Lakufudge ja Ricotta: Herkkulahjoja Täysmaidosta
Pääsin kokeilemaan Arlan Luomu täysmaitoa Workshoppiin Helsinkiin osana yhteistyötä Arlan kanssa. Hannan Soppa -blogista tuttu Hanna piti minulle ja muutamalle muulle bloggaajalle inspiroivan workshopin, jonka aika valmistimme jouluisia herkkuja: ihanaa Fudgea ja Ricotta juustoa!
Nyt joulun lähestyessä ainakin minä valitsen huolellisemmin maitotuotteet, joista kokkailen ja leivon tarjoiltavia sekä lahjoja läheisille. Hyvä ruoka on nautinto ja piriste, niin arkena kuin juhlissakin ja silloin raaka-aineet tulee olla kunnossa. Mitä mieltä sinä olet?
Fudge on aivan ihana herkku sekä herkkulahja. Tykkään itse tehdä erilaisia herkkulahjoja, joten tämä oli minulle mieleinen puuha. Päätin heti maustaa fudgen lakritsajauheella ja oi kyllä kannatti! Lakritsajauhe tuo aivan ihanan pikantin maun makeaan fudgeen.
Olen tehnyt fudgea aikaisemminkin, mutta melko erilaisella ohjeella. Workshopissa tekemämme fudge toi ehkä mieleen perinteisen kovan ja lohkeavan englantilaisen fudgen, jonka koostumus on hieman erilainen kuin resepteissä missä mukaan lisätään voita pehmeyttämään massaa. Sokeria tähän fudgeen tulee melkoinen määrä, mutta makeaa fudgen pitääkin olla. Tärkeää tässäkin fudgereseptissä on oikean lämpötilan mittaaminen. Arla Täysmaidon lisäksi ohjeeseen tulee luomukermaa.
Lakufudge:
-
- 1 kg sokeria
- 2,5 dl Arla Luomu Täysmaitoa
- 1,25 dl kuohukermaa
- 1,25 dl glukoosisiirappia
- 1 tl suolaa
- 1 vaniljatanko
- 3 tl lakritsajauhetta
- Mittaa kaikki ainekset isoon kattilaan ja kuumenna liedellä.
- Keitä seosta keskilämmöllä, kunnes se on 114 asteista.
- Sekoittele samalla ja käytä mielellään digitaalista mittaria.
- Kaada fudgemassa jäähtymään 20 minuutiksi isoon kulhoon.
- Vatkaa massa seuraavaksi melalla/k-vatkaimella noin kolme minuuttia.
- Voitele noin 20 x 20 vuoka ja laita vuoan pohjalle leivinpaperi.
- Kaada vatkattu fudge vuokaan jäähtymään ja siirrä jääkaappiin.
- Kun fudge on kokonaan jäähtynyt, leikkaa se paloiksi (mielellään yön yli).
- Vesihaude auttaa saamaan fudget nätisti ulos vuoasta, jos irrottamisessa on vaikeuksia.
Vinkkejä: Maustamisideoita: / kanelitanko / tähtianis kiehumaan muiden ainesten kanssa. Kypsän sekaan suklaata / polkkakarkkia / kuivattuja marjoja / pähkinöitä.
Sokerileipurina teen harvemmin suolaisia herkkuja, varsinkin, jos ne eivät ole leivottuja. Itsetehdyn ricotan resepti vei sydämeni. Tämä kotitekoinen Italiasta lähtöisin oleva tuorejuusto oli mielettömän hyvää! Söin melkein koko purkin juustoa ruisleivän päällä seuraavana päivänä linnanjuhlia katsellessa. Meillä tulee vieraita viikonloppuna ja jääkaapissa odottaa tällä hetkellä Arla Luomu Täysmaitoa uutta juustosatsia varten.
Ricotta:
-
- 7,5 dl Arla Luomu Täysmaitoa
- 2,5 dl kuohukermaa
- 1 tl suolaa
- 2 rkl sitruunan mehua
- puolikas valkosipulin kynsi
- timjamia
- chiliä
- Mittaa kattilaan maito, kerma ja suola.
Kuumenna maitoseosta kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. - Juuri kun seos alkaa kiehumaan, lisää sitruunamehu ja käännä lämpöä pienemmäksi.
- Anna seoksen poreilla pari minuuttia. Ota pois hellalta ja anna tekeytyä viisi minuuttia. Näet, että tässä vaiheessa hera alkaa erottua maidosta.
- Kaada seos harsolla vuorattuun siivilään ja anna valua huoneenlämmössä noin tunnin ajan.
- Mausta ricotta lopuksi valkosipulilla, chilillä, timjamilla ja siirrä kannelliseen rasiaan jääkaappiin.
- Lisää tarvittaessa myös hiukan suolaa.
Vinkkejä: Älä lisää sitruunamehua ennen kiehumista, koska siinä tapauksessa hera ei erotu maidosta ja jusutoa ei synny. Maustamisideoita: yrttejä ja pippuria.
Tässä vielä tunnelmia Arlan workshopista, jossa valmistimme yllä mainitut jouluherkut. Workshop pidettiin Kuura Events and Kitchenissä Kruunuhaassa, missä meille oli katettu herkullinen kokkauspöytä täyteen resepteihin tarvittavia raaka-aineita ja tietenkin Arla Luomu täysmaitoa.
Meillä oli oikein inspiroiva maanantai-ilta, josta ei herkkuja puuttunut. Kokkailun ja leivonnan lomassa on kiva napostella ja siemailla lasillinen kuohuvaa. Ruoan kautta on myös mahtavaa tutustua uusiin ihmisiin, jakaa vinkkejä ja herkutella samaan aikaan kun tehdään jotain ihanaa kotiin viemisiksi. Puhumista meillä riitti myös punaisesta maidosta ja mitä se kaikille tuo mieleen. Yhtenäinen mielipide oli se, että punainen maito on selvästi tekemässä uutta kulinaristista aluevaltausta.
Yhteistyössä Arla
Tuo fudge <3 P a k k o tehdä.
Kiitos Hannele <3 siis tuo lakujauhe on uskomaton ihanuus! 🙂
Hei! Kävisiköhän tuossa juuston valmistuksessa apuna harson tilalta esim. suodatinpussi? Osaatko sanoa paljonko valmista juustomassaa ohjeesta tulee?
Hei, kiitos kommentista. Tein juuston workshopissa – ohje ei ole alkuperäisesti minun, joten en tiedä sanoa toimiiko suodatinpussi kanssa, pahoittelen. Juustoa tulee reseptistä yksi kuvissa näkyvä purkillinen 🙂
Fudgea tekisi mieli heti testata! Oliko tuo käyttämäsi lakritsijauhe sitä mustassa pyöreässä peltipurkissa olevaa jauhetta? ?
Juuri se! Musta pieni peltipurkki 🙂 Suosittelen kokeilemaan jotain reseptiä mihin tulee voita ja kermaa enemmän, jos tykkää pehmeästä ja kinuskimaisesta fudgesta. Tämä kurssilla tehty fudge ei ollut lemppariani koostumukseltaan, mutta hyvää se oli silti ja vie kyllä makean nälän. Ja tuo lakujauhe nam! 🙂