Kinuskinen Puolukkapiirakka (G)
Kinuskinen Puolukkapiirakka (G) menee ehdottomasti TOP3 parhaiden piirakoiden joukkoon, sanoi mieheni, joka on jo varsin tottunut koemaistaja. Silloin kun piirakasta häviää pala huomaamatta ja syöjä löytyy tyynyjen keskeltä onnellisena tyhjä lautanen kädessään tietää onnistuneensa. Tiedätte mistä puhun, jos seurasitte viikonloppuna Instagramin puolella tarinoitani. Huh kuinka moni teistä ehti jo tästä ohjeesta kysellä! Tässä se vihdoin on, kuten lupasin.
Tämä puolukkapiirakka on taivaallista. Se todella on sitä, koska mikään ei voita makean ja kirpeän liittoa. Kinuskinen puolukkapiirakka syntyi sunnuntaina vähän vahingossa kun löysin kaappiin unohtuneen karamellisoidun kondensoidun maidon. Oli tarkoitus tehdä perinteinen Mummon puolukkapiirakka kermaviiliin, mutta jäin miettimään miltä maistuisi kun yhdistäisi kinuskin ja puolukat. Se ei siis millään voisi mennä pieleen. Eikä se mennyt. Tuo karamellisoitu kondensoitu maito on sitä paksua valmista kinuskia = dulche de leche. Halutessasi voit keittää kinuskin myös itse. Ohjeen löydät esimerkiksi tästä.
Yllätyn aina kun saan ylistävää palautetta mieheltäni. Hänestä on tullut tässä vuosien varrella hiukan valikoiva. Haha. Tottunut liian yltäkylläiseen tarjontaan. Toisaalta tiedän nykyään, kun hän kehuu jotain, että tässä todella on huippuresepti kyseessä.
Täältä blogista löytyy ihan liian vähän puolukkaohjeita muutenkin. Jos haluat vaikuttaa blogin sisältöön käy osallistumassa edellisen postauksen arvontaan ja kerro millaista sisältöä ja reseptejä kaipaat tänne. Osallistu täällä.
Kinuskinen Puolukkapiirakka (G)
Noin 8-10 palaa.
Muropohja
- 100 g voita
- 1 dl sokeria
- 1 kananmuna
- 2,5 dl vehnäjauhoja tai gluteenittomia jauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
- Vaahdota sokeri ja pehmeä voi.
- Lisää kananmuna ja jatka vaahdottamista.
- Sekoita leivinjauhe jauhojen kanssa.
- Kääntele jauhot munasokerivoi-vaahtoon.
- Painele taikina tavalliseen piirakkavuokaan tasaisesti. Painele haarukalla pohjaan ilmareikiä.
- Esipaista piirakkaa noin 15 minuuttia uunin keskitasolla.
Vinkki! Asettele ennen esipaistoa taikinan reunoille folio, jotta reunat eivät valahda paiston aikana. Poista folio ennen täytteen lisäämistä. Voit painella pohjaa lusikalla reunoille tasaisesti, jos se on kohonnut.
Täyte
- 1 purkki karamellisoitua kondensoitua maitoa (tai 2 dl paksua kinuskia)
- noin 3 dl puolukoita
- Kaada kinuski tai valmiiksi karamellisoitu kondensoitu maito piirakkapohjan päälle.
- Ripottele puolukat kinuskin päälle.
- Paista pohjaa vielä 25 minuuttia uunin keskitasolla (viimeiset 5 minuuttia alalämmöllä).
- Anna piirakan vetäytyä ja jäähtyä hetki vuoassa ennen tarjoilua.
- Tarjoile vielä hiukan lämpimänä.
Huomasithan myös upeat kukat tässä postauksessa? Ne ovat Home In Garden -kukkakaupasta. Hortensia on nyt sesongissa ja kestää viikkoja kauniina maljakossa, kun jaksat vaihtaa veden säännöllisesti.
Ihanaa viikon jatkoa! Psst! Olen tänään herkkumatkalla Tallinnassa ja voit seurata matkaani Instagramin Stories-puolella.
♥ Anni
Suolaisia ja makeita leivonta ohjeita kauden sesonki tuotteista. Ihana blogi.
Onko liian makeaa jos tarjoaa vaniljajäätelön/vaniljakastikkeen kanssa?
Hei henna,
Makeus on aina maistajan suussa. Mielestäni tämä ei kaipaa muuta kuin itse piirakan, mutta jäätelön kanssa voisin ainakin itse syödä helposti 🙂
Hei! Onnistuukohan pakastepuolukoista? Täytyykö silloin lisätä jotain niiden sekaan?
Toisen lukijan terkut ”onnistuu kyllä” – eikä tarvitse edes perunajauhoja. Halutessasi voit toki laittaa 🙂
Kaapista löytyy kondensoitua maitoa, mitä sille täytyy tehdä ennen piirakkaan laittamista?
Se täytyy keittää. Purkissa pitäisi olla ohjeet. Suosittelen käyttämään valmiiksi karamellisoitua kondensoitua maitoa tai itse keitettyä kinuskia 🙂
Hei! Niin herkulliselta näyttää ja kuulostaa! Minkä kokoiseen vuokaan piirakka on tehty? 🙂
Tämä vuoka on noin 26 cm, mutta siinä on korkeat reunat. Sanoisin, että hyvin mahtuu 28 cm vuokaankin. Ja tämä piirakka on muuten ihanaa! <3
Voiko kinuskin keittää itse ja kuinka paljon siihen ainesosia tarvitaan?
Tottakai voi! Linkitän alle ohjeen, jonka yhteydestä löydät 2 dl perusohjeen kinuskille. Voit tehdä kinuskin sillä. 2 dl on varmaan hyvä määrä tai sitten teet 3 dl, jos haluat enemmän kinuskia. Ohjeessa kaikkia aineita tulee samassa suhteessa, joten helppo muuntaa 🙂
https://www.anninuunissa.fi/uudenvuoden-piparijuustokakku-kinuskikuorrutuksella-liivatteeton/
Voikohan puolukat korvata pakastekarpaloilla?
Miksi ei eli tottakai 🙂
Kiitos! Lähdin toteuttamaan ohjetta hirman vaillinaisilla tarvikkeilla: kondensoidun maidon korvasin kermasta ja valkoisesta sokerista keitetyllä kinuskilla, 3 dl puolukoita korvasin 1,5 dl karpaloita ja tein koko ohjeen gluteenittomana ja 1,5-kertaisena, josta sain pienen uuninpellillisen. Erinomaisen hyväähän tämä on! 🙂 Karpalomääräkin oli onneksi riittävä, vaikka sitä etukäteen hieman jännitin.
Kuulostaakin ihanalta! Itse keitetty kinuski on aina vastustamatonta 🙂 hienoa soveltamista!
Miten ehdottaisit soveltamaan ohjetta, jos ei halua täytteestä noin valuvaa vaan enemmänkin hyytynyttä?
Keittäisin itse kinuskin ja keittäisin tarpeeksi pitkään esim. 30min niin kinuskista tullee jäähtyessään kovempaa.
Hyvä idea, mutta tarkoituksenani oli saada avattu kondensoitu maito käytettyä 😅
Sitten loppuu minullakin keinot. Valmiiksi karamellisoitu kondensoitu maito on hieman hyytelömäistä ja siihen en menisi lisäämään kreemijauheita tms. jotka yleensä jähmettävät erilaisia täytteitä.
Mulla on nuorena poikaystävän äidiltä saatu ohje joka on samantyylinen. Muropohja paistetaan yksinään. Kun pohja on vielä kuuma kaadetaan päälle ensin reippaasti pakastepuolukoita ja niiden päälle 2dl kuumaa kinuskia. Ja annetaan sen jäähtyä . Taivaallista! Kokeilen tätä sinunkin ohjetta kyllä 😀
Ohh pitää kokeilla näin joskus itse 🙂 Syötiin eilen koko piirakka kahdestaan, tämä on vaarallisen hyvää <3 puolukka ja kinuski ne yhteen sopii!
Moikka! Kyllä puolukka ja kinuski on toisensa tasapainoinen pari <3 Ne ovatkin yksi meidän perheen täytekakkjuen lempitäytteistä 🙂
Näin on 🙂 <3
Heippa, voiko piirakan leipoa irtopohjavuokaan?
Kyllä uskon, että voi.
Onnistuisikohan tehdä mustikasta… 🙂