Jack O’Lantern Kurpitsajuustokakku
Jack O’Lantern Kurpitsajuustokakku on todellinen syyskakku, joka sopii moneen hetkeen, sunnuntai-iltapäivän herkkuhetkistä Halloween-juhliin! Idea ja inspiraatio kakkuun syntyi Kurpitsakarnevaaleilla, joilla poikkesin muutama viikko sitten Tuusulassa. Karnevaalit merkittiin kalenteriin jokavuotiseksi traditioksi tästä vuodesta alkaen ja niin taitaa myös käydä tälle kakulle. Karnevaaleilta lähti mukaan säkillinen koristekurpitsoja (näkyvät kuvassa). Ne piristävät jokaista syyspäivääni Halloweeniin asti (tiedätte kyllä mitä sen jälkeen tapahtuu!).
Juuri samoihin aikoihin kun kannoin kurpitsoja kotiin karnevaaleilta, sain uuden silikonisen kurpitsa-kakkuvuoan. Halusin ehdottomasti leipoa vuokaan kurpitsakakun. Paistettava kurpitsakakku jäi hautumaan kun inspiroiduin hyydytettävästä kurpitsajuustokakusta! Tästä tuli ihanaa! Vuoka on todella helppokäyttöinen ja kakku on helppo painaa ulos vuoasta ehjänä kun sen pakastaa hyydytysvaiheessa. Kakku keräsi ihailuja ja Jack O’Lantern piirteet tulivat hyvin esiin vaaleastakin massasta. Halutessa kakun olisi voinut koristella korostamalla Jackin piirteitä! Päätin itse jättää kakun simppeliksi ja tarjoilin sen vaniljalla maustetun kermavaahdon kanssa.
Rouskuvan rapea kaurakeksipohja ja pehmeän mausteinen kurpitsajuustokakkutäyte täydentävät loistavasti toisiaan. Pohjan voi tehdä myös piparkakuista. Uskallan jo nyt, kokeilematta, väittää, että piparkakut toimisivat yhtä hyvin tai jopa paremmin tämän juustokakun makumaailmaan! Makeuttamatonta kurpitsapyreetä löydät hyvin varustelluista marketeista, ellet itse reippaana keitä sitä. Hyvän ja helpon pyree ohjeen löydät esimerkiksi ihanan Lunnin -blogista.
Jack O’Lantern Kurpitsajuustokakku
Täyte:
- 200 g tuorejuustoa
- 3 dl kurpitsapyreetä
- 2 dl vispikermaa
- 1.5 dl tomusokeria
- 1 tl vanilja-aromia
- 2 tl kanelia
- 2 liivatelehteä + tilkka vettä
- Vatkaa kerma kuohkeaksi ja laita kylmään odottamaan.
- Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan noin 5 minuutiksi.
- Mittaa kaikki muut aineet isoon kulhoon ja vatkaa notkeaksi.
- Sulata puristetut liivatteet tippaan kuumaa vettä.
- Anna liivateliemen jäähtyä hetki ja kaada se sitten juustomassaan ohuena nauhana koko ajan vatkaten.
- Kääntele kerma juustomassan sekaan varovasti.
- Kaada täyte kurpitsa-kakkuvuokaan ja hytistele vuokaa niin, että massa leviää tasaisesti kaikkialle.
- Siirrä kakku pakastimeen, anna hyytyä tunti ja aloita keksipohjan valmistus.
Pohja:
- 150 g kaurakeksejä (myös piparkakut sopivat loistavasti!)
- 40 g voita tai margariinia
- Hienonna keksimuru tehosekoittimessa tai laittamalla keksit pussiin ja murentamalla ne esim. kaulimella.
- Sulata voi ja sekoita keksimassaan.
- Ota kakku pakastimesta (varmista, että kakku kerkeää hyytyä ainakin 1 h) varovasti ja painele keksimuru kakun päälle varoen painamasta massaa liikaa.
- Laita kakku takaisin pakastimeen ja anna jäätyä yön yli.
- Paina kakku ulos vuoasta suoraan tarjoilualustalle ja laita kakku sulamaan jääkaappiin muutamaksi tunniksi.
- Koristele ennen tarjoilua halutessasi tai tarjoa vaniljasokerilla maustetun kermavaahdon kanssa!
Vinkki! Saat kakusta helposti gluteenittoman käyttämällä gluteenittomia keksejä pohjassa.
Sen verran kommentoisin, että Vantaalla ei ole Tuusulaa, vaan Tuusula on Vantaan naapurikunta… 🙂
Tätäpä ei ollut edes oikolukija huomannut 🙂 Kiitos asiavirhe korjattu. Mukavaa viikon jatkoa!
Voiko tämän tehdä juustokakkuna eli pohja alle, irtopohjavuokaan ja jääkaapissa yön yli hyydytys?
Tottakai voit 🙂 Vuokaa voi aina vaihtaa sen mukaan mitä omasta kaapista löytyy.