| |

Mango-Mustaherukkajuustokakku (gluteeniton)

Juustokakut - Annin Uunissa - Leivonta

Mango-Mustaherukkajuustokakku (gluteeniton) on suussasulava ja erittäin herkullinen hyydytetty kakku marenkihunnulla. Juustoa kakku ei itseasiassa sisällä ollenkaan, mutta nimesin kakun kuitenkin juustokakuksi sen valmistustavan perusteella. Ohjeeseen voit toki lisätä tuorejuustoa tai vaihtaa rahkan tuorejuustoon halutessasi. Lue vinkit alempaa! Tämä kakku sopii täydellisesti kesäiseen kahvitteluun ja soveltuu myös keliaakikoille.

Mango ja mustaherukka sopivat makuina todella hyvin yhteen, kuten myös kakun päällä oleva marenki, joka suorastaan sulaa suussa. Aidolla mustaherukkajauheella maustettu marenki maistuu ihanasti kesältä. Jusutokakkuja rakastava veljeni äänesti tämän kakun parhaaksi juustokakuksi ikinä. Makuasioitahan nämä ovat, mutta tuon kommentin takia tätä reseptiä kannattaa ainakin kokeilla! Katso myös toinen samantyyppinen kakku, jonka leivoin kesäkuussa:  Mustikkakakku mansikkamarengilla.

Pääsin testaamaan uutta 20 cm irtopohjallista kakkuvuokaani tätä kakkua leipoessani. Normaalista irtopohjavuoasta tämä uusi vuoka eroaa siinä, ettei sitä säädetä ollenkaan. Pohja tiputetaan suoraan kakkurenkaan sisälle ja kakku nostetaan ulos vuoasta myös pohjan avulla. Näppärää vai mitä? Ainakaan säädettävät osat eivät kulu löysiksi, kuten joissain kakkuvuoissa on valitettavasti päässyt käymään.


Mango-Mustaherukkajuustokakku (gluteeniton)

Riittoisuus noin 8-10 hlö.

Keksipohja

  • 150 g gluteenittomia digestive keksejä (tai muu)
  • 50 g voita
  1. Pingota leivinpaperi 18-20 cm irtopohjavuoan pohjalle.
  2. Aja keksit esimerkiksi blenderissä hienoksi.
  3. Sulata voi kattilassa ja yhdistä kaikki aineet ja sekoita kunnolla.
  4. Painele keksipohja irtopohjavuoan pohjalle ja laita jääkaappiin.

Täyte

  • 200 g mangorahkaa (valio)
  • 3 dl vispikermaa
  • 0,5 dl tomusokeria
  • 2 rkl sitruunan mehua
  • 3 liivatelehteä
  • 1 tl vaniljatangon siemeniä
  1. Aseta irtopohjavuoan reunoille reunakalvo halutessasi siistin pinnan kakun reunoille.
  2. Vatkaa kerma vaahdoksi kulhossa ja siirrä kylmään.
  3. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen (5min).
  4. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja sulata puristetut liivatelehdet mehuun. Jätä jäähtymään.
  5. Vatkaa mangorahka, tomusokeri ja vaniljasiemenet notkeksi kulhossa.
  6. Lisää liivateliemi tuorejuustomassaan ohuena nauhana koko ajan vatkaten.
  7. Kääntele lopuksi joukkoon kermavaahto.
  8. Kaada täyte keksipohjan päälle ja tasoita pinta.
  9. Laita hyytymään jääkaappiin ainakin 5 tunniksi tai yön yli.
  10. Tee marenki vasta kun kakku on hyytynyt juuri ennen tarjoilua.

Mustaherukkamarenki:

  • 3 valkuaista
  • 2 dl sokeria
  • 4 rklmustaherukkajauhetta (voit jättää halutessa pois tai käyttää jotain muuta marjajauhetta)
  1. Mittaa valkuaiset teräskulhoon.
  2. Nosta kulho kattilan päälle, jonka pohjalla on kiehuvaa vettä, ja aloita vatkaus.
  3. Lisää sokeri erissä ja vatkaa niin kauan kunnes sokerikiteet ovat sulaneet (n. 60 astetta).
  4. Siirrä marenki toiseen kulhoon tai monitoimikoneeseen ja vatkaa huoneenlämpöiseksi.
  5. Lisää vatkauksen loppuvaiheessa mustaherukkajauhe ja sekoita hyvin.
  6. Pursottele (tai levitä lastalla) ihanan pehmeä marenki kakun päälle 8 cm pyöreällä tyllalla.

Vinkkejä! Rahkan voi vaihtaa myös maustettuun tuorejuustoon. Voit lisätä ohjeeseen myös 100 g mascarponea halutessasi. Lisää silloin myös hiukan sokeria. Lisää myös tuoreita mustaherukoita mangomassaan, jos haluat enemmän mustaherukan makua. Jos marenkia jää yli, pursottele leivinpaperille marenkeja ja anna niiden kuivua vuorokausi huoneenlämmössä. Saat ihania rapeita marenkeja kakkujen koristeeksi tai herkutteluun mansikoiden kanssa! Katso koko ohje täältä


Juustokakut - Annin Uunissa - Leivonta Juustokakut - Annin Uunissa - Leivonta


Lisää juustokakkuja löydät täältä.

Seuraathan minua jo Instagramissa?

Myös näillä sopii

Herkutella

13 Kommenttia

  1. Jonna sanoo:

    Monelle hengelle tämä kakku riittää? Noin arvio. Ajattelin tehdä tuplana ja lisätä juustoa 🙂

    ~ Jonna

  2. Ilona sanoo:

    Kiitos reseptistä! Tämä oli ihanan raikas ja herkullinen kakku! Äidin synttäreille leivoin ja sai kovasti kehuja 🙂 Minun marengit tosin pääsivät aavistuksen sulamaan pohjistaan kakun pintaan, vaikka pursotin kylmän kakun päälle. Laitoin marengin pursotinpussiin heti sen valmistuttua ja aluksi näyttikin hyvältä, mutta parin tunnin päästä ilmestyi kakun pintaan pieniä mustaherukkavalumia. Kosmeettinen haitta, mutta mitähän olisi pitänyt tehdä toisin? Loput marengit pursotin leivinpaperille ja niistä tuli onnistuneita, kun olivat saaneet vuorokauden olla.

    1. Hei Ilona! Ole hyvä 🙂 Oliko kakku sinulla kylmässä tämän parin tunnin ajan ja käytitkö mustaherukkajauhetta? On osaa ihan tarkalleen sanoa mitä on käynyt. Marenkiin ja sen koostunukseen vaikuttaa niin moni asia. Itse laitan tällaisen pursotettavan/pehmeän marengin juustokakun päälle aina juuri ennen tarjoilua tai tarjoilupäivänä ennen kuin vieraat tulevat. Myös liivate voi nimittäin vaikuttaa siihen, että marenki sulaa juustokakun päällä. Mietin myös, että olisikohan marenkisi olllut vielä liian lämmintä kylmän kakun päälle?

      1. Ilona sanoo:

        Kakku oli ollut yön yli kylmässä ja käytin mustaherukkajauhetta. Marengin tein samana päivänä paria tuntia ennen kuin kakku nostettiin pöytään. Ainakaan marenki ei pursotinpussin läpi tuntunut mitenkään lämpimältä, että olisin siihen kiinnittänyt huomiota. Kauanko sitä uskaltaa pitää jähmettymässä, että pursottaminen vielä onnistuu? Ja kannattaako sitten käyttää jääkaapissa ennen tarjoilua? Kakku pääsi myös jonkun verran heilumaan automatkalla. Ehkä sillä oli osuutta asiaan. Kiitos vastauksista 🙂

        1. Hyvä kun mainitsit kuljetuksen. Lämpötilan vaihtelu ja tärinä on voinut vaikuttaa ja aiheuttaa reaktion. Välillä leivonta on niin paljon pienistä asioista kiinni – vähän kuten kemiaa 😉 En osaa itsekään aina vastata kaikkeen. Toivottavasti minusta oli edes vähän apua.

          Marenkia ei kannata seisottaa vaan vatkaamisella jäähdyttää tarpeeksi, Luulen, että marenkisi on ollut ihan hyvä kerran pysyi kasassa ja sait tehtyä sillä leivinpaperillekin hyvät marengit 🙂

  3. Leena sanoo:

    Mitenköhän tästä saisi myös laktoosittoman? Kävisikö Alpro vispikerma, eli doijapohjainen tuote?

    1. Hei Leena, myös tavallista vispikermaa löytyy laktoosittomana, tuo mangorahka sen tarkistaisin kaupassa onko laktoositon ja toki voit käyttää myös soijatuotteita 🙂

  4. Tiina sanoo:

    Kiitos ihanasta reseptistä, tämä pääsi äitienpäivän kahvipöytään tuomaan ihastusta ja huokailuja 🙂 Etenkin marenki sai ihastusta, sillä muut olivat aiemmin mieltäneet marengin kovaksi, sokerikiteiseksi ja ällömakeaksi. Tämä marenki ei ollut mitään noista. En käyttänyt makujauheita vaan tein tavallista marenkia. Vatkasin marenkia vesihauteen jälkeen yleiskoneen keskiteholla 10 min ja lopputulos oli kiiltävä ja jämäkkä. Kakku kulki autossa lähes tunnin ajomatkan eikä marenki ollut siitä moksiskaan. <3

    1. Ihana ihana kuulla 🙂 <3 Kiitos paljon kommentistasi ja oikein aurinkoista alkavaa kesää!

  5. Riitu sanoo:

    Heippa! Mietin mitä muuta tähän päälle voisi keksiä? Meillä täällä maalla ei ole mustaherukkajauhetta, enkä ehdi saada sitä tähän hätään. Oon ehtinyt täydellistä mangojuustokakkua, tää kyllä kuulostaa hyvältä 😋

    1. Tee marenki ilman tuota jauhetta tai laita vain kermavaahtoa marjojen kanssa 🙂 Varmasti hyvää!

      1. Riitu sanoo:

        Kiitos❤🍓

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *