Luumuhillo ja Rommiluumut

Luumuillo ja Rommiluumut ovat täydellistä sadonkorjuuherkkua!

Sain työkaveriltani pari kiloja luumuja. Siitä alkoi sitten pähkäily, että mitä niistä tekisi. Ihan ensimmäiseksi halusin kokeilla hillon keittämistä. Kuoriminen ja kivien poistaminen ei tuntunut kovin houkuttelevalta. Lopuksi päätin poistaa vain kivet luumuista ja jättää kuoret kuorimatta. Idea osoittautui hyväksi. Hillo sain luumulle ominaisen värin ja maun juuri kuorista eivätkä ne jääneet häiritsemään koostumusta.

Lopuista luumuista päätin tehdä jotain muuta makeaa. Päätin säilöä luumut rommin ja ruokosokerin kanssa. Luumut ovat parhaimmillaan kun ne hautuvat sokerialkoholissa jääkaapissa ainakin 2 kuukautta. Mausteina käytin jouluista kanelia, kardemummaa ja neilikkaa. En malta odottaa, että pääsen maistelemaan rommiluumuja juustojen ja keksien kanssa joulukuussa.

Tässä helpot ohjeet olkaa hyvät:


Luumuhillo ja Rommiluumut

Luumuhillo ilman kalttausta: (1 iso hillopurkki tai 2 pientä)

  • 1 kg tuoreita luumuja
  • 3 dl hillosokeria
  • 1,5 dl vettä
  1. Kiehauta vesi ja sokeri kattilassa kirkkaaksi nesteeksi.
  2. Lisää luumut ja keitä hiljalleen hilloksi.
  3. Keitä niin kauan kunnes hillo kiinteytyy, sekoita välillä ja pidä liesi hyvin miedolla lämpötilalla ettei hillo kiehu tai pala pohjaan. Itse keitin hilloa hieman yli tunnin.
  4. Kaada hillo puhtaaseen kuumaan hillopurkkiin/purkkeihin ja sulje kansi tiiviisti.

Rommiluumut (1 iso hillopurkki):

Sokeriliemi:

  • 1 dl vettä
  • 0,5 dl ruokosokeria
  • 1 kanelitanko
  • muutama kardemummasiemen
  • ripaus jauhettua neilikkaa

Rommiluumut:

  • 1-3 dl tummaa rommia (maun mukaan)
  • 500 g luumuja
  • 1,5 dl ruokosokeria
  1. Kiehauta vesi, sokeri ja mausteet kattilassa ja anna liemen jäähtyä.
  2. Pese luumut ja poista kivet.
  3. Kaada sokeriliemi puhtaaseen hillopurkkiin.
  4. Asettele liemen päälle vuorotellen luumun puolikkaita ja sokeria sekä rommia.
  5. Huomaa, että luumujen tulee jäädä nestepinnan alapuolelle. Sulje korkki hyvin.
  6. Anna maustua 2-4 kuukautta purkissa jääkaapissa. Voit käännellä purkkia välillä, jotta rommi ja sokeri sekoittuvat ja sulavat kunnolla.

Lisää hilloja löydät täältä.

Seuraa herkkujani myös Instagramissa ja Facebookissa.

Myös näillä sopii

Herkutella

8 Kommenttia

    1. Kiitos kommentista. Hillo oli ainakin todella herkullista 🙂 Rommiluumut korkataan jouluna!

  1. Anonyymi sanoo:

    Millaisia rommiluumuista tuli, oliko hyviä?

    1. Lähtökohtaisesti en julkaise reseptejä, jos lopputulos on huono 😉 Rommiluumut olivat ihania jouluna. Syötiin ne kermavaahdon kanssa, joka oli maustettu kanelilla ja sokerilla. Rommiluumujen makua tai maun vahvuutta voi säätää lisäämällä ja vähentämällä rommin määrää. Toiset tykkäävät vahvoista ja toiset miedoista. Kannattaa kokeilla 🙂 Ihanaa viikonloppua!

  2. Kaisu Aspinen sanoo:

    Heips.
    Kysyisin pitääkö alkoholiprosentti olla kuinka korkea. Säilyvyyden kannalta?
    Säilyisiköhän 10% glökissä luumut.
    Miltähän maistuisi luumut minttuviinassa. Onko kokemusta t. Kaisu

    1. Hei Kaisu,

      Itse en laittaisi minttuviinaan luumuja, toki nämä ovat makuasioita. En osaa sanoa kuinka korkea alkoholiprosentti tulee olla, pahoittelen. Kokemusta on vain näistä rommiluumuista.

  3. Miia sanoo:

    Mahtaisiko nämä rommiluumut onnistua, että vaihtaa rommin konjakkiin? Ostettiin meinaan vahingossa konjakkia.

    1. Nyt sinun täytyy vain kokeilla mitä tapahtuu, jos käytät konjakkia. Säilyvyys varmasti sama, mutta maku muuttuu ja se on makuasia pitääkö siitä vai ei. 🙂 Olen tehnyt itse luumut vain rommiin printeisesti 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *