Kääretorttukakku – Ystävänpäiväkakku
Ystävänpäivä – mikä ihana syy leipoa rakkaalle tai ystävälle kakku. ♥ Löydät blogin arkistoista paljon vinkkejä ystävänpäivän leivontaan. Tutustu ohjeisiin TÄÄLLÄ.
Tässä ihastuttavassa kääretorttukakussa eli ystävänpäiväkakussa on helppo kääretorttupohja, jonka väliin on pursotettu suklaamoussea sekä vadelman makuista marenkia. Jokaisen kerroksen väliin sipaisin vielä ohuelti lime curdia ja ai että miten nuo maut sointuivat yhteen ihanasti! Tämä kakku on sellainen, jonka leipoo hetkessä. Täytteet voi tehdä kun kääretorttupohja on uunissa ja nopeasti jäähtyvä pohja on täytettävissä pian paiston jälkeen. Kakun päälle asettelin marenkeja, limelohkoja ja pakastimesta löytyneitä macaron-leivoksia. Psst.. minulla on macaron-leivoksia aina pakastimessa koristelua varten.
Olin pitkään miettinyt neliön muotoista nakukakkua tai leivosta, jonka täytteet pursotetaan kakun sisälle. Ihan ensimmäinen idea lähti Masterchef Australian jaksosta, jossa leivottiin tätä kakkua muistuttavia leivoksia. En ole ihan varma minkälainen oli alkuperäinen suunnitelmani tämän kakun kanssa, koska se muuttui moneen kertaan. Yhden kerran kreemini juoksettui ja voi loppui. Silloin jouduin miettimään mitä pursotan kakun väliin niistä aineista, joita keittiöstäni löytyi. Lopuksi totesin marengin ja suklaamoussen olevan voikreemiä raikkaampi ja parempi vaihtoehto tähän kakkuun. Onni onnettomuudessa.
Verkkokaupan Instagramissa on meneillään Ystävänpäivä-arvonta. Selasin tuossa teidän vastauksia ja poimin tähän muutaman. Kysyttiin siis mitä Ystävänpäivä merkitsee:
- ”Yhdessäoloa”
- ”Herkkupäivä hyvässä seurassa”
- ”Iloisia hetkiä ystävien kanssa”
- ”Hyvä tekosyy herkutteluun”
- ”Rakkautta”
- ”Ystävien muistamista”
- ”Laatuaikaa rakkaiden kanssa”
- ”Toisista välittämistä”
- ”Kakkukahveja”
- ”Pinkkejä herkkuja”
- ”Leivontaa ja hemmottelua”
- ”Onnea, siitä ettei tarvitse olla ja elää yksin”
Aivan ihania ajatuksia!
Kääretorttukakku – Ystävänpäiväkakku
Noin 10 hlö
Kääretorttupohja
- 4 munaa
- 1 dl sokeria
- 0,75 dl vehnäjauhoja
- 0,75 dl perunajauhoja
- 0,5 tl leivinjauhetta
- Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kaikki jauhot keskenään toisessa kulhossa. Sihtaa jauhoseos kolmessa erässä munasokerivaahtoon ja kääntele varovasti sekaisin nuolijalla. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille ja tasoita massa nuolijalla.
- Paista kääretorttua uunin keskitasolla 200 asteessa noin 8 minuuttia.
- Nosta pelti uunista ja anna kääretortun jäähtyä hetki.
- Kippaa sen jälkeen torttu toiselle leivinpaperille ja vedä paistoleivinpaperi varovasti pois pohjan päältä.
GLUTEENITON: Tee gluteeniton kakku leipomalla kääretorttupohja perunajauhoihin.
Täytteet
1,5 dl lime curdia
Suklaamousse ohje täällä.
Vadelmamarenki
- 2 valkuaista
- 1,5 dl sokeria
- 0,5 dl vettä
- tippa pinkkiä pastaväriä
- vadelma-aromia
- Kuumenna vesi ja sokeri kattilassa 120-asteiseksi.
- Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kaada kuuma sokeriliemi ohuena nauhana valkuaisvaahdon joukkoon, koko ajan vatkaten täydellä teholla.
- Vatkaa niin kauan, kunnes vaahto on huoneenlämpöistä.
- Värjää sekä mausta marenki lopuksi ja siirrä sitten pursotinpussiin pyöreän tyllan kanssa.
Koristeet
- vadelmia
- macaron-leivoksia
- limelohkoja
Kakun kokoaminen
- Leikkaa kääretorttupohja neljään samankokoiseen palaan.
- Aseta alimmainen pala kakkualustalle ja levitä päälle lime curdia palettiveitsellä.
- Pursota curdin päälle marenkia ja nosta päälle seuraava kääretorttukerros.
- Toista sama, mutta tällä kertaa pursota suklaamoussea. Sitten taas marenkia jne.
- Koristele kakku kun se on kokonaan koottu ja tarjoile heti.
Ihanaa Ystävänpäivä-viikkoa!
♥ Anni
Hei Anni!
Tämä ohje kuulostaa ihanalta 🙂 Osaatko yhtään sanoa, sopiiko tällä tavalla valmistettu marenki raskaana oleville? Eli kypsyvätköhän valkuaiset kun niihin lisätään tuo kuuma sokeriliemi..
Hei Miisa,
Italialainen marenki mielestäni sopii, koska valkuaiset kypsytetään kuumalla sokeriliemellä 🙂
Moikka!
Minkä kokoisella pellillä tämän pohja tehty?
Saanko korvattua aromin marenkiin jollain muulla? Kapuista ei tuota tunnu löytyvän ja netistä ei kerkeä tilaama.
Nimim. Hätähousu 😅
Moi, mun pelti on 41 x 30 cm. Aromin voi jättää aina pois, marenki on hyvää sellaisenaankin. Voit toki laittaa mausteita kuten vaniljaa, kanelia, kardemummaa etc. 🙂
Pystyykö tätä pakastamaan jos on täyttänyt kakun jo? Mietin, että pitää tehdä kaksi varalta jos yksi ei riitäkään kun kakku on aika pieni. Ja jos sitten riittääkin, niin toisen voisi pakastaa. Monelle hengelle tämä on?
Hei Minna, täytteet saattavat kärsiä pakastuksesta – marenki ainakin. Miten ajattelit peitellä valmiin kakun pakastimeen, jotta se pysyy kauniina? Ilman kunnollista suojausta leivonnaiset saattavat ottaa makuja ja hajuja muista pakasteista. Sanoisin, että tämä on noin 10 hengen kakku. Riittoisuus toki riippuu myös muusta tarjoilusta ja juhlien luonteesta 🙂
Ehkä semmoiseen pahviseen kakkulaatikkoon, mutta ehkä taidan jättää pakastuksen väliin jos koostumus kärsii. Pitää tehdä suosiolla kaksi, niin eipähän lopu kesken 🙂 Voiko vadelma-aromin tilalta käyttää esim vadelmahilloa että tulee vadelman makua marenkiin? Mistään en löytänyt vadelma-aromia.
Tai sitten teet yhden tosi ison 🙂 pellin kokoisen. Voithan laittaa hillon myös pohjan päälle ennen täytteen pursotusta. Hillo ei ehkä sekoitu marenkiin kunnolla vaan erottuu.
Hei! Mitä arvoisit täytteiden menekiksi jos kakun tekisi pellin kokoiseksi, tulossa on isommat juhlat. Kuinka monella nykyiset määrät pitäisi kertoa… Entäs onkohan jotain mitä pitäisi ottaa huomioon erityisesti noin isossa määrässä?
Ohjeessa pohja tehdään pellille ja leikataan neljään osaan. Jos haluat tehdä pellillisen kokoisen tulisi siis tämä ohje tehdä 4 kertaisena, jotta saat 4 kerrosta kakkuun kuten minulle. Miettisin itse niin, että monta vierasta on tulossa? Yksi tämän kokoinen kakku on noin 10 hengelle. Tekisin täytteitä erissä ellei sinulla ole suurtalouskeittiön kokoiset vehkeet siellä nimittäin vatkaaminen on melko haastavaa isoilla määrillä. Marengin ja suklaamoussen tekoon ei tarvita mitään muita erikoisia huomioita kun että vatkautuu edelleen hyvin.
Kuivaksi jäi minulla, jos olisin hoksannut olisin aavistuksen kostuttanut pohjia: kumpikaan (mousse eikä marenki) täyte kostuta pohjaa! 😔 Kaunis kakku tuli ulkonäöllisesti mutta se kuivuus ja aromien teennäiset maut eivät saaneet kehuja. Valmista lemon curdia en käytä enää ikinä. Enkä taida enää kyllä leipoakaan kun en kerran siinä onnistu.
Kääretorttupohjaa ei pidä paistaa niin kauan, että se menee kuivaksi. Uuneissa on aina eroja ja siksi paistoajat ovat viitteelliset. Makuja on meillä monia – lemon ja lime curd saa usein paljon kehuja (varsinkin jos nekin malttaa tehdä itse). Onpa harmi ettet onnistunut, en silti jättäisi leivontaa kokonaan. Leivonnassakin oppii soveltamaan oman maun mukaisesti kun sitä harjoittelee. Jos esimerkiksi pohjat tuntuvat kuivilta niin aina kannattaa kostuttaa – se ei pilaa leivonnaista ellei litimäräksi kostuttele.