| |

Crostata – Helppo italialainen piirakka (G)

Crostata - Helppo italialainen piirakka (G)

Crostata on italialainen leivottu torttu tai piiras, jonka pohjana on murutaikinan tyyppinen piirakkataikina ja jonka päälle levitetään ohut kerros hilloa tai marmeladia. Crostatan leipominen on älyttömän helppoa ja nopeaa. Oikein yllätyin itsekin. Idea italialaisen crostatan leipomiseen syntyi viime viikolla Gardajärvellä Italiassa. Söin aamuisin hotellin aamupalalla mustikka-crostataa. Ahh se oli niin rapeaa ja täydellistä.

Crostata - Helppo italialainen piirakka (G)

Crostatassa pohja saa olla perinteistä suomalaista piirakkaa paksumpi ja hilloa tulee vain ohut kerros. Maustoin taikinan vaniljalla ja sitruunankuorella. Varsinkin sitruuna antaa ihastuttavaa raikkautta taikinaan. Voit käyttää tässä ohjeessa mitä tahansa hilloa: aprikoosia, mustikkaa, vadelmaa jne. Leivoimme äitini kanssa kaksi crostataa ja toiseen käytimme raparperihilloa ja toiseen mustikkahilloa. Mustikkaversio oli syöty jo ennen kuvauksia. Crostatassa on usein päälle leivottu ristikko pohjan taikinasta, mutta voit myös oikaista ja jättää sen tekemättä.

Crostata syödään usein sellaisenaan, mutta me lisäsimme piirakkapalan päälle pallon vaniljajäätelöä. Sopii täydellisesti ainakin mustikka- ja raparperiversion kanssa. Crostata säilyy muuten useita päiviä ja on itse asiassa parhaimmillaan kaksi päivää sen leipomisesta, joten voit huoletta leipoa crostatan etukäteen.


Crostata – Helppo italialainen piirakka (G)

Noin 8 hlö

Piirakkapohja

  • 3,5 dl vehnäjauhoja
  • 150 g huoneenlämpöistä voita
  • 2 dl tomusokeria
  • 2 L-munan keltuaista
  • puolikkaan vaniljatangon siemenet
  • 2 tl sitruunan raastettua kuorta (valinnainen)
  1. Mittaa vehnäjauhot valmiiksi.
  2. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri vaaleaksi vaahdoksi.
  3. Lisää keltuaiset sekaan yksi kerrallaan.
  4. Lisää lopuksi mausteet ja jauhot ja sekoita tasaiseksi, mutta älä vaivaa.
  5. Painele taikina jauhoja apuna käyttäen noin 24 cm irtopohjallisen piirakkavuoan pohjalle.
  6. Ota sivuun hieman taikinaa, jos haluat tehdä piirakan päälle ristikon.

Lisäksi

  • noin 2-3 dl mitä tahansa hilloa tai marmeladia
  1. Levitä hillo lusikalla piirakkapohjan päälle. Älä laita liian paksua kerrosta!
  2. Kaulitse ylijäänyt taikina ohueksi ja ota siitä suikaleita piirakan päälle (3 x 3 pitkää kaistaletta).
  3. Paista piirakkaa 180-asteisen uunin keskitasolla 25-30 minuuttia.

Vinkki! Suosikkejani käytettävistä hilloista ovat: mustikka, aprikoosi ja nyt tämä raparperi. Teen hillot itse. Mielestäni ei ole välttämätöntä käyttää paistonkestäviä hilloja, mutta halutessasi voit toki tehdä niin. 

GLUTEENITON: Vaihda jauhot gluteenittomiin ja lisää reilu 1 tl psylliumia taikinaan.

Crostata - Helppo Italialainen piirakka (G)Crostata - Helppo italialainen piirakka (G)Crostata - Helppo italialainen piirakka (G)Crostata - Helppo italialainen piirakka (G)

Voi meidän pikku Voittoa. Hän haluaa aina olla mukana kaikessa, haistelemassa ja nuuhkimassa. Tässä syy miksi piirakan päältä löytyi muutama vaalea kissankarva. Olihan pöydän herkut pakko tarkistaa.

Crostata - Helppo italialainen piirakka (G)

Jalosyreeni kukki kauniisti Pusulassa, vaikka osa kukista oli jo hieman käpristynyt helteiden ansiosta. Voi toivoisin niin kovasti, että syreeni kukkisi pidempään. Se on yksi lempikukistani. Niin kaunis ja se tuoksu!

Kerättiin äidin kanssa kimppu luonnonkukkia isoon lasivaasiin. Lupiinit ovat nyt kukkeimmillaan, mutta löytyi metsästä jo muutamia kissankellojakin.

Crostata - Helppo italialainen piirakka (G)

Olipa mahtavaa käydä leipomassa (äidin kanssa) ja kuvaamassa tätä piirakkaa vanhempieni kotona Pusulassa. En muistanut kuinka inspiroivaa on kuvata ilta-auringossa kaiken kukkivan keskellä! Voi että, miten ihana tämä Suomen kesä onkaan. Täytyy oikein huokailla välillä tämän kaiken kauneuden keskellä. Kyselin teiltä Instagramin puolella mitä asioita rakastatte Suomen kesässä. Tässä muutama yleisin vastaus:

  1. Valo & vehreys
  2. Yöttömät yöt
  3. (Savu)sauna ja järvessä uiminen
  4. Mansikat & mökki
  5. Uudet perunat & marjat

Ihanaa ja aurinkoista viikkoa!

♥ Anni


Lisää piirakka-ohjeita löydät täältä.

Seuraathan herkkujani myös Instagramissa ja Facebookissa?

Myös näillä sopii

Herkutella

8 Kommenttia

  1. Jossu sanoo:

    Kuulostaa hyvältä😋! Menee testiin!! Ja vielä utelen mistä ihana mekko on peräisin??😄 Hyvää kesää!!

  2. Mari sanoo:

    Varmaa kuitenki paiston kestävää hilloo??

    1. Käytin itsetehtyä hilloa tässä. Toki voit käyttää paistonkestävää myös 🙂

  3. Tuo kissan ilme 😀 Tahtoo, ehkä pienen palasen hänkin tai ehkä koko kakun?

    1. Voitto olisi mielellään syönyt kaiken itse. Niin söötti katti piilottaa sisälleen pienen pirun välillä 😀

  4. Sara sanoo:

    Moi! Säilyykö crostata pakastimessa? Miten olisi siinä tapauksessa paras tapa säilyttää se siellä, ja kuinka kauan?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *