Kreikkalainen pataleipä ja tsatsiki
Niin ne lomat aina loppuvat ja työt alkavat. Tässä arkeen totutellessa voi muistella vietettyä ikimuistoista lomaa kuvien ja ruokien avulla. Ensimmäisen lomaviikkomme vietimme Kreikassa upealla Santorinin saarella, jossa ruoka vei kielen mennessään. Yksi loman ehdoton herkku oli tsatziki ja paikallinen tuore leipä. Tsatzikia teimme heti kotiin päästyämme ja tämä ohje vei voiton. Pataleivästä sovelsin kreikkalaisen vaalean version, joka sopii niin älyttömän hyvin dipattavaksi maukkaaseen jogurttikastikkeeseen. Nam, silmät kiinni ja olen melkein Kreikassa!
Kreikkalainen pataleipä ja tsatsiki
Ohje:
- 3,5 dl vettä
- 6,5 dl vehnäjauhoja
- 2 rkl mustia seesaminsiemeniä
- 0,5 tl kuivahiivaa
- 1-2 tl merisuolaa
- 3 rkl öljyä
- 1 rkl hunajaa
- Sekoita siemenet, suola ja hiiva jauhoihin isossa kulhossa. Lämmitä vesi 42 asteiseksi ja lisää se jauhoseokseen. Lisää myös hunaja ja öljy. Älä vaivaa. Peitä kulho kelmulla ja jätä kohoamaan huoneenlämpöön 12-24 tunniksi (mitä pidempään kohotat taikina, sitä maukkaampaa siitä tulee).
- Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Älä vaivaa taikinaa, mutta kääntele se palloksi. Peitä taikinapallo liinalla ja anna kohota vielä 30 minuuttia.
- Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Laita 2-3 litran pata kylmään uuniin.
- Ota kuuma pata uunista ja voitele sen pohja ja reunat öljyllä. Nosta nyt taikina kuumaan pataan, tee viillot leivän pintaan ja sivele hiukan öljyllä sekä ripottele seesaminsiemeniä päälle koristeeksi. Laita kansi päälle ja paista leipää 30 minuttia uunissa keskitasolla. Ota kansi pois ja paista vielä ilman kantta 15 minuuttia.
- Ota pata uunista ja kumoa leipä hetken kuluttua.
Tsatsiki:
- 1 kurkku
- 0,5 tl merisuolaa
- 500 g kreikkalaista jogurttia
- muutama lehti tuoretta minttua
- 3 valkosipulinkynttä
- 1 rkl hunajaa
- 1 rkl punaviinietikkaa
- pieni puristus sitruunanmehua
- 1 rkl oliiviöljyä
- pippuria
- Laita jogurtti halutessasi valumaan muutamaksi tunniksi tai yön yli.
- Raasta kurkku ja lisää sen sekaan suola. Jätä siivilään valumaan 2 tunniksi.
- Hienonna valkosipuli ja minttu.
- Sekoita valutettu kurkku ja jogurtti.
- Lisää valkosipuli ja minttu.
- Lisää lopuksi kaikki mausteet ja sekoita kunnolla.
- Mausta tarvittaessa lisää suolalla ja mustapippurilla.
- Myös valkosipulia saa lisätä oman mielen mukaan.
Anna olla hetken aikaa jääkaapissa ennen tarjoilua. - Lorauta tippa öljyä tsatsikin päälle ja koristele oliiveilla.
- Tarjoile tuoreen leivän kanssa.
Kun vihdoin pystyn syventyä reissumme kuviin kunnolla, niin jaan teille lukijoille taas parhaita paloja Santorinin matkaltamme. Luvassa herkkuja ja tunnelmaa kuvien välityksellä. Matka oli yksi ikimuistoisimmista matkoistani ikinä ja tällä hetkellä herkistyn vielä edelleen kuvien selaamisesta, koska en haluaisi myöntää loman olevan ohi.
Ihanaa viikkoa!
♥ Anni
Herkullisen näköinen pataleipä – ja voin vain kuvitella, miten tsatziki vei makumuistoissa takaisin Kreikan aurinkoon :). Mistä löysit mustia seesaminsieminä? Maistoin tätä herkkua Tallinnassa tänä kesänä leivän päälle paistettuna, mutta en löytänyt ainakaan niistä Tallinnan kaupoista missä kävin.
Kiitos 🙂 tämä leipä oli älyttömän herkullista juuri tsatzikin kanssa! Mustat seesaminsiemenet itseasiassa toin mukanani reissusta. Pitää itekin tarkastaa saako näitä siemeniä normaaleista ruokakaupoista.
Arkena helpot ja nopeat reseptit ovat parhaita!
Hei Meri 🙂 Se on juuri näin. Lomat loppuivat, arki alkoi ja helpot reseptit pitää ottaa taas esiin!
Heippa,
Miten takinani alkoi maistua ja haista käyneeltä? Mitä teen väärin?
Muuten aivan täydellinen leipä❤️
Hmmm.. laitoitko kuivahiivaa vai tavallista hiivaa?
Kuivahiivaa laitoin ja olen siis yrittänyt tätä tehdä monia kertoja ja aina sama juttu😅