Helppo Sokeriton Suklaakakku (G)
Postaus sisältää mainoslinkkejä. Linkit on merkitty *-merkillä.
Vuoden ensimmäinen kakku on SOKERITON! Pöydälle jääneet taatelit ja mustuneet banaanit pääsivät tämän mehevän kakun tähdiksi. Joudun kyllä itsekin edelleen ihmettelemään miten herkulliselta kakku maistui ilman tuttuja leivontaan kuuluvia raaka-aineita, kuten vehnäjauhoja, valkoista sokeria ja voita.
En ole sitä tyyppiä joka aloittaa vuoden vaiheessa sokerittomia, tipattomia tai muita ruokarajoituksia. Kasviksia aion syödä enemmän, mutta siihen pyrimme tässä perheessä muutenkin jatkuvasti. Lapsen syntyminen on kuitenkin saanut ajattelemaan reseptiikkaa myös makeiden osalta uudestaan. Haluan tarjota vieraille sokerittoman kakkubuffan meidän murun 1-vuotissynttäreillä heinäkuussa. Ajatus olisi, että myös synttärisankari voisi herkutella kakuilla juhlissa. Noiden reseptien suunnittelu on siis aloitettu!
Tämän kakun innoittajana toimi myös viime vuonna Helsingin Sanomissa julkaistu sokeriton suklaakakku resepti. Lisäsin pohjaan ripauksen suolaa ja vaniljaa pyöristämään makua, vaihdoin mantelijauhot kaurajauhoihin ja laitoin taikinaan hiukan myös psylliumia antamaan rakennetta gluteenittomalle taikinalle. Kuorrute maistui omaan suuhun jopa vähän kinuskiselta ja siitä löytyy kuohkea kauravispi, maapähkinävoi ja makeuttajana vaahterasiirappi, jonka voi halutessaan vaihtaa hunajaan, agavesiirappiin tai muuhun valkoisen sokerin korvaajaan.
Herkuttelimme tämän kakun perhepiirissä pienellä porukalla pikkuveljeni ja hänen vaimonsa ensimmäistä omistusasuntoa juhlistaen. Kakku sai hyväksynnän kaikilta. Tätä teen siis uudestaankin!
Helppo Sokeriton Suklaakakku (G)
8-10 hlö
Ohje
- 200 g taatelia (noin 20 kpl)
- 1 dl vettä
- 1 rkl kookosöljyä* (tai auringonkukkaöljy tms.)
- 1 banaani
- 4 kananmunaa
- 1,5 dl kaurajauhoa
- 1 dl kaakaojauhoa
- 2 rkl perunajauhoja
- 1 tl leivinjauhoa
- ripaus suolaa
- 1 tl psylliumia
- 1/2 vaniljatangon siemenet
- Vuoraa halkaisijaltaan noin 20 cm kakkuvuoka leivinpaperilla (reunat ja pohja).
- Poista taateleista kivet ja mittaa pieneen kattilaan veden kanssa. Kiehauta ja keittele kunnes taatelit pehmenevät ja hajoavat.
- Lisää öljy, sekoita ja kaada seos blenderiin.
- Mittaa banaani ja kananmunat myös blenderiin ja aja seos tasaiseksi nopeasti.
- Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään ja yhdistä seokset.
- Kääntele taikina nopeasti tasaiseksi ja kaada kakkuvuokaan.
- Paista kakkua uunin keskitasolla 200 asteessa noin 20 minuuttia.
- Jäähdytä kakku ritilällä.
Vinkki! Voit käyttää taikinassa myös gluteenitonta jauhoseosta, mantelijauhoa tai vehnäjauhoja!
Kuorrute
- 1,5 dl kauravispiä (Kaslink)
- 2 rkl maapähkinävoita
- 2 tl vaaterasiirappia (tai hunajaa, agavesiirappia tms.)
Lisäksi
- kotimaisia vadelmia (tai muita marjoja)
- Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää maapähkinävoi sekä siirappi.
- Levitä kuorrute kakun päälle ja nostele vadelmat kuorruteen päälle.
Herkullista uutta vuotta! Palaan pian viime vuoden TOP10 reseptiikalla ja samalla voidaan katsoa jo tulevaan vuoteen!
/Anni
Sokerittomat herkut kokoan tänne.
Seuraa herkkujani myös:
Instagramissa
Facebookissa
Näitä lisää kiitos! Tuunaan itse reseptit aina korvaamalla jauhot ja sokerit (aina ei onnistu). Tarkoituksena välttää prosessoituja tuotteita – etenkin valkoista sokeria. Näitä voi syödä lasten kanssa vaikka välipalaksi 🙂
PS. Helpotusta toisi suuresti jos resepteissä mainitaan millä raaka-aineilla voi korvata mitäkin. Esim. valkoisen sokerin hunajalla ja vehnäjauhot täysjyvällä / mantelijauheella / hedelmillä jne. Siinäpä hyvä idea julkaista terveellisempi leivontakirja 😉
Näitä tulee varmasti lisää kun täälläkin on nyt pieni suu, joka tahtoo maistaa kaikkea! 🙂
Pyrin lisäämään resepteihin korvaavat vaihtoehdot, mutta tämä usein vaatii sitä, että olen testannut ohjeen itse ja en aina ehdi tehdä montaa vaihtoehtoa. Laitan korvan taakse kuitenkin.
Hihhih kiitos kirja-ideasta!
Ihanaa! Seuraan innolla!
Kiitos Anni ja oikein paljon onnea perheenlisäyksestä (:
Kiitos 🙂
Näyttää niin hyvältä! Tätä pitää testata! 😍🥰
Mukavia leivontahetkiä 🙂
Onneksi suurimmalle osalle tämä asia on selkeä 🙂
Tuossa kauravispissähän on sokeria – tosi vähän toki, vai tarkoitit ettei itse kakkuun ole laitettu erikseen lisättyä valkoista sokeria? Aikanaan mun piti siis tehdä sokeritonta ja vegaanista mangojuustokakkua, ja etsin kissojen ja koirien kans vegaanista, sokeritonta vispiä eikä löytyny 😅
Taateleissa, banaanissa, maidossa… ihan kaikessa on sokeria. Tähän kakkuun ei ole lisätty prosessoitua valkoista sokeria. Pitääkin vertailla kaura- sekä kookoskermat tämän sokeriasian osalta, vaikka tuo lopullinen määrä sen osalta onkin todella pieni.