Destination Wedding – Mitä ottaa huomioon?
Vihdoinkin vähän lisää hääjuttuja! Tämä on teidän lukijoiden (enemmistön) toivepostaus. Teiltä on tullut paljon kysymyksiä koskien (ulkomaa)häiden käytännönjärjestelyitä. Koitan ottaa tässä postauksessa mahdollisimman monipuolisesti huomioon juuri niitä asioita, joita lähetitte minulle Instagramin puolella.
- Kutsut ja hääinfo
- Juhlapaikan varaaminen
- Hääpuvun kuljetus kohteeseen
- Budjetti ja hintataso
- Käytännönjuttuja: kukat, musiikki jne.
- Mahdolliset ongelmat
- Mihin en ollut tyytyväinen, mikä harmitti?
Kyllähän tässä taas niin kävi, että itku tuli. Varsinkin kun kirjoitin häämusiikista ja päädyin kuuntelemaan hääbändimme soittoa. Ja tuolta hääkansioista löytyy edelleen niin paljon upeita kuvia joita jakaa. Tässä siis lisää ihanaa häähumua! ♥
Destination Wedding – Mitä ottaa huomioon?
Kutsut ja hääinfo
Lähetimme vihjailevat save the date kutsut vieraille joulukorttien yhteydessä eli joulukuussa puoli vuotta ennen kesäkuun alussa vietettyjä häitämme. Save the date kortit teimme itse ja niitä näpertäessä päätimme, että kutsut ja muut printit tilataan valmiina. Laitoimme kutsutuille viralliset kutsut tammikuussa ja pyysimme helmikuun puolivälissä vahvistusta osallistumisesta. Kutsuimme noin 40 vierasta, kummankin puolelta parikymmentä. Kutsuimme vain ne ihmiset, jotka ovat pysyvästi läsnä elämässämme ja joiden läsnäolo häissä oli meille erityisen tärkeää.
Suurin osa kutsutuista tiesi suunnitelmistamme mennä naimisiin ulkomailla ja osasivat odottaa kutsua. Suurin osa oli siis jo tottunut ajatukseen Italiassa juhlittavista häistä. Soitimme erikseen myös osalle vieraista kun kutsut oli lähetetty ja juttelimme fiiliksistä, kerroimme että järjestämme kuljetukset, autamme matkojen varaamisessa tarvittaessa ja emme odota kenenkään ottavan lomaa häiden takia.
Valitsimme meille tärkeän paikan (Italia) ja alueen (Gardajärvi). Meille oli kohteen valinnassa myös tärkeää se, että kohteeseen pääsi halutessa vain viikonlopuksi, jotta kaikki kutsutut pystyisivät osallistumaan helposti. Ihan muutamaa ihmistä luukunottamatta kaikki kutsutut saapuivat Italiaan juhlimaan häitämme ja todella olivat siitä yhtä innoissaan kuin mekin.
Vinkkinä antaisin siis Destination Wedding häitä suunnittelevalle, että vieraita kannattaa pehmitellä ajatukseen jo etukäteen ja soittaa varsinkin vanhemmille vieraille, että autatte kyllä matkan järjestämisessä. Siitäkään ei ole haittaa, että kutsut lähetetään todella hyvissä ajoin. Kannattaa varatutua myös siihen, että kaikki eivät välttämättä ole ihan yhtä innoissaan ulkomailla vietettävistä häistä kuin te.
Koska ulkomailla vietettäviin häihin sisältyy hieman enemmän hääinfoa, kuten tietoa lentokenttäkuljetuksista, hotelleista ja koko viikonlopun aikataulusta päätimme avata vieraille hääsivuston, jonne kokosimme kaikki tiedot yhteen.
Vieraamme maksoivat lennot ja majoituksensa itse. Tarjosimme heille sopivia vaihtoehtoja näiden valintaan, järjestimme kuljetuksen lentokentältä hotelleihin ja takaisin lentokentälle. Otimme yhteyttä muutamaan paikalliseen hotelliin ja saimme sovittua hääseurueelle sopimushinnat kolmeen erityyppiseen hotelliin. Esittelimme hotellit hääsivuilla, joista vieraiden oli helppo valita juuri heille sopiva vaihtoehto.
Hääpaikka ja sen varaaminen
Italia on täynnä ihania viinitiloja, villoja, kartanoita ja linnoja! Myös monet hotellit ja ravintolat järjestävät häitä. Etsimme hääpaikkaa itse monilta eri sivustoilta, joita listaan tähän alapuolelle. Paikkoja kannattaa alkaa etsimään ja kontaktoimaan jo vuotta ennen suunniteltua hääpäivää. Me olimme hieman myöhässä (aloitimme kontaktoinnit 6 kk ennen häitä) ja osa kiinnostavista kohteista oli jo varattuja.
- https://www.italianlakeswedding.com
- https://www.weddingsitaly.com/
- http://www.italyweddings.com/
- https://www.exclusiveitalyweddings.com/
Eli kannattaa laittaa viestiä (sähköpostia) suoraan juhlapaikkaan. Suurin osa vastaa nopeasti ja englanniksi. Sivustoilla on myös hääsunnittelijoiden palveluja, joita harkitsimme itsekin. Tarpeen vaatiessa suunnittelijat hoitavat kaikki järjestelyt ja kontaktoinnit.
Meidän hääpaikka löytyi lopuksi vahingossa. Kaaso oli saanut vinkin työkaveriltaan. Otimme yhteyttä Villa Arcadioon heti ja pari viikkoa myöhemmin juhlapaikka oli jo varattu meille. Kävimme tutustumassa paikan päällä juhlapaikkaan vasta keväällä. Ideaalitilanteessa voisi tehdä niin, että katsoo kiinnostavat paikat etukäteen, matkustaa paikan päälle tarkastamaan ne ja varaa vasta sitten. Meillä oli kuitenkin hieman kiire ja luotimme netistä löytyviin kuviin ja aikaisempien parien kokemuksiin, jotka olivat kaikki positiivisia. Voit lukea hääpaikastamme ja sen valinnasta lisää täältä.
Miten kuljettaa hääpuku ulkomaille?
Suurin osa lentoyhtiöistä antaa mahdollisuuden kuljettaa hääpuku käsimatkatavaroiden yhteydessä koneeseen. Finnairin henkilökunta oli todella avulias meno- ja paluulennollamme ja he ripustivat pukupussimme roikkumaan miehistön omaan kaappiin lennon ajaksi. Olimme Finnairiin yhteydessä etukäteen, varmistimme tämän asian ja ilmoitimme hääpuvuista myös check-in tiskillä vielä erikseen. Kannattaa tarkistaa etukäteen käytännöt ottamalla yhteyttä lentoyhtiöön ennen matkaa, nämä käytännöt saattavat nimittäin vaihdella lentoyhtiöittäin.
Budjetti – mitä maksaa?
Lyhyesti vastattuna ”Riippuu mitä haluaa”. Kuten Suomestakin myös Italiasta löytyy hulppeita linnoja ja vähän vaatimattomampia (mutta silti upeita!) viinitiloja häiden järjestämiseen. Me ajattelemme niin, että emme olisi ikinä saaneet Suomessa samalla rahalla samoja puitteita eli maisemia, ruokaa, viiniä ja ilmastoa mitä saimme Italiassa.
Villojen ja juhlapaikkojen vuokrat vaihtelevat suuresti. Osa ei ota erikseen tilavuokraa, jos koko hääjuhla illallisineen järjestetään samassa paikassa. Osa veloittaa myös tilavuokran, mutta silloin ruoan hinta saattaa olla edullisempi. Pieniä hotelleja on mahdollista vuokrata myös kokonaan hääseurueen käyttöön, tällöin luonnollisesti kustannukset kasvavat. Kannattaa myös ottaa selvää laittaako juhlapaikalla joku kaikki kukat, kattauksen ja muut yksityiskohdat kuntoon vai tuleeko tästä lisäkustannuksia. Meillä villan omistaja huolehti kaikista näistä asioista.
Ruoka on melko saman hintaista kuin Suomessa, mutta viinit ovat edullisempia (vertaan nyt ravintolasta tilattaviin viineihin). Meillä myös upea kakku kuului koko ruokapaketin hintaan ja tällaiset kakut tekevät yleensä monen sadan euron loven hääbudjettiin. Valoista, tarjoilusta, pidentyneestä aikataulusta emme maksaneet ekstraa. Tämäkin kannattaa aina tarkistaa erikseen. Se mitä ruokaa tarjoillaan vaikuttaa tottakai hintaan. Meidän häissä ei ollut muita ohjelmanumeroita kuin seurustelu, maisemat, musiikki, viini ja ruoka, joten panostimme ruokaan ja musiikkiin eniten. Niistä muodostui suurin osa hääkustannuksistakin. Italiassa ruoka on myös usein pöytiintarjoiltuna ja sisältää useamman ruokalajin, jolloin minusta ruokailulle saa jo ihan uutta arvoa verrattuna buffetruokailuun.
Gelatokärry, jonka ehdottomasti halusimme löytyi etsimällä ja vertailemalla. Hintahaitari oli aika suuri 267-695€ muutamasta tunnista. Tätä harkitsimme pitkään, mutta se oli pakko saada! Voit lukea gelato hourista lisää täältä.
Hääbändit ovat kalliita Italissa ja lisäksi pitää maksaa verot, joista kerron lisää alapuolella. Musiikissa voi säästää, jos valitsee hääjuhlaan paikallisen pienen bändin tai pelkät äänentoistolaitteet.
Missä säästimme
- Italiassa asuva ystävä hommasi meille vieraslahjana ja paikkakortteina toimineet Limonchellot (ravintolasta tilattaessa olisimme maksaneet tuplasti näistä)
- Sama ystävä auttoi gelatokärryn varaamisessa ja saimme hintaa alas huomattavasti
- Kävin itse suosikkileipomossani hakemassa hääaamun leivokset, haimme itse myös proseccot ja mansikat hääaamuksi
- Tilasin ja hain paikallisesta kukkakaupasta kukkia hääsviittiimme, emme tilanneet näitä siis muiden kukkien yhteydessä
- Toimme kaikki hääprintit Suomesta – olimme teettäneet ne, mutta myös juhlapaikat tarjoavat tätä palvelua ja siitä tulee lisäkustannuksia
- Ystäväni Emma ompeli meille hääaamun aamutakit lahjana (lue lisää täältä)
- Kysyimme useasta paikasta tarjouksia lentokenttäkuljetuksiin ja kuljetuksiin juhlapaikalle ja valitsimme tottakai edullisimman
Mihin Tuhlasimme
- Minun hääpukuuni
- 5 ruokalajin illalliseen ja viineihin
- Jäätelökärryyn
- Musiikkiin
- Hääkuvaajaan
Vieläkö jäi jotain kysyttävää budjetista? Jätä kommenttia postaukseen, niin vastailen.
Valokuvaaja
Olimme hankkineet valokuvaajan jo ennen kuin olimme lähettäneet kutsut tai varanneet juhlapaikkaa. Lahjakkaan ja luotettavan valokuvaajan palkkaaminen oli meille yksi tärkeimmistä asioista häitä suunnitellessa. Onhan kuvat melkein ainoa konkreettinen asia, joka hääpäivästä jää käteen. Tottakai on muistot, mutta hyvä kuvaaja osaa ikuistaa myös hetkiä, jolloin et itse ole paikalla tai joita et ehkä muista jälkikäteen. Itse en muistanut vihkimisestä mitään jälkikäteen, olin niin hermostunut. Kuvat palauttivat hetken mieleeni.
Halusimme myös kertoa vieraille, että he saavat valokuvaajan kuvia itselleen teetettäväksi, valokuvaaja kuvaa myös vieraita, joten nauttikaa juhlista ja antakaa palkatun kuvaajan hoitaa kuvaaminen. Lennätimme hääkuvaajan siis Suomesta Italiaan. Olin tutustunut Camilla Bloomin valokuviin jo aiemmin ja halusin ehdottomasti hänet ikuistamaan hääpäivämme. En edes harkinnut tai tutustunut muihin kuvaajiin. Suomessa on nykyään paljon hääkuvaajia, jotka enemmän kuin mielellään matkustavat kuvaamaan häitä ulkomailla. Onhan ulkomaiset häät myös kuvaajalle kiinnostava ja erilainen työkeikka!
Tapasimme Camillan etukäteen jo Suomessa ja näin hän pystyi tutustumaan meihin ja siihen millaset häät meille on tulossa. Kävimme läpi etukäteen millaisia kuvia haluamme ja palaverin perusteella Camilla teki itselleen ohjeet ja listan. Hän työskenteli upeasti koko päivän ja sen huomasivat myös vieraat. Ja miten hyvin hän otti minun työni huomioon! Rakastan kakkukuviamme ♥
Musiikki
Juhlapaikka tarjosi meille musiikin järjestämistä, mutta päädyimme palkkaamaan bändin itse. Kaaso löysi Wedding Wire sivustolta italialaisen hääbändin The Gelams Project, joiden kautta järjestyi niin seremonian, illallisen kuin jatkojen musiikki. Meille tärkeintä oli saada saksofoni seremoniaan, joten se oli ehdottomasti yksi syy miksi palkkasimme tämän bändin. Olimme enemmän kuin tyytyväisiä. Lue lisää seremoniasta täältä.
Hyvä tietää: Italiassa pitää maksaa veroa (SIAE tax) erikseen musiikista, jota soitetaan (ulkona) juhlissa. Verot kannattaa hoitaa kuntoon hyvissä ajoin, koska luvassa on sakot ja juhlien päättyminen tarkastuksen sattuessa, jos siis veroja ei ole maksettu. Lue lisää musiikkiverosta täältä. Usein juhlapaikka auttaa näissä käytännön asioissa, mutta tätä kannattaa ainakin kysyä, että onko kunnossa, jos siitä ei tule puhetta.
Kampaus ja meikki
Otin meikin hääpaikan kautta. Melkein pyörryin kun kuulin hinnoista ensimmäisen kerran. Suosittelen siis varautumaan siihen, että näillä palveluilla rahastetaan ulkomailla varsinkin, jos olet ulkomaalainen. Kävin koemeikissä keväällä kun kävimme juhlapaikalla suunnittelemassa hääillallisen ja kakun. Itketti koemeikin jälkeen. Meillä ei ollut yhteistä kieltä, eikä meikkaaja ymmärtänyt toiveitani.
Hääpäivänä olin tyytyväinen meikkiin, tunsin itseni kauniiksi ja meikkiä ei ollut liikaa mitä pelkäsin eniten. Meikkitaiteilija teki minulle aamulla ennen meikkiä myös heleyttävän kasvohoidon ja tuntui kuin ihoni olisi hehkunut koko päivän! Aluksi ihmettelin kasvohoidon tärkeyttä, mutta voi että mikä rentoutushetki se olikaan niin jännittyneessä tilassa. Lue lisää hääaamusta täältä.
Kampauksen teki minulle Italiassa asuvan häävieraan tuttu, mutta sekään ei mennyt ihan suunnitellusti. Minulla oli vaikeuksia löytää kuva juuri sellaisesta kampauksesta, jonka olisin halunnut. Yksi asia oli varma, nimittäin se että hiuksiin tulisi oliivinoksaa. Kävin koekampauksessa samalla reissulla keväällä kun vierailimme juhlapaikalla. Koekampaus ja hääkampaus olivat ihan erilaisia ja tällä hetkellä mietin miksi en jättänyt hiuksia vain auki (heh). Hääpäivänä olin tyytyväinen lopputulokseen. Analyysit siitä ”mitä jos sittenkin” ovat tulleet vasta myöhemmin asiaa jälkikäteen pohtiessani.
Kukat
Kukkien osalta konsultoin Juhlahumua Häät yritystä. Sain vinkkejä asetelmiin, hääkimppuun ja kukkien hintoihin. Näiden perusteella ilmotin juhlapaikalle mitä, minne ja kuinka paljon haluamme. Keräsin inspiraatiota myös Pinterestistä ja lähetin kuvia floristille hääkimpusta, jotta hän tietäisi tarkemmin millaisen kimpun haluaisin. Lähetin myös listan väreistä ja mitä kaikissa asetelmissa saisi olla (vaaleaa roosaa, oliivinvihreää, ei mitään tummia sävyjä). Lähetin myös kuvia hääprinteistämme, jotta häidemme teema kävisi paremmin ilmi.
Kukkien osalta kaikki eivät olleet kuten halusin, mutta hääkimppuni oli unelmien täyttymys! Se oli kauniimpi mitä edes osasin kuvitella. En olisi halunnut luopua kimpusta ollenkaan. Se oli häiden jälkeen hotellihuoneessamme maljakossa, jonka jälkeen jouduin luopumaan siitä. Myös kaason rannekukka oli kaunis ja kesti koko juhlan ajan.
Kukat ovat melko saman hintaisia Italiassa kuin Suomessakin. Uskon, että pääsimme ehkä hiukan edullisemmin. Tilasimme 7 kimppua/asetelmaa ja 45 oliivinoksaa illallispöytään, koristeet seremoniaan, vieheet, kaason rannekukka ja minun kimppuni. Vinkki: Suosi kauden kukkia, ne ovat aina edullisempia.
Mikä jäi harmittamaan?
Voi että! Voin kertoa, että olen harmitellut monia asioita, vaikka kaikki näyttää täydelliseltä ja olikin täydellistä. Olen aina ollut todella tarkka, perfektionisti. Kiinnitän suunnattomasti huomiota pieniin yksityiskohtiin, joita muut eivät edes välttämättä huomaa. Syyllistyn myös ajatteluun ”olisikohan ollut parempi jos..”.
Ensinnäkin en ollut ajatellut loppuun asti häätanssimme kuvausta. Muistan miettineeni valoja ja tähtisädetikkuja, mutta uupuneena kaikista muista järjestelyistä päätin etteivät ne ole tärkeitä. Jälkikäteen kuvia selatessani huomasin, ettei pimeä ja ahdas tanssipaikka ollut otollinen kuville. Tämäkin on ihan hassua, nimittäin ajattelin ettei häätanssin kuvaus olisi itselleni muutenkaan tärkeä. Mutta voi kumpa olisin hankkinut ne tähtisädetikut!
Koska meikin ja kampauksen kanssa oli ongelmia toivoin jälkikäteen, että olisin ostanut palvelut Suomesta. Tämä olisi vähentänyt stressiä hieman ja koemeikin sekä -kampauksen olisi voinut tehdä Suomessa.
Kukkien osalta harmitti hiukan, että muutamissa asetelmissa, kakussa ja sulhasen sekä bestmanin viheessä oli vääriä kukkia. Tämän huomasin jo hääpäivänä ja silloin en harmitellut sitä yhtään. Jälkikäteen ja kuvia selaillessa mietin asiaa ja totesin, että olisi pitänyt lähettää tarkka lista kukista, joita saa käyttää ja ehkä jopa joita ei saa käyttää.
En muistanut pyytää kuvaajalta yhteiskuvaa parhaimman ystäväni Emman kanssa! Meistä on kuvia yhdessä, mutta ei yhtään missä me kaksi olisimme! Monen muunkin juhlavieraan kanssa olisi pitänyt ottaa yhteiskuvia, mutta ei yksinkertaisesti kerennyt.
Nämä ovat kaikki pieniä asioita, joilla ei lopulta ole mitään merkitystä.
Mikä ei sujunut niin kuin piti?
Sade yllätti meidät gelato hourin jälkeen juuri ennen illallista. Tästä syystä juhlaväki vetäytyi villan sisätiloihin seurustelemaan ja me jouduimme pohtimaan pitäisikö illallinen siirtää kokonaan ravintolan sisään. Italialaiset pyysivät odottamaan. Ja onneksi odotimme! Kuuro kesti vain tunnin verran ja saimme nauttia illallisen ulkona Gfverekkosivuiltaardajärven näkymistä nauttien, kuten oli suunniteltu.
Olimme tilanneet yöruoaksi pizzabuffetin. Koska ruokailu siirtyi tunnilla ja sen lisäksi venähti, tajusimme viimeisen ruokalajin kohdalla, että pizzat tuotaisiin jo parin tunnin päästä eikä kenelläkään todellakaan ollut nälkä viiden ruokalajin jälkeen! Peruimme iltaruoan kokonaan, vaikka unelmoimme ihanasta italialaisesta pizzabuffetista alusta asti.
Meidän häistä on aukeaman juttu uusimmassa Häät -lehdessä ja löydät lisää meidän häiden yksityiskohtia häät.fi verkkosivuilta täältä.
Jätä kommenttia minulle, jos jokin jäi vielä askarruttamaan, kerron mielelläni lisää vinkkejä. Jos häät ulkomailla on todella suunnitteilla suosittelen liittymään Häät ulkomailla ryhmään Facebookissa. Meillä on siellä oikein mukava meno ja erilaisia vinkkejä jaetaan paljon!
Hei!
Saako tiedustella minkälainen n. budjetti teillä häihin oli? Häänne ja ”panostus” kohteenne kuulostavat pitkälti samanlaisilta mistä itse haavailen Italian Como-järvelle 🙂 Tuo valokuvaaja oli hyvä vinkki! Pystytkö avaamaan paljonko hän tuli kustantamaan?
Meidän budjetti oli noin 20 000. Muistelen, että Como-järvi oli kalliimpi kuin Garda. Valokuvaajat lähtevät mielellään kuvaamaan ulkomaille, kannattaa ehdottomasti kysellä ja hinnat vaihtelevat 1200-2000 (osa ei ota matkakuluja ollenkaan). Meillä kustannus oli tuon haitarin alkupäässä, mutta uskon, että kyseinen kuvaaja on nostanut jo hintoja, koska on nykyään todella suosittu.