Kookos Macarons
Ystäväni menee naimisiin joulukuussa.Vietimme tyttöjeniltaa meillä kotona jo jokin aika sitten ja söimme tekemiäni sitruuna macaroneja (resepti). Seuraavalla viikolla ystäväni pyysi, että leipoisin macaroneja hänen hääjuhliinsa joulukuussa. Toiveena on kahta eri makua: kookosta ja lakritsia. Minulla on siis ilo ja kunnia ottaa tämä haaste vastaan ja harjoitella sitä täydellistä reseptiä, millä toteutan nämä makupalat hääparin suurta päivää varten. Tässä on ensimmäinen erä kookos macaroneja. Haasteena oli ensinnäkin väri. Valkoista kun on vaikea saada taikinan kellertävyyden ja paiston takia. Oli näiden valmistuksessa muitakin kompastuskiviä. Harjoittelemalla kuitenkin oppii.
Macaronit (40 kpl):
- 170g tomusokeria
- 110 g mantelijauhetta
- 90 g munan valkuaista (n. 3 kpl)
- noin 2 rkl sokeria
- Erottele valkuaiset kanamunista ja jätä ottamaan happea isoon kulhoon (1-2h).
- Mittaa mantelijauhot siivilän läpi kulhoon (mittaa lisää mantelijauhetta, jos sattumia jää paljon siivilään, ettei taikinan koostumus kärsi).
- Siivilöi tomusokeri mantelijauhon sekaan ja sekoita seoksesta tasaista.
- Vatkaa valkuaiset kuohkeaksi kiiltäväksi vaahdoksi lisäämällä sokeria vähitellen vaahtoon.
- Kääntele vaahdon joukkoon manteli-tomusokeriseos kahdessa osassa.
- Sekoita ja kääntele taikina tasaiseksi ja kiiltäväksi (älä sekoita liikaa ettei taikina juoksetu!).
- Pursota taikinasta 80 pientä pyöreää nokaretta leivinpapereille tai silikonialustoille.
- Anna marenkien levätä tunnin ajan tai niin kauan kunnes niiden pinta on kovettunut ja kuivunut (sormella koettaessa).
- Kuumenna uuni 125 asteeseen. Paista macaronit pelti kerrallaan uunin alaosassa noin 20 minuuttia.
- Anna marenkien jäähtyä kunnolla, ennen kuin irrotat ne alustasta.
Kookoskreemi:
- 100g voita
- 3 dl tomusokeria
- 3 tl kookoskermaa
- 1 dl kookoshiutaleita
- Vatkaa huoneenlämmössä pehmennyt voi ja tomusokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
- Mittaa kookoshiutaleet joukkoon ja vatkaa kreemiin.
- Mittaa kookoskerma joukkoon ja sekoita tasaiseksi.
- Laita kreemi pursotinpussiin.
- Pursota kreemiä puolelle marenkikiekoista ja paina toinen kiekko päälle.
Kauniita ovat ja varmasti hyviäkin! Itse olen kokeillut kerran ja onnistuivat. 🙂
Kiitos Nina. Näissä oli kyllä maku kohdillaan 🙂
Sie se olet kyllä melkoisen haasteen ottanut 😀 Vaikka tietenkin selkeästi macaronit taidat, tuppaa ne oman kokemuksen perusteella epäonnistuvan ainoastaan silloin kun ei todellakaan pitäisi! Itsekin olen onnistuneesti macaroneja tehnyt useampaan otteeseen mutta sen kerran kun tein niitä 50v -juhliin sekä kakun koristeeksi että kakun ainoaksi kaveriksi kahvipöytään, oli jälki melko karua. Olihan maku joo ihan kohdillaan (ja strösseleihin upotettuna ihan flashyn näköisiä ;), ei se rakenne kyllä macaronin ollut :DD Jäi pieni kynnys tehdä niitä uudestaan, heheh. Samoin kuin ystäväni (joka siis tekee mielettömiä macaroneja), lupautui leipomaan niitä ystävämme ylioppilasjuhliin taannoin mutta lopulta vei paikan päälle satsin cupcakeja 😀 Ei siis tarkoitus pelotella mutta onnea matkaan 😛
Tosi herkullisen näköisiä 🙂 Kookos ♥
Heips Siru ja kiitos kommentista 🙂 Otin aika huolettomasti tämän haasteen ja samalla kunnian vastaan, koska silloin en ollut vielä epäonnistunut kertaakaan näiden ihanien ranskalaisten leivosten kanssa. Tuuria vai mitä, mutta hyvä onni kääntyi ja teinkin aikamoisen roskakori satsin seuraavalla kerralla 😀 ja kuten sanoit niin silloin kun olisi pakko onnistua tapahtuu eniten katastrofeja. Leivotaan -lehden kuvauksiin suunnittelemani Banaani macaronit eivät valmistuneet ilman onglemia sanotaan näin. Tästä syystä aionkin harjotella ja ensi viikolla täällä valmistetaan noita lakun makuisia ihanuuksia <3 Kerron sitten miten meni 🙂
Totta haastetta näissä ovat, ovat niin paholaisia että vaativat paljon harjoitusta. Taikinan veivaaminenhan on se juju millä nämä onnistuu ja tietty siivilöity manttelijauhe. Mutta kyllä sinä onnistut Anni olet jo näitä tehnyt ja niin kauniita sait aikaiseksi ja tu väriään on todella hieno. Minäkin ajattelin viikonloppuna uppoutua macaron leivosten saloihin ja koittaa kuinka ne kotiuunissani onnistuvat.
Salatiedettä on näiden leipominen sanon minä 🙂 Yksi juju on myös valkuaisten hapetus ja oikeat määrät kaikkea taikinaan tulevaa. Odotan innolla Irma sinun blogiisi pian ilmestyviä macaroneja ja tarinoita onnistumisista! Kiitos tsempistä!
Upean näköisiä! Kookos kuulostaa todella hyvältä. Tein lakritsimacaronseja joku aika sitten ja ne oli kyllä tosi hyviä. Mietin myös tuota valkoista väriä, toimisikohan wiltonin valkoinen väriaine vai muuttuukohan sekin paistossa… Joka tapauksessa mun mielestä macaronseista on tehty hurja peikko ihmisille, onnistut varmasti tosi paikassakin, koska nämä näyttävät ihan täydellisiltä
Kiitos Liisa, olipa mukava kommentti! En itse ole kookoksen ystävä kaikissa leivonnaisissa, mutta macaroneihin kookos sopii erittäin hyvin. Löysin vinkkejä valkoisen värin käyttöön, mutten kiireessä saanut sitä mistään. Pitää kokeilla seuraavaan erään, että onko vaikutusta väriin, jos koittaa paistaa mahdollisimman paljon alalämmöllä.
Kiitos kiitos Anni saas nähdä saanko onnistumaan ja kuvia niistä. Varaat vain mantelijauhoja kotiin varuiksi jos sattuu haavereita sulle. Ei pienistä lannistuta. Sen muistan että minun uudehkossa uunissa onnistuivat paremmin kiertoilmalla, kun viimeksi tein. Maltan tuskin odottaa näiden tekemistä.
Varmasti saat Irma, varaat myös sitä mantelijauhoa tarpeeksi! Kiitos muuten kiertoilma vinkistä. Taidan kokeilla sitä.
Nyt on 8 pellillistä paistettu ja kokeiltu eri alustoja ja aikoja ja kiertoilmassa alalämmöllä ja ilman alalämpöä. Minun uunissani parhaat tuotokset tulivat kestoleivinpaperilla ja kiertoilma alalämmöllä. Halusin näistä vaalean beiget ja onnistuin laittamalla wiltonin ivory väriä ja lisäämällä tilkan valkoista väriä. Nyt vielä isänpäiväkakun tekoon.
Mahtavaa Irma. Täällä leivotaan huomenna laku macaroneja, katsotaan onnistuuko minulla parhain satsi samalla tavalla kuin sinulla 🙂 Ja täällä leivotaan isälle tällä hetkellä niinkuin myös eilen.