Nautiskele loput mehusta kylmänä jäiden kera. Valmista halutessasi mehua samalla isompi määrä!

Mennään metsään: Ihastuttava Kaarnikkakakku

Rahkatäyte:

  • 4 dl vispikermaa
  • 200 g vaniljarahkaa
  1. Vatkaa kerma vaahdoksi.
  2. Lisää rahka kääntelemällä sekaan.

Vinkki! Jos haluat rahkatäytteestä makeampaa lisää sekaan pari teelusikallista tomusokeria. 

Paahdettu valkosuklaa:

  • 50 g valkosuklaata
  1. Rouhi valkosuklaa pieneksi suoraan pellille.
  2. Lämmitä suklaata 175 asteessa noin 5 minuuttia.

Mennään metsään: Ihastuttava Kaarnikkakakku

Koristeet:

  • luonnonkukkia (hiirenvirna, orvokki, kissankello, päiväkakkara, apila)

Mennään metsään: Ihastuttava Kaarnikkakakku

Kakun kokoaminen:

  1. Valmista kaikki komponentit valmiiksi. Kakkupohjan, hillon ja mehun voit tehdä jo edellisenä päivänä.
  2. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan.
  3. Nosta alimmainen kakkupala tarjoilualustalle ja kostuta se kevyesti kaarnikkamehulla.
  4. Lisää päälle reilu desilitra hilloa, tasoita ja levitä päälle 1/3 rahkatäytteestä.
  5. Nosta päälle keskimmäinen pala ja toista kostutus ja täyttö.
  6. Nosta päälle päällimmäinen pala ja toista taas kostutus sekä täyttö.
  7. Lopuksi ripottele kakun päälle paahdettua valkosuklaata ja asettele syötäviä luonnonkukkia koristeeksi.
  8. Tarjoile kakku heti!

Mennään metsään: Ihastuttava KaarnikkakakkuMennään metsään: Ihastuttava KaarnikkakakkuMennään metsään: Ihastuttava Kaarnikkakakku

Mennään metsään: Ihastuttava Kaarnikkakakku

Mennään metsään: Ihastuttava Kaarnikkakakku

Mennään metsään: Ihastuttava Kaarnikkakakku

Mennään metsään: Ihastuttava Kaarnikkakakku

Lue Ylen oma artikkeli kaarnikkakaustani täältä.

Onko variksenmarja eli kaarnikka sinulle tuttu entuudestaan? Mitä sinä tekisit kaarnikasta? Tai mitä olet tehnyt?


Postauksen kuvat: Sara Vertanen

Lisää kakku-ohjeita löydät täältä.

Voit seurata minua Facebookissa tai Instagramissa.

Hae myös Inspiraatiota Pinterestissä.

Myös näillä sopii

Herkutella

4 Kommenttia

  1. Näyttää todella herkulliselta. Kauniisti toteutettu ja kuvattu myös.
    Variksenmarjoja olen joskus lapsena maistanut. En tykännyt erityisemmin, jos nyt en inhonnutkaan.
    Varmasti noin tarjottuna ja laitettuna on herkullista!

    1. Kiitos Satu ? Variksenmarjan maku ei tosiaan sellaisenaan ole mikään makuelämys. Mutta mehussa ja hillossa se pääsi ihanasti valloilleen! Mukavaa viikkoa sinulle! ?

  2. Ihastuttava kakku. <3 Kaunis koristelu, ja niin näyttävä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *