Keväiset Herukkatartaletit
Olen haaveillut tartaleteista ja niiden leipomisesta pitkään. Samalla olen haudutellut mielessäni tätä herukkatartaletti -ohjetta, kunnes vihdoin olin siihen tyytyväinen ja pääsin leipomaan. Itseasiassa ensimmäistä kertaa kokeilin myös italialaisen marengin valmistusta. Tässä leivoksessa yhdistyy äidin pihalta viime kesänä kerättyjen punaherkukoiden kirpeys ja marengin pehmeä makeus.
Nämä tartaletit sopivat mihin tahansa keväiseen kahvipöytään ja tänään niitä tarjoillaan äitienpäivän herkkupöydässä, mihin ne sopivatkin kuin nenä päähän.
Keväiset Herukkatartaletit
Pohja: (8-10 kpl)
- 150 g vehnäjauhoja
- 30 g tomusokeria
- ripaus suolaa
- 100 g voita
- 1 keltuainen
- (vettä)
- Sekoita jauhot, tomusokeri ja suola keskenään kulhossa.
- Nypi huoneenlämpöinen voi jauhoseoksen joukkoon.
- Sekoita lopuksi keltuainen taikinaan.
- Kääri valmis taikina kelmuun ja laita se vetäytymään jääkaappiin puoleksi tunniksi.
- Ota valmis taikina jääkaapista ja kauli se ohueksi levyksi jauhotetulla alustalla.
- Leikkaa taikinalevystä tartalettivuokiin sopivia ympyröitä ja painele taikinaympyrät vuokiin.
- Laita vuoat jääkaappin siksi aikaa kun uuni lämpenee 175 asteiseksi.
- Paista pohjia noin 10 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet hiukan väriä.
Täyte:
- 200 g punaherukoita
- 2 liivatetta
- 0,5 dl sokeria
- 3 rkl sitruunamehua
- Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
- Lämmitä herukoita ja sokeria pienessä kattilassa liedellä miedolla lämmöllä noin 5 minuttiia. Jäähdytä.
- Kiehauta sitruunamehu ja sulata puristetut liivatteet siihen. Jäähdytä.
- Kaada liivate ohuena nauhana marjojen joukkoon ja sekoita.
- Laita marjaseos jääkaappiin hyytymään niin pitkäksi aikaa kunnes seos on melko kiinteää.
Italialainen marenki:
- 3 valkuaista
- 2 dl sokeria
- 0,5 dl vettä
-
- Kuumenna vesi ja sokeri kattilassa 120 asteiseksi.
- Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kaada kuuma sokeriliemi ohuena nauhana valkuaisvaahdon joukkoon, koko ajan vatkaten täydellä teholla.
- Vatkaa niin kauan, kunnes vaahto on huoneenlämpöistä.
Lopuksi
- Irrota pohjat vuoista ja täytä hyytyneillä herukoilla.
- Pursota marenkia marjojen päälle (tylla).
- Laita marenkipäällysteiset tartaletit uunin ylätasolle pariksi minuutiksi niin, että marenki saa hiukan väriä tai polta pinta kauniin väriseksi kaasupolttimella.
Ihanalta kuulostaa ja näyttää herkulliselta! Punaherukoista en välitä, mutta varmasti mansikka ja vadelma sopii myös. Sain äitienpäivänä polttimen, jipii! Nyt minäkin pääsen marenkia polttelemaan 😉
Kiitos Peggy 🙂 Siis nämä olivat aivan ihania! Itse rakastan punaherukkaa ja juuri se tuo tässä leivonnaisessa samanlaista kirpeyttä kuin sitruuna tai raparperi, mutta seuraavaksi kokeilen tätä reseptiä kyllä esimerkiksi vadelmaan 🙂
Wau! Itse en ole saanut tai hankkinut poltinta vielä. Hyvin onnistui uunissakin paahto, mutta poltin meni ostoslistalle!
Hei Anni! Voi mitä herkkuja teet, ihanaa! Selasin vanhaa Pirkka-ruokalehtä, jossa näitä herukkatartaletteja avopuolisosi kehui. Nyt kysymys: en tykkää käyttää liivatetta, kuinka neuvoisit tekemään täytteen ilman sitä? Kysyn jo valmiiksi, sillä vaikka vielä on pimeää, on kevät tulossa… Toiveikkain mielin ja hyvän joulun toivotuksin Liisa
Hei, kiitos mukavasta kommentista 🙂 Jos et halua käyttää liivatetta voit mielestäni keittää marjat hillo- tai hyytelösokerissa, jolloin täytemassasta tulee enemmän hillomainen. Korvaa siis reseptin 0,5 dl sokeri jommalla kummalla ja tee muuten reseptin mukaan, jättämällä liivate osuus pois. Hyytelösokerilla saat jämäkämpää hilloa. Oikein hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!
Missä vaiheessa pohjan sokeri laitetan taikinaan? Ei käy ilmi ohjeesta 🙂
Heips, voi ei siellä oli virhe joka on nyt korjattu. Tulee siis ainoastaan tomusokeria, joka mainitaan ohjeessa 🙂