Mehevä sitruunakakku vaahdotetulla kinuskilla
Tänään on mun syntymäpäivä 🖤 Vuosista viis, tämä on se päivä kun tuntee itsensä erityiseksi ja saa hieman enemmän huomioita (ja herkkuja) kuin normaalisti! Hemmottelin itseäni tällä viikolla joka päivä pienillä jutuilla ja leivoin itselleni kakun.
Tänä aamuna mut yllätettiin ihanalla aamiaisella, kohta lähdetään Onnin kanssa muskariin ja illalla mies vie mut Muruun syömään! Päivästä on tulossa aika täydellinen. Viikonloppuna tapaan vielä ystäviä Afternoon Tean merkeissä ja pääsen viettämään ”Just Like That” -staycationia Helsinkiin ystävän kanssa. Olo on kiitollinen kaikesta tästä.
Mutta, mennään tärkeimpään asiaan, omaa syntymäpäiväkakkua ei voita mikään! Tässä sitruunakakussa on sellaisia elementtejä ja makuja, joista olen nähnyt vain unia. Sitruuna ja suolainen kinuski. Ahh!
Leivoin mehevän sitruunakakun (yksi suosikkini) ja keitin sitruunamehusta sille siirapin, jota haarukoin kirjaimellisesti kakun sisälle. Keitin samalla suolaisen kinuskin, jäähdytin sen ja vatkasin vaahdoksi. Kuorrutin kakun kinuskivaahdolla ja raastin koko komeuden päälle vielä sitruunan kuorta. Voiko siis mikään olla enää ihanampaa? OMG ei todellakaan! Tämä on IHANAA!
Mehevä sitruunakakku vaahdotetulla kinuskilla
8-10 hlö
Sitruunakakku
- 2 kananmunaa
- ripaus suolaa
- 1,5 dl sokeria
- 50 g pehmeää voita
- 1 sitruunan kuori
- 100 g ranskankermaa
- 2,5 dl vehnäjauhoja
- 1,5 tl leivinjauhetta
- ripaus vaniljasokeria
- 1 dl maitoa
- Erottele valkuaiset ja keltuaiset eri kulhoihin. Lisää suola valkuaisiin ja vatkaa ne vaahdoksi.
- Vatkaa keltuaiset, sokeri, sitruunan kuori ja pehmeä voi myös kuohkeaksi.
- Kääntele ranskankerma keltuaisvaahtoon varovasti.
- Sekoita kuivat aineet keskenään ja kääntele myös sekaan. Lisää nyt maito ja kääntele taikina tasaiseksi.
- Lopuksi lisää valkuaisvaahto varovasti käännellen taikinaan.
- Voitele ja jauhota noin 18-20 cm kakkuvuoka ja kaada taikina vuokaan.
- Paista kakkua 175 asteessa uunin keskitasolla noin 45 minuuttia.
- Valmista kinuski ja siirappi kun kakku on uunissa.
Vaahdotettu suolainen kinuski
- 2 dl kuohukermaa
- 2 dl fariinisokeria
- 1 tl sormisuolaa
- Mittaa kuohukerma ja fariinisokeri pieneen kattilaan ja keittele noin 15 minuuttia.
- Lisää sormisuola ja kaada kinuski kulhoon, peittele ja laita jääkaappiin yön yli.
- Vatkaa täysin jäähtynyt kylmä kinuski vaahdoksi.
Vinkki! Voit jäähdyttää kinuskin myös laittamalla sen pakkaseen. Käy sekoittelemassa kinuskia välillä ja vatkaa se vasta kun se on täysin jäähtynyt.
Sitruunasiirappi
- 1 sitruunan mehu
- 2 rkl sokeria
- Kiehauta mehu ja sokeri, niin että sokeri sulaa.
Koristelu ja kokoaminen
- 1 sitruunan kuoriraaste
- Irrota kakku vuoasta ja nosta tarjoilualustalle.
- Sivele kakun pinta sitruunasiirapilla.
- Töki kakkuun haarukalla koloja ja kaada siirappia koloihin.
- Levitä vaahdotettu kinuski kakun päälle lastalla.
- Raasta kinuskin päälle vielä sitruunan kuorta.
Oletko koskaan vaahdottanut kinuskia? Niinpä. NAM!
suosikkituotteitani
Tämä kakku olisi aika ihana myös pääsiäispöytään vai mitä?
Herkullista viikonloppua!
/Anni
Lisää pääsiäisreseptejä löydät täältä.
Nam, tätä pitää ehdottomasti kokeilla!! Taitaa mies saada tämän kakun pian olevina synttäreinä😍
Tämä on niin ihanaa 🙂 kokeilkaa ihmeessä!
Missä vaiheessa sormisuola laitetaan kinuskiin?
Hups! Hyvä kun olette tarkkoja, lisäsin ohjeeseen 🙂
Nam! Tämä menee tänään testiin😍
NAM! 🙂
Näyttää ihanalta! Voisikohan kakkupohjaa varioida jotenkin vegaaniseksi? ☺️
Tämä on taivaallista! Voi = margariini, ranskankerma = kaura fraiche – mutta munat pitää testailla miten toimii ilman tai korvaavilla. Linkitän alle postauksen vegaanisesta leivonnasta, jossa erilaisia määriä ja aineita munien korvaamiseen:
https://www.anninuunissa.fi/vegaaninen-leivonta-vinkkeja-onnistumiseen/
Voisiko tästä tehdä täytekakun tyyppisen? Meneeko kinuskivaajto myös kuorrutteesta jos tuplaa/triplaa ohjeen ja leikkaa sitruunakakun osiin ?
Voit totta kai kokeilla. Kinuskivaahto on aika pehmeää, sitä voi tosin jämäköittää vaniljakreemijauheella tai tuorejuustolla.
Hei!
Tein viikonloppuna suklaakakun reseptilläsi…mihin tuli kreemi väliin.Oli niin hyvää kakkua että oksat pois.
Tyttäreni sanoi ,että kaikki Annin uunissa reseptit on huioouhyviä!:USKON.KIITOS!
T.Satu
Ihana kuulla 🙂 terkkuja ja kaunista kevättä!
No kylläpä näyttää ihanalta! Menee to do-listalle ihan taatusti. Juurikin pääsiäisenä voisi olla aika kiva kakku.
Ihanaa! Tämä on loistava pääsiäisen jälkiruoka 🙂
Jos tekee kakun edellisenä päivänä ja laittaa sitruunasiirapin jo tuolloin. Paraneeko kakku siitä vielä seuraavaksi päiväksi? Kinuskivaahto varmaankin vasta juuri ennen tarjoilua?
Kyllä kakku vaan paranee maultaan. Kinuskin tekisin edellisenä päivänä mutta vatkaisin ja levittäisin juuri kuten sanoit ennen tarjoilua 🙂
Moikka, osaatko sanoa miten suolaisesta kinuskista saisi maidottoman tai löytyisikö jokin vastaava päällyste?
Kinuskin voi helposti keittää kasvipohjaisena, mutta se vaahtoaako se kylmänä? En ole testannut. Jos ei vaahtoa voisi kasvipohjaisen kinuskin vatkata esim påmackan kauratuorejuuston sekaan – se voisi olla vähän kuten tämä kuorrute.
Hei!
Kiitos tästäkin ihanasta reseptistä! Ihan mahtavia ja herkullisia juttuja jatkuvasti kehittelet. Osaatko sanoa onnistuisikohan tämä gluteenittomana korvaamalla vain jauhot gluteenittomalla jauhoseoksella?
Kiitos ihana <3 Kyllä luulen, että tämä voisi onnistua myös gluteenittomilla jauhoilla!
Kiitos tästäkin ohjeesta! Olen tehnyt tätä jo kaksi kertaa ja molemmilla kerroilla kakku on ollut todella hyvää. Sitruunan ja kinuskin maut sopivat hienosti yhteen. 🙂
Ihana kuulla, tämä resepti on kyllä mainio 🙂 keväinen ja maut sopivat täydellisesti yhteen!
Moi! Ihana ohje 😊 Emme vain saaneet kinuskia vaahtoutumaan. Tein sen edellisenä iltana ohjeen mukaan ja pistin jääkaappiin. Yritimme aamupäivällä vaahdottaa, mutta kinuski oli tosi kovaa, toffeemaista. Hetken huonelämmityksenkään jälkeen ei onnistunut. Onko tässä joku niksi, missä menimme vikaan?
En keksi mitään muuta kuin että kinuski on keitetty liian kovaksi – kuten sanoitkin toffeemaista. Ja lämpimänä ei vaahdotus onnistu. Kauan keititte kinuskia?
Ihana kakku…tätä teen moooonta lertaa😊Kiitos Anni!
Ihana kuulla <3
Hei, vatkautuisikohan kinuski kovemmaksi jos laittaa sen joukkoon mascarponea? Kakun väliin ajattelin täytteeksi. Aikaisemmin kommenteissa oli puhetta tuorejuustosta, kumpikohan vaikuttaa vähemmän makuun🤔
Olen tehnyt kinuskimoussea kakun väliin tällä ohjeella: https://www.anninuunissa.fi/silkinpehmea-kinuskimoussekakku-velvet-kuorrutus/
Kiitos Anni ihanasta ohjeesta😊. Nyt teen toista kertaa viikon sisällä, se kertoo jotain😋!!
Ihana kuulla 🙂
Miten hyvin tuo vaahto säilyy? Ajattelin varkata aamulla, laittaa purkkiin ja kasata iltapäivällä kokonaisuuden juuri ennen tarjoiua. Säilyisikö vaahto vaahtona iltapäivään?
Hyvin se säilyy, mutta itse levittäisin heti vatkauksen jälkeen kakun päälle ja säilyttäisin kakun valmiina nostettavaski tarjolle.
Voiko kuorruttamiseen käyttää jotain valmiskinuskikastiketta vaahdotettuna?
En usko, että kaupan valmiit kinuskikastikkeet vaahtoutuvat. Valiolla on mun mielestä jotain kinuskikermaa mitä voi vaahdottaa.
Moi, eräällä toisella sivustolla kinuskia ei keitetä, se vaan kiehautetaan. Ja vatkataan sitten täysin kylmänä. Mikähän vaikutus tuolla on valmiiseen vaahdotettuun kinuskiin, että onko sitä keitetty pidempään vai vain kiehautettu?
Makuun se vaikuttaa jonkun verran, kyllähän kinuskin maku pääsee paremmin esiin pidemmässä keittoajassa. Tämän voi toki myös testata ja tarkistaa itse.
Moi, ajattelin tehdä tämän isompana 24cm vuoassa, osaisitko sanoa miten paljon pidempään kakkua tulisi pitää uunissa?
Paisto on aina uuni kohtainen. Pidä ohjeen mukaan ja tarkkaile loppuaika – tarkista kypsyys puutikulla.