Herkullisin Porkkanapiirakka (pellillinen)

Herkullisin Porkkanapiirakka (pellillinen)

Kostea, pehmeä ja supermehevä! Sitä juuri tämä piirakka on! Oma suosikkikakkuni on ollut jo monen vuoden ajan porkkanakakku ja resepti löytyy blogista nimellä Maailman paras porkkanakakku. Etsin tuota ohjetta pitkään ja se on nimensä arvoinen. Se on täydellinen, ainakin minun makuun ja makuasioista ei saa kiistellä! Nyt muutin ohjeen piirakan muotoon – suoraan pellille. Voi luoja, että myös tämä porkkanapiirakka on taivaallista! Tehdessä söin jo kolme palaa ja piirakan reunat, ups. Tein piirakkapohjan kaksi päivää ennen kuorrutuksen tekemistä, että se sai maustua ja mehevöityä kunnolla. Tätä voisi kutsua maailman parhaaksi porkkanapiirakaksi.

Jokainen porkkanakakku, -piirakka tai -kuppikakku tarvitsee päälleen porkkanakoristeet. Yleensä teen koristeet itse muotilla, mutta tällä kertaa oikaisin ja koristelin palat valmiilla syötävillä porkkanakoristeilla. Kätevää ja helppoa!


Herkullisin Porkkanapiirakka (pellillinen)

Noin 16-18 palaa

Piirakkapohja (tehty 40 x 30 cm pelllille)

  • 1.5 dl taloussokeria
  • 1.5 dl ruokosokeria
  • 3 kananmunaa
  • 3 dl auringonkukkaöljy
  • 4,5 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl kanelia
  • 0,5 tl inkivääriä
  • 0,5 tl suolaa
  • 0,25 tl vanilja-aromia
  • 300 g porkkanaraastetta
  • 100 g pähkinöitä (jos allergioita jätä pois)
  1. Mittaa sokerit, munat ja öljy kulhoon tai monitoimikoneeseen ja vatkaa kevyesti sekaisin.
  2. Sekoita kuivat aineet ja mausteet toisessa kulhossa sekaisin.
  3. Lisää munaseoksen joukkoon jauhoseosta desi kerrallaan siivilän läpi.
  4. Sekoita ja kääntele taikinaa nuolimella, kunnes kaikki aineet ovat kunnolla sekoittuneet.
  5. Lisää lopuksi porkkanaraaste ja pähkinärouhe ja sekoita puuhaarukalla sekaisin.
  6. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
  7. Paista piirakkaa uunin keskitasolla 170 asteessa noin 25 minuuttia.
  8. Valmiin pohjan pinta tuntuu kimmoisalta ja se on väriltään kullaruskea.
  9. Anna piirakan jäähtyä pellillä ja jos on aikaa niin anna maustua ainakin seutraavaan päivään.
  10. Valmista kuorrute ja levitä se piirakan päälle palettiveitsellä.
  11. Paloittele piirakka isolla keittiöveitsellä ja koristele kakku koristeporkkanoilla.

Kuorrute ja koristelu

  • 100 g voita
  • 6 dl tomusokeria
  • 250 g tuorejuustoa
  • 1 tippa vanilja-aromia
  • syötävät porkkanat
  1. Vatkaa tomusokeri ja huoneenlämpöinen voi monitoimikoneessa, kunnes aineet ovat kunnolla sekoittuneet – seos on hiukan kuivaa ja kokkareista, älä välitä siitä seos tasaantuu kun lisäät tuorejuuston.
  2. Lisää kylmä tuorejuusto ja vatkaa, kunnes juusto on kokonaan sekoittunut voin ja tomusokerin sekaan.
  3. Lisää aromi. Käännä monitoimikoneen teho suuremmalle ja vatkaa vähintään 5 minuuttia, niin kauan kunnes seos on kuohkeaa ja vaaleaa. Huom! Varo kuitenkin vatkaamasta liikaa ettei seos juoksetu.

Vinkki! Tee taikina 1.5 kertaisena, jos peltisi on isompi tai haluat paksumman piirakan. 


Katso myös porkkanakakku ja porkkana cupcakes.

Myös näillä sopii

Herkutella

66 Kommenttia

  1. Sakari sanoo:

    Hei Anni, minusta on outoa kun melkein kaikki ohjeet sekoittavat keskenään
    porkkanakun ja porkkanapiirakan. Ja vielä vanhanajan.
    Vanhanajan porkkanapiirakka on karjalaisen äidin pullapohjaan tekemä,
    jossa on vain porkkanaa ja riisiä, paljon ja paksulti.
    Ei mitään makeaa kuorrutusta.
    Sellaista ohjetta etsin, voitko löytää, tehdä, kokeilla, maistaa ja kertoa!

    1. Heippa,

      En ole kuullutkaan tästä vanhanajan porkkanapiirakasta. Täytyy tutustua 🙂

  2. Taru sanoo:

    Voinkohan tehdä monta pellillistä pohjaa ja leikata niistä pyöreitä pohjia, joista tekisin ”täytekakun”? tuleeko tästä pohjasta tarpeeksi jämäkkä että kestää leikkausta muotoon ja kerroskakkuna? Kiitos! 😊

      1. Taru sanoo:

        Jep tämä on kirjanmerkeissä myös, täytyy vaan tehdä useampi kakku kun 40lle hlölle on tilaus niin mietin pääsisikö helpommalla tehdä pohja pellillisinä ja muotoilla sitten jälkikäteen 😅

  3. Zelda sanoo:

    Muuten ihan hyvää tuli, mutta aivan liian makeeta. Jos oisin tienny, oisin vähentäny kyllä sokerin määrää. Siitä vois olla maininta tai jotain? Jos et halua niin makeeta niin x määräkin riittää?

    1. Jonkun toisen mielestä liian makea voi taas toiselle olla juuri täydellinen ja kolmas kaipaa lisää makeutta. Sokerilla on monta muutakin tehtävää leivonnassa, kuin vain makeutus: se tuo kuohkeutta ja koostumusta leivonnaiseen. Tämä leivonnainen on minun makuuni juuri täydellinen näin 🙂 aina kannattaa toki vähentää sokeria suoraan jos pitää vähemmästä sokerista, mutta sitä ei suosittele jos resepti sellaisenaan on mielestäni hyvä.

      1. Zelda sanoo:

        Juu, onhan se niinkin. Noh, tein uudestaan, vähensin pohjasta sokeria desin verran ja kuorrutteesta 3dl ja lopputulos oli loistava (ainakin mun mielestä :D) Kyllä tätä tehdään uudestaan vielä monet kerrat 😉

  4. Annemaari sanoo:

    Aivan ihana porkkanapiirakka tuli tällä ohjeella! Todella herkullinen!
    Kokeilin pakastaa puolikkaan pohjan (pelkkä pohja ilman kuorrutetta). Maku säilyi kyllä hyvänä, mutta rakenne muuttui pehmeäksi. Ei ollut niin hyvä kuin tuoreena, joten ainakaan juhlia varten en suosittelisi tälle pakastamista.
    Kiitos ohjeesta! Tätä tehdään vielä monta kertaa 😊

  5. Satu Paajanen sanoo:

    Hei,
    Onko ideoita,miten voisi piirakan koristella juhliin,jos ei halua pähkinärouhetta tai porkkanakoristeita käyttää?

  6. Juulia sanoo:

    Moikka! En löytänyt aiemmista kommenteista vastausta, että olitko kokeillut tätä jo gluteenittomana?

    1. Onnistuu – jauhoja samassa suhteessa ja tarkista sisältääkö seos valmiiksi nostatusta.

  7. Shiirs sanoo:

    Yksi kananmuna uupuu itseltä, korvaanko sen esim. perunajauhoilla vai jätänkö korvaamatta millään?

  8. Sonja sanoo:

    Millaisia pähkinöitä? Tavallisia maapähkinöitä vai jotain muuta?

    1. Melkein kaikki käy 🙂 itse laitan usein saksanpähkinöitä juuri porkkanapiirakkaan.

  9. Jaada sanoo:

    Voiko aurinkukkaöljyn korvata esim. sulalla voilla?

    1. Ei tule yhtä mehevää – porkkanakakussa öljy on se juttu. Mutta jos välttämättä haluat korvata niin totta kai.

  10. Susanna sanoo:

    Moikka! Kauanko paistaisit 1,5 kertaisena? 😊

  11. Pipsa sanoo:

    Hei,
    Tarkennatko vielä tuota kuorrutteen vatkaamista?
    Millä teholla ja mistä tietää lopettaa vatkaamisen?
    Itse tehnyt aikaisemmin muilla aikalailla samanlaisilla ohjeilla ja kuorrutteesta ei ole tullut hyvää rakenteen puolesta 🙁
    Luulen että olen vatkannut liikaa, mutta en todellakaan kuitenkaan 5 minuuttia.

    1. Mikä tuorejuusto sulla on käytössä? Sillä voi olla vaikutusta. Käytän itse Philadelphiaa. Leivonnassakin pitää välillä vähän soveltaa ja kun esim tässä kreemi näyttää omaan silmään kuohkelta ja tasaiselta voi vatkauksen lopettaa.

  12. Selja sanoo:

    Hei,
    Kuinkahan kauan pohjaa pitää paistaa, jos teen kaksinkertaisen annoksen? Minulla on isompi pelti, ja haluaisin muhkean pohjan.

  13. Janniina sanoo:

    Hei! Meillä juhliin tulossa yksi kananmuna-allergikko. Olen tämän kakkuversiota tehnyt aiemmin ja haluaisin nyt tehdä tän, mutta miten munien korvaus? Onnistuisiko jogurtilla tms?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *