Kermainen broileripiirakka
Vietin viime viikon Tukholmassa ja siellä muistiini palasivat aivan ihanat korkeat suolaiset piirakat, joita syödään Ruotsissa lounaaksi lisukesalaatin kanssa säännöllisesti. Erona suolaisiin piiraisiin mitä meillä Suomessa syödään kahviloissa ja kutsuilla on se, että nämä piiraat ovat korkeita, meheviä ja ne valmistetaan irtopohjavuoassa missä yleensä kakut paistuvat. Päätin ruveta tuumasta toimeen ja calmistaa korkean ja ruokaisan broileripiiraan.
Perinteinen suolainen piirakkapohja valmistuu nopeasti. Käytin itse seuraavanlaista pohjaa:
- 150 g voita jääkaappikylmänä
- 3 dl vehnäjauhoja
- ripaus suolaa
- 1 muna jääkaappikylmänä
- Kuutio voi pieniksi paloiksi ja mittaa kulhoon jauhojen sekä suolan kanssa.
- Sekoita keskenään murumaiseksi monitoimikoneessa.
- Lisää muna ja sekoita nopeasti taikinaksi.
- Kääri taikina kelmuun ja pane jääkaappiin 30 minuutiksi.
- Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
- Painele taikina irtopohjavuoan (n. 25 cm) pohjalle ja reunoille.
- Pistele pohja haarukalla ja laita jääkaappiin 15 minuutiksi.
- Esipaista piirakkaa uunin keskitasolla n. 10 minuuttia. Anna jäähtyä.
- Laske paistolämpötila 200 asteeseen.
Täytteeseen käytin paljon herkullisia raakaaineita. Täytteen kanssa voi leikitellä ja valita itselleen mieuisia makuja.
Kerma-kanatäyte:
- 1 pieni kesäkurpitsa
- 1 keltasipuli
- 1 punasipuli
- 1 punainen paprika
- 300g broilerin rintafileetä
- 2 dl kermaviiliä
- 3 munaa
- 2 dl kermaa
- 1 dl parmesanraastetta
- aurinkokuivattuja tomaatteja (maun mukaan)
- kirsikkatomaatteja koristeluun
suolaa
pippuria
- Pese ja viipaloi kesäkurpitsa ja paprika.
- Paloittele sipulit.
- Kuullota kasviksia oliiviöljyssä pannulla noin 3-5 minuuttia.
- Nosta lautaselle.
- Paista broileri öljyssä ja mausta suolalla ja pippurilla (ja muilla makusi mukaisilla mausteilla esim. chili, paprika).
- Lisää vihannekset joukkoon.
- Pilko aurikokuivatut tomaatit ja laita kulhoon.
- Laita kermaviili kulhoon ja lisää munat yksi kerrallaan samalla sekoittaen.
- Lisää kerma hiljalleen sekoitellen.
- Lisää parmesaani.
- Kääntele aurinkokuivatut tomaatit ja broilerikasvisseos muna-kermaseoksen joukkoon.
- Kaada täyte piirakkapohjan päälle ja asettele kirsikkatomaatit täytteen päälle.
- Kypsennä piirakkaa uunin alatasolla, kunnes täyte on jähmettynyt ja pinata on saanut kauniin värin (n. 40 minuuttia).
Anna piirakan jäähtyä hetki ennen kuin avaat irtopohjavuoan.
Tarjoile pala piirakkaa raikkaan salaatin kanssa.
Makoisia lounashetkiä!
Todella hyvännäköinen
-Kaikkea Ihanaa Elämässä-
Kiitos Laura kommentista. Tämä oli todella hyvän makuista myös 🙂
Hei Anni!
Mitä mausteita olet käyttänyt? Broilerin kohdalla sanotaan "mausta", mutta aineksissa ei puhuta mausteista. Tein tämän piirakan oman pääni mukaan maustamalla, ja hyvää tuli. Mitä alunperin ajattelit/käytit mausteiksi?
Hei Annami!
Kiitos kommentista ja mukava kuulla, että olet kokeillut reseptiä ja ollut siihen tyytyväinen! Olen vähän tylsä maustamaan, kun mies tekee muuten kaikki lihat meillä täällä kotona, että maustaminen on aika lailla vaan suolaa ja pippuria minun osalta. Kiitos vielä kysymyksestä. Päivitin ohjetta ja nyt se suola ja pippurikin löytyy sieltä 🙂
Hei Anni ja kiitos mausteiden lisäyksestä reseptiin : )
Laitoin itse eka kerralla mausteeksi suolaa, valkopippuria, vähän Herbamarea ja meiramia puolisen teelusikallista. Maistelin valmista broileri-kasvisseosta ja säädin kohdilleen. Teen nyt viikonloppuna tytön synttäreille tämän uudelleen, on se niin komean ja vaikuttavan näköinen pöydässä, ja on todella maukasta. Tuo sinun kuvasi valmiista piiraasta on upea. Vahinko että aina ei onnistu löytämään "värilajitelmaa" kirsikkatomaateista. Itse jouduin tyytymään tavallisiin punaisiin. Huomenna aion etsiä kolmen värisiä tomaatteja, 18-v.juhlan kunniaksi!
Heippa!
Kuulostaa mahtavalta ja olet ihan oikeassa siinä, että tämä piirakka on näyttävä juhlapöydässä jo korkeudensakin takia. Kiitoksia vielä kuvankin kommetoinnista! Lidlistä löytyy muuten usein niitä tomaattilajitelmia 😉 Mukavia syntymäpäiviä teille! 🙂
Hei taas Anni!
Nyt olen tehnyt tämän piirakan ehkä 7 tai 8 kertaa, ja kahdella viime kerralla reunat ovat "romahtaneet" alas esipaiston aikana. Voisikohan syynä olla kakkuvehnäjauhojen käyttö parilla viime kerralla? Muuten piirakka on maistunut yhtä ihanalta kuin aina, ja pysyy hyvin irtopohjavuoassa, vaikka seinät eivät ole pysyneet… seuraavalla kerralla leivon pohjan taas tavallisilla puolikarkeilla. Juuri nytkin uunissa kypsyy ihanan näköinen mutta reunaton piirakka : )
Hei Annami 🙂
Kiva kun jaoit tämän ongelman. Syynä voi tosiaan olla kakkujauhot. Kokeile vielä seuraavaksi puolikarkeita ja katso mitä tapahtuu. Muistathan aina käyttää pohjan jääkaapissa ennen paistoa? Uutena vinkkinä voin antaa sinulle sellaisen, että laita jo vuokaan paineltu pohja jääkaapin sijasta pakastimeen ennen paistoa. Jääkylmänä paistetun pohjan reunojen pitäisi pysyä ojennuksessa 🙂
Tosi kiva kuulla, että tästä on tullut luottoreseptisi! Pitääkin itse leipoa tätä pitkästä aikaa.
Voiko munakoison jättää vain pois? Vai pitäisikö tilalle laittaa jotain?