Ihana Ranskalainen Joulu-Nougat
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ DANSUKKER
Heips, ihanaa se on perjantai taas! Uusia joulukarkkireseptejä on putkahdellut tänne blogin puolelle jo pari tällä viikolla. Nyt on vuorossa yksi henkilökohtainen suosikkini ♥ Ihana ranskalainen Joulu-Nougat! Vaalea ranskalainen nougat on sitkeää, pureskeltavaa hunajaista massaa, johon on sekoitettu pähkinöitä ja karpaloita! Joulu-Nougat ihastuttaa väreillään ja hienostuneella maullaan. Kyseessä on makeinen, jota nautiskellaan muutama pala kerrallaan hitaasti ja joka sopii aikuiseen makuun!
Minun ihana Joulu-Nougat on yhdistelmä pistaasia, mantelia ja kuivattua karpaloa yhdistettynä hunajaiseen nougatmassaan. Nougat on loistava lahjaidea läheiselle, miksi et valmistaisi sitä vaikka pikkujoulu- tai joulupöytäänkin? Vaaleaa ja pähkinäistä nougatia on valmistettu jo muinaisessa Roomassa hunajasta ja pähkinöistä, joten voidaan sanoa kyseessä olevan ihan ainutlaatuinen jouluherkku! Nougat onkin edelleen Ranskassa yleinen joulun jälkiruokapöydän herkku, jota nautitaan myös ympäri vuoden.
Olet saattanut nähdä nougatia myytävän joulumarkkinoilla tai ruokamessuilla? Muistatko notkuvat pöydät erivärisiä ja makuisia nougatpötköjä tai paloja? Etelä-Euroopassa se on tuttu näky ja nougat on säilyttänyt siellä suosiotaan yli 100 vuoden ajan, joten pakkohan sen olla hyvää. Ja voin vielä luvata, että itse tehty nougat painii ihan eri sarjassa kuin kaupan kovettuneet nougat-tangot.
Nougat valmistetaan hunajasta, glukoosisiirapista ja valkuaisista. Vaalea nougat saa kuohkeutensa valkuaisista ja glukoosisiirapilla varmistetaan nougat’n silkkinen pehmeys. Lisäsin tähän reseptiin myös lusikallisen kookosöljyä. Öljy tuo massaan kiiltoa ja käsiteltävyyttä. Öljyn voi halutessaan jättää myös pois. Kerron alempana lisää Dansukkerin Glukoosisiirapista ja sen käyttötarkoituksista.
Ihana Ranskalainen Joulu-Nougat
Jos ohje tuntuu alkuun vaikealta kannattaa se lukea muutamaan kertaan läpi huolella. Varaa kaikki aineet ja tarvikkeet valmiiksi pöydälle ja mieti tarkkaan missä vaiheessa teet minkäkin kohdan. Rauhallisesti ja huolella eteneminen on valtti tässä ohjeessa. Kun olet sen kerran tehnyt sujuu se jo ihan helposti. Muista! Kuuman sokerin kanssa pitää olla varovainen.
Ohje:
- 300 g hunajaa (juokseva kukkaishunaja)
- 2 kpl valkuaisia (L-koko)
- 500 g (n. 5 dl) Dansukker Sirosokeria
- 1,5 dl vettä
- 1 dl Dansukker Glukoosisiirappia
- 1 rkl kookosöljyä
- 1 dl pistaasipähkinöitä
- 2 dl kuivattuja karpaloita
- 2 dl kuorittuja manteleita tai muita pähkinöitä
- Lue ohje ensin huolellisesti läpi. Ota kaikki aineet valmiiksi esille. Ota mitatusta sokerista sivuun 2 rkl. Aseta suorakaiteen muotoisen (28 x 18 cm) vuoan pohjalle leivinpaperi ja öljyä reunat.
- Mittaa hunaja paksupohjaiseen kattilaan ja kuumenna 125 asteiseksi. Mittaa vesi, sokeri ja glukoosisiirappi toiseen paksupohjaiseen kattilaan ja samanaikaisesti kuumenna sokeriliemi 145 asteiseksi. Käytä digitaalista lämpömittaria.
- Kun hunaja on 110 astetta aloita vatkaamaan valkuaisia kuohkeaksi vaahdoksi yleiskoneessa, lisää sivuun otettu 2 rkl sokeria valkuaisten sekaan ja jatka vatkaamista. Kaada 125 asteinen hunaja valkuaisvaahdon sekaan ohuena nauhana reunaa pitkin koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista miedolla teholla, kunnes sokeriliemi on tarpeeksi kuumaa.
- Kun sokeriliemi on 145 asteista kaada myös se valkuaisten joukkoon ohuena nauhana reunaa pitkin ja koko ajan vatkaten miedolla teholla. Käännä taas tehokkuutta ja vatkaa massaa vielä noin 15 minuuttia, jolloin se jäähtyy hieman.
- Lisää juokseva kookosöljy vatkauksen loppuvaiheessa. Kaada sekaan myös pähkinät ja karpalot, sekoita tasaiseksi lapavatkaimella. Tässä vaiheessa nougat on hyvin tahmaista, siksi on parempi sekoittaa pähkinät ja karpalot sekaan lapavatkaimella.
- Öljyä metallinen lusikka ja auta nougat kulhosta vuokaan. Painele nougat tasaiseksi vuokaan öljytyin käsin. Aseta leivinpaperi nougan päälle. Voit laittaa vielä kirjan painoksi leivinpaperin päälle.
- Laita nougat ainakin 8 tunniksi jääkaappiin tekeytymään. Leikkaa valmis nougat paloiksi tukevalla veitsellä ja pakkaa lahjaksi tai nauti itse!
- Vinkki! Käytä vain metallisia kulhoja massan ja sokerin kuumuuden takia!
Vinkki! Tämän reseptin kanssa on tärkeää olla huolellinen, lukea resepti kunnolla läpi ennen aloittamista. Tarvitset lämpömittarin tässä reseptissä onnistumiseen. Suosittelen yleiskoneen käyttöä, koska massaa vatkataan todella pitkään.
Dansukker Glukoosisiirappi
Dansukker Glukoosisiirappi on mahtava tuote (taikatuote), jota käytetään etenkin kotitekoisten makeisten ja jäätelöiden pehmeän ja kiteettömän koostumuksen saamiseen. Saat glukoosisiirapin ansiosta tästä nougat-herkusta pehmeää ja silkkistä koostumukseltaan. Glukoosisiirappi tekee myös fudgesta ja muista joulun kermakaramelleista ihan täyteläisen pehmeitä!
Dansukker Glukoosisiirappi on valmistettu vehnätärkkelyksestä ja se sisältää glukoosia, maltoosia sekä pitkäketjuisia sokereita. Vaikka glukoosisiirappi on valmistettu vehnätärkkelyksestä on se gluteeniton. Glukoosisiirapin gluteenipitoisuus pienenee valmistusprosessin aikana alle 0,002 prosenttiin. Kun gluteenipitoisuus on alle 0,002 prosenttia, tuote voidaan luokitella gluteenittomaksi.
Löydät Dansukkerin sivuilta paljon erilaisia makeisreseptejä, joissa on käytetty glukoosisiirappia. Tutustu resepteihin täällä. Glukoosisiirappia löydät hyvin varustelluista marketeista sokeri- ja siirappihyllyltä.
Valmistele vuoka heti alussa valmiiksi massaa varten. Käytin itse suorakaiteen muotoista 28 x 18 cm brownievuokaa, jonka pohjalle leikkasin leivinpaperin ja öljysin sen reunat kevyesti.
Digitaalinen Lämpömittari
Tässä reseptissä on tärkeää käyttää lämpömittaria, jotta nougat’n koostumuksesta tulee juuri oikeanlaista. Suosittelen investoimaan digitaaliseen mittariin. Meidän keittiössä mittaria käytetään niin lihojen kuin herkkujen lämpötilojen mittailuun. Laadukas lämpömittari on pitkäikäinen ja paljon leipovalle tulee varmasti tarpeelliseksi!
Vinkki!
Voit halutessasi korvata pähkinät ja karpalot esimerkiksi kuivatuilla mansikoilla, suklaalla, hasselpähkinöillä.. Melkein millä vain! Kääntele pähkinät ja karpalot nougatmassaan lapavatkaimella tai öljytyllä nuolijalla. Suosittelen lapavatkainta massan sitkeyden takia.
Vinkki!
Nougat-massa on todella tarttuvaa ja sitkeää. Kannattaa öljytä nuolija tai lusikka sekä kädet massaa siirtäessä vuokaan. Kirjan paino auttaa nougat’n jähmettymistä tasaiseksi levyksi, jolloin saat kauniimpia paloja leikatessa nougat’a. Muista laittaa öljytty leivinpaperi massan ja kirjan väliin!
Nougat saattaa olla todella kovaa leikatessa, kun otat sen ensimmäisen kerran jääkaapista. Käytä terävää veistä, jota voit lämmittää kuuman veden alla ennen leikkaamista. Nougat pehmenee myös huoneenlämmössä.
Säilyvyys:
Voit säilyttää nougat’n joko jääkaapissa tai huoneenlämmössä. Nougat’n säilyvyys suositus on 1-2 viikkoa. Kannattaa käyttää aistinvaraista arviointia säilyvyyden suhteen.
Joulu-Nougat sisältää paljon sokeria ja onkin siksi melko tuhtia tavaraa. Tätä herkkua ei voi nauttia kilokaupalla, vaan pala palalta nautiskellen. Jos annat nougat’a lahjaksi kannattaa se pakata pieniin purkkeihin tai kääriä leivinpaperiin tankoina.
Jee, Talven maku bongattu ☺️ Aivan ihana resepti. Jos sitä jaksaisi kokeilla vaikkapa joulunalus viikolla, vai malttaakohan sinne asti odottaa..
Upea kirja, joka sopii moneen tarkoitukseen 🙂 Hihi! Kiitos Sari! Tämä on kyllä ihanaa herkkua ja vielä itsetehtynä!
Kiitos, Anni <3
Näyttää aivan syntisen hyvältä <3 Jos vaan aika riittää, näitä haluaisin tehdä!
Kiitos Peggy <3 Ihastuin näihin kyllä kovasti itse! Resepti voi näyttää vaativalta, mutta oikeat aineet ja välineet (sekä rauha keittiössä) niin menee kyllä hyvin sekä nopeasti! 🙂
Kokeilin kerran tehdä, mutta leikkaamisen jälkeen palat sulivat yhdeksi köntiksi. Mistä tämä johtuu?
Palat pehmenevät huoneenlämmössä, mutta eivät kyllä pitäisi täysin sulaa. Arvelen, että keittolämpötilat eivät ole menneet oikein, jos massa jää liian pehmeäksi. Liian pehmeistä massasta tekisin tankoja ja käärisin leivinpaperiin. Pysyvät niin ehkä parhaiten koossa ja nougan voi antaa ns. ”patukkana” lahjaksi 🙂
Ajattelin antaa näitä joululahjaksi isälleni, mutta hän ei pidä makeista jotka tarttuvat hampaisiin. Tarttuvatko nämä hampaisiin tai onko jokin keino jolla ne eivät tarttuisi?
Tämä on sitkeää ja hyvin hampaisiin tarttuvaa 🙂 suosittelen valitsemaan jonkun muun ohjeen, jotta isäsi voi syödä makeiset mielellään. Täältä löydät kaikki makeisohjeet:
https://www.anninuunissa.fi/category/pikkumaket/karkit/
Okei, kiitos!