| |

Browniepohja ja asiaa mitta-astioista

Eikö ole herkullisen kesäinen tuo hyydytetyn sitruunajuustokakun kuva? Pääosassa kuvassa on kuitenkin tuo mehevä browniepohja, jonka ohjeen voit napata talteen alempaa. Tässä postauksessa pohdin muutakin – nimittäin mitta-asioiden käyttöä ja mittaamista leivonnassa. Kuinka tarkkaa se on? Miten sinä teet sen? Grammoina, deseinä vai silmämääräisesti?

Sain Orthexilta testiin erilaisia mitta-astioita ja näppärän pienen kattilan. Tykkään, että leivonnassa välineet ovat kunnossa – puhtaita, laadukkaita ja käteviä. Orthexilta minulla on ollut jo entuudestaan käytössä mittakannut, jotka on helppo pinota sisäkkäin tilan säästämiseksi. Nyt ihastuin tähän ihanaan muoviseen mittalusikkasarjaan, jossa on maustemitta, teelusikka, ruokalusikka, puolikas desimitta ja desimitta – kiinnitys hauskalla nepparilla varmistaa, että mitat ovat aina samassa paikassa leivontaprojektin alkaessa. Mielestäni läpinäkyvät astiat tekevät mittaamisesta havainnollisempaa.
Olen itse leipuri, joka mittaa tarkasti tilanteen mukaan. Macaron leivoksia tehdessä kaikki tehdään gramman tarkkuudella ja voin kertoa, että silti piilee mahdollisuus, että jokin menee vikaan. Piirakoita, pullaa ja muffinsseja tehdessä mennään usein silmämääräisesti. Varsinkin mausteita suolaa, vaniljaa, kardemummaa ja muita laitan ”ripauksissa” – niin, että tuntuu hyvältä. Tutut reseptit on aina helpompi tehdä ”muistista” soveltaen. Vielä en ole epäonnistunut, joten väitän että myös leivonnassa voi hiukan soveltaa!

 

Meitä on moneen junaan. Minulla on ystäviä, jotka sanovat noudattavansa erittäin tarkasti ohjeita ja jos tarkkoja ohjeita ei ole niin metsään mennään. On sanottu, että ruoanlaitossa sovelletaan, mutta leivonnassa noudatetaan tarkasti reseptiä. Oletko samaa mieltä? Vai erottaako tarkkuuden ja silmämääräisen se missä tehdään? Ammattileipurit varmasti noudattavat reseptejä tarkemmin, jotta laatu pysyy tasaisena. Lasten kanssa leipovat sanovat, että on pakko olla joustoa, koska lapsien mittakäsi vähän vaihtelee tilanteen mukaan!

 

Mittaamisen lisäksi leivonnassa kuitenkin on tärkeää puhtaat astiat, leipurin otteet ja maltti. Saan paljon kysymyksiä varsinkin koskien sokerikakkupohjaa ja sen onnistumiseen vaikuttavia tekijöitä. Sokerikakkupohjassa mittaamisen lisäksi tärkeää on isot puhtaat tilavat kulhot, vaahdotus, munien tuoreus ja se ettei taikina lässähdä esimerkiksi liian kovasta kääntelystä jauhoja lisättäessä.

 

Browniepohjasta on moneksi! Käytän sitä itse hyydytettävien kakkujen pohjana tai lisään siihen esimerkiksi keksejä tai muuta herkkua, jolloin saa tehtyä helposti maistuvia browniepaloja, jotka maistuvat lapsille ja suklaata rakastaville aikuisille.

 

Tässä reseptissä mittaan tuotteet melko tarkasti. Miten muuten on tuon desimitan kanssa, tasoitatko pinnan kun mittaat jauhoja vai heristätkö mitasta ylimääräiset jauhot jauhopussiin? Tämäkin on kuulemma tarkka juttu osan mielestä? Minä kuulun jälkimmäiseen.

 

Browniepohja:
  • 75g suklaata
  • 50g voita
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 dl sokeria
  • ripaus suolaa
  • 1 kananmuna
  • 1 rkl kaakaojauhetta
  • 1 dl vehnäjauhoja
  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Pingota 22cm irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele reunat kevyesti.
  3. Sulata voi kattilassa ja sulata sitten suklaa paloina joukkoon – sekoita.
  4. Kaada voisuklaa isompaan kulhoon ja lisää sokerit sekä suola sekoittaen.
  5. Lisää vielä kananmuna ja sekoita hieman rivakammin.
  6. Sekoita kaakaojauhe jauhoihin ja sihtaa parissa osassa taikinaan.
  7. Kun taikina on tasaiseksi sekoiteltu, niin kaada se vuokaan.
  8. Paista pohjaa noin 15 minuuttia uunin keskitasolla.
  9. Anna jäähtyä kunnolla. Käytä esimerkiksi hyydytettävien juustokakkujen pohjana.

 

Mitta-astioiden lisäksi jokaisella kotileipurilla pitäisi olla pieni näppärä kattila, jossa sulattaa voita, suklaata tai, jossa voi keittää ganachet ja kotitekoiset karamellit. Mielellään kattilassa saisi olla nokka, jonka avulla kaadat esimerkiksi sulan suklaan kätevästi taikinaan.

 

Tämä yhden litran GastroMax kasari on loistava juuri sulatukseen! Käytin sitä brownietaikinan teossa – kohdassa, jossa voi ja suklaa sulatetaan ennen taikinaan lisäystä. Kasari on pieni ja näppärä ja mikä parasta sen sisällä mitta-asteikko, joten voit mitata ainekset suoraan kattilaan! Kasari kestää myös uunin ja pesunkoneen.

 


Jätä sähköpostiosoitteesi ja kommentoi miten sinä mittaat leipoessa ja osallistut pienen tuotepaketin arvontaan! Osallistumisaikaa on sunnuntaihin 13.11. asti.

 

 
Yhteistyössä:

 

 

 

Myös näillä sopii

Herkutella

86 Kommenttia

  1. Leivonta vaihtelee kovasti tuloksien kanssa! Toisinaan valmistan mielettömän upeita ja hyviä.. sitten on niitä päiviä kun kaikki menee pieleen. Soveltaminen EI todellakaan onnistu. 😀 toisin kuin ruuanlaitossa! <3
    ssofia.o@hotmail.com

  2. Itse tykkään valmiita ohjeita seuratessa mitata aineet tarkasti mittalusikoilla ja -kulhoilla. Tehdessäni tuttuja leivonnaisia uskallan enemmän kokeilla uusia juttuja ja soveltaa 🙂 Jos leivon jotain terveellistä herkkua, tykkään tehdä omat reseptit, jolloin laitan mitä milloinkin vain ilman kummoisempia mittoja 🙂

  3. Tarkasti mittaan, vaa'alla tai mitoilla ☺
    jonnakin(at)hotmail.com

  4. Vähän turhan hutiloiden…vähän sinne päin tyylillä.
    T: fisunen (fisunen@gmail.com)

  5. Anonyymi sanoo:

    Henna28
    Mittaan aika tarkasti, täytteitä ja kuorrutteita teen aina hieman runsaammalla kädellä kuin ohjeessa, saan näin muhkeimpia. Leivonta on hauskaa ja harrastan sitä usein.

    henna.holappa1@luukku.com

  6. Mittaan aina ainekset, mutta se miten tarkasti vaihtelee. Pullat, piirakat ja tutut leivonnaiset mitaan vähän sinnepäin. Mutta kun kokeilen uusia reseptejä tai teen sellaisia leivonnaisia joissa on oltava todella tarkka mittaan tarkasti. (Kokemusta on kun mittasin hutiloiden) Mutta leivonnan tulee olla hauskaa enkä ota mittaamista niin vakavasti?

    hedelmakarkki25@gmail.com

  7. Minulla on metalliset mittakupit, muut mittaan ailmämääräisesti lusikoilla.
    s.kansakoski(at)luukku.ocm

  8. Meillä on käytössä kahvikupit ja ihan perus teelusikat ja keittolusikat. Kunnon mittavälineet siis olisivat tarpeen!
    minuhno@gmail.com

  9. Leivonnassa toivoisin käytettävän enemmän gramma-määriä, etenkin tarkkuutta vaativissa ohjeissa. Desi, puolen desin ja tee-lusikka mittoja käytän ahkerasti. Lemppariohjeet sujuvat ilman mittauksia niin, kuin ruoan laittokin. 🙂 (koivikonkatveessa@gmail.com)

  10. Leivonnassa toivoisin käytettävän enemmän gramma-määriä, etenkin tarkkuutta vaativissa ohjeissa. Desi, puolen desin ja tee-lusikka mittoja käytän ahkerasti. Lemppariohjeet sujuvat ilman mittauksia niin, kuin ruoan laittokin. 🙂 (koivikonkatveessa@gmail.com)

  11. Anonyymi sanoo:

    ihana blogi sulla, onneksi eksyin tänne. mutta yksi parannustoive: olisi kiva, jos linkit aukeaisivat uuteen ikkunaan/välilehteen, eikä tähän samaan!

    1. Mahtava vinkki 🙂 Joka on nyt tässä postauksessa jo korjattu! Kiitos kun kävit kommentoimasta. Välillä ei osaa ajatella lukijan kannalta ihan 100%. Mukavaa viikonloppua!

  12. Anonyymi sanoo:

    Jos leivon sämpylöitä, pulllaa tms niin en pahemmin mitään mittaile, mutta muuten kyllä pyrin suhkot tarkkaan mittaamaan käyttämällä mittavälineitä.
    mariah-79@suomi24.fi

  13. Anonyymi sanoo:

    Pyrin mittaamaan mahdollisimman tarkkaan. Käytössä 5dl teräs mitta ja muovinen 1dl mitta, joka halkesi pohjasta, joten uuden hankinta edessä.
    kkaikusalo@gmail.com

  14. Riippuu siitä mitä leivon. Pulla- ja sämpylätaikinan teen ilman tarkkoja mittoja. Jos leivon jotain uutta,mittaan aika tarkasti kaiken. Käytössä desimitta ja digitaalinen vaaaka.

  15. Anonyymi sanoo:

    Pyrin mittaamaan melko tarkasti mittalusikoilla yms. ja vaa'alla. Tiina P osallistuu arvontaan: tiina.palomaki(at)kolumbus.fi

  16. Anonyymi sanoo:

    Mittailen lusikoilla ja desilitran mittaa käytän esim. sokerin, jauhojen mittaamiseen. Enemmänkin mittoja saisi olla, kun välillä niitä tarvitsee paljon kerralla, kun leipoo useita juttuja yhtäaikaa. Mukana hyödyllisessä arvonnassa, minna82@gmail.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *