Helppo Juustopiirakka ja asiaa mausteista (arvonta)
Kaupallinen yhteistyö Meira
Maustekaappini on ensimmäistä kertaa vuosiin järjestetty ja siivottu, minkä johdosta kaikki kaapista löytyvät mausteet ovat myös tuoreita ja varmasti käyttökelpoisia. Aika mahtavaa! Jos olen täysin rehellinen, en ole ehkä koskaan tehnyt maustekaapille tällaista suursiivousta.
Syksy (nyt kun syyskuu on startannut voidaan puhua ensimmäistä kertaa syksystä) on itselleni aikaa, jolloin koti laitetaan kesän jäljiltä kuntoon. Meiralta saapunut lähetys ja maustekaapin päivitys tuli siis juuri oikeaan aikaan ajankohtaiseksi. Mitäköhän uskaltaisin paljastaa tuosta siivousurakasta? Ehkä aiheeseen sopivasti sen, että vanhin löytämäni mauste kaapin perukoilta oli mennyt vanhaksi 2011, siis vuonna 2011, eli kahdeksan vuotta sitten, kääk! Monta muutakin purkkia meni kierrätykseen.
Olen säästelijä, en hamstraaja kuitenkaan (ainakaan omasta mielestäni). Inhoan ruokahävikkiä ja usein jopa kinastellaan miehen kanssa kotona mitä saa tai ei saa heittää pois. Ei ole ihme, että maustekaapistakin löytyi vuosikertakamaa. Sitähän saattaa joskus vielä tarvita vai mitä? Mutta pysyvätkö mausteet ikuisesti käyttökelposina? Vanhenevatko mausteet ja miten niitä tulisi säilyttää?
Helppo Juustopiirakka ja asiaa mausteista (arvonta)
Olen varovainen maustaja ja minulla on omat suosikkini. Mieheni on meidän perheessä se, joka osaa parhaiten sen mitä mausteista sanotaan ”Mausteilla vahvistetaan ja korostetaan ruokien omaa makua.”.
”Mausteilla voi myös leikitellä, koska ne antavat ruoalle herkullisen ulkonäön. Esimerkiksi paprikalla, currylla tai sahramilla voi värjätä ruokia houkuttelevammiksi”, tämän minäkin osaan. Mausteet ovat se taika, joka tuo ruokaan herkullisen tuoksun.
Tiesitkö, että mausteet edistävät myös ruoansulatusta? Tai, että mausteet estävät bakteerien kasvua sekä ruokaa happanemasta ja homehtumasta? Mausteet eivät kuitenkaan säily ikuisesti.
MAUSTEIDEN SÄILYTYS
Maustekaappi pitäisi siivota ainakin kerran vuodessa. Vanhentuneiden mausteiden käytöstä ei sairastu, mutta mausteet eivät toimi vanhentuneena eli niillä haettavaa aromia ei ruokiin tai leivonnaisiin enää synny.
Mausteet kannattaa säilyttää kaapissa siksi, että ne ovat suojassa valolta, lämmöltä ja kosteudelta, jotka ovat kaikki mausteiden suurimpia vihollisia. Tiesitkö myös sen, että lieden yläpuolella oleva maustekaappi ei ole välttämättä paras säilytyspaikka mausteille, koska kokkaamisesta nouseva höyry kostuttaa mausteet ja saa ne paakkuntumaan? Eli jos joskus olet ihmetellyt miksi maustepurkissasi on paakkuja, johtuu se luultavasti tästä ja valitettavasti mauste ei ole enää käyttökelpoista.
Olisi aina paras ostaa mausteet kokonaisina, jolloin niiden käyttöaika on pisimmillään. Meidän keittiöstä löytyy mortteli, missä jauhamme joitain seoksia, mutta valitettavan harvoin. Mustapippurit ostamme aina kokonaisina ja käytämme myllyn kautta.
Lasipurkit ovat parhaimpia säilytys”astioita” mausteille. Itse hankin mausteet näissä purkeissa ja ostan täyttöä varten käteviä maustepusseja. Sitä en tiennyt että purkit kannattaa pestä aina ennen uutta täyttöä. Lasipurkit saa kätevästi myös esille ja kiinni. Tiivis purkki suojaa mausteita ylempänä mainituilta vihollisilta. Lue lisää mausteiden säilytyksestä täältä.
Luulen, että yksi syy miksi kaapistani löytyi niin paljon vanhentuneita mausteita on se, että olen haalinut erikoisia mausteseoksia, jotka ovat jääneet käyttämättä. Meillä kaikilla on varmasti omat suosikkimausteemme, joita käytämme melkein päivittäin, muut mausteet ovat luksusta ja siten erityisiä ruokia varten. Tykkäsin Meiran sivuilta löytyvästä ohjeistuksesta, jota lainaan alapuolella:
”Hyvä ja toimiva maustehylly on kuin hyvä ruokalista. Se ei ole liian suppea eikä toisaalta liian laaja, mutta silti turvallisen toimiva ja kokeiluihin innostava.”
Yksi uusimmista maustekokeiluistani oli Meiran kalamausteet, joilla maustoin kesällä lohta. Kalamausteissa ja muissakin Meiran maustesekoituksissa ehdoton plussa on se, etteivät ne sisällä lisättyä suolaa tai aromivahventeita. Rakastuin savupippuri kalamausteeseen, jolla maustoin ihanan makumuistoja herättävän lohigaleten! Tunnistat Meiran ”ei lisättyä suolaa” mausteseokset niiden punaisesta merkinnästä.
Miksi itse suosin juuri Meiran mausteita? Puhtaasti kotimaisuuden takia. Kaikki Meiran maustetuotteet kehitetään ja valmistetaan (tai vähintään pakataan) maustetehtaalla Helsingin Vallilassa, jo vuodesta 1915. Meira maustetuotteet valikoimaan kannattaa tutustua huolella.
Pohdin suosikkimausteitani ja mausteita, jotka minulla on ahkerimmin käytössä. Ne ovat aika yksinkertaisia ja tavallisia. Kuten totesin jo aiemmin, minulle erikoisimmat mausteet ovat luksusta ja nyt puhun arkimausteista.
Tässä TOP10 mausteeni, joita käytän melkein päivittäin.
SUOSIKKIMAUSTEENI TOP10
- Pippuri (parhaimmat ruoat tarvitsevat vain ripauksen suolaa ja pippuria)
- Suola (makua, suosin tässäkin myllyä)
- Sokeri (noh leivonta, käytän kaikkia sokereita tummasta valkoiseen)
- Vanilja (käytän melkein kaikkiin leivonnaisiin)
- Kaneli (sopii lähes kaikkeen, käytän puuroissa, smoothieissa, banaaniletuissa ja taikinoissa)
- Chili (laitan melkein kaikkeen, pastat, kastikkeet, omeletit jne.)
- Kardemumma (ihana kakkupohjissa ja tietty pullataikinassa)
- Valkosipuli (-jauhe, -rouhe tai tuore -sopii myös kaikkeen)
- Paprika (perunoihin ja munakkaisiin)
- Oregano (pizzaan ja muihin italialaisiin ruokiin).
Mietitkö välillä mikä mauste sopii minkäkin ruoan kanssa? Meiran Maustekartta on täydellinen apu tähän ongelmaa.
Tämä juustopiirakka on ihan mahtava esimerkki siitä, miten tuoreilla, laadukkailla ja hillityillä mausteilla saa käsittämättömän maukasta herkkua. Kuivatut yrtit ovat muuten mahtavia mausteita. Tässä ripottelen piirakan päälle Meiran kuivattua tilliä.
Juustopiirakka
Noin 8:lle
Pohja
- 3 dl vehnäjauhoja
- 150 g voita
- 1-2 rkl kylmää vettä vettä
- Mittaa jauhot kulhoon ja nypi kylmä voi jauhoihin.
- Lisää kylmä vesi ja vaivaa taikina nopeasti palloksi.
- Laita taikina noin 20 minuutiksi jääkaappiin.
- Painele taikina leivinpaperilla vuorattuun piirakka- tai kakkuvuokaan (halk. 22-24 cm).
- Esipaista pohjaa 10 minuuttia 200-asteisen uunin keskitasolla. (Laita reunoille foliota, jotta piirakan reunat eivät valahda)
Täyte
- 3 kananmunaa
- 3 dl kuohukermaa
- 1 tl Meira mustapippuria
- ripaus Meira hienoa merisuolaa
- 1 tl Meira kuivattua tilliä
- Vispaa munat kermaan ja lisää mausteet.
Lisäksi
- 4,5 dl vahvaa juustoa (Västerbotten)
- Raasta juusto esipaistetun pohjan päälle. Kaada munaseos juuston päälle.
- Paista piirakkaa noin 30-40 minuuttia 200 asteisen uunin keskitasolla.
Tomaattisalaatti
- pieni salottisipuli
- 500 g kirsikkatomaatteja (keltaisia ja punaisia)
- 2 rkl oliiviöljyä
- 2 rkl omenaviinietikkaa
- 1 rkl sokeria
- 1 tl Meira hienoa merisuolaa
- 1 tl Meira mustapippuria
- maun mukaan Meira kuivattu tilliä
- Hienonna salottisipuli kulhoon ja halkaise tomaatit sekaan.
- Lisää kaikki muut aineet ja sekoita. Laita salaatti jääkaappiin tekeytymään.
- Tarjoile vielä lämmin piirakka tomaattisalaatin kanssa.
Vinkki! Korvaa tilli halutessasi timjamilla, joka toimii myös mainiosti tässä ohjeessa!
ARVONTA
Arvon osana tätä maustepostausta 5 kpl Meiran maustepaketteja, jotka auttavat sinutkin maustekaapin päivitykseen. Voit osallistua arvontaan Instagramissa.
Haastan siis myös sinut päivittämään maustekaappisi. Kerro mikä on sinun maustekaappisi vanhin mauste? Tai koska viimeksi päivitit maustekaappisi?
Osallistua voi 15.9.2019 asti. Voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti. Osallistumaan pääset siis tästä.
Ihanaa uutta viikkoa, syyskuun alkua ja onnea arvontaan!
♥ Anni
Haha, vuosikerta mausteita 🙂
Mulla ei enää ole onneksi tätä mausteongelmaa, sillä mausteita tulee nykyään hommattua juuri niitä mitä tiedän meillä käytettävän. Ja toki tämä työ myös tekee osansa, että ne mausteet oikeasti käytetään. Mulla menee erityisen paljon kanelia, vaniljajauhetta, leivinjauhetta ja mustapippuria. Eli noita perusmausteita.
MUTTA, on tässä ennen tätä (työtä) kyllä ollut aikamoisia maustekaappi löytöjä, joita en välttämättä kehtaa edes paljastaa 🙂
Sanos muuta Sari 😀 oikeesti en kehtaa edes katsoa osaa noista purkeista (niissä oli päivämäärät melkein pyyhkiytyneet pois). 😀
Tosi hyvä, että teillä mausteiden kierrätys on nyt vakiintunut. Kyllä se vaan niin on, että vain pientä osaa tulee oikeasti käytettyä ahkerammin. Aika samanlaiset suosikit sielläkin kun mulla. Ihanaa viikkoa!
Mahtava sattuma, tein just samantapaista piirakkaa viime viikonlopun rapujuhliin (tosin Västerbotten-juustosta) ja tomaattilisäkkeellä (se ei tosin ollut samanlainen kuin sinulla). Hyvä piirakka siis 🙂 Omat mausteet pyrin pitämään ajan tasalla ostamalla lähinnä vain täydennystä nykyisiin varastoihin. Harvemmin ostan siis mitään uusia, ellen todella näe käyttöä sille (juurikin sen huomanneena, että käyttämättä ne sitten vain jäävät…). Tällä hetkellä vanhin mauste on ehkä valkopippuri, joka on vanhentunut v.2014 (tiedän tämän katsomattakin, mikä on ehkä hirveää 😀 ). Siivoilin viime keväänä sukulaisen keittiökaappeja, ja sieltä löytyi jotain v.2004 vanhentuneita muistaakseni, uh.
Moikka Tuula, kiitos kommentistasi 🙂 Ihan Västerbottenia on tuossa minunkin piirakassa 😀 Mikä ihmeen Österbotten? Oli ajatukset tämän postauksen suhteen vissiin mausteissa, kuten pitikin.
Hirveetä siinä on juuri se, että sen tietää, että vanhoja mausteita löytyy, mutta niitä ei heitä pois 😀 Mä en edes kehtaa kertoa mitä äidin kaapista löytyi. Ihan järkkyä. Tämä on siis hyvin ajankohtainen aihe. Nyt aion pitää tuon oman kaapin ruodussa. Ihanaa syksyä!
ehkä valkosipulijauhe on vanhin koska sitä tulee harvemmin käytettyä. itse käytän mausteita paljon joten se tulee siinä samalla päivitettyä
Hienoa! 🙂
Minun täytyy myöntää, että taitaa olla peräti jo vuosi siitä kun viimeksi päivitin maustekaappini….viikonloppuna voisikin tehdä kaappitarkastuksen!
Hienoa, että postaukseni toi muistutuksen tehdä päivitys 🙂
Käytän aika paljon tuoreita yrttejä ja vihanneksia, joten maustekaappini ei ole mitenkään pullollaan edes. Lähinnä pippuria ja aromisuolaa.
Hyvä, että edes jollain löytyy vain ne mitä oikeasti tarvitsee 🙂
Miulta löytyy kyllä kaapista vuosikertamausteita, joita ei ole raaskinut heittää pois, vaikka kyllä kai joutais. Käytän eniten suolaa, mustapippuria, chiliä, timjamia, rakuunaa ja oreganoa + leivontaan vaniljaa ja kardemummaa. Niitä kuluu. Nykyään en kyllä muita ostakaan, kun ne muut jää yhden kokeilukerran jälkeen kaappiin.
Kannattaa tosiaan vaan heittää, koska vanhentuneilla mausteilla ei oikein tee mitään kuitenkaan – vievät vain tilaa kaapissa. Ihanaa syksyä!
Kyllä varmasti löytyy todella vanhojakin mausteita, niitä joita harvoin käytetään. Toiset sen sijaan kuluu loppuun nopeasti. Harvoin tulee käytyä koko maustelaatikko läpi, eikä välttämättä oo pikkasen vanhentuneita raaskinut heti heittää pois.
Kaikilla on ne suosikit, joita käyttää päivittäin. Sitä tulee kuitenkin keräiltyä uusia mausteita erikoisempia ruokia varten aina välillä.
Liian harvoin tulee päivitettyä maustekaappia, mutta josko tästä postauksesi innostuneena! 😉 Vanhimmat ”aarteet” ovat tainneet ohittaa parhaat päivänsä jo aikoja sitten…
Nyt heti siivoamaan siis kaappia!
Löyty kuusi vuotta vanhaa itte kuivattua karjalanminttua 😱😂
Voi ei 😀
Säännöllisesti päivityksiä ja muuton yhteydessä isommin. Kyllä siellä joku muinaisjäänne saattaa olla, vaikka yrittänyt käyttää pois.
Muutto on kyllä hyvä tapa saada kaapit kuntoon 🙂
Vanhaa maustetta löytyi vaikka kuinka ja paljon😱 vanhin taisi olla 1998. Meillä ei käytetä paljoa mausteita, perus+joitain erikoismakuja. Uusi ihastus on mausteiset sekoitukset, sekä kaneli. Kanelia kuluu roppakaupalla 😁
Jos sinulla vierailee muurahaisia niiden polulle kanelia kyllä lähtevät.jos käyt vierailulla porohoito alueella pihalle valkosipullij.ym, pippurimausteet.Porot eivät vieraile pihallasi.
Voi ei! Tämä on kyllä yksi vanhimmista 😀 Meilläkin menee kanelia joka viikko! Nyt kun ihanat kotimaiset omenatkin ovat sesongissa 🙂
Vanhin mauste noin 2 v päiväyksestä ja tasi olla jeeraa, sellainen mitä ei meillä paljoa käytetä.
Se on kyllä erikoisempi.
ennen joulua marraskuussa tulee tarkistettua mausteet, viimeksi ostin tänään mausteseoksen
Hyvä, että on jäänyt tavaksi tuo siivous 🙂
Vanhin taitaa olla Seychellien matkalta v. 1994 ostettu kaneli. Sitä en raaskinut käyttää, joten se jäi matkamuistoksi.
Kääk! No mutta matkamuistot eri juttu <3
Vasta muuttaessa tuli nakattua vanhat mausteet pois, joten uusia mausteita kaappi kaipailisi (Y)
🙂
Silloin tällöin tulee katsottua harvemmin käytettyjen mausteiden päiväyksiä esim glögimauste oli oli muutaman vuoden vanha kun kesällä maustelaatikkoa tarkistelin. Vanhin oli 2013 vuodelta, kuivattu tilli, tuore tulee käytettyä mutta kuivattu näköjään ei.
Kuivattua tilliä on löytynyt muiltakin! Tässä postauksessani oli muuten oiva ohje kuivatun tillin käyttöön 🙂
Pakko myöntää, että omaa maustekaappia kotona en ole muistanut päivittää varmaan reiluun vuoteen. Mikähän siinä on niin vaikeeta :D?
Mökillä asia on toinen, sinne vien mausteet keväällä ja syksyllä kannan kotiin, no tässä varmaan yksi syy kodin vuosikertamausteisiin.
Meiran mausteita käytän kokolailla itsekin, niissä on hyvä hinta-laatusuhde.
Mä muuten kuolaan sun juustopiirakkaa täällä ruudun toisella puolella, kiitos ohjeesta.
Ihanaa syksyä sinulle Anni <3.
Ihanaa syksyä myös sinulle Sari 🙂 Nyt niitä kaappeja putsaamaan! Onneksi mökillä on asia kunnossa. Olisipa muuten ihanaa joskus vierailla mökilläsi <3 <3 <3
Hyvä muistutus . Minulla maustekaapissa on varmaan monta vanhentunutta maustepurkkia ja – pussia. Täytyy ottaa työn alle. Savupippuri- kalamaustetta ostan heti testiin. Voisi sopia haukeen, jota saamme puhtaasta järvestämme.
Joko ehdit päivittää kaapin? 🙂 Suosittelen lämpimästi Meiran uusia Kalamausteita!
Minun mausteet eivät olr vanhoja, mutta typerästi noissa täyttöpusseissa. Eli ei kovkn kummosen näköinen. Sitruunapippuri ja pizzamauste ne käytetyimmät.
Hienoa, että jollain on kaappi kunnossa 🙂
Päivitän jos muistan (siis tuskin koskaan). Nyt kokonaisia viherpippureita lasipurkissa (ostettu irtomyynnistä), ostohetkestä ei mitään käsitystä.
Kuten me muutkin 🙂 Nyt on hyvä aika päivittää!