| |

Browniepohja ja asiaa mitta-astioista

Eikö ole herkullisen kesäinen tuo hyydytetyn sitruunajuustokakun kuva? Pääosassa kuvassa on kuitenkin tuo mehevä browniepohja, jonka ohjeen voit napata talteen alempaa. Tässä postauksessa pohdin muutakin – nimittäin mitta-asioiden käyttöä ja mittaamista leivonnassa. Kuinka tarkkaa se on? Miten sinä teet sen? Grammoina, deseinä vai silmämääräisesti?

Sain Orthexilta testiin erilaisia mitta-astioita ja näppärän pienen kattilan. Tykkään, että leivonnassa välineet ovat kunnossa – puhtaita, laadukkaita ja käteviä. Orthexilta minulla on ollut jo entuudestaan käytössä mittakannut, jotka on helppo pinota sisäkkäin tilan säästämiseksi. Nyt ihastuin tähän ihanaan muoviseen mittalusikkasarjaan, jossa on maustemitta, teelusikka, ruokalusikka, puolikas desimitta ja desimitta – kiinnitys hauskalla nepparilla varmistaa, että mitat ovat aina samassa paikassa leivontaprojektin alkaessa. Mielestäni läpinäkyvät astiat tekevät mittaamisesta havainnollisempaa.
Olen itse leipuri, joka mittaa tarkasti tilanteen mukaan. Macaron leivoksia tehdessä kaikki tehdään gramman tarkkuudella ja voin kertoa, että silti piilee mahdollisuus, että jokin menee vikaan. Piirakoita, pullaa ja muffinsseja tehdessä mennään usein silmämääräisesti. Varsinkin mausteita suolaa, vaniljaa, kardemummaa ja muita laitan ”ripauksissa” – niin, että tuntuu hyvältä. Tutut reseptit on aina helpompi tehdä ”muistista” soveltaen. Vielä en ole epäonnistunut, joten väitän että myös leivonnassa voi hiukan soveltaa!

 

Meitä on moneen junaan. Minulla on ystäviä, jotka sanovat noudattavansa erittäin tarkasti ohjeita ja jos tarkkoja ohjeita ei ole niin metsään mennään. On sanottu, että ruoanlaitossa sovelletaan, mutta leivonnassa noudatetaan tarkasti reseptiä. Oletko samaa mieltä? Vai erottaako tarkkuuden ja silmämääräisen se missä tehdään? Ammattileipurit varmasti noudattavat reseptejä tarkemmin, jotta laatu pysyy tasaisena. Lasten kanssa leipovat sanovat, että on pakko olla joustoa, koska lapsien mittakäsi vähän vaihtelee tilanteen mukaan!

 

Mittaamisen lisäksi leivonnassa kuitenkin on tärkeää puhtaat astiat, leipurin otteet ja maltti. Saan paljon kysymyksiä varsinkin koskien sokerikakkupohjaa ja sen onnistumiseen vaikuttavia tekijöitä. Sokerikakkupohjassa mittaamisen lisäksi tärkeää on isot puhtaat tilavat kulhot, vaahdotus, munien tuoreus ja se ettei taikina lässähdä esimerkiksi liian kovasta kääntelystä jauhoja lisättäessä.

 

Browniepohjasta on moneksi! Käytän sitä itse hyydytettävien kakkujen pohjana tai lisään siihen esimerkiksi keksejä tai muuta herkkua, jolloin saa tehtyä helposti maistuvia browniepaloja, jotka maistuvat lapsille ja suklaata rakastaville aikuisille.

 

Tässä reseptissä mittaan tuotteet melko tarkasti. Miten muuten on tuon desimitan kanssa, tasoitatko pinnan kun mittaat jauhoja vai heristätkö mitasta ylimääräiset jauhot jauhopussiin? Tämäkin on kuulemma tarkka juttu osan mielestä? Minä kuulun jälkimmäiseen.

 

Browniepohja:
  • 75g suklaata
  • 50g voita
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 dl sokeria
  • ripaus suolaa
  • 1 kananmuna
  • 1 rkl kaakaojauhetta
  • 1 dl vehnäjauhoja
  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Pingota 22cm irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele reunat kevyesti.
  3. Sulata voi kattilassa ja sulata sitten suklaa paloina joukkoon – sekoita.
  4. Kaada voisuklaa isompaan kulhoon ja lisää sokerit sekä suola sekoittaen.
  5. Lisää vielä kananmuna ja sekoita hieman rivakammin.
  6. Sekoita kaakaojauhe jauhoihin ja sihtaa parissa osassa taikinaan.
  7. Kun taikina on tasaiseksi sekoiteltu, niin kaada se vuokaan.
  8. Paista pohjaa noin 15 minuuttia uunin keskitasolla.
  9. Anna jäähtyä kunnolla. Käytä esimerkiksi hyydytettävien juustokakkujen pohjana.

 

Mitta-astioiden lisäksi jokaisella kotileipurilla pitäisi olla pieni näppärä kattila, jossa sulattaa voita, suklaata tai, jossa voi keittää ganachet ja kotitekoiset karamellit. Mielellään kattilassa saisi olla nokka, jonka avulla kaadat esimerkiksi sulan suklaan kätevästi taikinaan.

 

Tämä yhden litran GastroMax kasari on loistava juuri sulatukseen! Käytin sitä brownietaikinan teossa – kohdassa, jossa voi ja suklaa sulatetaan ennen taikinaan lisäystä. Kasari on pieni ja näppärä ja mikä parasta sen sisällä mitta-asteikko, joten voit mitata ainekset suoraan kattilaan! Kasari kestää myös uunin ja pesunkoneen.

 


Jätä sähköpostiosoitteesi ja kommentoi miten sinä mittaat leipoessa ja osallistut pienen tuotepaketin arvontaan! Osallistumisaikaa on sunnuntaihin 13.11. asti.

 

 
Yhteistyössä:

 

 

 

Myös näillä sopii

Herkutella

86 Kommenttia

  1. Mittaan kyllä tarkasti ja mittoja on tullut hankittua vähän joka lähtöön. 🙂

    sannamaria77 at gmail.com

  2. Anonyymi sanoo:

    Mittalusikat ja desimitat mulla tarkasti käytössä 🙂
    nelliina at yahoo.com

  3. Fiiliksellä teen yleensä tutut ruoat, mutta jos ensimmäistä kertaa kokeilen jotain uutta, on kaikki mittalusikat käytössä 😀
    hilsan@luukku.com

  4. Kiva postaus, Anni 🙂 Minulla on ahkerassa käytössä keittiövaaka, jolla tykkään punnita useimmat leipomisessa käytettävät aineet 🙂
    erja.renko(at)gmail.com

  5. Mukana ollaan! Käytän aika orjallisesti mittalusikoita, desimittoja ja keittiövaakaa..

    hippohiiri at gmail.com

  6. Mittaan tarkasti, joten käytössä mittalusikat, desimitat ja keittiövaaka on myös aina käytössä. texas-86 (at) hotmail.com

  7. Anonyymi sanoo:

    Heh, tunnen itseni vähän pikkutarkaksi, mutta nykyään mittaan kaikki ainekset jauhoja myöten grammapuntarilla… Mutta konsti itseasiassa helpottaa leipuria ja vähentää tiskiä, kun kaikki ainekset voi mitata samalla kertaa 🙂 Tosin alun perin jouduin turvautumaan puntariin, koska kunnolliset desimitat puuttuivat… Ehkä nyt onnistaisi, niin saisin niidenkin puutteen korvattua! 😉
    mykramilla(at)gmail.com

  8. Yleensä mittaan ainesosat hyvin tarkasti, mutta tutumpien reseptien kanssa menen usein näppituntumalla 🙂 ennii.11@suomi24.fi

  9. Anonyymi sanoo:

    Parempi mitata tarkkaan kuin katua. =)
    -Noora
    nono alaviiva kaksi nolla alaviiva nolla kaksi miukumauku hotmail piste com

  10. Suurinpiirtein mittoja käyttämällä, osa ainesosista näppituntumalla sinnepäin. Tosin nykyisin keittiövaa'an kanssa on tullut välillä käytettyä tarkempiakin määriä. Ja jos uskallan vielä leipoa macaroneja (kaksi kertaa kokeillut ilman kunnon onnistumista), niin sitten tarkoilla grammamitoilla.

  11. Anonyymi sanoo:

    Leipoessani esim kakkuja, mittaan tarkasti grammalleen vaakaa käyttäen. Muuten olen suurpiirteinen leipuri.
    liepukka2009(at)windowslive.com

  12. Mittaan kyllä varsinkin leivonnassa ainesosat. Kuivissa aineissa mittaaminen on erityisen tärkeää. Vaakaa en käytä, vaan ihan desimitoilla mennyt. lamerinquecit@gmail.com

  13. Anonyymi sanoo:

    Leivonnassa leivinjauheet ja mausteet mittaan melko tarkkaan. Vehnäjauhot ja sokerit "sinne päin". Tilanteesta ja leivottavasta tietysti riippuen. 🙂 kristiina.sankari (@)gmail.com

  14. mittaan tilanteesta riippuen desimitoilla, laseilla, vaa'alla… töissä sit tietenkin tarkemmin, kuin kotona!

    anni.rutanen@edu.hel.fi (tai jotain muuta kauttakin voi viestiä!)

  15. Anonyymi sanoo:

    Riippuu vähän käytettävästä ohjeesta, tarvittaessa kyllä ihan keittiövaa'allakin mittaan 🙂 sadekeinanen@suomi24.fi

  16. Perus leivontaan mikä on tuttu (pullat, sämpylät,letut) niin mutu tuntumassa menee mutta kaikissa vähänkin vaativissa käytän mittaa ja vaakaa. Itsellä käytössä iän ikuiset mittalusikat ja uudet ovat olleet jo pitkään ostoslistalla 😀
    Radiogirl–@hotmail.com

  17. Anonyymi sanoo:

    Olen kova soveltamaan keittiössä: mittaan tarkasti vain, jos on pakko. Usein leivonnassa on, mutta tutumpien reseptien kanssa sovellan, ruokaa laittaessa ihan huolellakin. 🙂 minna . reipas (at) gmail . com

  18. Leivonta vaihtelee kovasti tuloksien kanssa! Toisinaan valmistan mielettömän upeita ja hyviä.. sitten on niitä päiviä kun kaikki menee pieleen. Soveltaminen EI todellakaan onnistu. 😀 toisin kuin ruuanlaitossa! <3
    ssofia.o@hotmail.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *