Ihana Pannacottapiirakka (Ve)
Viimeisiä viedään. Tämän ohjeen Ihana pannacottapiirakka (Ve) jälkeen on tulossa vielä kaksi jouluista ideaa teille. Sitten rauhoitutaan nauttimaan pyhistä.
Tästä ohjeesta tuli yksi tämän vuoden suosikeistani. Suunnittelin ohjeen asiakkaalle, mutta ihastuin siihen niin kovasti, että halusin jakaa sen teille myös täällä. Tämä piirakka löytyy meiltä tänä vuonna myös omasta joulupöydästä. Ei pelkästään maun ja ulkonäön vuoksi, vaan koska tekemiseenkin menee vain hetki, jos hyytymisen odottelua ei lasketa.
Tämä ohje on täysin maidoton ja vegaaninen. Tykkään haastaa itseäni suunnitellessa reseptiikkaa. Tämä piirakka oli makujensa puolesa haastava, mutta myös vegaanisuuden takia. Se tunne kun onnistuu näin hyvin on mahtava!
Pannacotta eli kermavanukas tehdään yksinkertaisesti kermasta, vaniljasta ja sokerista. Yleensä se hyydytetään liivatteella, mutta tässä ohjeessa hyydytyksen toimittaa agar agar -jauhe. Koska ohje on jouluinen, niin mikä muu sopisi paremmin piirakan pohjaksi kuin piparkakut? Annan piparkakut ovat muuten täysin vegaanisia. Tein pohjan niistä.
Ihana pistaasipraliini, jonka ohjeen jaoin teille jo aiemmin täällä tuo rousketta suutuntumaan ja puolukat happoa muuten makean piirakan makumaailmaan. Piirakan pohja ei jää täysin rapeaksi vaan sulautuu ihanasti pehmeän pannacottatäytteen makumaailmaan.
Oletko jo vakuuttunut, että tätä kannattaisi kokeilla? Reseptin löydät alta.
Ihana Pannacottapiirakka (Ve)
Noin 10 hlö
Pohja
- 200 g piparkakkuja (Annan piparkakut ovat vegaanisia)
- 75 g maidotonta margariinia (Sunnuntai)
- Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
- Hienonna keksit tehosekoittimessa tai murskaten.
- Sulata margariini ja sekoita piparkakkumuruun.
- Painele piparkakkupohja halkaisijaltaan 24 cm irtopohjallisen (tai umpinaisen) piirakkavuoan pohjalle.
- Paista keksipohjaa uunin keskitasolla 10 minuuttia.
- Nosta jäähtymään.
Täyte
- 2,5 dl kookosmaitoa (valkoinen osa)
- 2,5 dl kaurakermaa (kuumuutta kestävää esim. Fazer Aito kauraruoka)
- 0,5 dl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- 1 vaniljatanko
- 2 tl Meiran agar agar -jauhetta
- Mittaa kermat ja sokerit kattilaan.
- Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet kermaseokseen.
- Laita myös vaniljatanko seokseen ja kiehauta. Nosta tanko pois.
- Lisää agar agar vähän kerralla koko ajan sekoittaen vispilällä.
- Anna kiehua hetki ja nosta kattila liedeltä.
- Jäähdytä pannacottaseosta hieman ja kaada sitten varovasti keksipohjan päälle (niin, että keksipohja ei sekoitu kermamassaan).
- Nosta piirakka tekeytymään jääkaappiin noin tunniksi ja valmista sillä aikaa praliini.
Pistaasipraliini
Ohje löytyy tästä.
Koristeet
- puolukoita tai karpaloita
- pistaasipraliinia
- 2 rkl kookoshiutaleita
- muita syötäviä koristeita
- Asettele kaikki koristeet piirakan reunoille ja tarjoile piirakka glögin kanssa.
Vinkki! Pakkaa loput pistaasipraliinit joululahjaksi tai tarjoile sellaisenaan!
Tunnelmallista viikon jatkoa!
Ohje suunniteltu alunperin Meiralle.
/Anni
Kaikki lisää jouluohjeita löydät täältä.
Seuraa herkkujani myös:
Instagramissa
Facebookissa
Ihana resepti!
Kuinka kauan piirakka säilyy? Haluaisin tehdä jouluaaton pöytään, mutta mielellään mahdollisimman etukäteen ☺️
Hei, säilyttäisin tätä 1-3 arkipäivää jääkaapissa 🙂 Sen jälkeen aistinvarainen arviointi.
Moikka. Voiko tuon agar agarin korvata ihan vaan liivatteella? Millä määrällä?
Moi, tottakai. Laittaisin 4-5 liivatetta. En ole itse kokeillut liivatteilla, joten en osaa tarkkaan sanoa kummalla määrällä hyytyy juuri oikeanlaiseksi. Pehmeämpi tulos neljällä ja ehkä hiukan kovempi viidellä.
Moi!
Tarkoitetaanko kookosmaidolla metallisessa tölkissä olevaa kun kerran puhutaan valkoisesta osasta? Entä oletko koittanut vaihtaa kaurakermaa ja kookosmaitoa joihinkin muihin esim. soijatuotteisiin tai normaaleihin maitotuotteisiin? Onnistuuko hyvin vai onko resepti herkkä muutoksille? Vaikuttaa kyllä mielenkiintoiselta reseptiltä ja ajattelin kokeilla!
Moi,
Kyllä käytin metallitölkistä kookosmaitoa. En ole ehtinyt testata tätä reseptiä vielä muilla raaka-aineilla. Pannacotta tehdään perinteisesti kuohukermaan ja sitä olen tehnyt useasti. Käytänössä voit vaihtaa kermat ja maidot mihin tahansa kermaan: pelkkään kaurakermaan, kookoskermaan, kuohukermaan jne. Käyttäisin kuitenkin täyteläistä (rasvaista) vaihtoehtoa – en esimerkiksi ihan perusmaitoa. Resepti on herkkä muutoksille vaan hyydyttävän aineen osalta. Onnistuu myös liivatteilla, jos niin haluaa.
Moikka! Maistuuko tässä kuinka vahvasti tuo kookosmaito? Jos ei yleensä tykkää kovin paljon kookoksesta
Moikka Milla! Omaan makuuni se ei maistu liikaa, mutta makuasiat ovat aina makuasioita.