Kinuskinen Aprikoosipiirakka (lehtitaikinapohjalla)
Kinuskinen Aprikoosipiirakka (lehtitaikinapohjalla) syntyi hetken mielijohteesta. Olin mansikkatiskillä ostamassa marjoja, enkä saanut silmiäni irti mehevistä aprikooseista. En voinut jättää kauniita hedelmiä siihen. Ihan liian mehukkailta ja herkullisilta aprikoosit näyttivät. Mukaan torilta lähti siis marjojen lisäksi litra aprikooseja. Testaa sinäkin! Nyt aprikoosit ovat parhaimmillaan!
Meillä tykätään kotona makean ja kirpeän yhdistelmästä, paistetuista juustokakuista ja kinuskista. Nämä maut olivat lähtökohtana tähän piirakkaan. Aprikoosit tuovat kirpeyttä, mascaponetäyte juustokakkumaisen vaikutelman ja fariinisokeri hitusen kinuskista makeutta. Lisäksi halusin leipoa piirakan pitkään irtopohjalliseen (suosikki)piirakkavuokaani! Kaupasta löytyi valmiina iso levy lehtitaikinaa ja käytin levystä 1/3 tämän piirakan pohjaan. Kätevää saada lehtitaikinaa nykyään näin isoissa pakkauksissa. Seuraavaksi testaan lehtitaikinaa pellilliseen herkkupiirakkaa.
Aprikoosi on mahtava raaka-aine ja itse asiassa se on yksi niistä hedelmistä, jotka maistuvat paremmalta kypsennettynä! Tämä oli ensimmäinen kerta kun käytin aprikoosia leivonnassa, mutta ei taatusti viimeinen. Nam kuinka ihanaa, makunystyrät pääsevät tanssimaan tätä piirakkaa maistellessa!
Kinuskinen Aprikoosipiirakka (lehtitaikinapohjalla)
- 200 g lehtitaikinaa (1/3 isosta levystä)
- 125 g mascarponea (tai maustamaton tuorejuusto)
- 1 kananmuna
- 0.5 dl fariinisokeria
- 1 tl Butter Vanilla -aromia (tai muu vanilja-aromi)
- 7 aprikoosia
- Ota iso lehtitakinalevy pakkasesta ja leikkaa siitä 1/3 terävällä veitsellä sulamaan.
- Kaulitse hieman sulanut taikinalevy pituus- ja leveyssuunnassa ohuemmaksi.
- Nosta taikina 35 x 11 cm irtopohjavuokaan ja taputtele taikina tasaisesti reunoille.
- Aseta reunojen ympärille jämäkkä folio ja esipaista pohjaa noin 10 minuuttia 225 asteessa uunin keskitasolla.
- Mittaa mascarpone, fariinisokeri, kananmuna ja vanilja-aromi kulhoon ja vatkaa juoksevaksi.
- Leikkaa aprikoosit halki, poista kivet.
- Kaada täyte esipaistetun pohjan päälle (poista folio) ja aseta täytteen päälle aprikoosit.
- Ripottele piirakan päälle vielä hiukan fariinisokeria.
- Paista piirakkaa vielä noin 30 min 225 asteessa uunin keskitasolla.
- Nosta piirakka jäähtymään ritilälle ja tarjoile jäähtyneenä!
Vinkki! Muista käyttää foliota, ettei piirakan reunat valahda alas pohjaa esipaistettaessa. Uuneissa on eroja, joten jos piirakka näyttää mielestäsi kypsältä, niin nosta jäähtymään 5min aiemmin. Halutessasi vielä rapeamman piirakkapohjan esipaista lehtitakinapohjaa 15 min.
Herkullisennäköinen ?
Kiitos 🙂 Aprikoosi on todella hyvä hedelmä leivontaan! Suosittelen kokeilemaan <3
Voikohan tämän tehdä säilykeaprikooseista? 🙂 kaupasta ei löytynyt tuoreita.. :/
Moi Oona, kyllä varmasti voit tehdä säilykkeillä 🙂 Nyt ei tosiaan saa tuoreita, kun ei ole sesonki.
Otin riskin ja tein säilykkeistä, katsotaan huomenna miltä maistuu 🙂
Toivottavsti piirakka oli onnistunut 🙂